Németh Zsolt ogy képviselő 2023- Fotó: ??? Reflap

Nemzeti összetartozás szövetségben

A nemzeti összetartozás napja alkalmából Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Rákóczi Szövetség elnökségi tagja fejtette ki lapunknak, hogyan épült fel az eredetileg a Felvidékről kitelepítettek érdekvédelmére létrehozott szervezet munkája mára a Kárpát-medencei határokon átívelő, sokrétű nemzetépítő tevékenységgé, amelyben református fiatalok is közösséget alakíthatnak.

Tovább a cikkhez
Csontváry Kosztka Tivadar  A magányos cédrus (1907) - Forrás: Wikipedia

Egekbe nyúló magányos cédrus

„Maradandó alkotást csak az igazságból meríthetünk, az igazságot csak az Istentől nyerhetjük. Akinek megadatott a képesség az alkotásra, annak megadatott a képesség a halhatatlanságra” – fogadja az idézet az érdeklődőt a Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170. évfordulójára rendezett kiállításon. A misztikus és vibráló festmények napkeltétől napnyugtáig kísérik végig a művész alkotói munkásságát, amely hátterében a teremtett világ csodálata és gyökereink tisztelete rejtőzik.

Tovább a cikkhez
Ferenc pápa 2023 Sándor Palota - Fotó: ferenc2023.hu

Gyökerek és hidak

„Krisztust követve megőrizni a gyökereket és hidakat építeni – ez a magyar megmaradás évezredes záloga, amit a magyar reformátusok éppúgy hisznek és vallanak, mint Ferenc pápa” – írta a Reformátusok Lapjában megjelent publicisztikájában Faggyas Sándor, aki a nemzeti és felekezeti egységgel valamint a pápalátogatással kapcsolatban osztotta meg gondolatait.

Tovább a cikkhez
Visky Kitelepítés könyv beszélgetés 2023 június borítókép

Beszélgetés Visky András Kitelepítés című regényéről

Balog Zoltán református püspökkel, Ugron Zsolna íróval és a szerzővel beszélget Ablonczy Bálint újságíró Visky András Kitelepítés című könyvéről a Ráday Házban június 13-án. A múlt év egyik legjobb könyve egy magyar református család megpróbáltatásaiba enged betekintést teljesen egyedi nézőpontból és stílusban.

Tovább a cikkhez
Hála, Nap, kezek , remény - Fotó: Freepik

Hálát adni

„Minden van itt, csak megelégedés nincs” – mondja nyolcvanéves nagymamám egy családi találkozón. Újra és újra eszembe jut, mennyi mindent kapunk Istentől, amit elfelejtünk észrevenni. Gacsályi Sára publicisztikája a Reformátusok lapjából.

Tovább a cikkhez
drogterápiás_otthon_ráckeresztúr_fotó_todoroff_lázár_13

Terápiaalapú hit

A Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonában jártunk Ráckeresztúron. Betekintést nyerhettünk a bentlakó szenvedélybetegek mindennapjaiba, megismerhettük, mitől másabb a református egyház által alapított otthon működése, mint más létesítményeké. A dolgozók hangsúlyozták, az intézmény falain belül nem kötelező a hit, de átjárja annak minden szegletét, ami a kliensekre is hatással van.

Tovább a cikkhez
Gyulai Ész kórus - Fotó: ???

Minden időben áldom, dicsérem az Urat!

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg június 3-án a Kórusok éjszakája amatőr kórusfesztivált, amelynek idén debütáló kórusa a Gyulai Pál utcai református gyülekezet Énekelni Szerető közössége, a Gyulai ÉSz-kórus lesz. A nyárindító fesztivál ismét énekhanggal tölti meg Budapesten a VIII. kerületi Palotanegyedet. A Kórusok éjszakája célja, hogy felhívja a figyelmet: énekelni bárhol és bármikor jó. Az ÉSz-kórus titkárát, Perjés Jánosné Farkas Ágnest kérdeztem a rendezvényről és a kórusról.

