„… nem tudok közöttetek másról, csak Jézus Krisztusról, róla is mint a megfeszítettről.”

1Kor 2,1–5 Tovább az igemagyarázatra

Magyar református nemzetstratégia Kerekasztal beszélgetés Szárszó 2022, Balog Zoltán, Lánczi András, Tapolyai Emőke, Hajdú Zoltán Levente  - Fotó: Hirling Bálint

Mi, magyar reformátusok nemzeti egységben gondolkodunk

Merjük-e azt hinni, hogy egy győzedelmes Krisztusunk van az egyházunkban, és nem defenzív utóvédharcot vívunk a 21. században és az utolsó majd lekapcsolja majd a villanyt? – hangzott el a kérdés Balatonszárszón, ahol arról rendeztek kerekasztal beszélgetést a Reformátusok Szárszói Konferenciájának első napján, hogy „mi fán terem” a magyar református nemzetstratégia.

Tovább a cikkhez
Szárszó 2022

Más nem fog megszólalni helyettünk

Nem református gőg adja az idei témát, sokkal inkább az Isten által ránk, magyar reformátusokra bízott küldetés miatt foglalkozunk a nemzet fontosnak látott kérdéseivel, alkotunk átfogóbb stratégiát, hangzott el a Reformátusok Szárszói Konferenciájának megnyitóján, augusztus 11-én, Balatonszárszón.

Tovább a cikkhez
Szárszó 1943 - Zsinati levéltár

Szárszó elé

Fűben és fapadokon ülő hallgatóság. Neves írók, értelmiségiek és az ország fiatalságának találkozása, akik utolsó pengőiket áldozták az utazásra. Nagy hatású előadások a magyarság jövjéről. Ez az 1943-as Szárszó. Öröksége egyszerre áldás és kihívás.

Tovább a cikkhez
Sipos Ajtony Levente (2).jpg

TikTok, globalizáció és az igazság

A bizonytalanság az új igazság. Szubjektív érzések és személyes nézőpontok alapján újraértelmeztük, mi a helyes és a helytelen. A világ inog a lábunk alatt, elvesztette stabilitását. Sipos Ajtony Levente gyülekezetvezető lelkipásztor szerint mindannyian részesei vagyunk korunk pszichologizált személyiségkultúrájának, idegenkedünk mindenféle külső tekintélytől, és szeretjük azt hinni, saját identitásunk urai vagyunk. Interjú a Reformátusok Lapjából.

ÉlesztŐ, kép: reformata.sk

Elindult az ÉlesztŐ!

A kereszt lábánál új tartalmat nyernek céljaink, elképzeléseink – ezzel a gondolattal indult el augusztus 9-én az ÉlesztŐ, azaz a Fiatal Reformátusok Szövetségének (FIRESZ) nyári ifjúsági találkozója a Börzsönyben. Az esemény hívószava: Célkeresztben – a hitrejutókat érő megpróbáltatásokról gondolkodnak együtt a következő napokban.

Tovább a cikkhez
Radírozzuk ki a különbségeket.jpg

„Nem is tudjuk, hány kívánságot váltunk valóra”

Idén is meghirdette tanszergyűjtő-akcióját a Magyar Református Szeretetszolgálat. 700 diák tanévkezdését szeretnék megkönnyíteni. Az iskolacsomagok célba juttatása augusztusban zajlik. Jelenleg kisfiús iskolatáskákra, nagyobb diákoknak való hátizsákokra van leginkább szükség, az írószerek közül pedig körzők, vonalzók, hegyezők, ecsetek és vízfestékek nem állnak még rendelkezésre kellő mennyiségben. A szeretetszolgálat munkatársait egy budapesti négygyermekes családhoz kísértük el, ahol nagyon örültek az ajándékoknak.

Tovább a cikkhez
Teleki 1.jpg

Hogy a szellem be ne rozsdásodjon...

Teleki Sámuel olyan korban élt, amikor hazánkban is egyre népszerűbbé vált a tudomány művelése és továbbadása. Természetesen ehhez szükség volt olyan támogatókra, mint a tudós gróf, aki mindig kiállt hite és hazája mellett, valamint hivatásának tekintette a világ könyvek általi megismertetését. T. Németh László , a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusának írása.

Tovább a cikkhez
kecskemetreformatustemplomradaym-f641bf41ca.jpg

Református liturgikus tér, avagy miért van éppen így?

