Üres idők..., reflap cikk 2024. telefon illusztráció (f.Kapás Csilla)

Üres idők, végtelen Isten(tisztelet)

Nagymamámnál szól a rádió. Mindig. Azt mondja, ha rádiózik, nem érzi annyira magányosnak magát, közben végzi a napi teendőit. Nálunk is gyakran szól egy-egy műsor, bár leginkább telefonról. A szabadidőnkben kapunk időt, hogy együtt legyünk a saját gondolatainkkal, szeretteinkkel vagy Istennel, de a világ adta kikapcsolódási lehetőségek eltérítenek ezektől. Gacsályi Sára írása a Reformátusok Lapjából.

Tovább a cikkhez
Nagy Gábor portré 2024 július Fotó: Sebestyén László

„Közös szolgálatunk van” – Interjú Nagy Gáborral, a szeretetszolgálat új vezetőjével

Új projektek lesznek, de a megkezdett úton jár majd tovább a Magyar Református Szeretetszolgálat – ígérte Nagy Gábor nemrég kinevezett ügyvezető igazgató, aki Juhász Mártontól vette át a szervezet vezetését. Elmondta, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak majd a nemzetközi együttműködések, de továbbra is a Kárpát-medencében gondolkodnak, és még szorosabbra fűznék a kapcsolatot a református egyháztestekkel, gyülekezetekkel és intézményekkel. Beszélt a Magyar Református Szeretetszolgálat tervezett új székházáról, valamint a várható fókuszpontokról és tervekről is.

Tovább a cikkhez
Jászberényi gyülekezet borítókép 2024, Reflap (f.Todoroff Lázár)

Imával és habarccsal építő közösség

Megrendítő megélni azt, amikor egy-egy nehezebb időszak után Isten kegyelméből termőre fordulnak a dolgok. Az emberi élet kontextusában ezt a folyamatot szoktuk megtérésként emlegetni. Ezért hatalmas mérföldkő a jászberényi gyülekezet életében, hogy hálát adhattak a templom megújulásáért, amely jelképe a közösség formálódásának is. Lassú és sok munkát igénylő folyamat eredményeként visszatért az egység, a fény, a gondos figyelem érzete kívül és belül. Így épül tégláról téglára templom, lélekről lélekre pedig Isten országa.

Tovább a cikkhez
Világnézet 07.21.

Kapukat nyitogató sorsközösség

A tábori lelkészség fontossága és szerepe nemcsak lelki, hanem fizikai támogatásban is megmutatkozik a katonák szolgálatában. Erről Mészáros László református lelkipásztor, protestáns tábori püspök beszélt a Világ/nézet legújabb adásában. Mennyiben katona és mennyiben lelkipásztor a tábori lelkész? Milyen kérdéssel fordulnak a katonák a lelkészhez? Ezekről is szó volt Molnár Ambrus műsorában.

Tovább a cikkhez
Oszlopok Fotó: pexels

Négy tartóoszlop

Különböző elméletek léteznek arra, mi is tartja meg ezt a világot. Keleten terjedt el az a kép, hogy a világnak négy tartóoszlopa van, amelyeket hasonlítottak már egy elefánt négy lábához, vagy több elefánt együtteséhez. A görög mitológiában az izmos Atlasz tartja a világot. Ha viszont átevezünk hazai vizeinkre, mit találunk? Mi mit tartunk az életünk négy tartóoszlopának?

Tovább a cikkhez
Bátki Márton Boldizsár, Balatonfüred lelkész, hitoktató, Zsinati ifjúsági osztály konfirmációs projektmenedzser 2024 június Fotó: Kiss László

Vizsga vagy bizonyságtétel: reformra szorul a konfirmáció?

Párbeszédre, a hibák feltárására van szükség a konfirmációval kapcsolatban, mert ha nem nézünk szembe ezekkel, akkor nem tudjuk meg, min szükséges változtatni, hogy jobban képviseljük Isten országának ügyét – véli Bátki Márton Boldizsár. A Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala Ifjúsági Osztályának munkatársa úgy gondolja, valamit rosszul csinálunk, ha a rengeteg, hittanra járó gyerek ellenére sok gyülekezet létszáma fogy. A Balatonfüreden szolgáló segédlelkész és hitoktató a konfirmációs életkort is megvizsgálná és a vizsgajelleg ellen is fellépne, hogy a konfirmáció az legyen, aminek lennie kellene: bizonyságtétel a hitről.

