„Az én Uram, az Úr megtanított engem mint tanítványát beszélni, hogy tudjam szólni igéjét az elfáradtaknak. Minden reggel fölébreszt engem...”

Ézs 50 Tovább az igemagyarázatra

A Lónyay-gimnázium diákjai és tanárai a dél-korei Gimcheonban (f. Lónyai-gimnázium)

„Testvériskolai közösségünket Istennek köszönhetjük”

Közeli kapcsolat alakult ki a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium és egy dél-koreai gimnázium között. A Hanil Girls’ Middle and High School főigazgatója hosszú ideje visszajár Magyarországra. Testvériskolai együttműködést keresett egy magyar református gimnáziummal, amelynek képviselői tavaly októberben ellátogattak Dél-Koreába, az ázsiai vendégek pedig pár hete jártak Budapesten. Varga Júlia Tímea angol nyelv és irodalom szakos tanár beszámolója.

Tovább a cikkhez
Diakósusok vasárnapja 2023 (f.Református Szeretetszolgálat)

Diakónusok vasárnapja

Február első vasárnapja a szeretetszolgálati vasárnap. Ezen a napon köszöntik mindazokat, akik a gyülekezeti diakónia területén, vagy az intézményi szolgálatokban segítik az elesetteket. A Budapest-Északi Református Egyházmegye szószékcserés istentiszteletekkel hívta fel a figyelmet a diakónia vasárnapjára.

Tovább a cikkhez
Áldás, békesség cikkhez illusztráció 2. (f. Bazánth Ivola)

Áldás, népesség

Az elmúlt évtized családpolitikai, népesedési eredményei elismerésre méltók, de még nem történt meg a döntő fordulat. Ráadásul a majdnem egy éve tartó ukrajnai háború, a gazdasági problémák sok ember megélhetési biztonságát megrendítették, elbizonytalanították jövőbeli terveit. Faggyas Sándor lapszerkesztő gondolatai.

Tovább a cikkhez
Keresztény női öltözködés 1. 2023 (f. unplash)

Hogyan öltözzön fel egy keresztyén nő?

Ha divatosan öltözködöm az a baj, ha úgy, mint a dédanyám, akkor az. Ha csinos vagyok, vagy slampos, az sem jó. Ha túl feltűnő a ruha, ha túl sokat mutat, azért szólnak meg. Van, hogy túl rövid a szoknya, túl testhezálló a nadrág, és csőfarmerban amúgy sem megyünk templomba, de mégis látszódjon, hogy nőnek teremtett Isten. De akkor mégis mit vegyek fel?

Tovább a cikkhez
gyülekezetvezetés

Felelősség és döntésmegosztás

A vezetés egyszerre siker és kudarc, kiváltság és gyötrelem. Kevesen hordozzák könnyedén a tekintélyt. Néhányan túl gyorsan döntenek, és vágynak rá, hogy másokat irányítsanak, sőt, uralkodjanak rajtuk. Vannak, akik vonakodnak a határozott döntések meghozatalától. Egy másik csoport felettébb bizonytalan, nem találja a cél eléréséhez vezető utat. Tomka János, a keresztyén vezetés főiskolai tanára lelkészek, politikusok és üzletemberek között számtalanszor szembesült azzal, hogy a vezetés nehéz, néha paradox tevékenység.

Tovább a cikkhez
Dán parlament. Fotó: Facebook/Folketinget/Olafur Gestsson

Ima helyett fegyver

Egy egyházi ünnep eltörlését tervezi a dán kormány, hogy ezzel növelje az ország GDP-jét, és a pluszban befolyó adóbevételeket a hadseregre kívánja költeni.

Tovább a cikkhez
Bartha Béla és Bartháné Tatár Imola

Reformátusok a Balaton fővárosában

Befogadó, barátságos, családias – ezekkel a szavakkal jellemezték saját gyülekezetüket a siófoki reformátusok. A Somogyi Egyházmegye második legnagyobb gyülekezetében mindenkit örömmel – és egy kis ajándékkal – fogadnak, évről évre növekszik azok száma, akik új otthonukra találnak a közösségben.