Nem volt mindig magától értetődő, hogy milyen öltözetben prédikáljon a lelkész, hogyan kereszteljék a csecsemőket, mint ahogyan az sem, merre nézzenek a padok és miből igyuk az úrvacsorai bort. Olykor vitákon és rossz tapasztalatokon keresztül jutottunk el a letisztult, gyakorlatias és egyszerű református liturgikus gyakorlatokhoz, amelyek mára hagyománnyá álltak össze. A kecskeméti Ráday Múzeum igazgatója, művészettörténésze, Fogarasi Zsuzsa szerint a református liturgiában egyenrangú emberek mennek ki az úrasztalához és részesülnek az úri szent vacsorában, mind a borban, mind a kenyérben. Ezért használunk asztalt, és nem oltárt.

Tovább a cikkhez
Berkesi Gábor a Bizony, Isten! videójában - Forrás: Youtube

Református videók a Bizony, Isten! csatornán

Nyaralás közben a fák alatt, vagy este munka után megpihenve fontos, hogy ne csak testünket pihentessük, de lelkünket és elménket is. Kiváló alkalmak ezek arra, hogy megnézzünk egy-egy lélekemelő videót a Bizony, Isten! youtube csatorna kínálatából. A csatornán a közmédia vallási műsoraiból találunk válogatott riportokat, köztük számos kiváló, református emberekkel és közösségekkel foglalkozó videót.

Tovább a cikkhez
kórósi templom forrás: szallas.hu

Turistából zarándok

Legalapvetőbb örökségünk a reformátori igehirdetés, ami nemcsak azért reformátori, mert a reformáció mozgatórugója volt, hanem azért is, mert – ígéretünk van rá – ahol megszólal, ott a reformáció történik, ott a pusztulásból élet támadhat. Nagy Károly Zsolt a Sárospataki Református Teológiai Akadémia főiskolai docensének írása.

Tovább a cikkhez
sofar.jpg

Ölelés Istentől – Sófár 2022 (videó)

A dicsőítés különböző formáit élhették át egy héten keresztül a Sófár Református Dicsőítő Iskola résztvevői. A színes programoknak otthont adó Kiskunfélegyházán a szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a zene mellett, életvitelünkkel és döntésinkkel is dicsérhetjük az Istent. Az iskola fő motívuma a Jézusból eredő forrás bemutatása volt, amely valódi életre kelt, megújít, áldást ad, megelégít és boldoggá tesz.

Tovább a cikkhez
abortusz MTI/AP

„Kiontott vére kiált hozzám a földről”

Június 24-én az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade-ítéletet, és visszautalta a tagállamok szintjére az abortusz szabályozásának jogát. Ezzel alapvető, öt évtizedes és megingathatatlannak vélt bástya omlott le. Joggal tehetjük fel a kérdést: vajon ebben a globálisnak mondható küzdelemben hol találhatjuk meg a magunk szerepét keresztyénként?

Tovább a cikkhez
nyáj pixabay

„És”

„Az őrállás, a vigyázás ennek a kettő közötti »és«-nek a felismerésén és komolyan vételén alapul: »Vigyázz magadra és az egész nyájra.« Egyén és közösség összetartozik” – írja Pál apostol szavaira reflektálva Lányi Gábor egyháztörténész a Reformátusok Lapja hasábjain. Gondolatok az őrállói felelősségről és egy kötőszó üzenetéről.

Tovább a cikkhez
Végh Tamás - 2021. október, Fotó: Sebestyén László

A válságos idők lehetőséget adnak a tanulásra

A háború és a gazdasági válság megrémítette Európát, köztük a keresztyéneket is. Elképzelhető, hogy az elkövetkező idők nagyobb áldozatvállalást kívánnak majd a hívektől. Félelemre azonban nincs okunk, hiszen Isten megígérte, hogy gondoskodik az övéiről. Végh Tamás nyugalmazott lelkipásztort arról kérdeztük, milyen szerepe van az áldozathozatalnak a keresztyén életben, emellett 20. századi példákon keresztül mutatjuk meg, hogy nyomorúság idején is érvényesek az Úr ígéretei.

Tovább a cikkhez
Sofar.jpg

Közösség, technika, forrás

Az életre keltő forráshoz hívogat ezen a héten a Sófár Református Dicsőítő Iskola, ahol a megelégedést adó, Jézussal elmélyült életet szeretnének felmutatni a szervezők. Közöttük van Kecskés Áron és Erdélyi Áron. Ők a tábor fő koordinátorai, akik első alkalommal vállalták el a feladatot, és megújult programokkal várják a résztvevőket. Kecskés Áron hiszi, hogy „mindazoknak, akik keresik Isten jelenlétét, a tábor mély lelki élményt adhat”.