Tovább a cikkhez
szkagidsc6545-782aa8aade

A kapcsolat szirmai

Jézus maga is a barátainak nevezi tanítványait. Ő mindig kész meghallgatni, de valójában számos ember is van körülöttünk, akik barátaink lehetnének. Szabó-Keresztes Ági egyik legerősebb élménye a gyülekezetben, hogy olyan emberekkel is jól érzi magát, akiknek biztosan nem kereste volna a társaságát megtérése előtt. Krisztus olyan kimeríthetetlen téma, amelyben meggyökerezhet a kapcsolatuk. A Móri Református Egyházközség tagja mellett további hölgyeket kértünk arra, osszanak meg egy-egy történetet a nők, illetve a nő és férfi közötti barátságról – ők nem a saját nevükön szerepelnek. Amint az a gyengébb nemnél megszokott: tapasztalataik helyenként merőben ellentétesek.

Tovább a cikkhez
mezokeresztes-gyulezeketi-riport-foto-zelenka-attila

Keresztyéni kötelességünk!

Fennállása első istentisztelet-közvetítésére készül a tiszáninneni Mezőkeresztes református gyülekezete, amelyet másfél éve Tokár Sándor lelkipásztor vezet. Az eltelt idő elegendő volt arra, hogy kiderüljön számára: összetartó, tettre kész és – ahogy fogalmaz – nemes lelkű közösség választotta meg őt pásztorává. A Kossuth rádió július 21-én, vasárnap délelőtt tíz órától sugározza az alkalmat.

Tovább a cikkhez
bethesda kereszt

Rendkívüli segítség a Bethesdának

Sikerült megoldani a nagy melegben fellépő műtőklimatizálási problémát a fenntartó, a Magyarországi Református Egyház és a közösség segítségével. Az egyház kifizeti az elromlott klímaberendezés teljes szerelési költségét, a Ferencvárosi Torna Club sportolóinak és dolgozóinak tízmillió forintos segítségével és számos egyéb támogató adományával megoldódott azon helyiségek klimatizálásának finanszírozása is, ahol ez még sürgősen szükséges.

Tovább a cikkhez
Művészetek Völgye református udvar, Szabó András képei

Egy kis sziget, ahol igazán otthon érezhetjük magunkat

Meghitt, családias, emberközeli. Ilyen és ehhez hasonló jelzőket mondott Szabó András, a LéleKzet Református Udvar egyik fellépője, amikor az udvarról és a Művészetek Völgye fesztiválról kérdeztük. Elmondta, hogy családja minden tagja megtalálja a neki tetsző programot, itt fellépni pedig azért is szeret, mert a zenészeknek közvetlen kapcsolata lehet a közönséggel.

Tovább a cikkhez

Nézze vissza műsorainkat!

ligonier_konferencia_belfast_2024_2

Ligonier-konferencia, Belfast

Hisszük-e, hogy üdvösségünk Krisztusban, Isten irántunk megnyilvánuló kegyelmén nyugszik? Igaznak tartjuk-e, hogy Jézus Krisztus halálával szerzett engesztelése és feltámadása által megbékélhetünk a Szent Istennel és egymással? A többi között ezekre a kérdésekre keresett választ a Ligonier Ministries három meghívott előadója, Sinclair Ferguson, Mark Johnston és Paul Levy a Krisztusban kiválasztva című konferencián, Észak-Írország esős fővárosában, Belfastban június végén.

Tovább a cikkhez
Sinclair Ferguson

Tanulságok a felső szobából

Ha egy lelkipásztor kincsként őrzi Isten Igéjét, az ő jelenlétében prédikál és egyházának szenteli magát, kitörölhetetlen nyomot hagy maga után – Sinclair Ferguson skót teológust szólaltattuk meg a konferenciához kapcsolódva.

Tovább a cikkhez
református udvar (f.Sebestyén László)

Toronyiránt! – Protestáns udvarok a Művészetek Völgyében

Ismét szélesre tárják kapuikat a protestáns templomkertek Taliándörögdön a Művészetek Völgye fesztivál idején. Július 19–28. között koncertek, kiállítások, workshopok, interaktív színházi előadások, beszélgetések, áhítatok, dicsőítés és persze frissítők várják a betérőket a LéleKzet Református és a Tarisznya Evangélikus Udvarban. Testi-lelki feltöltődés és krisztusi életszemlélet: két olyan biztonságos tér, amely közös felület lehet az egyházat jól ismerők és a kevésbé vallásosak számára a legnagyobb művészeti fesztivál közegében.

Tovább a cikkhez
balatonfured_siloam_foto_kiss_laszlo

Lelki otthon a Balaton partján

Ha Balaton, akkor Füred! – tartják sokan, ha a magyar tengerről kérdezik a véleményüket. Meg is indokolják: ez a Balaton fővárosa, kulturális központ, tradicionális gyógyhely, vitorlásparadicsom. Nem utolsósorban pedig itt található a Siloám Református Missziói Otthon, amely négy év szünet után újra várja a testi és lelki feltöltődésre vágyó vendégeit: gyülekezeteket, ifjúsági csoportokat, családokat – a reformátusokat kedvezménnyel.

