Semko Koroza, parokia cikk 2024 (f.Füle Tamás)

Ha elég hitünk van, akkor semmi okunk a félelemre

Május elején Budapestre látogatott gyülekezetével Semko Koroza, a Lengyel Református Egyház püspöke. Az egyházi vezető beszélt a lengyel–magyar barátságról, az egyház valódi feladatáról és arról, mit jelent és mit nem a „keresztyénség védőbástyájának” lenni. A püspökkel a Parókia portál készített interjút.

Tovább a cikkhez
Ez az a nap 2024 borítókép

Isten jelenlétében ünnepelni

– Miskolcra látogat az Ez az a nap! rendezvény. Az eseményre készülve többször is felmentünk kora reggel a város fölé magasodó Avas hegyre, a kilátóhoz. Közösen imádkoztunk, hogy Isten adjon szellemi, lelki felfrissülést, és szeretetének megtapasztalása minél több ember számára váljon nyilvánvalóvá – mondta el Péter András, a diósgyőri református gyülekezet lelkipásztora. A zenés dicsőítésre több ezer részvevőt várnak június 1-jén, a DVTK Stadionba.

Tovább a cikkhez
Molnár Norbert reflap cikk. borítókép 2024.05. (f.Keresztyén Eszter)

A diakónia legszebb szolgálata

Évről évre egyre több hátrányos helyzetű, lelkileg sérült gyermeket kell kiemelni a családjából és elhelyezni nevelőszülőknél. Nagy fokú elköteleződés őket az otthonunkba fogadni. A gyermekvédelmi szolgálatban Isten is jelen van, hiszen a nevelőszülők arra törekednek, hogy szeretetet és reményt adjanak a csemetéknek. Molnár Norbertet, a Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ új lelkészi vezetőjét első tapasztalatairól és a nevelőszülői hálózat munkájáról kérdeztük.

Tovább a cikkhez
reflap publi 05.22-re

Parancsolt ünnep?

Május 22. a református egység napja. Hogyan érezhetjük magunkénak a tizenötödik évforduló ünnepét? Töltsük meg mi tartalommal, nem várva szervezésre, iránymutatásra, tegyük a közösségünk összekapaszkodásának, Isten felé fordulásának ünnepévé! Nagy Károly Zsolt írása a Reformátusok Lapjából.

Tovább a cikkhez
Révész Jánosné 2024

Halló! Áldás, békesség!

Negyven éve töretlenül várja a bajba jutottak segélyhívásait a református telefonos és internetes lelkigondozói szolgálat. 1984-ben elhivatott lelkipásztorok, köztük P. Tóth Béla és Gyökössy Endre ismerte fel, hogy a gyülekezeti támogatás mellett valamit még tenni kell a krízisbe jutott embertársaikért, mert az akkori időkben megrendítően sok öngyilkosságot követtek el. Révész Jánosné misszióvezető lelkész harminc éve fogadja a hívásokat, és mint mondja, volt, akit szó szerint a halál torkából mentettek meg telefonon keresztül.

Tovább a cikkhez
szeretethíd 1.jpg

Május utolsó hétvégéjén Szeretethíd!

A 16. Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokat május 24–25-én rendezi meg a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az esemény idehaza és a határainkon túl egyaránt mintegy tizenötezer embert mozgat meg évente. Az önkéntes akciók három témakört ölelnek fel: környezetvédelem, szociális és fejlesztési programok.

Tovább a cikkhez
mmp6048-bbe22ec868

Szelíd és csendes hang, nem szellemek suttogása!

Jézus képes megszabadítani a személyiségzavarból, a szorongásból, a depresszióból és az okkultizmusból, az alkoholizmusból és a dohányzásból is, vallja tapasztalatai alapján Pintér Szilvia. Gyülekezete lelkigondozással, imádsággal és böjttel harcolt érte, amikor már-már az őrület határán járt.

Tovább a cikkhez
Steinbach József

Steinbach József püspök pünkösdi üzenete

„Koncentráljunk arra szolgálatunk minden területén, ami egyetlen feladatunk, Isten megváltó, életet kiteljesítő, üdvözítő szeretetének hirdetésére és megélésére; mégpedig mindenki felé azon a módon, ahogy ő azt leginkább befogadhatja.” Steinbach József püspök, a Zsinat lelkészi elnökének pünkösdi videóüzenete.

Tovább a cikkhez
A XIX. Református Zenei Fesztivál első napja F: Todoroff Lázár

Így zajlott a XIX. Református Zenei Fesztivál első napja

Rézfúvós felvonulással, istentisztelettel, koncertekkel és zenés áhítattal telt a XIX. Református Zenei Fesztivál első napja. A szervezők egész hétvégén hat helyszínen, negyven ingyenes programmal várják az érdeklődőket. A cikket megnyitva az esemény első napjáról készült képes beszámolónkant is megtekinthetik.

Tovább a cikkhez

Nézze vissza műsorainkat!

rákoskeresztúr gyülekezetriport Magyaródi Milán

Ne vedd vissza a szívedet!

A tipikusan – mégsem átlagosan – modern felfogású rákoskeresztúri gyülekezetben teszünk látogatást, ahol nyolcvan–száz önkéntes szolgál különböző munkaágakban. Jellemző rá a befogadó, szeretetteljes és őszinte légkör. Lelkipásztora azt vallja, a gyülekezetet nem ő, hanem Isten építi.

Tovább a cikkhez
punkosd_ivola (10).jpg

Tanúskodni nehéz

Merre tovább, hogyan tovább? – mostanában ez volt egyházunkban a leggyakrabban feltett kérdés. Nem kellett kimondani hangosan, kérve-kéretlenül jöttek a válaszok, ötletek, tanácsok. Pünkösd küszöbén így várjuk Isten egyházat megújító, egységet teremtő és megerősítő Lelkének kiáradását. Hodossy-Takács Előd lelkipásztor gondolatai.

Tovább a cikkhez
Pünkösdi_Piknik_2024_Fotó: Hurta Hajnalka

Pünkösd előtti piknik

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa rendhagyó pünkösdi istentisztelete valódi hagyománnyá érett az elmúlt tizenhárom évben. Idén május közepén, a tanács budai kápolnájának kertjében rendezték meg a különleges hangulatú, fiataloknak szóló pikniket. Keresztyén szervezetek expója, könnyűzenés dicsőítők, babzsákokon pihegő fiatalok, tavaszi természetközeliség és egy kivételes istentisztelet élménye várta a kilátogatókat.