Tovább a cikkhez
lelkigondozás borítókép 2..jpg

A lélek hangja

A háború és a gazdasági helyzet okozta bizonytalanság és aggodalom mellett az ima és hitbéli kérdések is foglalkoztatják a református telefonos lelkigondozást megkeresőket. Bár kevesebb a hívás a nyári hónapokban, de szükség van a rendszeres elérhetőségre. A szolgálat továbbra is várja önkéntesek jelentkezését. Révész Jánosné Anikó lelkésszel, a református telefonos lelkigondozói szolgálat vezetőjével beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
Karasszon Dezső

Megtalálni, ami emel rajtunk

Egész életében azokkal a dolgokkal foglalkozott, amelyek lelkesítették, ráadásul mindegyikkel olyan komolyan, mintha az élete függene tőle – mondja Karasszon Dezső. A hetvenedik születésnapját ünneplő orgonaművészt, tanárt a legismertebb internetes lexikonhoz, a Wikipédiához hasonlította a lánya, mert édesapja hatalmas tudású, nyolc nyelven beszél, és mindent fejben tart.

Tovább a cikkhez
Bethesda kedves történetek borítókép jó.jpg

A segítés és hála ezernyi formája

Szinte naponta oszt meg a nyilvánossággal történetet a Bethesda Gyermekkórház összefogásról a kis betegek gyógyulásáért, hálás gyerekekről és szüleikről, adományokról és jótevőkről. Limonádékészítés, sporteredmény, macik, vagy éppen speciális robot készítése – mind-mind olyan felajánlások, amelyek az intézményben gyógyulókért születtek. Az elmúlt pár hónap történeteiből szemezgettünk.

Tovább a cikkhez
Reformatus udvar.jpg

Reformátusok a Művészetek Völgyében (videó)

Kavicsfestéssel, közös zsoltárírással, népzenei koncertekkel várták az érdeklődőket a taliándörögdi templom kertjében. Magyarország egyik legismertebb összművészeti fesztiválján a Művészetek Völgyében idén is megnyílt a Református Udvar, ahol a színes programok mellett az elcsendesédre vagy éppen egy pohár különleges szódára is jutott idő.

Tovább a cikkhez
gyász

Elhunyt Nagy Tibor

Életének 93. évében, 2022. július 16-án elhunyt Nagy Tibor nyugalmazott dunamelléki egyházkerületi főjegyző, Bács-Kiskun egyházmegyei esperes, Budapest-Budahegyvidék, Kecskemét, Veszprém és Nagydobos egyházközségek egykori lelkipásztora.

Tovább a cikkhez
ifjutudosokverseny.JPG

Erő, szeretet, józanság

Sosem fordult még elő, hogy egy iskola két diákja is döntőbe jusson az Ifjú tudósok tanulmányi versenyen, a miskolci Lévay József Református Gimnázium két végzős diákjának mégis sikerült, egyikük a képzeletbeli dobogó harmadik helyére is felállhatott. Herczeg Judit Evelin és Kedves Eszter Virág a verseny alatt nem is gondoltak arra, hogy egymás ellenfelei lennének.

Tovább a cikkhez
DA_20220805-13.jpg

Emlékezni egy békésebb jelenért

„A holokauszt nem a gázkamrákkal kezdődött, az egyre erősödő kirekesztés vezetett odáig” – emlékeztetett minket a Budapesti Református Skót Misszió templomában az egyik vendég arra, hogy a szívünk mélyén rejlő gyűlöletmagvaknak milyen szörnyű következményei lehetnek. Az Országos Református Cigánymisszió negyedik alkalommal emlékezett meg a roma holokauszt áldozatairól, összekötve azt a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet-híd közötti szakaszának névadója, Jane Haining skót misszionárius önfeláldozó életútjának felidézésével.

Tovább a cikkhez
baloghrobert 2..jpg

Menedék a kitaszítottságban

Isten maga is átélte az egyedüllétet, az elhagyatottságot. Emiatt tud hitelessé válni, vigaszt nyújtani – vallja Balogh Róbert váchartyáni református lelkész. Jézus Krisztus szenvedésével nem csupán bűneinket, hanem a fájdalmainkat, sebeinket is hordozta. Augusztus 2-a a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. Ebből az alkalomból beszélgettünk a gyűlölet, kirekesztettség kérdéséről.