Tovább a cikkhez
imádság

Mindennap veled

A Tatai Református Gimnázium jelenlegi és egykori diákjai szerencsés helyzetben vannak, tanáraik egykor elhangzó áhítatait könyv formájában vehetik kezükbe. Az élő Ige évében megjelent kiadvány ennél azért sokszínűbb: polgármester, iskolai védőnő, egykori diák, teológushallgató, tábori vagy éppen külföldön szolgáló református lelkész, de katolikus, evangélikus és baptista igehirdető is szerepel az igei elcsendesedések, evangelizáló vagy iránymutatást adó napkezdő alkalmak szerzői között.

Tovább a cikkhez
muveszetek_volgye_reformatus_udvar_szabo_gyorgy

Fesztiválos nyelvezet, eleven misszió

Itt az ideje leruccanni a Balaton-felvidékre, mert július 19-én kezdődik a sok élményt ígérő Művészetek Völgye összművészeti fesztivál. Ennek egyik helyszíne a taliándörögdi templomnál található LéleKzet Református Udvar, amelyről Szabó György udvargazdát, építészt kérdeztük.

Tovább a cikkhez
Sebestyén_László_Muzslai_Bízik_Hanna_2024_07_1

Termékenység gyermek nélkül

Tizenegy év. A Muzslai-Bízik házaspár ennyi ideje vár a gyermekáldásra. A keresztyén közegben felnőtt Muzslai-Bízik Hannát sosem érdekelte igazán, hogy mi lesz a karrierje, hogy hol fog élni. Mindig is arra vágyott leginkább, hogy legyen egy szerető férje és sok gyermekük. A Várva várlak című könyv bemutatja egy nő személyes traumáját, segít a sorstársaknak, és szól a nem érintett környezetnek is. Istenhitről, az emberi kapcsolatokról és a gyászról is beszélgettünk a szerző Muzslai-Bízik Hannával.

Tovább a cikkhez
théodore_de_béze_wikipedia

Théodore de Béze, a genfi utód

Amikor Kálvin János, a svájci reformáció legismertebb alakja 1564-ben meghalt, utódja Théodore de Béze (Béza Tódor) lett a református egyházban. A kálvinista író negyven éven át oktatott teológiaprofesszorként a Genfi Akadémián. Teológiai értekezések című munkájában felekezete hittudományának összefüggő magyarázatát fektette le.

Tovább a cikkhez
Doban_Vivien_Kínzó forróságban_bölcsföldi_andrás_2024_07_3

Kínzó forróságban közelebb kerülni Istenhez

A Károli Gáspár Református Egyetem már végzett hallgatójaként részt vehettem a Bölcsföldi András református lelkész, az egyetem spirituálisa által szervezett tanulmányúton, amely sokkal több volt egyszerű kirándulásnál: lelki utazást jelentett számomra. A közel hatvanfős csoport idén Pál apostol nyomában fedezhette fel Olaszország kulturális kincseit. Hiába természetes, hogy nyáron meleg van, a tikkasztó forróság bizony a belső világunkra, a gondolkodásunkra is rányomhatja bélyegét. Rajtunk áll, hogy egy hasonló, nehézségekkel teli barangolásból mégis mit hozunk ki. Magam sem gondoltam volna, hogy ez a kánikulában eltöltött néhány nap ennyire közel tud vinni a hibáimhoz és Istenhez.

Tovább a cikkhez
abaujvar_manufaktura_2024_07_foto_zeleknka_attila_9

Isten műhelyében jártunk

A szlovák határ közelében élő aprócska gyülekezet büszke lehet sokrétű szolgálataira: evangelizáció, LelkesítŐ családi nap, börtönmisszió, hagyományőrző lekvárfőzés, famegmunkálás, imasétány, bábozás, gyermekmunka, közösségépítés és nem utolsósorban a Keresztyén Manufaktúra. Ezek mind egy öntudatos közösség és a lelkész házaspár, Tóth István és Tóth Viktória több évtizedes munkájának az eredményei. Ottlétem alatt végig azt éreztem: Isten műhelyében vagyok. Miközben ég a kezük alatt a munka, valaki felülről őket munkálja.

Tovább a cikkhez
táska mentőmaci MRSZ

A bőrtáskák átlényegülése

„Isten teljesítette az álmomat, de előbb térdre kényszerített. Bűnlátást adott, majd megvallásra, bűnbánatra kész szívet, nem mellesleg végül bocsánatot is.” Juhász Márton írása a Reformátusok Lapjából.

