Egyházunk

Hírek

Ökumenikus imahét 2022

Közös fényből

A napkeleti bölcsek története ihlette a keresztyén egyházak közös évindítását. Az ökumenikus imahét a zsúfolásig telt budapesti Deák téri evangélikus templomban kezdődött, január 16-án este. Számos egyházi vezető imádsága és felolvasása mellett Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) lelkészi elnöke és Erdő Péter római katolikus bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek hirdetett igét.

Tovább a cikkhez
nemes-nagy-agnes_elte.hu.jpg

„Ő irodalmi tudatom iniciáléja”

Száz éve született a református felmenőkkel megáldott Nemes Nagy Ágnes költő, esszéíró. Művészetére nagy hatással volt református származása, a versei, prózája tükrözte kulturális szemléletéből a protestáns etika alapelvei köszönnek vissza. Életművét idén több cikkünkben járjuk körbe. Ez alkalommal az esszéíróval foglalkozunk, Babits-könyvét fellapozva.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-járvány

Ökumenikus Imádság a járvány áldozataiért , 2021. november 28. - Fotó: Sebestyén László

Felfelé mindig vezet út

Közösen imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért a Szent István Bazilikában Balog Zoltán református, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Mohos Gábor római katolikus segédpüspök. A betegséggel küzdőkért is imádságot mondtak. Balog Zoltán arra hívott fel, hogy jöjjünk össze mi, magyar keresztények, úgy, ahogyan a bajban össze kell jönniük azoknak, akik segíteni akarnak.

Covid védőoltás Bethesda Fotó (és a képen) Kalocsai Richárd

Vigyáznunk kell egymásra

Felfutóban a koronavírus-járvány negyedik hulláma, egyre több a fertőzött gyermek is. A védőoltás fontosságáról, a most „észbe kapó” oltakozókról és a maszkviselésről a Bethesda Gyermekkórház belgyógyász főorvosával, Czelecz Judittal beszélgettünk.

További tartalmak

További hírek

A kultúra és a keresztyénség járjon karöltve

Január 22. több mint három évtizede a magyar kultúra napja. Nemzeti himnuszunk a maga szakrális és szimbolikus rendjében értelmezi és megerősíti a nemzeti közösséget, láthatóvá teszi azt a történelmi, kulturális, szellemi valóságot, amelyet egy nemzet jelent. Győri L. János irodalomtörténésszel idézzük fel Himnuszunk imádsággá válásának történetét.

Nem csak hallani kell az Isten Igéjét…

Ezekben a napokban zajlik az ökumenikus imahét amelynek idején világszerte sokféle hagyományú és hitvallású keresztyén találkozik azért, hogy az egyház egységéért imádkozzon. Hogyan tudják az egyházak összegyűjteni és nem megosztani Isten népét? Az imahét üzenetét Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke értelmezi.

Tudunk-e mindnyájan testvérek lenni?

„A Szentírás parancsa egyértelmű: mi mindnyájan testvérek vagyunk az Úr Jézus Krisztusban – vagy legalábbis annak kellene lennünk.” Huszár Pál, a Zsinat korábbi világi elnöke gondolatai a keresztyén testvériségről az ökumenikus imahét apropóján.

Szeretetből gyógyítani

Erdélyi Dániel gyermekhematológussal annak apropóján beszélgettünk, hogy tavaly megkapta az Érintettek Egyesület díját, amellyel azoknak mondanak köszönetet a szülők, akik kiemelkedően sokat tesznek a daganatos gyerekekért és családjukért. Korábban dolgozott Indiában és Angliában, de cserbenhagyásnak érezte volna, ha nem tér haza. Hegedűs Bence interjúja.

„Ugyanannak az Istennek a teremtményei vagyunk”

„A történelem azt mutatja: vannak, akik örülnek mások bajának, vannak, akik meggyalázzák az embert. Csak akkor tudunk kijönni ebből a gyűlöletspirálból, ha arra gondolunk: ugyanannak az Istennek a teremtményei vagyunk” – hangsúlyozta Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke Bonyhádon, a Magyarországi Németek Elhurcolásának és Elűzetésének Emléknapja alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten.

További tartalmak

Videók és galériák

Események

térkép no