Tovább a cikkhez
mg4202-a5d961668d.jpg

Önfeledten a BÁRKA biztonságában

A Bárka tábor az a hely, ahol mindenki megérezheti, milyen Isten szerető otthonába megérkezni. Különösen fontos megélni ezt azoknak a gyerekeknek, akiknek a hazaérkezésről nem a melegség és az elfogadás, hanem a szorongás és a nehézség jut eszébe. A Magyarországi Református Egyház legnagyobb esélyteremtő programjában leomlanak az egymás közti falak a nevelőszülőktől érkező, a siket, az értelmi fogyatékos és átlagos családi hátterű gyerekek között. A Reformátusok Lapjának stábja ellátogatott a balatonfenyvesi tábor egyik júliusi turnusába.

Tovább a cikkhez
csömöri színjátszós tábor, 2022 július, Zoltán Áronszínművész

Egy történet mélyére ásni

A csömöri református ifjúsági nyári tábort elsősorban hittan-, nem pedig színjátszótáborként hirdették, pedig a Vígszínház 3 fiatal színésze tartott foglalkozásokat a fiataloknak. Ott jártunkkor megtudtuk, hogyan tanulhatunk színházi eszközökkel önmagunkról, istenkapcsolatunkról, hogyan építhet néhány, kívülről furcsának tűnő játék olyan közösséget, amelyben a leginkább befeléforduló kamasz is képes megnyílni.

Tovább a cikkhez
Szentföldön a sivatagban

„Hároméves korom óta vártam ezt az utat”

„Kívánjatok békét Jeruzsálemnek!” – ez volt a címe a teológushallgatók számára szervezett szentföldi tanulmányútnak. A kirándulás során felkeresték a Szentírásban fontos szerepet játszó helyszíneket, valamint Jézus és a tanítványok, az első keresztyének és a keresztesek munkálkodásának színhelyeit is.

Tovább a cikkhez
tomeg.jpg

Mi, reformátusok

A Reformátusok Szárszói Konferenciája a közös jövőépítés egyik kiemelt alkalma, amely része Istentől kapott feladatainknak – vallja Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője, aki az idei konferencia témáját és célját bontotta ki beszélgetésünkben.

Tovább a cikkhez
esk.jpg

Életre szóló beszélgetés, akár

Hurrá! Itt az esküvők szezonja és ezzel együtt a házasság-előkészítő beszélgetéseké is. Magyarországon az egy-két alkalmastól a féléves, csoportos előkészítésig sokféle gyakorlat létezik. Szanyi György hajdúsámsoni lelkipásztor, lelkigondozó szerint az egyházi esküvők többsége formalitásnak indul, bár hátterükben az a misztikum, titok is ott áll, hogy a párok szeretnék magukon tudni Isten áldását.

Tovább a cikkhez
Kóczán Mór lelkész 1918 körül - Gödi Almanach fekvő.jpg

A „dárdát hajigáló” lelkész

Ötven éve távozott el közülünk Kóczán Mór, az atléta lelkész, aki amellett, hogy hosszú évekig szolgálta gyülekezeteit, és viselte a rá szabott sorsot, bronzérmet szerzett a stockholmi olimpián gerelyhajításban.

Tovább a cikkhez
Urkuti György

Kipróbáltam, mit jelent hinni...

Az elmúlt három évben nagykövetként szolgált Finnországban, majd hazautazásakor a finn köztársasági elnök a Finn Oroszlán Lovagrend I. osztályú parancsnoki érmét adományozta Urkuti Györgynek, méltatva kapcsolatteremtő képességét, amelyhez nagyban hozzájárult remek finnnyelv-tudása is. A diplomata életpályája minden fordulópontját Isten vezetésének tulajdonítja, és meggyőződése, hogy közel harmincéves pályafutása alatt szó szerint kézen fogva vezette.

Tovább a cikkhez
Ferrier borito.jpg

Hit és zene

Ezen a hol időjárási-természeti, hol történelmi „forró helyzetekkel” és szélviharokkal kínzó nyáron még inkább rászorulunk a hit mellett a zene gyógyító, megnyugtató erejére, mint békésebb időkben. Petrőczi Éva gondolatai a zenéről az Ószövetségtől a zenesztéta Pintér Tiboron keresztül egészen a fiatalon elhunyt angol énekesnő Kathleen Ferrier-ig.

Tovább a cikkhez
Kerdojel.jpg

Mondtál valamit?

