Egyházunk

Hírek

mohács esperesbeiktatás - f.: Kiss László

Beiktatták a baranyai esperest

Beiktatták tisztségébe a Baranyai Református Egyházmegye új esperesét január 13-án Mohácson. Wébel Zsoltot, a Mohács–Kölkedi Református Társegyházközség lelkipásztorát választották az egyházmegye élére. Az ünnepi istentiszteletet követő közgyűlésen az új tisztségviselőkről is döntöttek. A Parókia portál tudósítása.

Tovább a cikkhez
arany_jános_karvezető_fotó_zelenka_attila_6

A zene művelése egész lényünket megrendítő élmény

„Arany János volt az énektanárom, az általa felépített, remek színvonalú iskolai kórusba csöppenve kaptam igazán kedvet a kórusmuzsikához. Karnagyi tevékenységét tapasztalva láttam rá először, mi mindennel jár ez a munka. Különös tehetséggel, belelátással elemzett nekünk zeneműveket, kórusműveket” – nyilatkozta róla korábbi tanítványa, Cseri Zsófia karnagy. A híres nevet viselő zenepedagógussal, karvezetővel sikeres kórusainak közösségi életéről, az énektanítás gondjairól és Kodály Zoltán szellemi örökségéről is beszélgettünk.

Tovább a cikkhez

További hírek

Keresztyének, leendő orvosok

– A Keresztény Orvostanhallgatók Találkozóján meghallgathatjuk egymás problémáit, megoszthatjuk történeteinket, együtt gondolkodhatunk bizonyos témakörökről, de leginkább azt tartjuk fontosnak, hogy tudjuk: a szakmánkban vannak keresztyén testvéreink, akiket megkereshetünk a problémáinkkal – mondja Gerdán Hanga Boróka harmadéves orvostanhallgató, a találkozó egyik szervezője.

Beszélgetések bibliai alapfogalmakról

Igenlő címmel éppen most indít podcastsorozatot a Magyar Bibliatársulat a református egyházban meghirdetett élő Ige éve alkalmából. Témái bibliai alapfogalmak, amelyekről meghívott vendégekkel beszélget Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára és Hegedűs Márk műsorvezető, szerkesztő. Pecsuk Ottót, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Bibliai Teológiai és Vallástörténeti Tanszékének egyetemi docensét kérdeztük a sorozatról és a bibliatársulat jelenleg is folyó szentírásfordítási projektjéről.

Dobszékről a szószékre

Már jócskán felnőtt volt, amikor elhívást kapott a lelkipásztori szolgálatra a Pest vármegyei Alap lelkésze. Az akkoriban ingatlankezelőként dolgozó Nagy Richárd hét közben az irodai asztala mögött, hétvégente pedig az egyetemi padban ült – vagy éppen egy dobfelszerelés mögött, lévén, hogy tehetséges zenész is. Aztán az íróasztalt szószékre, a dobütőt palástra cserélte, és immáron tíz éve szolgál gyülekezetében. Nála járt a Retour stábja, és mindjárt egy farsangi forgatagba csöppent.

Kisded a mennyezeten

Sárospatak otthont és otthonosságot nyújt a kollégiumtól a Rákóczivárig, a Bodrog partjától a könyvtárig és a levéltárig. A méltán nevezetes iskolavárosban, a magyar puritanizmus fővárosában a hittudományi főiskola február első napjától egyetemként működik tovább. Petrőczi Éva gondolatai a Reformátusok Lapjából.

Gondozni az identitást és a szőlőt

„Milyen magyar református ember vagy te, hogy nem tudod, ki az a Bethlen Gábor?!” – ezt a kérdést tízévesen kapta meg nagyapjától Alkonyi László borász, író, újságíró, akivel a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fóruma, azaz a Borum előtt beszélgettünk a Tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó Tállyán, ahol presbiterként is szolgál a gyülekezetben. Alkonyi László szerint a szőlő segít jobban érteni az Igét, valamint azt, hogy az önmegvalósítás csak közösségben értelmezhető.

Nem elég szavakkal hirdetni az evangéliumot

„Járj színem előtt, és légy feddhetetlen!” Ez az Ige indította el szolgáló élete útján, ez határozza meg mindennapjait, hivatását ma is. Munkálkodott daganatos beteg gyermekek és szüleik, illetve fogyatékkal élők körében egyaránt. Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora akkor bizonyosodik meg róla, hogy Istennek tetsző a gyülekezeti tettek sora, ha látja ezek gyümölcsét, az áldást. Pályájáról és az eklézsia folyton újuló életéről, színes programkínálatáról is kérdeztük.

További tartalmak

Videók és galériák

Események