pannonia-reformata-2.jpg

Két kávét adtak el egy nap alatt

A koronavírus-járvány miatt három hónapja nem fogadhatnak vendégeket a kávézók, cukrászdák és éttermek, csak elvitelre szolgálhatnak ki. Megnéztük, mindez hogyan érintette a református vendéglátósokat.

hittan.JPG

Hittanoktatás

Közeleg a beiratkozási határidő a református hit- és erkölcstan órákra. Tájékoztató a szülőknek, segítség a hittanoktatóknak és az intézményeknek.

Tovább a cikkhez
bacsalmas_06.jpg

Hittel, hűséggel, humorral

Miért lett Isten szolgája, hogyan került Bácsalmásra és miként maradt ott négy évtizeden át Tóth Árpád? Bemutatjuk a legújabb Dobos Károly-díjas lelkipásztort, akit szórványosodó, határ menti közösségekben végzett hűséges szolgálata miatt tüntettek ki.

Tovább a cikkhez
Magyar hősök borito.jpg

Hűség, ellenállás, kockázatvállalás

– Olyan „hétköznapi hősök” életútját szerettük volna beemelni a köztudatba, akiket a diktatúra negyven éve alatt megbélyegzett vagy egyszerűen csak feledésre ítélt a kommunista emlékezetpolitika – hangsúlyozza Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEelnöke, a Magyar hősök című kötet egyik szerkesztője. A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Egyháztörténeti Tanszékének vezetőjével hősökről és áldozatokról beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
Oltalom-borito.jpg

Oltalom a Covid–19 idején

A vírushelyzetben még nagyobb jelentősége van a Szentírás tükröt tartó, józanító, bátorító, vigasztaló, erősítő üzenetének. Ezért a járvány idején megbetegedett embereknek, hozzátartozóiknak és a segítő szakmában dolgozóknak szóló kiadványt jelentetett meg a Tiszántúli Református Egyházkerület.

Tovább a cikkhez

Egyházi év

haraszti_06.jpg

Böjt – az önvizsgálat és bűnvallás időszaka

A böjtről, annak a református közösségekben betöltött szerepéről és személyes tapasztalataikról beszélgettünk S. Lackovits Emőke néprajzkutatóval, Vajs Tibor és Barta Zsolt lelkipásztorokkal.

bojt2.jpg

Istennek tetsző böjt

Böjt első vasárnapjához érkeztünk, és a böjti időszakkal ősi gyakorlat szerint befejeződnek a vidámság, az örvendezés, a vigasság napjai. Ebben az esztendőben még mindig minden más: online farsangolásból a távolléti böjtölésbe érkeztünk.

Énekek napról napra

Naponta közzétesszük az idén már kézbe is vehető új gyülekezeti énekeskönyv egy-egy böjti énekét:

Haragodnak nagy voltában

A harmadik bűnbánati zsoltár a lelki-testi nyomorúságban levő, de nem zúgolódó, hanem Istenben bízó ember könyörgése.

Ó, mennyeknek fényessége

Először az Öreg graduálban megjelent, őszinte, bensőséges hangvételű böjti himnusz. Nem ismeretes latin formája, lehetséges, hogy eredeti szöveg, talán Geleji Katona István püspök, a graduál szerkesztője tollából.

További énekek

XV. Zsinat

IVY_2558.JPG

Ne legyünk akadályai az evangéliumnak!

Megválasztották a Zsinat lelkészi és világi elnökét, helyetteseiket, a zsinati jegyzőket és a költségvetési kérdésekért felelős Zsinati Tanács tagjait. Összefoglalónk a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán tartott alakuló ülésről.

Tovább a cikkhez
SL0_5514.jpg

A testvéri szeretet áldása

„Lehet-e széthúzás, békétlenség, ellenségeskedés az atyafiak között? Isten nem ezekre teszi az áldás pecsétjét” – emlékeztette a Magyarországi Református Egyház szerdán megalakult Zsinatát Kató Béla erdélyi püspök nyitó áhítatában.

Tovább a cikkhez

Ajánló

önkéntes_felhívás2.JPG

Csatlakozz a matrózok segítőjének a Bárkába!

A Bárka tábor önkéntesei mintaként szolgálnak a gyermekek és fiatalok számára, akik kultúraazonos módon, hitelesen képesek átadni tudásukat, tapasztalatukat, nagyon sok gyermeknek és fiatalnak mutatva példát emberségből, bátorságból, elkötelezettségből és társadalmi felelősségvállalásból.

Tovább a cikkhez

Programok

Koronavírus

falus_andras_mti_soos_lajos.jpg

A régi élet reménye

Okozhat-e meddőséget a koronavírus elleni oltás? Kell-e tartania tőle az asztmásoknak vagy az allergiásoknak? Cukorbetegek megkaphatják-e? 10+1 kérdés a vakcináról. Aki válaszol: Falus András immunológus professzor.