„»Mondtál valamit?« Jól ismert kérdés, amikor gondolatainkba feledkezve felocsúdunk, hogy a mellettünk lévő mintha egy ideje beszélne hozzánk. Amikor a tábor zsongásában csak szófoszlányok jutnak el hozzánk. Amikor a fesztiválon a koncert hangerején át próbáljuk leolvasni a másik szájáról, mit akarhat tőlünk, egyáltalán, tőlünk akar-e valamit?" Bella Péter, a Győrújbarát-Ménfőcsanaki Református Missziói Egyházközség lelkipásztorának írása.

Tovább a cikkhez
ifivezeto kepzes

Így képezd az ifivezetődet!

Munkánk nem számokban mérhető, hanem történetekben – mondja Bogyó András, a református ifivezető-képzés szervezője. Az Exodus nevű északír alapítású Tanítványképző Ifjúsági Szolgálat 2017 óta foglalkozik a református ifjúsági vezetők segítésével. Céljuk, hogy akiket segítenek ne csak tanítványok legyenek, hanem tanítványnevelők.

Tovább a cikkhez
Kontos Laszlo.jpg

Talán hárman lájkolnák

A nyugati létforma, a fogyasztói társadalom bukásra van ítélve, az identitásválság mögött pedig örömhajsza folyik – tartja Köntös László. A református lelkipásztor a pápai REND fesztiválon tartott teltházas előadást öröm és identitás címmel, a Reformátusok Lapja pedig arra kérte, hogy röviden reflektáljon felvetődött kérdéseikre.

Tovább a cikkhez
pexels-brotin-biswas-518543.jpg

Megjelent a Presbiter legújabb száma

Mások mellett az idei magyarországi népszámlálás, a nyári időtöltés, a nagyváradi presbiterképzés és a háború és hit viszonya is témája a Presbiter című folyóirat július-augusztusi számának, amely már kapható a gyülekezetekben, egyházi könyvesboltokban. A kiadványban bemutatkozik az új felelős szerkesztő, Káposztás Gábor is.

Tovább a cikkhez
zsindely_ferenc_zsindelyne_tudos_klara_1938.jpg

Égtartó emberek – a Zsindely házaspár

"Zsindely Ferenc nemrégiben megjelent háborús naplójának elején még a református egyháztagságot legfeljebb társadalmi kötelességnek tartó politikussal szembesülünk, míg a Budapest ostromáról szóló részek már mély hitű embert mutatnak, aki zsidó származásuk miatt üldözött gyerekekkel és felnőttekkel zsúfolt házában őszinte lélekkel fohászkodik és ad hálát Istennek." Ablonczy Bálint gondolatai a Zsindely házaspárról a Reformátusok lapja hasábjairól.

Tovább a cikkhez
Kardos Abel.jpg

Komolyzenei koncertek Sukorón

Idén tizennegyedik alkalommal rendezi meg Sukorói Zenei Nyár című hangversenysorozatát a velencei-tavi település református gyülekezete. A másfél évtized alatt a térség egyik meghatározó nyári komolyzenei eseményévé vált programról Kardos Ábel református lelkipásztorral beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
Kaszó Gyula börtönlelkész.jpg

Gazdagító ige a rácsok mögött

A vallásgyakorlás az a szabadság, amely érintetlen maradhat a zárt ajtók mögött is, és segít nyitni egy új életre – véli Kaszó Gyula a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet börtönlelkésze. Élettörténeti háttér miatt került teológiai érdeklődése középpontjába a börtönmisszió. Vallja: ha krisztusi alapon állva emberként viszonyulunk a fogvatartottakhoz, akár isteni magaslatokig is el lehet érni.

Tovább a cikkhez
Tomka János

A bizalmat nem lehet követelni

Az egész életét végigkíséri a tanulás és a tanítás. Tomka János főiskolai tanár, a vezetéstudomány keresztyén megközelítésének kiváló szakembere, több könyv szerzője, végzettsége szerint okleveles villamosmérnök, mérnök-tanár. Mégis a vezetéselmélet és a tudásmenedzsment kutatásának szentelte az életét, legutóbb pedig A bizalomépítő vezető címmel írt könyvet.

Tovább a cikkhez
RKK - Szávay László, Némedi-Varga Dávid, Zila Gábor 2022. július , Fotó: Hirling Bálint

Nem mindegy, kinek a hangja tölti be a pusztát

„Mi a lelkekre is figyelünk, nem csak a testre.” A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány több mint egy rendezvényszervező cég – sokrétű szolgálatot végeznek, és sosem felejtik, hogy eseményeik kiemelt pontja az Istenhez való odafordulás. A szervezet vezetőivel, Zila Gáborral, Némedi-Varga Dáviddal és Szávay Lászlóval beszélgettünk az egyházban rejlő szellemi tőkéről, a szárszói konferenciáról, és egyáltalán arról, miért is van szükség arra, hogy az egyház jelen legyen a kultúrában és a közéletben.