Tovább a cikkhez
szerencs_konfirmacio_zelenka_attila

Templom a dombtetőn

Mivel osztálykirándulások kedvelt helyszíne, Szerencs olyan település, ahol sokan jártak már életükben legalább egyszer. Ők valószínűleg megnézték a Rákóczi-várat és többen felsétáltak a XIII. században épült, többször átalakított református templomhoz is. Múltjuk jelentőségével tisztában vannak a szerencsi reformátusok is, akik annak méltó ápolása mellett hittel élik meg jelenüket, és gondolnak a Jézussal közös jövőjükre is.

Tovább a cikkhez
Végtelen című könyv (f.Csoma Zsuzsanna Éva)

Megállni és lélegzetet venni

A Végtelen című könyv úgy fogalmaz meg imádságokat, hogy olvasója őszinte, szívből szóló párbeszédet folytathasson Istennel. Elidőzhessen a jelenlétében. A színes és sokatmondó illusztrációk a szöveges imák mellett segítenek jobban elmélyülni az aktuális élethelyzetünkben. Csoma Zsuzsanna Éva református lelkipásztorral, a könyv szerzőjével beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
pünkösdölő_variáció_I_és_II_zsombori_erzsébet

Pünkösdre hangolódva

A híres Bethlen-kastély falujában, Bonchidán született a Kolozsvárott tanult festő, grafikus és selyemfestő Zsombori Erzsébet, aki 1987-ben települt át Magyarországra. Először színésznő akart lenni, játszott is a kolozsvári Stúdió Színpadon. Végül mégis a képzőművészet lett a hivatása nagynénje, a festőművész, színész, szavalóművész és operaénekes Póka Zsombori Erzsébet hatására.

Tovább a cikkhez
Csorba Lóránt - Lóci játszik, 2024. május 14. Városliget  -Fotó: Sebestyén László

Ez a koncert tényleg más lesz

A Református Zenei Fesztivál szellemiségéhez illeszkedő műsorral készül a Lóci játszik zenekar. Csorba Lóránt, az együttes énekese elmondta, hogy a zenekar neve egy félreértésből ered, de mesélt arról is, hogy a szülei és a kislánya a legnagyobb rajongói. Istennel nem egyértelmű a viszonya, keresőnek tartja magát, de a mai napig úgy imádkozik, ahogy a nagymamája tanította.

Tovább a cikkhez
Ima

Élő gyülekezeteiben élő egyház: református imalánc kezdődik

Egy gyülekezet nem attól élő, hogy programokat szervez, hanem attól, hogy ami ott történik, az Krisztusra mutat – vallja Hajdú Zoltán Levente, a Magyarországi Református Egyház Missziói Szolgálatának vezetője. Az élő Ige évében kezdődő református imalánc célja, hogy a megújulásért könyörögjünk, hiszen az élő gyülekezetekben képes olyan módon jelen lenni a Krisztus-közösség, hogy az utána az egész szervezetre kihat.

Tovább a cikkhez
iskolamisszió_tatai_ref_gimnázium_fotó_kiss_lászló_8

Élő hitet az alma materből

Közeleg a középiskolai ballagás és érettségik ideje. Vajon sikerült-e a tarisznyába a láthatók mellé hitet is csomagolni? Kinek van ereje, lehetősége és tudása a hittantanterven és kötelező áhítatokon túlmenően is szervezni a fiatalok hitéletét és a tárgyi tudás átadásán túl megérinteni a lelket is? Egyre több az intézményünk, és ezzel egyre inkább növekszik a felelősségünk is – vallja Szabó Elődné Melinda iskolamissziós referens, aki azt tűzte ki célul, hogy minél több támogatást kapjanak az iskolák a lelkiség alakításában. Azért, hogy a gyakorlatban is lássuk a lehetőségeket és a törekvések irányát, a Tatai Református Gimnázium csendesnapján jártunk.

Tovább a cikkhez
raday_haz_nivodij_4plusz_epitesz_studio

Az Úr építi

Elhelyezték az Építőipari Nívódíj tábláját a budapesti Ráday Ház falán. Az épületegyüttes szakrális középület kategóriában nyert elismerést nemrégiben.

Tovább a cikkhez

Hirdetjük, ajánljuk

20240513_tbalint_egeszseg_borito2

Kardiotanösvény segíti a Református Pulmonológiai Centrum betegeinek gyógyulását (videó)

A Református Pulmonológiai Centrum is csatlakozott az Út az egészséghez elnevezésű kardiotanösvény programhoz. A Budapesti Szent Ferenc Kórház kezdeményezésére ez már a tizenegyedik túraút, amelyet bejárva egészségügyi adatokat mérhetnek a kórházban gyógyulók. A tanösvény túrázók számára is nyitott. A törökbálinti erdő útszakaszán akár képzett túravezetők kísérésével, pulzusmérő pontokon figyelhetjük meg a szív- és érrendszer állapotát. A séták nem csak a testi felépülést, hanem a lelki töltődést is biztosítják a szakemberek szerint.

Tovább a cikkhez
Páll László (c)_Biró Giza_a derceni református templom ajtajában (1)

Aki a harangokról szól

Isten nem csak lelkészeket hív el az ő szolgálatára. Akár nemzedékek egész sora lehet tanító, kántor vagy harangozó. A sokadik generációs lelkészek mellett talán kevés szót ejtünk róluk, pedig munkájuk nélkülözhetetlen, a közösségben betöltött szerepük pedig meghatározó. A kárpátaljai Dercenben élő Bíró Giza néni és felmenői már több mint kétszáz éve harangozók az ottani református gyülekezetben, szolgálatuk szinte egyidős a templommal. Giza néni már a kilencvenedik életévét tapossa, de a mai napig nem használ szemüveget: a templom falán lévő emléktábla segítségével könnyen felidézte azt a nyolc lelkészt, aki élete során Dercenben szolgált.