Tovább a cikkhez
Ifjúsági Osztály

Országjáráson az Ifjúsági Osztály (videó)

Országszerte csaknem száz, az ifjúsági munkában résztvevő lelkipásztort és vezetőt keresett fel az elmúlt hetekben a Zsinati Hivatal Ifjúsági Osztálya, hogy minél pontosabb képet kapjanak a református ifjúsági munka helyzetéről, a kihívásokról és természetesen az örömökről, sikerekről is.

Tovább a cikkhez
Balatonfüredi Óvárosi Óvoda - Mogyoró Tagóvodája

„Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket”

A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében 2022-ben a tervezett fejlesztések felét, harminchárom óvoda építését vagy bővítését és korszerűsítését sikerült megvalósítani. Huszonnégy új óvoda épült és kilenc meglévő óvoda felújítása történt meg országszerte.

Tovább a cikkhez
Nyilas Zoltán András, Pomáz-Csobánkai Református Társegyházközség – északpesti esperes 2022. szeptember - Fotó: Bazánth Ivola

Mennyi az annyi?

Januárban a záró számadás és a költségvetés van napirenden a gyülekezetek életében. Nyilas Zoltán észak-pesti esperes szerint fontos, hogy a presbiterek ne csak a lehetőségeket lássák maguk előtt, de Isten szándékát is.

Tovább a cikkhez
kanada_templom_vancouveri_első_magyar_református_egyház_szigeti_miklós

Somogyból Kanadába

– Én, a hadaró, a beszédhibás, lehetek az Isten eszköze, aki Kanadában hirdeti az Igét már lassan huszonnégy éve – vallja Szigeti Miklós, a Vancouveri Első Magyar Református Egyház lelkésze, akivel a kanadai magyar reformátusok helyzetéről beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
Open Doors magyar oldal 2 - 2023. január

Magyarul is olvasható az üldözött keresztyéneket segítő közösség, az Open Doors weboldala

Elindult az Open Doors nemzetközi szervezet magyar honlapja. Az üldözött keresztyéneket segítő közösséget a szeptemberben elhunyt Brother Andrew (András testvér) indította el, amely azóta a világ számos országában tevékenykedő szervezetté nőtte ki magát. Literáty Zoltán érdligeti lelkipásztor mesélt arról nekünk, miért indult el az Open Doors magyar oldala, és milyen közösség áll mögötte.

Tovább a cikkhez
Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának olvasóterme

Százharminchárom éves Debrecen első olvasóterme

Február az olvasóterem hónapja a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában. Az idén százharminchárom éves olvasóteremben február 6-tól a hónap végéig beiratkozási akcióval, rendhagyó órával, játékos feladatlappal és kvízjátékkal várják az olvasókat.

Tovább a cikkhez
Zsuzsa néni és Misi bácsi, lelkészfeleségek 2. 2023 (f.Sebestyén László)

„Mindig ünnepeltünk”

Hármas hálaadást ünnepel idén Zsuzsa néni és férje, Kovács Mihály lelkipásztor, nyugalmazott református esperes. Hetvenöt éve alakult meg az a kelenföldi református ifjúsági közösség, ahol a házaspár hetven éve egymásra talált. Idén február 19-én lesz hatvanhét éve, hogy összeházasodtak. Hitét, a kemény munka és a szolgálat iránti elköteleződést anyai nagymamájától örökölte. Lelkészfeleségek sorozatunkban Kovács Mihályné Zsuzsa néni élettörténetét osztjuk meg az olvasókkal.

Tovább a cikkhez
Család

Férfiasságra teremtve

Sokan ismerünk regényeket és filmeket, amelyek főszereplője csapdába esik egy olyan világban, ahol semmi sem úgy működik, ahogy egyébként megszoktuk. A legismertebb talán a Mátrix-univerzum disztópikus zűrzavara, kultúránk szívós örökzöldje. Ez a jelenség azonban már nem csak korunk fiktív alkotásaira korlátozódik.

Tovább a cikkhez
Biblia

Egy év a Bibliával

Tavaly belekezdtem egy különleges, egyéves bibliaolvasásba. A követett vezérfonal időrendi sorrendbe állítja a Szentírás történéseit, ezenkívül naponta néhány fejezet elolvasását várja el a résztvevőtől – és természetesen 365 napos elköteleződést.

