Bóka Ica és Laci - Iszákosmentő Miszió 40 éves, 2021 Tahitótfalu - Fotó: Pályi Zsófia

Isten szabadítása nem javítgat, tiszta lapot ad

Két ember újta az alkoholizmusból Jézushoz. Bóka Laci és Ica még szeptemberben, az Iszákosmentő Misszió visszaemlékező találkozóján beszélték el nekünk, hogyan jutottak el a mélypontra az alkoholizmusban, és Isten hogyan szabadította meg őket.

Hihetően fiktív utazás könyv

Hihetően fiktív utazás egy diktátor koponyája körül

Nicolae Ceaușescu személyes környezetébe vezet be Fábián Tibor nagyváradi író legújabb kötete: testközelből láthatjuk azt a világot, amely annak idején misztikus ködbe burkolózott. A „Ceaușescu elvtárs, pajtás” című könyv szatirikus korrajz – számos valós történelmi adalékkal és humorral. Mersdorf Ilona ajánlója.

Tovább a cikkhez
Biztos Kezdet Gyermekhaz_Sellye.jpg

A legszebb hozomány a boldog gyermekkor…

Minden gyermek ígéretekkel jön a világra, felnőtt életét meghatározhatja, milyen volt a gyermekkora, milyen hatások érték, milyen életmintákkal találkozott és milyen viselkedési normákat örökített át az őt ért pozitív és negatív élményekből. Minden kezdet mérföldkő, amely elkísér egy életen át, kitörölhetetlen nyomokat hagy. A sellyei Biztos Kezdet Gyerekház ünnepi átadásán készült Illényi Éva riportja.

Tovább a cikkhez
Ökumenikus Imádság a járvány áldozataiért , 2021. november 28. - Fotó: Sebestyén László

Felfelé mindig vezet út

Közösen imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért a Szent István Bazilikában Balog Zoltán református, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Mohos Gábor római katolikus segédpüspök. A betegséggel küzdőkért is imádságot mondtak. Balog Zoltán arra hívott fel, hogy jöjjünk össze mi, magyar keresztények, úgy, ahogyan a bajban össze kell jönniük azoknak, akik segíteni akarnak.

Tovább a cikkhez

Videók adventre

Karácsonyi kampány 2021 Örökbarát

Örökbarát

Lackfi János adventi verse, amelyet a reformatus.hu felkérésére készített.

Advent reformatus.hu

Eljött a Minden

„Az advent arra is megtanít, hogy keresztyénség nem a múltba néz, hanem abszolút jövőorientált! Ilyen értelemben a keresztyén hit nem konzervatív, mert nem a megőrzés a feladata, hanem a feszült várakozás közepette hirdetni az eljövendőt.”

Tovább a cikkhez
Nagycsere-Haláp Tanyagondnokság Szirák Sári

Sár és arany

Egykor nyolc iskolát tartott el a tanyavilág, amely arról híresült el, hogy csárdájába járt mulatni Rózsa Sándor. Mára elszegényedő családokat, romos tanyákat találunk Nagycsere-Halápon, a helyi tanyagondnoki szolgálat és a terület lelkipásztora mégsem mondott le a helyiekről. Riportunk a Magyar Református Szeretetszolgálat adományainak átadásáról és az ínséges időkben is megkapó tanyavilágról.

Tovább a cikkhez
Legelő kereszttel - illusztráció: nyáj, természet, táj - Fotó:?

„Nem becsüljük Isten teremtését, hanem le akarjuk győzni”

Ha komolyan vettük volna az elmúlt kétezer évben a krisztusi tanítást, akkor nem itt tartanánk – mondta Victor András, a környezeti nevelés szakértője a VIII. Ökogyülekezeti konferencián Isten oikoszának megújításáról szóló előadásában. Az esemény a járványhelyzet miatt az online térben, videokonferencia formájában zajlott.