Tovább a cikkhez
füzi_ákos_lelkesz_com_foto_sebestyén_lászló_7

Írott örökség

Emberkéz alkotta emlékművek helyett megőrizni a lelkipásztorok által hirdetett Igét és teológiát – ez motiválta Füzi Ákost, amikor létrehozta a lelkesz.com nevű oldalt. A honlapon a többi között igehelyek, lelkipásztorok neve, valamint szövegrészletek alapján is keresgélhetünk az igehirdetések között. A volt pasaréti presbiter Joó Sándor és Cseri Kálmán prédikációinak gyűjtésével kezdte a munkát, majd Ravasz László életművével folytatta. Az oldal tartalma azóta folyamatosan bővül, már felekezeti határokat is átlépve. A lelkesz.com születéséről, céljairól és a jövőbeli tervekről beszélgettünk a honlapot megálmodó Füzi Ákossal.

Tovább a cikkhez
reflap cikk 2024 05. Viki és Attila (f.Szirák Sára)

Harminc éve huszonnégy órás szolgálatban

A nevelőszülőségre áldást kell kapni az Úrtól, csak így lehet elhordozni és szeretetben végezni ezt a szolgálatot – vallja Viki és Attila (a vezetéknevüket a gyermekek érdekében nem fedjük fel). Immár harminc éve látják el ezt a feladatot, 2021 óta a Református Szeretetszolgálat fenntartásában működő Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ égisze alatt. Három saját gyermekükön kívül több mint tíz csemetét neveltek fel és indítottak útjára hitben, szeretetben. A mindennapokról, a szolgálat nehézségeiről és szépségeiről egyaránt őszintén beszéltek lapunknak.

Tovább a cikkhez
vilag_nezet_punkosd

Pünkösd, az üdvösség útjának legvége

Mi történt az első pünkösdkor? Mi a jelentősége a pünkösdnek? Hogyan munkálkodik a Szentlélek? Mit kell keresnünk saját életünkben, amit a Szentlélek munkájaként tudunk felismerni? Szabó László református lelkipásztorral beszélgetett Molnár Ambrus a Világnézet legújabb adásában.

Tovább a cikkhez
Patkós Attila, reflap cikk 2024.05. (f.Todoroff Lázár)

Az Úr igazítja járását

„Nagyon emberi volt! Ezekkel az ismeretekkel nem találkozunk az életben… Hatalmas anyag tökéletes foglalata, érthetően közvetítve.” Patkós Attila szenvedélybetegségek kialakulását megelőző előadásainak visszajelzéseiből idéztünk. A sokoldalú pszichológussal és presbiterrel a többi között a lélekgyógyítás evangéliumi missziójáról, Eger szakrális kincseiről, a holtig tanulás igényéről beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
2024 KRE iraki keresztények - Diana városánál

Élő hit az üldöztetésben

A félelem a keleti keresztyének életének része. Az Irak kurdisztáni részére menekültek mostanra berendezkedtek egy új életre. Bár a térségben megbecsült közösségnek számítanak, jövőjükre mégis bizonytalanul tekintenek. Az iraki keresztyénüldözés tizedik évfordulója alkalmából látogatott Irakba a Károli Gáspár Református Egyetem nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóiból álló delegáció. Az úton szerzett benyomásaikról beszélgettünk a küldöttség két tagjával.

Tovább a cikkhez
A víz utat tör. patak , természet Fotó: Unsplash/kazuend

A mérce és tekintély jelentősége

A Teremtőtől való távolság rendetlenséget okoz a hitben: az igaz Isten helyett az ember hamis istenek előtt borul le. Rendetlenséget okoz az emberen belül is, mert rosszindulatúvá, ingerültté, önzővé, szeretetlenné – vagyis embertelenné válik. Összevisszaságot támaszt az emberi kapcsolatokban. Molnár Ambrus gondolatai.

Tovább a cikkhez
Nehezített babavárás borítókép 2024. május (fSebestyén László)

Sokszor a saját akarat elengedése a leghosszabb út

Ha következetesen elhangzik Isten gondviselő szeretete a krízisben, ott az igei jelenlét mindig valami különlegeset munkál ki. A gyermek Isten ajándéka, akit tőle kérünk el, így vele hordozzuk a várakozást is. A titok minden esetben a hogyan – fejtette ki Lakatos Enikő lelkipásztor, a Gyökössy Intézet munkatársa. A gyermekáldásra vágyó párok számára elérhető lelkigondozás fontosságáról és a társadalmi érzékenyítésről is beszélgettünk a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrumának kórházlelkészével.

Tovább a cikkhez
Kállai Imre 2024

Lelkek gondozása kórházban és templomban

Kutatások bizonyítják, hogy könnyebben felgyógyulnak azok a mentális zavarral küzdő személyek, akik gyülekezetbe járnak. Betegségük nem kizárólag a közösség ereje miatt enyhébb lefolyású, hanem amiatt is, mert együtt kapcsolódnak a Mindenhatóhoz – állítja Kállai Imre lelkész, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályának részlegvezető szakorvosa.

Tovább a cikkhez
pasztor_daniel

Lemondott Pásztor Dániel

Lemondott sajóvelezdi gyülekezeti lelkipásztori szolgálatáról Pásztor Dániel. A lemondással megszűnik püspöki és zsinati lelkészi alelnöki megbízatása is. Pásztor Dániel döntéséről tájékoztatta a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsát, amely testvéri szeretettel áll mellette az elhatározásában.

Tovább a cikkhez
szóljbeapapnak240506TodoroffLázárborító

Anyának lenni sokszor küzdelmes, de mindig megérkezik a boldogság

Nemcsak a szülő korban lévő nők, de férfiak és az idősebb korosztály képviselői is szép számban voltak jelen a Szólj be a papnak! legutóbbi, május 6-i rendezvényén, ahol a résztvevők napjaink egyik égető kérdésére keresték a választ: vajon kell-e választani a karrier és anyaság között? A közönség moderálta beszélgetés társadalmi, szociológiai szempontokat is felvetett, és az apák szerepe is szóba került. Az izgalmas és inspiráló alkalom meghívott vendégei Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok vívó, Hajdúné Tóth Lívia lovasberényi református lelkész, hitoktató, és Tornya Erika, a Szent Szív Társaság szerzetesnővére voltak.

Tovább a cikkhez
john-calvin.jpg.500x500_q85.jpg

Kálvin János, Isten céltudatos szolgája

Az újkor hajnalán, 515 évvel ezelőtt a francia Noyon városában született Kálvin János. A prédikátor egyházszervező és rendszeres teológiát kialakító tevékenysége mindenekelőtt Svájcra korlátozódott, de hatása később egész Európára kiterjedt, a kálvinista örökség pedig fél évezred múltán is meghatározza a református egyház működését és szemléletét.