Tovább a cikkhez
Csató Gábor, OMSZ főigazgató 2023 május - Fotó: Sebestyén László

Hippokratészi eskü és felnőttkonfirmáció

Számomra magától értetődő, hogy az itthon megszerzett tudást a magyar betegek érdekében kamatoztassam – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arra a kérdésre válaszolva, miért nem vágyik külföldi karrierre. A magyar mentésirányítás első embere, aki 2021-ben elnyerte az Év Fiatal Vezetője díjat, pár hónapja, kerek negyvenévesen konfirmált a Hold utcai templomban.

Tovább a cikkhez
református_zenei_fesztivál_2023_vasárnap_fotós_hurta_hajnalka_25

Így telt a XVIII. Református Zenei Fesztivál zárónapja

A rendezvény utolsó napján, pünkösdvasárnap többek között Bagdy Emőke szakpszichológus előadását hallgathatták meg az érdeklődők, valamint fellépett a Vujicsics és a Credo együttes is. Az esemény zárókoncertjét a Központi Református Kórus adta a Nagyvárad téri református templomban.

Tovább a cikkhez
Kittlingerné Tóth Márta kórházlelkész. Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház. 2019 . Fotó: reformatus.hu

Elvinni Isten szeretetét a kórházakba

Sok halált és szenvedést, de csodálatos gyógyulásokat is látnak a kórházlelkészek. Hogy milyen képzettség kell hozzá, milyen nehézségekkel szembesülnek, és hogyan dolgozzák fel a betegség és halál látványát, arról Kittlingerné Tóth Mártával beszélgettünk, aki a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházban végez szolgálatot.

Tovább a cikkhez
Somogyi_Peter_Foto_KalocsaiRichard7654

A hitben vénebbek

A presbiteri szolgálat kerülhet a fókuszba a lelkipásztori hivatás éve után, tudjuk meg Somogyi Péter lelkipásztortól, dunamelléki lelkészi főjegyzőtől. Úgy véli, a presbiterek példaértékű hozzáállása nagyban segítené a gyülekezetek továbblépését, kibontakozását. Isten mindig közösségben gondolkodik, sosem csupán egyénekben.

Tovább a cikkhez
barthos gergely - hevizgyorok - foto: todoroff lazar

Reflektorfény a főszereplőre

A tanítványok pünkösdélményébe az is beletartozott, hogy a Szentlélek csodája által Jézus újra velük volt és immár velük is maradt – állapította meg Barthos Gergely hévízgyörki lelkipásztor, akit a Szentháromság harmadik személyéről és bennünk munkálkodásáról kérdeztünk.

Tovább a cikkhez
Református Zenei Fesztivál 2023 - szombat - fotó: Todoroff Lázár

Videón és képeken a XVIII. Református Zenei Fesztivál második napja

Szombaton is remek programok vártak azokra, akik kilátogattak a XVIII. Református Zenei Fesztivál helyszíneinek valamelyikére. A Bakáts tér délelőtt a gyerekeknek és a családoknak kínált értékes programokat, ahonnan délután népzenei kísérettel sétált át a publikum a Ráday Házba, miközben a Kálvin téri református templom orgonamaratonnak adott helyet.

Tovább a cikkhez
punkosd galamb szentlelek - pixabay

Nem marad a falak között

Mennybemenetele előtt az apostolok még mindig értetlenkedve kérdezték Jézustól: „Uram, nem ebben az időben állítod helyre Izráel országát?” Az apostolok a feltámadás után is arra számítottak, hogy Uruk mégiscsak diadalmasan megvalósítja földi királyságát. Az apostolok cselekedetei azonban Jézus uralmának egészen másfajta terjeszkedését írja le.