Tovább a cikkhez
vilag_nezet_2024_07_14

Az orvosok nem varázslók, a teremtés Isten műve

A meddőség egyre gyakoribb probléma, részben a késői gyermekvállalás miatt, ami biológiai kihívásokkal jár – hívja fel a figyelmet Sipos Miklós, a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrumának igazgatója. Szerinte a tudatos felkészülés és az egészséges életmód rendkívül fontos a sikeres gyermekvállaláshoz, de vannak helyzetek, amikor mégsem érkezik a gyermekáldás, ilyenkor pedig nem szabad szégyenkeznünk, hanem orvosi segítséget kell kérnünk. A fogantatásról, annak akadályairól és azok leküzdéséről beszélgetett Molnár Ambrus a Világ/nézet legújabb adásában a szakemberrel.

Tovább a cikkhez
gettyimages-78001175

A mesterséges ingerencia csapdájában

Mi teszi annyira vonzóvá a pornográfiát sok férfi és nő számára? Miért tűnik úgy, hogy egy meztelen test valósággal hipnotizálja az emberi agyat, és gazdája képtelen másfelé nézni? Tényleg megéri kockáztatni a feleségével való kapcsolatát a férjnek egy tíz másodperces videóklipért?

Tovább a cikkhez
pal9355-5d0ea40d0a

A titkosnál is titkosabb bűn

Amint elhangzott az interjúalany neve a közösségben, a jelenlévők egy emberként kezdték keresni az interneten Tominec Mihály arcképét. Az ítélkezés azonnal hangot kapott: „Pornófüggő?!” Még diskuráltunk kicsit, majd egy férfi megszólalt közöttünk: „Ő meri vállalni…” Fején találta a szöget! Titkos bűn a pornográfia, édes szörpbe kevert méreggel kínálja áldozatát. Egy kedves cserkésztestvéremmel készül ez a beszélgetés, mindig is nagyra becsültem. Az első meghökkenés után, amelyet a bizonyságtétele keltett, azt hiszem, ez nem változott.

Tovább a cikkhez
idős fiatal, generációk, öreg, öregség Fotó: Unsplash/Rod Long

Az én nagymamám

Gyógyító „bájitalok”, meggyes piték, csodálatra méltó hit és sok-sok szeretet, ami összetartja a családot. Július 13-án ünneplik a nagymamák világnapját. Hazánkban általában anyák napján szoktuk ünnepelni a „mamókákat”, „nagyikat” és „nagyanyókat” is, de úgy gondoltuk, most is megemlékezünk róluk, ezért hat ember írt a nagymamájáról. A legfiatalabb szerző kilenc, a legidősebb nyolcvanhét éves.

Tovább a cikkhez
identitas mi 1

Elmosódott identitások, szakadozott szerepek

A hívő ember identitása a tortához hasonlít: minden szeletét ugyanaz a zamat járja át – állítja Vincze Árpád lelkipásztor, a Kecskeméti Református Gimnázium intézményi lelkésze, mentálhigiénés szakember az önazonosságról szóló interjúnkban. Szerinte a fiatalok identitáskeresése azért is nehéz, mert általános normabizonytalanság közepette történik.

Tovább a cikkhez
KRE Egyetemváros tervpályázat látványterv, a győztes pályázat 2024 - Archikon Architects építésziroda

A város szövetébe illeszkedő új épületet kap a Károli

Fenntarthatóságra, a meglévő épületek megőrzésére és a református egyetemet méltó módon befogadó campus építésére törekszik a budapesti Archikon Architects építészstúdió terve, amely megnyerte a Károli Gáspár Református Egyetem új, IX. kerületi épületének megtervezésére kiírt nyílt tervpályázatot. A hétfői eredményhirdetésen hallhattunk a kiválasztás szempontjairól, az építés alapelveiről és arról, mi Isten és mi az emberek szerepe a folyamatban.

Tovább a cikkhez
palinko_gabor_kunszentmiklós_testneveles_foto_sebestyen_laszlo_6

Nyári kihívás a szülőknek: megmozgatni a gyereket

Június végén befejeződött a tanév. A nyáron jelentős problémát okozhat a szülőknek a gyermekek felvigyázása, valamint mozgásigényének a kielégítése. Hogyan pótolható a sport a fiatalok életében, ha nincs heti öt testnevelésórájuk? Hatékony egyáltalán az iskolai testnevelés? Milyen problémákkal küzdenek a tanárok, ha a gyermekek megmozgatásáról van szó? Ilyen és hasonló témákról beszélgettünk Pálinkó Gábor testnevelőtanárral, a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola oktatójával, aki egyben a Református Iskolák Diáksportszövetségének elnöke is.

Tovább a cikkhez
Szabó Zoltán író. Forrás. litera.hu (hogy ők honnan szedték?)