Tovább a cikkhez
Böszörményi Gergely 2024

Humor nélkül megsavanyodik az ember

A hatvanas-hetvenes évek progresszív rockzenéje tele van szakrális utalásokkal, a szerzők forrásként használták a Bibliát. Már csak ezért is érdemes ismerni a Szentírást – hogy megértsük, mit is akart üzenni a Pink Floyd. E korszak zenéjét kevesen ismerik jobban – vagy egyáltalán – Böszörményi Gergelynél, a Református Zenei Fesztivál alapítójánál, lemezkiadónál. Háromszáz évre visszamenőleg találunk családfájában lelkészeket mind anyai, mind apai ágon. Matematikusprofesszor, irodalomtudós lelkész édesapja útravalóját, aki azt kérte tőle, hagyjon valamit az utókorra, most, hetvenkét évesen valósítja meg: könyvet ír életéről.

Tovább a cikkhez
20240506_pozsonyi_ut_bfz_borito2

Megajándékozta a Budapesti Fesztiválzenekar a Pozsonyi úti reformátusokat (videó)

A Pozsonyi úti református templom adott otthont a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjének. A zenekar a missziójának tekinti, hogy a zene örömét mindenki átélhesse, ezért már tíz éve járják az országot ingyenes koncertekkel, a templomi előadásokon a helyszínhez illő barokk zenéket játszanak. A Pozsonyi Úti Református Egyházközség kifejezetten zenekedvelő – tudtuk meg Kovách Tamás lelkipásztortól –, erre az alkalomra pedig felekezettől függetlenül annyian érkeztek, hogy nemcsak zenével, hanem hallgatóval is megtelt a templom.

Tovább a cikkhez
10192143

Megéri-e keresztyénnek lenni?

Amíg valaki nem érti meg, hogy a lelki kincsek többet érnek, mint az anyagiak, addig nem tud Jézus mellé állni. Pedig Jézus már döntött mellette. A megtérés az értékrend radikális átrendeződésével jár: előtte hiába van meg mindenem, úgy érzem, nincs semmim, mert semmi sem elég. A megtérés után is úgy érzem, nincs semmim – hiszen mindenem az övé –, mégsem hiányzik semmi, hisz megvan az az egy, ami a minden. Szabó Zsolt írása.

Tovább a cikkhez
30 éves a Soli Deo Gloria Diákmozgalom

Harmincéves a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom

Népdaléneklés, élménypedagógia és születésnapi tortázás – mozgalmasan telt az Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom harmincadik tavaszi találkozója, ahol húsz új tagot is avattak. Közel száz egykori és jelenlegi középiskolás vett részt a Balatonszárszón rendezett hétvégén, ahol megünnepeltük az első magyar református ifjúsági szervezet harminc évvel ezelőtti újraalapítását is.

Tovább a cikkhez
Kulin Sándor életútinterjú Todoroff Lázár

„Olyan az életemben Isten, mint egy főrendező”

Hatvan évig szolgált presbiterként Kulin Sándor nyugalmazott orvos, volt országgyűlési képviselő, Budakalász egykori polgármestere, aki kilencvenötödik évében már nem akart új ciklust kezdeni, bár jó egészségben, kiváló szellemi állapotban adott kordokumentummal felérő életinterjút a Reformátusok Lapjának.

Tovább a cikkhez
Reziliencia képzés 2024 -1 Monoszló

A rezilienciáról tanulhatnak a lelkészek

Ez a divatos kifejezés rugalmas ellenállóképességet jelent, ennek jelenléte pedig egy lelkész életében, feladatai közepette különösen fontos lehet, hiszen az új helyzettel, változásokkal és váratlan akadályokkal való megbirkózás készsége nem hiányozhat egy gyülekezet vezetőjéből. A Gyökössy Intézet négynapos konferenciáján évről évre lehetőség nyílik a lelkipásztoroknak a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Erre idén először júniusban Monoszlón, a lelkésztovábbképzésen lesz alkalmuk a lelkipásztoroknak.

Tovább a cikkhez
Radványi Csaba és kisfia Csongi. A Református Egymi főigazgató-helyettese kilenc éve egyedül neveli a gyermekét. 2024 május - Fotó: Radványi Csaba

A gyász nem eltűnik vagy elmúlik, hanem benövi az élet

Míg a halál el nem választ – szól az esküvőn az egymáshoz való hűség időtartama. De mi történik, ha ez nem évtizedek, hanem pár év vagy hónapok múlva következik be? És ha az anya hal meg, azaz egy vagy több gyermek is marad az apával? Két hét alatt vitte el a rák Radványi Csaba, a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény főigazgató-helyettese feleségét kilenc évvel ezelőtt. Éjjel kapta a telefonhívást a halálhírrel, hajnali egykor ment be a kórházba elintézni, amit ilyenkor kell, reggel hétkor pedig már reggelit készített és ruhákat vett elő az akkor hároméves Csonginak, akit azóta egyedül nevel. A hite és a kisfia adott neki erőt, hogy ne adja fel.

Tovább a cikkhez
Képernyőkép 2024-05-07 111413

Mit üzen a Biblia a táplálkozásról?

Jelentősen megváltozott a népesség egészségügyi állapota, amiért alapvetően a helytelen táplálkozást tehetjük felelőssé – állítja Boros László orvos, biokémikus. A Világ/nézet legutóbbi adásában Molnár Ambrus arra volt kíváncsi: mi számít helyes étkezésnek, valamint milyen hatása van a bibliai és a kóser táplálkozásnak az egészségre.

Tovább a cikkhez
Lenkeyné Teleki Mária - f.: Sebestyén László

Vége a hittanoktatók magányának

– Célunk, hogy folyamatosan érezzék: ott állunk mögöttük, bármikor megszólíthatók vagyunk, nem virtuális, csak papíron létező szervezet a miénk, hanem olyan szolgálat, amelyet meg lehet keresni, a támogatását kérni – mondja Lenkeyné Teleki Mária, a két éve alapított Dunamelléki Katechetikai Támogató Szolgálat vezetője. A szolgálat támogató jelenlétet igyekszik nyújtani az egyházkerület megyéiben feladatukat végző hittanoktatóknak, a hittanoktatásban közreműködőknek.