Tovább a cikkhez
téli reménység pexels

Józan reménység

„A mi hitünk középpontjában is a jövő áll. Csakhogy a keresztyén üzenet nem elégszik meg azzal, hogy osztozik az egyetemes ember homályos jövővárásában, hanem egyenesen azt állítja, hogy a jövő Isten felől érkezik, és Jézus Krisztus meg-jelenésében teljesedik be.” Köntös László gondolatai.

Tovább a cikkhez
_M7B0112.jpg

Balog püspök nem azt mondta

Teljes terjedelmében közöljük Köntös László lelkipásztor, publicista megvanirva.hu oldalon közölt válaszcikkét, amelyben Perintfalvi Rita napokban megjelent írására reagál. Perintfalvi Rita szerint az egyházi vezető a szivárványcsaládokat tette felelőssé a járványért.

Tovább a cikkhez
Ami a miénk könyvbemutató a családról

Fényszóróval a kézben

Több református szerző írása is szerepel az „...ami a miénk” című, a család fogalmát körbejáró kötetben, amelyet – a szintén református – Novák Katalin, családokért felelős miniszter szerkesztett. A könyvet november 24-én mutatták be a Várkert Bazárban.

Tovább a cikkhez
Tolnay Lajos

Isten éltesse a koraszülött kis hősöket

A világon minden tizedik baba koraszülöttként érkezik a világra. Sokan megrémülnek, ha meglátnak egy alig egykilós korababát, imádkoznak, hogy a csecsemő gyorsan megerősödjön, de csak kevesek gondolnak a szülők aggodalmaira. Erről is beszélgetett Tolnay Lajossal, a Budai Irgalmasrendi Kórház Keresztyén Családi Centrum nőgyógyászati ambulanciájának vezető főorvosával a Reformátusok Lapjában Illényi Éva.

Tovább a cikkhez
dsc5112-e49c15cc92.jpg

A fiatal tudós egy partitúra hangjegye

A nagy reformátorról, Szegedi Kis Istvánról elnevezett kutatói ösztöndíjak átadásán, november 24-én Teller Ede természettudós szavait idézte Hoppál Péter miniszteri biztos: „Isten a világmindenség harmóniájának karmestere. A tudós pedig csupán az Univerzum című zenemű partitúráját lapozgatja”.

Tovább a cikkhez
debreceni karitítv testület

Példaadó összefogás Debrecenben

Debrecenben külön városi testület segíti az MRSZ karácsonyi adománygyűjtő munkáját. A Debreceni Karitatív Testületnek számos helyi vállalkozás és az önkormányzat is tagja, céljuk, hogy összefogva jobban tudjanak segíteni.

Tovább a cikkhez
Pilinszky János

Vasárnap délelőtt VersIma

Szavaljuk el november 28-án délelőtt istentiszteleteinken Pilinszky János Egyenes labirintus című versét – kéri a Magyar Írószövetség, amely egész évben eseményekkel emlékezik a száz éve született költőre. Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szerint a költemény, ahogyan a szerző más művei is, a hit sóvárgásával és boldogságával ajándékoznak meg bennünket.

Tovább a cikkhez

Publicisztika, vélemény

Biblia.jpeg

Viszonyítás az örökkévalósághoz

„Legyen Isten és az ő szava, a Biblia a mi személyes viszonyítási keretünk! Lássuk és értelmezzük az életünket, a tetteinket folyamatokban, sőt, az egész világ menetét szemléljük az örökkévalóság felől!” Molnár Ambrus publicisztikája.

Tovább a cikkhez
Botlatókő Kávin Tér idézet

Egy író kálvinistasága

„Móricz Zsigmondról – akinek nevét Budapesten csakúgy forgalmas csomópont őrzi, mint Kálvinét – tudjuk, hogy református lelkészősök leszármazottja, tanult Debrecenben, Sárospatakon és Kisújszálláson is, valamint rövid ideig teológiára is járt.” Az író reformátusságát T. Németh László mutatja be.