Tovább a cikkhez
balog zoltan punkosdi uzenet

Balog Zoltán református püspök pünkösdi üzenete

Keresd, fedezd fel a helyed, ahová tartozol, akikhez tartozol! S engedd, hogy együtt tegyen Isten Lelke minket Krisztus egyházává pünkösdkor és azután is! – fogalmaz pünkösdi üzenetében Balog Zoltán, a Zsinat lelkészi elnöke.

komaromgyulekezet_F_Kiss_Laszlo30

A Föld bármely pontján Isten oltalmában

Megismernek bennünket, életünk részévé válnak, nemcsak cím, nem bezárt templom leszünk a főtéren, hanem arcok, alkalom, énekszó, és megtelik élettel a fogalom: komáromi reformátusok – vélekedik Máté László lelkipásztor, dunántúli lelkészi főjegyző a családi istentiszteleteikről. Közösségük tud adni és elfogadni, énekkel evangelizálni. Életük kihívásai között keresik és találják meg Isten kegyelmét, hiszik, hogy a Szentlélek a vajúdások között is jelen van. Ilyennek ismertük meg a komáromi gyülekezetet.

Tovább a cikkhez
KIDA poszterkonferencia 2023 május - Fotó: Sebestyén László

Erősíteni egymást a tudományban

A tudomány egyik alapvető módszere úgy különbséget tenni a dolgok között, hogy ráérezzünk arra a legmélyebb egységre, amiben a dolgok a teremtés folytán vannak – mondta áhítatában Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke csütörtökön a Károli Interdiszciplináris Akadémia 2023-as modulzáró poszterkonferenciáján, ahol az akadémia hallgatói beszámoltak arról, mivel foglalkoztak az elmúlt évben.

Tovább a cikkhez
Református vagyok Hűvösvölgyi Ildikó

Református vagyok: Hűvösvölgyi Ildikó

Azt érzem, sokkal többet kellett volna a gyermekeimmel lennem – erről is beszélt a Református vagyok következő vendége, Hűvösvölgyi Ildikó. A szakmájában jelenleg is aktív Kossuth-díjas színművész őszintén mesélt élete meghatározó fordulóiról, a nehézségekről és arról is, hogyan tudta ezeket leküzdeni. Gundel Takács Gábor beszélgetőpartnere azt is elárulta, hogyan lehet több mint fél évszázada példamutató házasságban élni, de szóba került a templomban megélt közösség ereje is.

Tovább a cikkhez
Molnár Ambrus F. Sebestyén László

Világ/nézet – vasárnap indul a református egyház legújabb műsora

Világi témákkal foglalkozik, méghozzá református szemszögből a református egyház legújabb műsora. Molnár Ambrus lelkipásztor hétről hétre látja vendégül a legkülönfélébb témák szakértőit. A fiatalok lelkiállapotától az oktatáson át a keresztényüldözésig sok mindenről szó lesz. Az első adást pünkösdvasárnap láthatja a közönség.

Tovább a cikkhez
Gyülekezetvezetés

A számonkérés bibliai alapja és gyakorlata

Miért nem tudnak a munkahelyen, a gyülekezetben eredményesen együttműködni a közösség tagjai? Az okok a problémák leküzdésének módjában keresendők. Öt, piramisszerűen egymásra épülő és összefüggő működési zavart figyelhetünk meg, amelyek a csoportok kudarcát okozzák.

Tovább a cikkhez
Gryllus Dániel 2023 május - Fotó: Sebestyén László

A vers közege a levegő

Isten áldását érzi munkásságukon Gryllus Dániel, a XVIII. Református Zenei Fesztiválon is fellépő Kaláka együttes zenésze, aki szerint sokszor kaptak olyan segítséget, amit nehéz lenne egyszerűen ésszel megérteni. A nekünk adott interjúban mesélt református lelkész nagyapjáról, beszélt versekről és a versek megszólaltatásáról, valamint arról, mit fognak játszani ma este a Ráday Házban.

Tovább a cikkhez

Hirdetjük, ajánljuk

Énekeskönyv

Naponta közzétesszük az idén már kézbe is vehető új gyülekezeti énekeskönyv egy-egy énekét:

Hogy eljött az időknek teljessége

Énekeskönyvünk egyik legszemélyesebb Krisztus-élményt nyújtó, legköltőibb, mégis méltatlanul elfeledett éneke! E gyönyörű, hitvallásos éneket eddig azért nem használtuk, mert nem volt ott a dallama, másrészt a megadott dallam sem közismert.