Tovább a cikkhez

Isten szólt

„Uram, ki hitt a mi beszédünknek...?”

Jn 12,37–43

Ingyenesen letölthető Androidra és iOS-re:

Média

Videóink, képeink, hanganyagaink, közösségimédia-csatornáink legjava.

További anyagaink
Következő (5)

Gyógyító karácsony

Isten emberré lett, hogy miénk lehessen minden kegyelme és áldása, erre emlékezzünk ezen a szokatlan karácsonyon is – Bogárdi Szabó István püspök karácsonyi üzenete.

Red Wednesday Budapesten

Üldözött keresztyénekre emlékeztünk szerdán. Képeink a különleges fényfestésről.

Méltóság mezeje

Jótékonysági napot rendeztek Majosházán a Hospice Ház munkatársai. Az intézmény február óta fogadja a végstádiumú, daganatos betegeket, akik a teljeskörű ellátás mellett lelki útravalót is kapnak.

Gyógyító karácsony

Isten emberré lett, hogy miénk lehessen minden kegyelme és áldása, erre emlékezzünk ezen a szokatlan karácsonyon is – Bogárdi Szabó István püspök karácsonyi üzenete.

Red Wednesday Budapesten

Üldözött keresztyénekre emlékeztünk szerdán. Képeink a különleges fényfestésről.

Méltóság mezeje

Jótékonysági napot rendeztek Majosházán a Hospice Ház munkatársai. Az intézmény február óta fogadja a végstádiumú, daganatos betegeket, akik a teljeskörű ellátás mellett lelki útravalót is kapnak.

Kálvin Kiadó Kiadványai

Pontos_400.jpg Csaladi ahitatok a Bibliaval_400.jpg eA_bolcsesseg_kezdete_borito_rgb_400.jpg eKet_percben-RGB_400.jpg harm 400.jpg Kezd őszülni-400.jpg Angyalmese_borito_400.jpg Kozeledjetek_400.jpg Mindennapi kenyerunk_RUF_4003.jpg karsay_borito_400.jpg velevacs400.jpg

Közeledjetek! Könyvajánló a házasság hetére

A lelkészként szolgáló szerzőpár, Szőke Attila és Etelka hosszú évek óta foglalkozik családok és párok lelkigondozásával. Könyvük a házasságok dinamikájáról szerzett tudásukat igyekszik összegyűjteni és minél érthetőbb formában közreadni.

És velem ki törődik? Könyvajánló

"Aligha tehetnénk fel időszerűbb kérdést 2021-ben: És velem ki törődik?" A parokia.hu hasábjain Somogyi Csaba mutatja be Karsay Eszter könyvét, amelynek javított kiadása 2020-ban jelent meg a Kálvin Kiadó gondozásában.

webinarium.jpg

RPI
Konfliktuskezelés az online térben

A Református Pedagógiai Intézet online szakmai napot (webinárium) szervez a diákönkormányzatokat, diákpresbitériumokat támogató pedagógusok számára.
2021. február 26.

istennel-diktatura.jpg

Harmat Kiadó
Istennel a diktatúrán át

Egy nem mindennapi asszony szemszögéből követhetjük végig egy kegyetlen diktatúra tombolását és végnapjait, a romániai ébredést, s mindezek közepette egy nagycsalád örömeit és kihívásait. Könyvajánló a kommunizmus áldozatainak emléknapjára.
2021. február 25.

visky.JPG

On The Spot
Az ellenség gyermekei

Az On The Spot készítői a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Visky Andrásról készített portréjukat ajánlják megtekintésre.
2021. február 25.

A maga képmására

Ó, szép tavaszom

Fölparittyázta az égre magát a pacsirta. / Dugja fejét a sok-sok pipevirág: / Ó, add meg, tavaszom, Tavasz-világom, / keserű szívem szép igazát. (Kányádi Sándor)
Kapás Csilla

Naplemente vakcina.jpg 2020_12 2020_11

Van egy jól sikerült képe egy gyülekezeti alkalomról, ünnepről, a helyi templomról? Küldje el nekünk a reformatus.hu@reformatus.hu címre!

Egyházkerületi hírek

Dunamelléki Egyházkerület

Bibliavasárnaphoz közeledve

A Biblia mindenkié, de ahhoz, hogy üzenete életté váljon bennünk, értenünk is kell az olvasottakat. Támogassuk a hazai bibliamissziót, és lélekben készüljünk együtt az idei …

Jogában áll mesélni

Mesék a zárkából – ez a címe Visky Ábel filmjének, amelyet szerdán mutatnak be online vetítéssel a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon. A kreatív dokumentumfilm három család …

Dunántúli Egyházkerület

Tiszáninneni Egyházkerület

Tiszántúli Egyházkerület