Tovább a cikkhez
berzsak_zoltan_foto_hurtahajnalka.jpg

Fontos az építés drámája

Különleges kapcsolat köti a fényhez Berzsák Zoltán építészt, akinek tervei alapján több református templom épülhetett fel a közelmúltban, de az ő elképzelései szerint újul meg Dunamelléki Egyházkerület Ráday utcai központja és épül újjá a leégett Ráday-kollégium is. Úgy véli református templomot tervezni hívőként könnyebb, mint hit nélkül.

Tovább a cikkhez

Roe kontra Wade

anyak_napja_1_2011.jpg

Újra az élet védelmében

„Az emberi életről szóló bibliai igazságokkal meg kell ismertetnünk azokat az anyákat, akik azon gondolkoznak, hogy elvetessék megfogant gyermeküket. Ha pedig már megtörtént a terhesség-megszakítás, akkor elsődleges küldetésünk feléjük a bűnbocsátó szeretet és az elfogadás hirdetése” – mondja Krasznai Csaba clevelandi református lelkipásztor, püspök, Magyarország tiszteletbeli konzulja.

Tovább a cikkhez
22 hetes magzat

Már nem alkotmányos jog

A Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezése generációk óta az egyik legjelentősebb bírósági fordulat, amelynek messzemenő következményei lesznek. Hét államban már tilalmat vezettek be, és az elkövetkező hónapokban az államok több mint felében várható szigorú korlátozás.

Tovább a cikkhez

Szárszó 2022

Borito Balog.jpg

Mi, reformátusok – magyar református nemzetstratégia

Ismét találkozhat a református értelmiség a Reformátusok Szárszói Konferenciáján. Idén a magyar református nemzetstratégiáról hallgathatnak előadásokat és oszthatják meg gondolataikat az érdeklődők. A találkozót augusztus 11. és 14. között rendezik meg Balatonszárszón.

Tovább a cikkhez
Balatonszárszói Konferencia 2022, banner

Augusztusban ismét Szárszó

A megszokottól eltérő időpontban, de augusztusban ismét megrendezik a Reformátusok Szárszói Konferenciát. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány által újjáélesztett rendezvény évről évre közéleti témákban indít diskurzust a református értelmiség körében. Ebben az évben a témafelvetés befelé fókuszál: „Mi, reformátusok – magyar református nemzetstratégia” címmel rendezik meg a konferenciát augusztus 11. és 14. között, Balatonszárszón.

Tovább a cikkhez
Pápai kántorképző

Tanulj nyáron egyházi zenét!

Aki szeret énekelni, zongorázni, kíváncsi, hogy mit csinálnak a kántorok vasárnaponként az orgona, illetve a harmónium mögött, vagy csak érdekli a református énekek története, az könnyen találhat elfoglaltságot a nyáron. Mind a négy egyházkerület várja a már képzett és az érdeklődő muzsikusokat júliusban és augusztusban a református kántorképzőkön, továbbképzéseken, zenei napokon.

Tovább a cikkhez
MRSZ gyerektábor

Adományok a gyerekek felszabadult nyaráért

Nehéz anyagi körülmények között felnövő gyermekek, háború elől menekülő családok, valamint fiatal tehetségek számára is szervez nyári táborokat a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). A gyerekek üdültetéséhez bárki hozzájárulhat az MRSZ tematikus gyűjtése által.

Tovább a cikkhez
Egységes Lelkészképesítő Vizsga

Egységes lelkészképesítő vizsgák szeptemberben

Július 31-ig lehet jelentkezni az őszi egységes lelkészképesítő, honosító, illetve különbözeti vizsgára. Szeptember 15-én és 16-án várják azok jelentkezését, akik református lelkipásztori oklevelet szereztek, de lelkészképesítő vizsgát még nem tettek. Ez a megmérettetés feltétele annak, hogy valaki a Magyarországi Református Egyház kötelékében lelkészként szolgáljon.

Tovább a cikkhez

EGYSÉGNAP 2022

Istentisztelet egységnap 2022 Kiss Gábor fotója

Ott lenni, ahová teremtett Isten

Ünnepi istentisztelettel zárult a 2022-es református egységnap Gyulafehérváron. Most először tartották a szórványban az ünnepet. Több mint kétezer résztvevő előtt hirdetett igét Balog Zoltán. A püspök úgy fogalmazott: Ősi földre hozott minket Istenünk, amely több mint ezer éve őseink munkálkodásának, örömének és bánatának tere.