Tovább a cikkhez
Jókai Mór

Jókaiban élt a komáromi reformátusok világa

A Jókai-féle regénystílus annyira összetett olvasási készségeket követel, vagy olyan összetett iróniaérzéket, amihez meg kell érnie az olvasónak, hogy ütköztetni tudja Jókai bölcs humorát a saját élettapasztalataival – állítja Hermann Zoltán, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, a XIX. századi magyar irodalom szakértője. Arról is beszélt, hogy a jövőre esedékes Jókai-emlékévet lehetne a mai időknek jobban megfelelő adaptációk elkészítésére használni.

Tovább a cikkhez
Lovász Irén - f.: Cseke Csilla

Édesanyám sok szép szava

A népzene alkalmas lehet arra, hogy megerősítse a generációk közötti kötelékeket. „Az ölelés mellett a legfontosabb, legszorosabb kapocs az anya és a gyermek között az ének, a hang, a rezgés” – vallja Lovász Irén. A Kossuth-díjas népdalénekessel és néprajztudóssal, a Károli Gáspár Református Egyetem docensével a népdalok megtartó erejéről beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
Kotró Ivett - Reformátusok Lapja

Rögös út a felhőtlen anyaságig

Kotró Ivett és Molnár István egy fiú- és három lánygyermek szülei, nemrég költöztek Sopronból Tényőre, ahonnan a győrújbaráti gyülekezetbe járnak vasárnaponként. Abigél és Rebeka, a két kisebb becsülettel végigülik a felnőttek alkalmát. A szülők elárulják: néha otthon is istentiszteleteset játszanak. Ivettet kérdeztük az anyaságról.

Tovább a cikkhez
toth_geza_statisztikus_ksh_foto_sebestyen_lazslo_5

Statisztikával a reformátusság megmaradásáért

Hogyan függ össze a gyermekvállalás és a vallásosság? Milyen tényezők segítik a vallásos népesség megmaradását? Mit mesélnek a népszámlálási adatok a vallások és azon belül is a reformátusság szerepéről? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk Tóth Géza statisztikussal, a Központi Statisztikai Hivatal munkatársával, a Miskolci Egyetem professzorával, akinek A népszámlálások vallási adatainak eredményei térképeken címmel jelent meg nemrég tanulmánya.

Tovább a cikkhez
Huszár Pál temetés f.: Kiss László

Az üdvösség Isten jelenléte, megtartása és megváltása Jézus Krisztusban

Május 3-án Várpalotán, a református temetőben búcsúztak Huszár Páltól, a Dunántúli Református Egyházkerület volt főgondnokától, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának korábbi presbiteri elnökétől. – Az üdvösség sisakja óv és ékesít, amit Huszár Pál élete bizonyított – fogalmazott a gyászszertartáson Steinbach József dunántúli püspök, a Zsinat lelkészi elnöke.

Tovább a cikkhez
sln6884-5968a37578

Keresztyénként a divat világában

Az ablakból beáradó napsugár mintha minden színére felbomlana, és így töltené be a bemutatótermet. Ebben a fény- és színkavalkádban behuppanunk a fotelekbe, és már nem is mint riporter az interjúalannyal, inkább mint két nő beszélgetünk a divatról, nőiességről, önismeretről és Isten bátorító szeretetéről Illéssy Lenke dizájnerrel, vállalkozóval – aki valaha lelkipásztornak készült.

Tovább a cikkhez
Könyvek - Fotó: Reformátusok lapja/ ttre.hu

Olvasáskultúra sötétben tálalva

– Olyan léptékű kortárs kiállításra, mint amilyet a Ludwig Múzeumban vagy a Műcsarnokban lehet meglátogatni, legutóbb talán az 1930-as években volt példa nálunk. Ezzel a kortárs művészet felé is nyitunk – állítja Veress Dániel, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának muzeológusa, kultúrtörténésze, a Makropædia című kiállítás egyik szervezője. A könyv múltjáról és jelenéről szóló tárlaton nemcsak bibliofil köteteket, hanem egykori kollégiumi professzorok tárgyait és az olvasási szokásainkra reflektáló kortárs műalkotásokat is láthat a nagyérdemű.

Tovább a cikkhez
Szerző Nelli, Bethesda 2024 május - Fotó: Sebestyén László

Szeretet és elfogadás övezze őket

Mennyire ingathatja meg az Istenbe vetett hitet egy nem várt diagnózis? Milyen próbatételeket rejt az együttélés egy autistával? Hogyan lehet közösségbe integrálni valakit, aki más szemüvegen keresztül látja a világot? Ilyen és hasonló kérdésekről beszélgettünk az autizmus hónapja alkalmából Szerző Nellivel, a Bethesda Gyermekkórház autistákra specializálódott gyermekpszichiáter szakorvosjelöltjével, aki szakmai munkássága mellett személyesen is érintett a témában.

Tovább a cikkhez
Írás (Kalocsai Richárd)

Közöd?

Rengetegen kényszert éreznek arra, hogy beleavatkozzanak, véleményt, sőt ítéletet formáljanak olyasmikről, amikről csak részleges információik vannak, hozzáértésük meg még annyi sincs. Mintha népszavazás döntené el, mi a valóság, s mindenki részt akarna venni rajta. Ez a legfeltűnőbben pedig az általam csak idézőjelesen közösséginek tartott felületeken jelenik meg, de az élet sok más területén is tapasztaljuk, mennyi mindenbe szólnak bele olyanok, akiknek ez nem dolga.

Tovább a cikkhez

Ötven éves a Lepramisszió - Magyarország, százötven éves a Nemzetközi Lepramisszió

Retour Hévízgyörk 2024 május 1

A lelkipásztor megtérése

Már önálló lelkészként szolgált Barthos Gergely, amikor Isten megszólította, és gyökeres fordulatot vett az élete. A hévízgyörki reformátusok lelkipásztora nemcsak örömhírt hirdet, hanem nap mint nap családjával közösen gondoskodik a templom tövében legelő kecskékről, a parókián élő nyulakról és baromfikról. A Retour legújabb epizódjában szó lesz arról is, honnan ismerheti fel a keresztyén ember, hogy még nem tért meg, de megmutatjuk azt is, milyen egy istentisztelet – templom híján – a focipálya mellett.