Szellemi honvédelem

Szabó Zoltán a népi írók és szociográfusok csoportjának egyik legkiválóbb, országos hírű tagja volt már, amikor 1939 tavaszán Pethő Sándor alapító-főszerkesztő hívására a Magyar Nemzet belső munkatársa, publicistája lett. Svájci minta alapján – amelynek fő célja az volt, hogy a lakosságot védetté tegye a nagynémet befolyással és a nemzetiszocialista (náci) ideológiával szemben – ő kezdeményezte és szerkesztette a Szellemi Honvédelem rovatot.

Tovább a cikkhez
Világnézet borító Görcsös Éca, Molnár Ambrus 2024 nyara Forrás: Youtube

Milyen hatással lehetnek az idősek a fiatalabb generációkra?

Az idősebb generációk tapasztalatai fontos útmutatást kínálnak a fiataloknak – hívta fel a figyelmet Görcsös Éva lelkipásztor, a Schweitzer Albert Református Szeretetotthon vezetője, akivel arról is beszélgetett Molnár Ambrus a Világ/nézet legújabb adásában, hogy mit és hogyan tanulhatunk az idősebbektől, és hogyan lehet kezelni az elmúlást.

Tovább a cikkhez
Fule Retour 2024 boritokep - Forrás: Youtube

Református Provence (videó)

Lelkipásztor, jogtanácsos, levendulatermesztő – ez mind egy személyben Kovács Zsuzsanna, a fülei és a polgárdi gyülekezet lelkésze. Nála járt a Retour stábja nemcsak azért, hogy megtudják, mi a jó levendulaszörp receptje, hanem azért is, hogy anyaságról, az egyházon belüli női szerepekről és a kis gyülekezetek megmaradásáról is beszélgessenek. Tartsanak velünk a Dunántúl lila szigetére!

Tovább a cikkhez
princess_henrietta_maria,_princess_palatine,_princess_of_siebenbürgen - Gerrit van Henthorst műhelyéből

Henrietta három pataki hónapja

Henrietta 1651 kora tavaszán szerény kelengyével, de népes kísérettel, félénken, de várakozó szívvel indult el Sárospatak felé. A szép, már kék nyári ég alatt elhangzó ottani esküvés előtt, tavasz derekán a türingiai Crossenben tartottak jelképes, a felekezeti szövetséget megerősítő távesküvőt.

Tovább a cikkhez
Csoma Judit Margit  2024 július - interjú a „Megszelídített szorongás” című könyvéről - Fotó: Zelenka Attila

A szabadság szédülete, a szorongás biztonsága

A Megszelídített szorongás című könyv Csoma Judit Margit református lelkész, pasztorálpszichológus tudományos írása, amely immár másodjára jelent meg a Kálvin Kiadónál. A könyv teológiai, filozófiai és pszichológiai felismeréseket összegez a szorongásról a Bibliától a modern pszichológiáig, miközben számos megoldókulcsot kínál a jelenségre. Évtizedes szorongások feloldásáról, a szembesülés fontosságáról, és a szabadság kihívásairól is beszélgettünk a szerzővel. És vajon miért kell könyvet írni a témában, ha néhány sorban is benne lehet a lényeg?

Tovább a cikkhez
sln7583-7f26d40be3

Lakberendezés, keresztyének, külsőségek

Jobb keresztyének vagyunk, ha szolid körülmények között élünk? Ez a kérés talán kimondatlanul ott bujkál Jézus tanítványaiban. De mit kezdjünk vele? Fogarasi Gábor szerint az otthon nem csupán fizikai, de lelki tér is, és ezzel a két aspektussal egyaránt foglalkoznia kell a keresztyéneknek. A budapest-újpalotai gyülekezet vezető lelkipásztorától egy református alapelvet is megtanulunk, de előtte néhány lakberendezési ötlettel gazdagodunk Sallak Andrea enteriőrtervező jóvoltából.

Tovább a cikkhez
Szoboravatás és istentisztelet Erzsébet-tábor, Zánka, 2024 július 8. Fotó: Márton Gergely

Ráhagyatkozni Isten vezetésére

Július 8-án ökumenikus istentiszteleten hirdette Steinbach József püspök, a Zsinat lelkészi elnöke közel háromezer, Erzsébet-táborban nyaraló gyermeknek Isten teljes élet felé vezető, hűséges szeretetét. Kiss-Rigó László katolikus püspöktársával közösen szobrot és bibliakertet is avattak.