Tovább a cikkhez
Énekeskönyv, szemüveg - publi - Fotó: Sereg Krisztián

Bölcsességet áhítva

„A szó élettapasztalatot és helyes életvezetést jelent, s hogy képesek vagyunk jó döntéseket hozni. Ehhez nem elegendőek a lexikonok, a tankönyvek és a módszertani segédanyagok. Erkölcsi mércét kell inkább magunk elé állítani, így gyakorolva a bölcsességet.” Vitéz Ferenc gondolatai őszről, műveltségről, bölcsességről a Reformátusok Lapjából.

Tovább a cikkhez
_M7B0112.jpg

Szolgálat mérhető szempontok mentén

A lelkészi életpályáról, az egyház szervezeti felépítésének változásairól, az egyházalkotmány módosításáról, a Kárpát-medencei reformátusság helyzetéről, valamint a járványhelyzetről beszélt elnöki beszámolójában Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának berekfürdői ülésén, kedden.

Tovább a cikkhez
Zsinat szavazás

Zsinat az online térben

A járványhelyzet miatt online tartották meg a Magyarországi Református Egyház november 23-i zsinatát. Döntöttek többek között az egyház intézményeinek átalakításáról, a gondozó gyülekezett bevezetéséről, és első olvasatban tárgyalták az új egyházi alkotmány tervezetét.

Tovább a cikkhez
Imádság a járvány áldozataiért plakát

Imádság járvány idején

Közös imádságra hívnak a magyarországi történelmi egyházak. A keresztyén hívek és elöljárók november 28-án 15 órától a budapesti Szent István-bazilika altemplomában fordulnak Istenhez, megemlékezve az elhunytakról, imádkozva a betegekért és egészségesekért, hálát adva az egészségügyi dolgozók munkájáért. Az eseményt a református egyház Facebook-oldala élőben közvetíti.

Tovább a cikkhez
DA_2021110204-81.jpg

„Ha az egyház nem vállalja fel az elesettek segítését, akkor ki?”

Régóta a reformpedagógiai módszerek elkötelezett híve, megtérése után pedig elsődleges szempont lett a hivatásában, hogy Krisztust képviselje a gyerekek között. Tóth Józsefné, a Hejőkeresztúri Református Gyülekezet oszlopos tagja és a helyi általános iskola magyar-földrajz szakos tanára interjúnkban az intézmény által országosan ismertté tett Komplex Instrukciós Program hátránykompenzáló és státuszkezelő jelentőségéről, a biblikus oktatásról és a református iskolák valódi feladatairól beszélt.

Tovább a cikkhez
Sipos József református lelkész Kárpátalja fotó: Kalocsai Richárd

„Csak egy van, aki jó”

Kárpátalján segít a kórházban „felejtett” gyermekeknek Sipos József református lelkipásztor, a Kegyes Jótékonysági Alapítvány vezetője. Vele beszélgettünk a misszió jelenéről, jövőjéről és a csodákról.

Tovább a cikkhez
ózdi szeretetszolgálat kirándulás

„Muszáj türelmesnek lenni”

2014-ben a helyi gyülekezeti házból indult a munka, mára saját irodát működtet a Magyar Református Szeretetszolgálat Ózdon. Megmutatjuk a helyet, ahol a hátrányos helyzetű ózdiak szájából elhangzik a mondat: „Magukhoz olyan jó jönni!”

Tovább a cikkhez

Sztárok és zsoltárok

Gryllus Dániel

Bemutatták az új énekeskönyvet - VIDEÓ

Könyvek beiktatásáról ritkán lehet hallani, mégis valami hasonló történt november 21-én, vasárnap délután a budapesti Kálvin téri templomban. A Magyar Református Egyház 73 év után új énekeskönyvet kap, amelyet advent első vasárnapjától, az egyházi év kezdetétől hivatalosan is használhatnak a gyülekezetek.