Tovább a cikkhez
Bethlen Gábor szoboravatás

Maradandót alkotott, amikor mások pusztítottak

Novák Katalin magyar köztársasági elnök jelenlétében leleplezték Gyulafehérváron Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrát, a Magyar Református Egységnap keretében. Az eseményt és a záró istentiszteletet a helyszínen több mint kétezren kísérték figyelemmel.

Tovább a cikkhez
Balog Zoltán Gyulafehérvár

Öleléssel lefegyverzett gyűlölet

Egy magyarok ellen demonstráló román szenátort békített meg ölelésével Balog Zoltán püspök Gyulafehérváron. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrának avatásakor példát mutatott a keresztyéni szeretetből.

Tovább a cikkhez

Retour 2022

Mád_borító

Retour – Mád (videó)

A Retour legújabb részében kiderül, hogyan boldogul egy lelkipásztor a szőlősorok között, ha egy olyan gyülekezetbe csöppen, amely csaknem másfél hektáron gazdálkodik. Szó esik arról is: misztérium vagy biokémiai átalakulás az, ahogyan a szőlőből bor lesz. Megnézzük, milyen bor készül gyülekezet által megtermelt szőlőből, ellátogatunk a mádi református templomba, és beszélgetünk arról, hogyan tudnak segíteni az elvándorlás problémáján.

Tovább a cikkhez
Budahegyvidék_retour

Retour – Budahegyvidék (videó)

Az ország egyik legnagyobb református gyülekezetéhez látogattunk el a Retour legújabb adásában. A budapesti templom épületében már csak a gyülekezeti terem parkettje és a hosszan benyúló karzat emlékeztet arra, hogy az épület egykor mulatóként működött. 1935 óta vasárnapról vasárnapra Isten Igéje szól a fehér falak között. Két évvel ezelőtt azonban nem kis munkába fogtak a budahegyvidéki reformátusok: úgy határoztak, kibővítik és felújítják a gyülekezet templomát.

Tovább a cikkhez
Veszprém-Závodi Zsuzsanna

Retour – Veszprém (videó)

Folytatódik országjáró magazinunk. A Veszprém, Kálvin János parki gyülekezetet bemutató videónkban bekukkantottunk a Kerekítő gyerekfoglalkozásra, majd Závodi Zsuzsanna lelkipásztorral arról beszélgetünk, hogyan lehet egy eklézsia vezetője egyben édesanyja is a közösségnek.

Tovább a cikkhez

Új református énekeskönyv

Johann Sebastian Bach

Bach-dallamok az új Református énekeskönyvben

Bach koráljai a református egyházzenében fontos szerepet töltenek be. Alább összeválogattunk néhány olyan, az új Református énekeskönyvben szereplő éneket, amely a lipcsei mester keze nyomán, feldolgozásában csendülhet fel istentiszteleteinken. Reméljük, cikkünk nyomán „újabb”, nagyheti használatra is szánt énekeket ismerhetnek meg gyülekezeteink.

Tovább a cikkhez
Gryllus Dániel

Bemutatták az új énekeskönyvet - VIDEÓ

Könyvek beiktatásáról ritkán lehet hallani, mégis valami hasonló történt november 21-én, vasárnap délután a budapesti Kálvin téri templomban. A Magyar Református Egyház 73 év után új énekeskönyvet kap, amelyet advent első vasárnapjától, az egyházi év kezdetétől hivatalosan is használhatnak a gyülekezetek.

Tovább a cikkhez
Fekete Károly_püspök_20201008-bi (2).jpg

„Istendicséretre ösztönöz a sok gyönyörűséges ének”

Hálaadó istentiszteleten mutatják be az új énekeskönyvet november 21-én, a fővárosi Kálvin téri templomban. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdeti az igét. A kiadvánnyal több mint tízéves munka fejeződött be. A munkafolyamatokról és műhelytitkokról beszélgettünk Fekete Károllyal. Illényi Éva interjúja a Reformátusok Lapjából.

Tovább a cikkhez

Énekeskönyv

Naponta közzétesszük az idén már kézbe is vehető új gyülekezeti énekeskönyv egy-egy énekét:

Hogy eljött az időknek teljessége

Énekeskönyvünk egyik legszemélyesebb Krisztus-élményt nyújtó, legköltőibb, mégis méltatlanul elfeledett éneke! E gyönyörű, hitvallásos éneket eddig azért nem használtuk, mert nem volt ott a dallama, másrészt a megadott dallam sem közismert.