Új esztendő virradott

Többféle - névnapi és anyáknapi - szöveggel ismert ez az újesztendőt köszöntő ének, mely arra is alkalmas, hogy az új évben sorra kerülő - óvodai, iskolai vagy munkahelyi - első találkozások, szokásos koccintás alkalmával is elénekeljük.

További énekek

Programok

Egyházkerületi hírek

Dunamelléki Egyházkerület

Szeretetteljes légkör matekórán

A matematika hálás tantárgy, nehéz mellébeszélni – vallja Dobos Sándor, a budapesti Fazekas Gimnázium matematikatanára. Pedagógusnap előtt a tanár úr szöveges feladatot kapott tőlünk: három …

Megváltozott életek

Van, akit a férje halála, mást egy lavina vitt közelebb Istenhez, de olyan is van, aki sosem volt igazán távol tőle, csak gyerekkorában más néven …

Dunántúli Egyházkerület

Gyászjelentés

Mély fájdalommal, de a feltámadás és az örök élet reménységével tudatjuk, hogy nt. Demjén István református lelkipásztort életének 55. évében hazahívta könyörülő Ura.

Tiszáninneni Egyházkerület

Az Európa Rádió az Év Médiatámogatója

A Magyar Vöröskereszt az Európa Rádiót választotta Az Év Médiatámogatójának! A díjat a Baranya vármegyei bikali kastélyszállójában vehette át szerkesztőség május 19-én.

Tiszántúli Egyházkerület

Isten szólt

„...nagyon tévelyegtek”

Mk 12,18–27

Ingyenesen letölthető Androidra és iOS-re:

Média

Videóink, képeink, hanganyagaink, közösségimédia-csatornáink legjava.

További anyagaink
Következő (2)

Kálvin Kiadó Kiadványai

a_konyvek_1_400.jpg a_konyvek_2_400.jpg a_konyvek_3_400.jpg a_konyvek_4_400.jpg Tulelo_400.jpg RE2021_sotetkek mintas_400.jpg Karizmatikus_400 A vilag tele van Istennel_400.jpg Szenvedellyel_400 Hercegszollos_400kvnl.jpg A bibliai apokrifek_Zsengeller_400 Deutero_magyarazatos_400 Mive formalhat_400

Énekeskönyv

Az új énekeskönyv már kis és nagy méretben is elérhető. Várjuk a megrendeléseket webáruházunkban, központi e-mail címünkön (kalvin.kiado@kalvinkiado.hu) vagy postacímünkön (1113 Budapest, Bocskai út 35.). Köszönjük!

Szlovákiai Református Lelkésztovábbképző Konferencia 2023

A Magyar Bibliatársulat és a Kálvin Kiadó május 31-én, szerdán kedvezményesen árusítja kiadványait a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház lelkésztovábbképző konferenciáján. Előre leadott megrendeléseket szívesen teljesítünk a helyszínen.

Arcképmás: Pál Sándor

TV21 Ungvár
Arcképmás: Pál Sándor

„Ha bármilyen gazdagságot kaptunk az Úrtól, azt azért kaptuk, hogy tovább adjuk.” A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány korábbi kuratóriumi elnöke ugyan nem Kárpátalja szülötte, de immár tizenöt éve segíti az ott élőket.
2021. május 15.

lelekmento.jpg

Facebook
LélekemelŐ ajándék

Útjára indultak az abaújvári gyülekezetből a karcagi kórház hétszáz dolgozójának szánt LélekemelŐ szívecskék.
2021. április 14.

A maga képmására

Csak énekeljetek!

Hozzatok dalt emlékül, a hajdan / Lomb- s virággal gazdag tájirúl; / Zengjétek meg a jövőt, ha majdan / E kopár föld ujra felvirúl. (Tompa Mihály: A madár, fiaihoz)
Kapás Csilla

telefon budapest_husvet fold-oraja.jpg segesvar.jpg

Van egy jól sikerült képe egy gyülekezeti alkalomról, ünnepről, a helyi templomról? Küldje el nekünk a reformatus.hu@reformatus.hu címre!