Tovább a cikkhez
Fekete Károly_püspök_20201008-bi (2).jpg

„Istendicséretre ösztönöz a sok gyönyörűséges ének”

Hálaadó istentiszteleten mutatják be az új énekeskönyvet november 21-én, a fővárosi Kálvin téri templomban. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdeti az igét. A kiadvánnyal több mint tízéves munka fejeződött be. A munkafolyamatokról és műhelytitkokról beszélgettünk Fekete Károllyal. Illényi Éva interjúja a Reformátusok Lapjából.

Tovább a cikkhez
caramelmolnar-ferenc20211110-bi--64fc76336f.jpg

Dicséretet énekelni ünnep

„A lelki mélység, a megtapasztalás nem helyhez kötött” – vallja Molnár Ferenc Caramel popénekes a vele készült interjúban. November 21-én 16 órától a Sztárok és zsoltárok – bemutatkozik az új református énekeskönyv hálaadó istentisztelet egyik résztvevője ő lesz: a Kálvin téri református templomban hallhatjuk zsoltárokat énekelni.

Tovább a cikkhez
20211028gryllusdd03-61a3d7027f.jpg

Dalok, amelyeket együtt tudunk énekelni

A református egyház új énekeskönyvét november 21-én mutatják be. Az eseményen egyházi kórusok mellett az egyházzenében is alkotó művészek lépnek fel: a Gryllus fivérek, Sebestyén Márta, Molnár Ferenc Caramel. Ennek ürügyén beszélgettünk Gryllus Dániellel: hogyan kezdett bibliai témájú dalokkal foglalkozni, mit gondol az új énekeskönyvről.

Tovább a cikkhez

Retour

nyiri.png

Retour - Nyíri (videó)

A Retour, a református egyház országjáró magazinja új részében a szlovák határ mellé, Nyíribe látogatunk. Felkeresünk két, hasonlóan kicsi gyülekezetet: a füzérkomlósit és a hollóházit. Ott is Orbánné Verók Zsuzsanna szolgál. A lelkipásztor a közösségek megtartó erejéről, a próbatételekről, a kitartásról beszél. Kiderül az is, mit neveznek a katolikus plébánossal „szent rallynak”. Tartsanak velünk!

Nagykanizsa_.png

Retour – Nagykanizsa (videó)

Református országjáró magazinunk új részében Nagykanizsára látogatunk. Fény derül Hella Ferenc esperes hobbijára, beszélgetünk vele a palást mögötti emberről, hallhatják verset mondani, megnézzük az egyik legkülönlegesebb art deco templomot és a nemrégiben elkészült Kiscsillag Református Óvodát is. Tartsanak velünk!

pápa bori.png

Retour - Pápa (videó)

Református országjáró magazinunkban Pápára utazunk; megnézzük a Dunántúl legnagyobb református templomát, ellátogatunk a Pannonia Reformata Múzeumba, és azt is megmutatjuk, hány hangszeren tud játszani Márkus Mihály esperes. Tartsanak velünk!

Menekülők könyvbemutató - Galsi Ápád, Győri L. János (szerző), Fekete Károly püspök Fotó: Szirák Sára

Bemutatták a Menekülők című könyvet

Győri L. János irodalomtörténész és unokahúga, Győri Katalin közösen írták a Menekülők című történelmi drámát, amellyel 2017-ben megnyerték a reformáció 500. évfordulójára kiírt pályázatot. Az alkotás a Kálvin Kiadó és a Tiszántúli Református Egyházkerület gondozásában idén könyvben is megjelent; november 17-én mutatták be a Debreceni Református Kollégiumban.

Tovább a cikkhez
Pápai Református Kollégium archív

Harminc év az ötszázból

A 490. tanév kezdődött el a Pápai Református Kollégiumban, és harminc éve annak, hogy Petőfi Sándor és Jókai Mór egykori iskolája újraindult az államosítás után.

Tovább a cikkhez
Reménysugár Nappali Melegedő által szervezett kirándulás Sárospatakra

Nem hajléktalan, ember!