Tovább a cikkhez
Szászi Andrea, Református Pedagógiai Intézet (RPI) katechetikai igazgatóhelyettese 2021 augusztus - Fotó:Sebestyén László

A gyermek a saját Istenével érkezik a hittanórára (második rész)

A hittanoktatás nemcsak arról szól, hogy ismeretet szeretnénk átadni, hanem a komplex személyiségfejlődést akarjuk segíteni – vallja Szászi Andrea református lelkipásztor, hittanoktató-vallástanár. A szakemberrel készített interjúnk második részében arról beszélgetünk, hogy miként jelennek meg a hittan-kerettantervben a gyermeki hit fejlődéséhez igazodó történetek.

Tovább a cikkhez
Világ/nézet 2024 május Kürti László borítókép

Szerencsejátékok függésében: a veszteség hajszolása

– A szenvedélybetegség kialakulásának talán legfontosabb eleme, hogy ez egy öngyógyítási kísérlet – mondta Kürti László pszichológus, addiktológiai konzultáns a Világ/nézet legújabb adásában, ahol Molnár Ambrus lelkipásztor vendégeként a szerencsejáték-függőségről és más szenvedélybetegségekről beszélt. A játékfüggőséget kiváltó okok mellett a betegségkezelésről és arról a sajátos jelenségről is beszámolt a szakember, ami leginkább a férfiakat sodorja a szerencsejáték útvesztőjébe.

Tovább a cikkhez
Sajtos Szilárd tábori lelkész 2024 tavasz Fotó: Keresztyén Eszter

Terepruhás magvető

A tábori lelkész nem különbözik a gyülekezetekben szolgáló kollégáitól, mindnyájan hirdetik az evangéliumot és foglalkoznak hittudománnyal. Üres frázisokat pufogtatni ugyanúgy felesleges a szószéken, mint bevetések előtt. Az evangéliumból érkező erőt kell felmutatni itt is, ott is. Sajtos Szilárd alezredest, kiemelt tábori lelkészt kérdeztük szolgálatáról, életéről.

Tovább a cikkhez
Asif Mall (brit, pakisztáni, keresztyénüldözés) 2024 március - Fotó: Todoroff Lázár

Úgy táncolunk, ahogy a keresztyénüldözők fütyülnek

Lerombolt templomok és házak, meggyilkolt papok, lelkészek és apácák, elárvult gyerekek és szétszakadt családok – az üldözött keresztyéneket általában csak akkor kezdjük támogatni, amikor már megtörtént a baj – vallja Asif Mall, a Mordecai Ministries International alapítója és vezetője. A pakisztáni születésű, de brit állampolgárságú férfi azért kezdte el a keresztyénüldözés ellen küzdő szolgálatot, hogy a gondoknak elébe menve segítsenek. Legutóbb például Pakisztánból mentettek ki fiatalokat, egyikükkel találkozhattunk is, de a biztonsága érdekében csak Eszterként fogunk rá hivatkozni.

Tovább a cikkhez
Fény, sötétség Fotó: Kapás Csilla

Fény a belső sötétségben

A bűn és a bűntudat, a szégyen és a szorongás mindig része marad a történetünknek. Ahhoz, hogy valóban szembenézzünk mindezzel, és bűnbánatot tudjunk gyakorolni, először szükségünk lenne önmagunk megismerésére. Nemcsak felszínesen, hanem mélységében. A bölcsességhez és a változáshoz vezető út olyan szoros kapu, amelyen – őszintén megvallva – nem akarunk átkelni, hiszen itt szembesülnünk kell saját sötétségünkkel. Siba Balázs írása a Reformátusok Lapjából.

Tovább a cikkhez
mediafuggoseg_kepernyo_gyermek_freepik

Függőség nélkül

A gyerek folyton az okostelefonjával foglalkozik? Semmit sem szeret csinálni, amihez nem kell képernyő? Hisztériás rohamot kap, ha elromlik a telefonja? Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor sürgősen segítségre van szükség. A Netfüggő gyerekek, amelyet Gary Chapman szerzőtársával, Arlene Pellicane-nel közösen írt, már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a digitális eszközökkel együtt jelentek meg a családokban.

Tovább a cikkhez
Huszar_Pal

Elhunyt Huszár Pál

Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület két cikluson át szolgáló főgondnoka és a Magyarországi Református Egyház ugyancsak két cikluson át szolgáló zsinati presbiteri elnöke, a Veszprémi Református Egyházmegye korábbi főgondnoka, a Várpalotai Református Egyházközség presbitere, gimnáziumi és egyetemi tanár hazatért megváltó Urához. Végső búcsút május 3-án Várpalotán vesznek tőle.

Tovább a cikkhez
Szabó Tibor Martonvásár Kiss László

Onnan jött, ahol a reformátusság és a magyarság ugyanaz

„A külhoni magyarságért, valamint Martonvásár fejlesztése érdekében végzett elhivatott településvezetői tevékenysége elismeréseként” kapta Szabó Tibor a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét március 15. alkalmából. Nézzük meg közelebbről ezt a református atyánkfiát, több szempontból fontos kortanút! Egy Fejér vármegyei kisváros felvidéki származású polgármestere ő. Hosszú ideig a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke volt.

Tovább a cikkhez
_vsz_20240322_konyvbemutato_kre_0081

Nem vagyunk egészen kiszolgáltatva a személyiségünknek

A keresztyén embernek is vannak félelmei, szorongásai, emellett derűlátó érzelmei, és ezek nem zárják ki egymást. Ránk vajon melyik személyiségtípus a legjellemzőbb? Mit kezdhetünk e tudással, ezekkel az információkkal? Van-e jelentősége, hogy férfi vagy női lelkigondozóhoz fordulunk? A többi között e témákról beszélgettünk Bakk-Miklósi Kinga pszichoterapeutával és Hézser Gábor református lelkésszel, pasztorálpszichológussal.

Tovább a cikkhez
20240424_zsinat_borito2

Steinbach József püspököt választotta lelkészi elnökének a Zsinat (videó)

Steinbach Józsefet, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökét választotta lelkészi elnökének a Magyarországi Református Egyház Zsinata. A Balatonalmádi-Balatonfűzfői Református Társegyházközségben szolgáló püspök úgy fogalmazott, egységben, hitben és reménységben szeretné tovább folytatni a munkát. A tizenötödik zsinati cikluson a tábori püspök személyéről is döntöttek a tagok, Jákob János után Mészáros László vezeti majd a Protestáns Tábori Püspökséget. A zsinat fontosabb döntéseiről és a következő két és fél éves elnöki feladatairól Steinbach Józsefet kérdeztük.