Tovább a cikkhez
Mosoly

Isten, a humor és az egyház

„Istennek van humora” – mondják időnként az idősebb testvérek, de hogy mit is értünk ez alatt, arról már kevesebb szó esik. Az Úr nem véletlenül adott nekünk humorérzéket, de hol találjuk meg ebben is a mértéket?

Tovább a cikkhez
Himnusz, kézirat jo (f.OSZK)

Isten áldása nem ráadás

„Kölcsey Ferenc tudta, hogy az Isten áldása nem ráadás, nem kiegészítés, nem toldalék és nem díszítő-dekorációs elem. Isten áldása nélkül ugyanis minden hiábavalóság!” – írja Fekete Károly püspök a Reformátusok Lapjában.

Tovább a cikkhez
pixabay_szabadság

Szabadnak lenni

Korunk szabadságeszménye a felmerülő jogi akadályok, az identitást meghatározó intézmények, a környezettől való függés felszámolásáról szól. A szabadság belső értelméről azonban alig esik szó. A szabadságnak a politikai, szociológiai értelmezésén kívül van ugyanis metafizikai értelme is.

Tovább a cikkhez
Hajdu szabolcs koppany_foto_Kalochai Richard_fekvo

Prédikációk reflektorfényben

A Vértesaljai Református Egyházmegye tizennégy lelkésze hiszi és vallja, hogy a Szentlélek munkáját nem lehet értékelni, mégis úgy döntöttek, hogy visszajelzést kérnek igehirdetéseikre a gyülekezetektől, valamint szakmai szempontból értékeltetik azokat. Hajdú Szabolcs Koppány esperes szerint ha a lelkipásztor nem kap értékelő véleményt szolgálatáról, előfordulhat az a szomorú eset, hogy elhiszi, tökéletesen prédikál.

Tovább a cikkhez
Ökumenikus istentisztelet, BVOP 2023. (f.BVOP)

Nincs rejtve a sorsunk Isten előtt

Az apró mustármag példázata új lehetőséget kínál mindannyiunknak. Istennel a szívünkben egy másik életre kapunk meghívást – hangsúlyozta igehirdetésében Balog Zoltán püspök a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben tartott ökumenikus istentiszteleten. Az eseményen fogvatartottak, hozzátartozóik és az intézet személyi állománya vett részt.

Tovább a cikkhez
Seress Zoltán Blokád Fotó: Film Positive Productions

Rádöbbenni a valóságra

A válsághelyzetek pokolisága éppen abban áll, hogy félelmetesen gyorsan alakulnak a dolgok – tartja Seress Zoltán. A Blokád című filmben a Jászai-díjas színművész formálja meg Antall József miniszterelnököt. A színész, aki a budahegyvidéki református gyülekezet tagja, az akkor történteket feldolgozó játékfilm forgatásának kulisszatitkait is felfedi az olvasó előtt.

Tovább a cikkhez
Telefon, tiktok Fotó: Pexels

A TikTok hálójában

A közösségi média jelenléte átformálta kapcsolatainkat, napjaink fiataljai nem ismernek közösségi háló nélküli világot. A rendelkezésre álló platformok használata azonban veszélyeket is rejt. A Biblia tanítása testünk megbecsülésére figyelmeztet, a médiában viszont sokszor mégis ennek az ellenkezőjével találkozunk. Életveszélyes kihívások, érzékeny vizuális tartalmak, álhírek keringenek a közösségi platformokon.

Tovább a cikkhez
MRSZ évnyitó istentisztelet, 2023 január, Káposztásmegyer. Fotó: Szirák Sára

„Együtt kezdtük a futást, együtt is fejezzük be!”

„Együtt kezdtük a futást, együtt is fejezzük be!” Ezzel a mottóval kezdte igehirdetését Végh Tamás nyugalmazott lelkipásztor a Magyar Református Szeretetszolgálat évindító istentiszteletén, felidézve azt a barcelonai olimpián történt esetet, amikor a 400 méteres síkfutó versenyen az egyik sportoló nem sokkal a cél előtt megsérült, de édesapja odaszaladt hozzá, és fiát segítve együtt futottak be a célba.