Tovább a cikkhez
A díj átadása a győztes Archikon Architects Építészstudiónak. Egyetemváros tervpályázat eredményhirdetés 2024.július 8. Ráday Ház Fotó: Füle Tamás

Kihirdették a Károli Gáspár Református Egyetem épületegyüttesére kiírt nyílt tervpályázat győztesét

A Magyarországi Református Egyház nyílt építészeti tervpályázatot írt ki a Károli Gáspár Református Egyetem új, ferencvárosi campusának megtervezésére. A pályázaton 42 építésziroda nyújtott be érvényes pályaművet. A szakmai zsűri választása alapján a győztes pályamű az idén 35 éves, budapesti Archikon Architects Építészstudió terve lett.

Tovább a cikkhez
borító létige 2024

Konferencia a Gyökössy Intézet elmúlt húsz évéről (videó)

A lelkipásztorok szolgálatuk során sokszor némán hordoznak súlyos lelki terheket, ezért különösen fontos, hogy miközben a hívek mellett állnak a veszteségek, kudarcok, személyes tragédiák feldolgozásában, ők is kaphassanak segítséget. Nekik és azoknak is támaszt nyújt a Magyarországi Református Egyház Gyökössy Endre Intézete, akik elakadtak életük valamely területén, nehézségeket élnek meg kapcsolataikban, vagy szeretnének Istennel való kapcsolatukban elmélyülni.

Tovább a cikkhez
A Magyargyerőmonostori református templom perselye - fotó: Wikimedia Commons

Dobjunk-e a perselybe?

Egyházi körökben sokszor óvatosan kikerült kérdés a pénzügyek témája, például a perselypénzé. Ki mennyit dob a perselybe? Mire költik azt? Miért kellene egyáltalán jelképes aprópénznél többet dobni a perselybe?

Tovább a cikkhez
fizikoteologizmus imre mihály zelenka attila

„Esmérd a Teremtőt az ő munkáiból”

Hiánypótló könyvet írt a fizikoteologizmusról és XVIII. századi magyar művelőiről – akik szinte kizárólag református keresztyének voltak – Imre Mihály irodalomtörténész, a régi magyar irodalom kutatója. A kötet méltán tart számot azok érdeklődésére, akiket a hit, egyházunk korábbi évszázadai, a természet és a természettudományok vagy éppen a régi magyar nyelv szépségei foglalkoztatnak.

Tovább a cikkhez
abaúj_összetartozás_hernádszurdok_fotó_zelenka_attila

A jövendő őrzői Abaújban

Immár tizenkét éve, hogy hat kis határ menti református közösség, a magyarországi Tornyosnémeti, Hidasnémeti és Hernádszurdok, valamint a szlovákiai Abaújszina, Miglécnémeti és Perény gyülekezete a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódva közös programot hirdetett. Azóta – a világjárvány két esztendejét leszámítva – évente találkoznak hol az egyikük, hol a másikuk otthonában, kétszázan, de akár háromszázan is összegyűlve ilyenkor.

Tovább a cikkhez
Biblia.jpeg

Isten erkölcsi jelleme mint a keresztyén etika alapja

Isten erkölcsi törvényeket adott nekünk, ezek határozzák meg, mit kell vagy nem kell tennünk, mi a helyes és mi a helytelen. Mindezek mércéje Isten természete. Ha viszont ő nincs, akkor ebből az következik, hogy a végső „erkölcsi értékekre” vonatkozó állításaink összessége csupán emberi kitalálás, és, mint ilyen, relatív. Ezt – tehát azt, hogy Isten személye, természete az etikánk alapja – különösen manapság, a modern társadalmakban muszáj hangsúlyozni, hiszen sokan úgy vélik, senki sem tudhatja, mi az abszolút helyes és helytelen.

Tovább a cikkhez
Fény, szentírás, Isten Fotó: Unsplash / Timothy Eberly

Kilencvenéves a Barmeni Teológiai Nyilatkozat

A Barmeni Teológiai Nyilatkozat a XX. század egyik legfontosabb útmutató és tanító irata lett Karl Barth fogalmazásában, amelyet 1934. május 31-én a németországi Wuppertal városában fogadott el a Német Hitvalló Egyház Zsinata. Hitvallókként a Szentírás tanításaihoz igyekeztek igazodni, és nem a népi, faji és diktatórikus elképzelésekhez, amelyek torzították az egyház tanítását. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének gondolatai.

Tovább a cikkhez
Graduál

Világszinten egyedülálló kincs a magyar református gregorián zene

A reformáció hajnalán, a XVI. században számos olyan liturgikus eleme volt az istentiszteletnek, amelyek idővel kikerültek a kánonból, pedig ilyen terjedelmes fennmaradt gyűjteményekre példát az egész világon nem találunk. Augusztusban ismét összegyűlnek a téma szakértői Gödöllőn, az Énekes Liturgikus Napokon. Az esemény egyik előadója Karasszon Dezső orgonaművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának nyugalmazott egyetemi tanára lesz, aki elkötelezett kutatója a témának.