Tovább a cikkhez
Ökogyülekezeti cím 2024 borítókép

Ökogyülekezeti pályázat

A Föld napja hetének vége felé közeledve egyházunk teremtésvédelmi munkacsoportja ismét meghirdeti az ökogyülekezeti pályázatot, amelynek célja, hogy közösségeinkben ne csak a két kitüntetett héten – a Föld napja időszakában, valamint a teremtés hetén – figyeljünk a teremtett világ jóllétére.

Tovább a cikkhez
REND PLAKAT 2024

Jubileumi REND-re készülnek a dunántúliak Tatán

A tizedik Református Egyházi Napok Dunántúl fesztiválra, a REND-re készül a dunántúli egyházkerület a 2024. június 21–23-i hétvégén. Idén Tatán, a felső tatai részen szervezik meg a találkozót. Több ezer résztvevőt várnak a fesztivál három napjára, amely egyszersmind arra is szolgál, hogy a Dunántúl kálvinistái egymás hite által erősödjenek identitásukban. Az idei fesztivál témája: „Élni jó!”

Tovább a cikkhez
Lelkésznők és lelkésznék találkozója 2024. április

Idén is találkoztak a lelkésznők és lelkésznék

Az egyéni meglátás kifejezése és a közös beszélgetés került a lelkésznők és lelkésznék találkozójának középpontjába a múlt héten. Az ország különböző gyülekezeteiből gyűltek össze a résztvevők, hogy arra keressék a választ: hogyan és mire vagyok szabad? Az egyik szervező, Rápolty Dávidné Zsuzsanna beszámolója.

Tovább a cikkhez
gyertyatartó, Petrőczi Éva cikkéhez (f.Szabó András)

Egy gyertyatartó vándorútja a Szepességtől az Érmellékig

A felvidéki Szepesszombat belvárosban egy aprócska régiségboltban szinte azonnal a szemembe ötlött egy ezüstözött gyertyatartó, amely egy papi hagyatékból került a boltocska kincsei közé. A gyertyatartó a velünk töltött hosszú évek alatt otthonunk megbecsült lelki értéke lett. 2023 nyarán mégis úgy döntöttünk, hogy elvisszük ajándékba az Érmelléki Református Egyházmegye egyik Árpád-kori templomába, Vedresábrányba. Petrőczi Éva írása a Reformátusok Lapjából.

Tovább a cikkhez
Mészáros László 2024

Legyőzni a kishitűséget

Az önbizalmat és az istenhitet nem tanítják az iskolában, pedig Mészáros László amerikai üzletember, az etikus keresztyén vállalkozó képzési program alapítója és kidolgozója szerint pozitív gondolkodás és önismeret nélkül nem lehet elégedett és boldog életet élni. Húsz évvel ezelőtt eladta sikeres szilícium-völgyi technológiai vállalatát és úgy döntött, magyar diákoknak szeretné átadni üzleti tudását. Segítségével 2003 óta tartanak tanfolyamokat középiskolásoknak, ahol a diákok megtanulhatják kamatoztatni a tehetségüket. Ebben az évben a Magyarországi Református Egyház Oktatási Szolgálata támogatásával református diákok is részt vettek a programban. A fiatalok április 28-án mérhetik össze tudásukat a képzést lezáró versenyen.

Tovább a cikkhez
Csornai gyülekezeti riport, reflap 2024 borítókép (f.Bella Violetta)

Gyülekezet születik

Míg az ország több táján csökkenő gyülekezeti létszámokon szomorkodunk, és sok, korábban önálló egyházközség jut szórványsorsra, addig nem várt helyeken születnek és cseperednek új, reményteljes közösségek. Csorna tízezres lélekszámú település, ahol új színként, ám egyre határozottabb hanggal vannak jelen a reformátusok. Januárban szórványból missziói egyházközséggé vált a gyülekezet. Saját helyet álmodik magának.

Tovább a cikkhez
Hittanoktatás, parókia.hu-s cikk (f.Ruprech Judit)

Lelki edzettség a hittanoktatásban

Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat április 20-án a Pécsi Református Kollégium Általános Iskolájában. Hetvenen vettek részt a Dunamelléki Református Egyházkerület Katechetikai Támogató Szolgálatának tavaszi találkozóján és szakmai napján, amelyhez a szakmai hátteret a Református Pedagógiai Intézet biztosította.

Tovább a cikkhez
Szászi Andrea, Református Pedagógiai Intézet (RPI) katechetikai igazgatóhelyettese 2021 augusztus - Fotó:Sebestyén László

A gyermek a saját Istenével érkezik a hittanórára (első rész)

A hit Isten kegyelmi ajándéka, a Mindenható bármilyen életkorban megszólíthatja az embert. A hittanoktatók feladata, hogy figyelembe vegyék a gyermekek vélhető korosztályi sajátosságait, egyéni jellemzőit, és olyan közeget teremtsenek, amelyben megtörténhet az Istennel való találkozás. A gyermekeket tanító felnőttek felelőssége, hogy hiteles és vonzó istenképet képviseljenek – véli Szászi Andrea református lelkipásztor, hittanoktató-vallástanár, pszichopedagógus és keresztyén szemléletű coach.

Tovább a cikkhez
tavasz

Isten belájkolt

Régóta vágytam már a nap sugarait… Bár még nem volt itt a tavasz ideje, az én lelkembe gyorsan beköltözött a kikelet. Világosabbak lettek a nappalok, csiripeltek a madarak, virágba borultak a bokrok, lengébb lett a kabát, nem meglepő, hogy a szívem is mosolyra fakadt. Felkerestem hát az ilyenkor kedvenc parkomat, a Margitszigetet.

Tovább a cikkhez
Demeter László erdőökológus 2024 (f.Magyaródi Milán)

A folyó mellé ültetett fa

A természet tudna regenerálódni nélkülünk, de saját magunkat lőjük lábon, ha életképtelen földet hagyunk hátra – fogalmazott Demeter László erdőökológus, akivel a Föld napja alkalmából beszélgettünk erdeink védelméről. Fő kutatási területe a tölgyfa, ami fontos eleme a Kárpát-medence biodiverzitásának. Jelképezi a kitartást, az időtállóságot, és gyakran még a magyar címerábrázolásokon is feltűnik. Ám a tölgyesek megújulása veszélyben van, akárcsak az erdeink.