„A többi látogató nem a hajléktalant látta bennük, hanem az embert”. Harmadik alkalommal szervezett kirándulást az utcán élőknek a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő Reménysugár Nappali Melegedő. Az intézmény november elseje óta éjszaka is fogadja az utcán élőket, céljuk, az alapvető ellátáson túl lelki muníciót is adni a hozzájuk betérőknek.

Tovább a cikkhez
Református oktatási alap térkép Kárpát-medence

Ismét gyűjtést szervez az Oktatási Alap

Ebben az évben szerbiai és horvátországi magyar nyári táborok, a Kézdivásárhelyi Református Kollégium újonnan épülő általános iskolája, rimaszombati kollégiumfelújítás, nagydobronyi cigányóvoda bútorozása és zilahi iskolabusz is szerepel a támogatottak listáján. Az alap a külhoni Bibliaprogramot is segíti, amely új fordítású Bibliákat juttat el a kilencedik osztályos diákokhoz.

Tovább a cikkhez

Keressük, ajánljuk

gazdasagi.jpg

HR-generalista álláshirdetés

A Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó, tanácskozó testülete a Zsinat. Munkáját a Zsinati Hivatal támogatja, ahol mintegy 200 munkatárs dolgozik. Hivatalunk jelentős átalakulás előtt áll, bővülő csapatunkba keressük HR-generalista munkatársunkat. A próbaidő lejárta után a bevált, új munkatárs előtt megnyílik a lehetőség az alakuló munkaügyi osztályunk vezetői pozíciójának betöltésére is.

Tovább a cikkhez
irodai_munka.jpg

Titkárságvezetőt keres a Zsinati Hivatal

A Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó, tanácskozó testületét Zsinatnak hívjuk. A Zsinat munkáját a Zsinati Hivatal támogatja, ahol mintegy 200 munkatárs dolgozik missziói, oktatásügyi, kommunikációs, jogi, pénzügyi-gazdasági, pályázati területeken. Bővülő csapatunkba keressük hivatalvezetőnk titkárságának új vezetőjét.

Tovább a cikkhez
Dizseri_tamas_dij.jpg

Dizseri Tamás szeretetszolgálati díj

Idén is lehet munkájukban megbecsült személyeket jelölni a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjra. Bármely gyülekezet, egyházmegye, egyházkerület vagy ezek diakóniai, egészségügyi intézménye terjeszthet fel olyan jelöltet, aki példamutatóan szolgálja a beteg, elesett emberek ügyét, szeretettel gyógyítva testüket és lelküket.

Tovább a cikkhez

Énekeskönyv

Naponta közzétesszük az idén már kézbe is vehető új gyülekezeti énekeskönyv egy-egy énekét:

Jöjj, áldott nagy Királyunk

A dallam – mely először a reformáció egyik legkorábbi énekgyűjteményében jelent meg – eddigi 388. dicséretünknél szerepelt, de azzal a szövegével alig énekeltük.

Fenn a mennyben az Úr

Hallottam, hogy egy hatalmas hang szól a trón felől: Íme, Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga Isten lesz velük, és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak. ... és megmutatta nekem a szent várost, Jeruzsálemet, amely Istentől, a mennyből szállt alá, telve Isten dicsőségével ... Falának építőanyaga jáspis, és a város színarany, tiszta üveghez hasonló. Azután megmutatta nekem az élet vizének folyóját, amely ragyogó, mint a kristály, és az Isten és a Bárány trónjából ered. ... És semmi nem lesz többé átok alatt a városban, hanem az Isten és a Bárány trónja lesz benne: szolgái imádják őt, és látni fogják az ő arcát, és az ő neve lesz a homlokukon. (Jel 21,3-4,10-11,18; 22,1,3-4)

További énekek

Programok

Isten szólt

„Ő, az Úr a mi Istenünk, az egész földnek szólnak döntései.”

Zsolt 105

Ingyenesen letölthető Androidra és iOS-re:

Média

Videóink, képeink, hanganyagaink, közösségimédia-csatornáink legjava.