Tovább a cikkhez
Aquinoi Szent Tamás képzés kollégium

Küldetésben az örökségért

A fiatalok a tanulás- és karrierdöntéseikkor azt is mérlegelik, hogy az adott oktatási intézmény vagy munkahely mennyire áll összhangban a saját értékeikkel, identitásukkal. Hogyan lehet segíteni az eligazodásukat? Miként változnak a velük szemben támasztott elvárások? Ezekben a kérdésekben is útmutatás lehet számukra az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia tíz hónapos programja. Az intézmény egyik tanárával, Makkai Béla történésszel beszélgettünk az egyedülálló képzési lehetőségről.

Tovább a cikkhez
seb8356-43dd6aef1f

Hova visz a lábad?

A fizikai út egy belső lelki utat segíthet bejárni azoknak, akik részt vesznek a Zarándokúton Istennel, önmagunkkal elnevezésű lelki alkalmon. A háromnapos elvonulást a Magyarországi Református Egyház Oktatási Szolgálata elősorban hitoktatóinak szervezi. A részletekről Lenkeyné Teleki Mária lelkipásztort, az oktatási szolgálat hittanoktatási osztályának vezetőjét kérdeztük.

Tovább a cikkhez
martin bucer, borítókép Reflap cikkhez 2024. július

Martin Bucer, a békítő

Nem a békéről volt nevezetes a XVI. század az európai kontinensen. Katolikus–protestáns vallásháború dúlt a legtöbb országban, és a protestánsok között is komoly törésvonalak alakultak ki az egyes dogmákkal kapcsolatban. Ritka kivétel volt Martin Bucer, aki inkább a közös pontokat kereste.

Tovább a cikkhez
Cegléd, hajléktalanoknak otthon borítókép (f.Református Szeretetszolgálat)

„Mezítelen voltam, és felruháztatok”

Nyolc, fogyatékkal élő lakó kezdett önálló életet egy külön erre a célra vásárolt lakásban, Cegléden, a Református Szeretetszolgálat fenntartásában működő Molnár Mária Református Fogyatékos Ápoló-Gondozó Otthon új szolgálatának, a támogatott lakhatásnak köszönhetően. A mintegy százmillió forintos beruházás 2023-ban kezdődött el. A beköltözés alkalmából a szeretetszolgálat július 3-án hálaadó ünnepséget tartott.

Tovább a cikkhez
sln5063-045d97004e

Reklámzajban?!

Kálvin szereplőként egy reklámban?! Miért ne? A reformátusságot a közösség fontosságával és a keresztyénség kétezer éves múltjával is reklámozhatjuk Simay Attila Endre reklámszakértő szerint. A Károli Gáspár Református Egyetem oktatójánál rákérdezünk, keresztyénként másképpen kell-e tekintenünk a promóciókra. Megkérjük, segítsen tudatosabb fogyasztóvá válnunk, és megtudjuk, hiába ismer szakértőként minden marketingtechnikát, némelyikre még így sem immunis.

Tovább a cikkhez
Tiszta Forrás Alapítvány

Hajléktalanszállóról saját otthonba

Hajléktalan emberek juthatnak lakáshoz a Tiszta Forrás Alapítvány szakmai irányításával. A református civil szervezet hajléktalanszállóján élő gondozottak éveken át tartó rehabilitációs munka eredményeként költözhetnek be szociális alapon fenntartott bérlakásokba, ahol a piaci ár töredékéért élhetnek, vállalva a függőségektől mentes életet és a rendszeres munkát. Ebből az alkalomból június 30-án, vasárnap hálaadó istentiszteletet tartottak a kispesti Rózsa téri református templomban, ahol az alapítvány képviselői bemutatták a programot, majd a lakásba költöző gondozottak tettek bizonyságot.

Tovább a cikkhez
vezérlés - f.: Unsplash

Nemlátásban

Kommunikációnk a személyesnek vélt szinteken is egyre inkább mediatizálódik, közvetítetté válik, és a telefon recsegése, a képernyő pixelei lassan beépülnek abba a képbe, amelyet közeli vagy távoli ismerőseinkről magunkban felidézünk. Közösségi életünkben is ezt tapasztaljuk. Nem vagyok technológiaellenes, mindezt azért tartom fontosnak, mert igaznak látom Marshall McLuhan gyakran idézett gondolatát: „A médium – maga az üzenet.” Nagy Károly Zsolt gondolatai a Reformátusok Lapjából.