Új esztendő virradott

Többféle - névnapi és anyáknapi - szöveggel ismert ez az újesztendőt köszöntő ének, mely arra is alkalmas, hogy az új évben sorra kerülő - óvodai, iskolai vagy munkahelyi - első találkozások, szokásos koccintás alkalmával is elénekeljük.

További énekek

Programok

Isten szólt

„… nem tudok közöttetek másról, csak Jézus Krisztusról, róla is mint a megfeszítettről.”

1Kor 2,1–5

Ingyenesen letölthető Androidra és iOS-re:

Média

Videóink, képeink, hanganyagaink, közösségimédia-csatornáink legjava.

További anyagaink
Következő (2)

Kálvin Kiadó Kiadványai

Husvet kozeleben_400.jpg Hetfotol_400.jpg A_keresztenyseg_400.jpg Fennyel irt_400.jpg Karoli21_400.v4.png RE2021_sotetkek mintas_400.jpg Remenykedve varjuk_400_kvnl.jpg Iskolabongeszo mf_400.jpg Gondold_ujra_400.jpg Teremtes_A vilagur_400.jpg Levelszarnyak_400.jpg búcsú400.jpg ABC kucko_400.jpg

Énekeskönyv

Az új énekeskönyv már kis és nagy méretben is elérhető. Kérjük vásárlóink szíves megértését a továbbra is várható átmeneti készlethiányokkal kapcsolatban, amely a nyomdaiparban tapasztalható anyagbeszerzési problémákból ered. A beérkező megrendeléseket teljesítjük, amint lehetséges. Kérjük, a megrendeléseket központi e-mail címünkre (kalvin.kiado@kalvinkiado.hu) vagy postacímünkre (1113 Budapest, Bocskai út 35.) küldjék. Köszönjük!

Arcképmás: Pál Sándor

TV21 Ungvár
Arcképmás: Pál Sándor

„Ha bármilyen gazdagságot kaptunk az Úrtól, azt azért kaptuk, hogy tovább adjuk.” A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány korábbi kuratóriumi elnöke ugyan nem Kárpátalja szülötte, de immár tizenöt éve segíti az ott élőket.
2021. május 15.

lelekmento.jpg

Facebook
LélekemelŐ ajándék

Útjára indultak az abaújvári gyülekezetből a karcagi kórház hétszáz dolgozójának szánt LélekemelŐ szívecskék.
2021. április 14.

A maga képmására

Csak énekeljetek!

Hozzatok dalt emlékül, a hajdan / Lomb- s virággal gazdag tájirúl; / Zengjétek meg a jövőt, ha majdan / E kopár föld ujra felvirúl. (Tompa Mihály: A madár, fiaihoz)
Kapás Csilla

telefon budapest_husvet fold-oraja.jpg segesvar.jpg

Van egy jól sikerült képe egy gyülekezeti alkalomról, ünnepről, a helyi templomról? Küldje el nekünk a reformatus.hu@reformatus.hu címre!

Egyházkerületi hírek

Dunamelléki Egyházkerület

Arcunk, hangunk, szívünk

Kiáltó szó vagyok-e a pusztában, vagy a zaj, amely elnyomja azt? Mekkora a felelősségem abban, milyen arca, hangja, szíve van az egyháznak? Néhány gondolat és …

Dunántúli Egyházkerület

Pótfelvételi hirdetmény

A Pápai Református Teológiai Akadémia pótfelvételt hirdet a 2022/2023-as tanévre református teológia osztatlan mesterképzési és katechéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakjaira, állami finanszírozású és önköltséges képzésre, valamint …

Elhunyt Nagy Tibor

Dr. Nagy Tibor Budapest-Budahegyvidék, Kecskemét, Veszprém és Nagydobos egyházközségek egykori lelkipásztora, nyugalmazott dunamelléki egyházkerületi főjegyző, bács-kiskunsági esperes, a Bibliolvasó Kalauz korábbi szerkesztője 2022. július 16-án, …

Tiszáninneni Egyházkerület

A Lelkészegyesület nyári konferenciája

A Magyar Református Lelkészegyesület 2022. augusztus 1-4. között Sárospatakon tartotta Nyári Konferenciáját a Zsinat Elnökségi Tanácsának támogatásával.

Megemlékezés Sajószentpéteren

Július 31-én Jánosdeák Mátyásra, a gyülekezet egykori kántortanítójára és iskola igazgatóra emlékeztek Sajószentpéteren a református Nagytemplomban.

Tiszántúli Egyházkerület