További anyagaink
Következő (2)

Kálvin Kiadó Kiadványai

Karoli21_400.v4.png Biblia_neked_400.jpg RE2021_vilagoskek_mintas_400.jpg Beszelgetesek400.jpg Teremtes_allatok_400.jpg Teremtes_A fold_400.jpg Teremtes_A vilagur_400.jpg karácsonyi400.jpg Lelki_ehseg400.jpg megbocsátó400.jpg rgb_fedel_menekulok400.jpg Megszeliditett szorongas_400_kvnl.jpg A_keresztenyseg_400.jpg

Énekeskönyv megrendelések

Köszönjük az új énekeskönyv iránti nagy érdeklődést! Tisztelettel kérjük testvéreink türelmét, amíg az átmeneti (rendkívüli anyagbeszerzési problémák okozta) készlethiány megoldódik. A beérkező megrendeléseket teljesítjük, amint lehetséges. Kérjük, a megrendeléseket központi e-mail címünkre (kalvin.kiado@kalvinkiado.hu) vagy postacímünkre (1113 Budapest, Bocskai út 35.) küldjék. Köszönjük!

Ádventi keresztény könyvvásár Győrben

2021. december 1-jén, szerdán 9-17 óráig várjuk az érdeklődőket kiadványainkkal az immár hagyományos Ádventi keresztény könyvvásárra Győrben, a Széchenyi Egyetem Aulájában.

Arcképmás: Pál Sándor

TV21 Ungvár
Arcképmás: Pál Sándor

„Ha bármilyen gazdagságot kaptunk az Úrtól, azt azért kaptuk, hogy tovább adjuk.” A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány korábbi kuratóriumi elnöke ugyan nem Kárpátalja szülötte, de immár tizenöt éve segíti az ott élőket.
2021. május 15.

lelekmento.jpg

Facebook
LélekemelŐ ajándék

Útjára indultak az abaújvári gyülekezetből a karcagi kórház hétszáz dolgozójának szánt LélekemelŐ szívecskék.
2021. április 14.

A maga képmására

Csak énekeljetek!

Hozzatok dalt emlékül, a hajdan / Lomb- s virággal gazdag tájirúl; / Zengjétek meg a jövőt, ha majdan / E kopár föld ujra felvirúl. (Tompa Mihály: A madár, fiaihoz)
Kapás Csilla

telefon budapest_husvet fold-oraja.jpg segesvar.jpg

Van egy jól sikerült képe egy gyülekezeti alkalomról, ünnepről, a helyi templomról? Küldje el nekünk a reformatus.hu@reformatus.hu címre!

Egyházkerületi hírek

Dunamelléki Egyházkerület

Az asszonyokat nem lehetett megszüntetni

Sütemények, csivitelés, kézimunkakörök – a nőszövetségi munka hallatán bevallom, sokáig a kosztümös filmekből ismert jelenetekre asszociáltam. Pedig a nők imádságos jelenléte és áldozatos, bátor szolgálata …

Evangelizáció a szent életről

Krisztus nem azt akarja tőlünk, hogy sikeres menedzserek, hanem hogy szentek legyünk – vallja Békési Sándor református teológus és rajzfilmkészítő, akivel a magyar középkori szentekről …

Dunántúli Egyházkerület

Bokrétaünnep Mezőörsön

A bokrétaünnep az építők és építtető közös ünnepe, melyet az épület tartószerkezetének elkészültekor tartanak. A hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétafát állítanak, és bemutatják …

Józan reménység

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Köntös László adventi írását, ami a reformatus.hu oldalon és a Reformátusok Lapja november 28-i számában jelent meg.

Tiszáninneni Egyházkerület

Esperes szentelés Mérán

Október 31-én ünnepélyes keretek között szentelték fel Kusnyír Lászlót, az Abaúji Egyházmegye esperesét.

Tiszántúli Egyházkerület

Decemberben ismét Ökoest!

Az Ökogyülekezeti Mozgalom és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös ismeretterjesztő előadásai "Ökoestek"címmel folytatódnak az online térben.