Tovább a cikkhez
Szabó Árpád Csaba, ceglédi lelkész borítókép

Maraton a hit ösvényén

Az igazi sportoló olyan, mint a keresztyén ember: példájával és biztatásával segít másokat a cél felé – vallja Szabó Árpád Csaba, a Cegléd-Felszegi Református Egyházközség lelkésze, akinek az életében kiemelt helyen szerepel a mozgás. Motivációja annyira „ragályos”, hogy a családját és a gyülekezetét is „megfertőzte” vele, így ők is rendszeresen járnak a helyi futóklubba. 2025-ben egyházközségi csapattal terveznek indulni a kihívásokkal teli Ultrabalaton futóversenyen.

Tovább a cikkhez

Ötven éves a Lepramisszió - Magyarország, százötven éves a Nemzetközi Lepramisszió

Egyházkerületi hírek

Dunamelléki Egyházkerület

Generációk lelki otthona

Százhalombatta reformátussága folyamatos megújulással és az ifjúsági misszió erősítésével válaszol az időről időre felmerülő kihívásokra.

Templomtestvérek

Megszólalásig hasonlít egymásra a ráckevei és a tiszakécskei templom. Mi most megkerestük a templomtestvérek gyülekezeteit.

Dunántúli Egyházkerület

Ösvényeidre taníts meg engem, Uram!

Ha nyár, akkor Balatonfenyves. Június végén és július elején tartották meg a Dunántúli Református Egyházkerület Katechetikai Hittantáborát és az Ifjúsági Tábort. A két hét alatt …

Tiszáninneni Egyházkerület

Kántorképző Tábor

Július 15-21. között került megrendezésre a Sárospataki Református Gimnázium Egyházzenei Kántorképző Tábora. Az idei tábornak 40 fiatal résztvevője volt, akiknek többsége egyházkerületünkhöz tartozó gyülekezetekből érkezett.

"...el ne feledd, mennyi jót tett veled"

Július 20-án szombaton a Vizsolyi Biblia kiadásának 434. évfordulóján adott hálát a vizsolyi gyülekezet a felújított vizsolyi templomért. Kovács Zsolt Levente beszámolóját olvashatják.

Tiszántúli Egyházkerület

Isten szólt

Ingyenesen letölthető Androidra és iOS-re:

Média

Videóink, képeink, hanganyagaink, közösségimédia-csatornáink legjava.

További anyagaink
Következő (5)

Bárka, amin mindenki elfér

Csaknem ezer kis matróz, többségében hátrányos helyzetű gyermek szállt fedélzetre idén a református Bárka tábor turnusaiban. Játékos tanulás a Balaton partján.

Bárka, amin mindenki elfér

Csaknem ezer kis matróz, többségében hátrányos helyzetű gyermek szállt fedélzetre idén a református Bárka tábor turnusaiban. Játékos tanulás a Balaton partján.

Kálvin Kiadó Kiadványai

a_konyvek_1_400.jpg Tulelo_400.jpg Stuhlmacher 2_400 RE2021_sotetkek mintas_400.jpg Bonhoeffer_400 Plisch_400 Deutero_magyarazatos_400 Imadsag az ev minden_400 Engem pedig_400 Minnennap_veled_400 Szabó Sándor Kalvin_regeny_400 Pasztoral_400

Iratmissziós és támogatói program

A Magyarországi Református Egyház könyvkiadója Az élő Ige évében támogatói programot hirdet református gyülekezetek, intézmények és szervezetek számára. Kiemelt könyvvásárlási lehetőség 35% kedvezménnyel!

Szólj, ötágú síp

Berkesi Sándor 80. születésnapja alkalmából, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és az MRE Egyházzenei Igazgatósága támogatásával megjelent a "Szólj, ötágú síp I–II. Berkesi Sándor kórusművei" címmel legújabb két kiadványunk.

Arcképmás: Pál Sándor

TV21 Ungvár
Arcképmás: Pál Sándor

„Ha bármilyen gazdagságot kaptunk az Úrtól, azt azért kaptuk, hogy tovább adjuk.” A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány korábbi kuratóriumi elnöke ugyan nem Kárpátalja szülötte, de immár tizenöt éve segíti az ott élőket.
2021. május 15.

lelekmento.jpg

Facebook
LélekemelŐ ajándék

Útjára indultak az abaújvári gyülekezetből a karcagi kórház hétszáz dolgozójának szánt LélekemelŐ szívecskék.
2021. április 14.

A maga képmására

Csak énekeljetek!

Hozzatok dalt emlékül, a hajdan / Lomb- s virággal gazdag tájirúl; / Zengjétek meg a jövőt, ha majdan / E kopár föld ujra felvirúl. (Tompa Mihály: A madár, fiaihoz)
Kapás Csilla

telefon budapest_husvet fold-oraja.jpg segesvar.jpg

Van egy jól sikerült képe egy gyülekezeti alkalomról, ünnepről, a helyi templomról? Küldje el nekünk a reformatus.hu@reformatus.hu címre!