Tovább a cikkhez
Világnézet 04.22.

Lemaradok, ha nem reagálok időben?

Miért érzékelik máshogy az időt a gyermekek és a felnőttek? – ezt vizsgálták egyedülálló kísérletükben Nádasdy Zoltán egyetemi docens és munkatársai. A Világ/nézet legutóbbi adásában a Texasi Egyetem kutatója beszélt az idő fogalmáról és annak érzékeléséről. Molnár Ambrus műsorában arra is választ kapunk, hogy felgyorsult világunkban hogyan bánjunk helyesen az időnkkel.

Tovább a cikkhez

Az élő Ige éve

Balog Zoltán

Az élő Ige éve

A Magyarországi Református Egyházban 2024 az élő Ige éve. – Azzal szeretnénk gazdagítani egymást, hogy saját életünkben, gyülekezetünkben, egyházunkban, a kultúrában, a tudományban, a világ történéseiben munkálkodó élő Ige gyümölcseiben részesítjük egymást – fogalmazott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Parókia portálnak adott interjúban.

Tovább a cikkhez
Az-Élő-Ige-Éve-2024-(színes,-fehér-háttérrel)-címlap_verzió

Látsszon, segítsen, mozgasson

Isten a szavával teremti meg a világot és az egyházat. A hívők csoportjai a krisztusi kegyelembe kapaszkodva hit által Isten szövetségéhez tartoznak. A helyi gyülekezeteket Isten élő Igéje táplálja. Közösségeink önmagukon túlmutató értéket képviselnek az evangélium hirdetésével, amely megmozdít, és mélyreható változást idéz elő abban, aki hallja. A Magyarországi Református Egyház 2024-et az élő Ige évének nyilvánította, amely szorosan kapcsolódik a 2023-ra meghirdetett lelkipásztori hivatás évéhez.

Tovább a cikkhez

Egyházkerületi hírek

Dunamelléki Egyházkerület

Egységnap a reformáció bölcsőjében

Komolyzenei koncerttel ünnepelték a Magyar Református Egység Napját május 22-én Pécsen. Az alkalom a Dunamelléki és a Dunántúli Református Egyházkerületet, valamint a horvátországi magyar reformátusságot …

Dunántúli Egyházkerület

Beszélgetés Steinbach Józseffel

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökévé választott Steinbach József püspökkel készített beszélgetést a Pápai Médiacentrum.

Steinbach József püspök pünkösdi üzenete

"Sok próbatétel után azért könyörgünk, hogy megtapasztalhassuk azt a csodát, amit Márk evangéliuma záró versében olvashatunk: „Azok pedig elmentek, hirdették az Igét mindenütt, az Úr …

Tiszáninneni Egyházkerület

Átadták a Hernádkaki bölcsödét

Ünnepélyes keretek között adták át május 22-én, szerda délután a Kiscsillag Református Bölcsődét, a Hernádkaki Református Egyházközség bölcsődéjét.

Egyházzenei énekes és kántorképző hét

Tiszáninneni Református Egyházkerület szervezésében a Sárospataki Református Kollégiumban megrendzésre kerülő Egyházzenei énekes és kántorképző táborra várja a jelentkezőket június 21-ig.

Tiszántúli Egyházkerület

Isten szólt

„...akik... megmosták ruhájukat, és megfehérítették a Bárány vérében”

Jel 7,9–17

Ingyenesen letölthető Androidra és iOS-re:

Média

Videóink, képeink, hanganyagaink, közösségimédia-csatornáink legjava.

További anyagaink
Következő (5)

Bárka, amin mindenki elfér

Csaknem ezer kis matróz, többségében hátrányos helyzetű gyermek szállt fedélzetre idén a református Bárka tábor turnusaiban. Játékos tanulás a Balaton partján.

Bárka, amin mindenki elfér

Csaknem ezer kis matróz, többségében hátrányos helyzetű gyermek szállt fedélzetre idén a református Bárka tábor turnusaiban. Játékos tanulás a Balaton partján.

Kálvin Kiadó Kiadványai

a_konyvek_1_400.jpg Tulelo_400.jpg Stuhlmacher 2_400 RE2021_sotetkek mintas_400.jpg Bonhoeffer_400 Plisch_400 Deutero_magyarazatos_400 Imadsag az ev minden_400 Engem pedig_400 Minnennap_veled_400 Szabó Sándor Kalvin_regeny_400 Pasztoral_400

Tájékoztatás Zsinati Könyvesboltunk bezárásáról

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy Zsinati Könyvesboltunk 2024. március 27-ig tart nyitva. Bocskai úti könyvesboltunkban továbbra is várjuk önöket, május 1-jétől hosszabb nyitvatartással, munkanapokon 9-18 óra között.

Iratmissziós és támogatói program

A Magyarországi Református Egyház könyvkiadója Az élő Ige évében támogatói programot hirdet református gyülekezetek, intézmények és szervezetek számára. Kiemelt könyvvásárlási lehetőség 35% kedvezménnyel!

Arcképmás: Pál Sándor

TV21 Ungvár
Arcképmás: Pál Sándor

„Ha bármilyen gazdagságot kaptunk az Úrtól, azt azért kaptuk, hogy tovább adjuk.” A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány korábbi kuratóriumi elnöke ugyan nem Kárpátalja szülötte, de immár tizenöt éve segíti az ott élőket.
2021. május 15.

lelekmento.jpg

Facebook
LélekemelŐ ajándék

Útjára indultak az abaújvári gyülekezetből a karcagi kórház hétszáz dolgozójának szánt LélekemelŐ szívecskék.
2021. április 14.

A maga képmására

Csak énekeljetek!

Hozzatok dalt emlékül, a hajdan / Lomb- s virággal gazdag tájirúl; / Zengjétek meg a jövőt, ha majdan / E kopár föld ujra felvirúl. (Tompa Mihály: A madár, fiaihoz)
Kapás Csilla

telefon budapest_husvet fold-oraja.jpg segesvar.jpg

Van egy jól sikerült képe egy gyülekezeti alkalomról, ünnepről, a helyi templomról? Küldje el nekünk a reformatus.hu@reformatus.hu címre!