Tovább a cikkhez

Hirdetjük, ajánljuk

Énekeskönyv

Naponta közzétesszük az idén már kézbe is vehető új gyülekezeti énekeskönyv egy-egy énekét:

Hogy eljött az időknek teljessége

Énekeskönyvünk egyik legszemélyesebb Krisztus-élményt nyújtó, legköltőibb, mégis méltatlanul elfeledett éneke! E gyönyörű, hitvallásos éneket eddig azért nem használtuk, mert nem volt ott a dallama, másrészt a megadott dallam sem közismert.

Új esztendő virradott

Többféle - névnapi és anyáknapi - szöveggel ismert ez az újesztendőt köszöntő ének, mely arra is alkalmas, hogy az új évben sorra kerülő - óvodai, iskolai vagy munkahelyi - első találkozások, szokásos koccintás alkalmával is elénekeljük.

További énekek

Programok

Egyházkerületi hírek

Dunamelléki Egyházkerület

Szeretetbe kapaszkodva

A házasság a hétköznapokban dől el, jó példával pedig nemcsak közismert párok szolgálhatnak. A házasság hete mozgalom szervezői így idén is buzdítják a kisközösségeket, hogy …

Dunántúli Egyházkerület

Cselekedni a jót

December 31-én Pápakovácsiban, a Szent Anna katolikus templomban tartott ökumenikus istentiszteleten imádkoztak a keresztyén egységért a település hívei. Igét Steinbach József püspök hirdetett: „Csak Isten …

Tiszáninneni Egyházkerület

Óvoda indul Miskolc-Hejőcsabán

A szeptember 1-től induló csoportok továbbra is várják azoknak a családoknak a jelentkezését, akik gyermeküket hitben, keresztyén értékrend szerint, református nevelésben szeretnék részesíteni...

Tiszántúli Egyházkerület

Isten szólt

„Az én Uram, az Úr megtanított engem mint tanítványát beszélni, hogy tudjam szólni igéjét az elfáradtaknak. Minden reggel fölébreszt engem...”

Ézs 50

Ingyenesen letölthető Androidra és iOS-re:

Média

Videóink, képeink, hanganyagaink, közösségimédia-csatornáink legjava.

További anyagaink
Következő (2)

Kálvin Kiadó Kiadványai

a_konyvek_1_400.jpg a_konyvek_2_400.jpg a_konyvek_3_400.jpg a_konyvek_4_400.jpg Tulelo_400.jpg RE2021_sotetkek mintas_400.jpg Karizmatikus_400 A vilag tele van Istennel_400.jpg Csaladpasztoracio_400.jpg Hercegszollos_400kvnl.jpg A bibliai apokrifek_Zsengeller_400 Pehelyszarnyak_borito_400.jpg Mive formalhat_400

Énekeskönyv

Az új énekeskönyv már kis és nagy méretben is elérhető. Várjuk a megrendeléseket webáruházunkban, központi e-mail címünkön (kalvin.kiado@kalvinkiado.hu) vagy postacímünkön (1113 Budapest, Bocskai út 35.). Köszönjük!

Arcképmás: Pál Sándor

TV21 Ungvár
Arcképmás: Pál Sándor

„Ha bármilyen gazdagságot kaptunk az Úrtól, azt azért kaptuk, hogy tovább adjuk.” A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány korábbi kuratóriumi elnöke ugyan nem Kárpátalja szülötte, de immár tizenöt éve segíti az ott élőket.
2021. május 15.

lelekmento.jpg

Facebook
LélekemelŐ ajándék

Útjára indultak az abaújvári gyülekezetből a karcagi kórház hétszáz dolgozójának szánt LélekemelŐ szívecskék.
2021. április 14.

A maga képmására

Csak énekeljetek!

Hozzatok dalt emlékül, a hajdan / Lomb- s virággal gazdag tájirúl; / Zengjétek meg a jövőt, ha majdan / E kopár föld ujra felvirúl. (Tompa Mihály: A madár, fiaihoz)
Kapás Csilla

telefon budapest_husvet fold-oraja.jpg segesvar.jpg

Van egy jól sikerült képe egy gyülekezeti alkalomról, ünnepről, a helyi templomról? Küldje el nekünk a reformatus.hu@reformatus.hu címre!