„...kinek-kinek módjában áll, valami segítséget küldenek a Júdeában lakó testvéreknek. ”

ApCsel 11,27–30 Tovább az igemagyarázatra

mennybe.jpg

Felemelt fővel

„Miért álltok itt az ég felé nézve?” – így hangzik áldozócsütörtök kérdése. A mennybemenetel ünnepén Máté László református lelkipásztor, dunántúli lelkészi főjegyző Reformátusok Lapjában megjelent írását ajánljuk.

pannonia reformata 2.jpg

Felment a mennybe?

Jézus mennybemenetele egy „mitikus”, a mai ember számára nehezen hihető történet. Holott nem olyan bonyolult ez. Mennybemenetel ünnepén Köntös László volt dunántúli főjegyző írását ajánljuk.

031F-Anya-éskórház másolat.jpg

Amikor a szavak tettekké váltak

1903. május 21-én, áldozócsütörtökön Biberauer Richárd hitoktató és felesége, Vischer Márta budapesti lakásuk harmadik szobájában megalakították a Filadelfia Diakonissza Szövetséget. Ez év május 2-án meghalt az utolsó még beöltöztetett Filadelfia-diakonissza testvér, Nagy Margit Ágnes. Az ő halálával, ha csak szimbolikusan is, de lezárult egy életformához kapcsolódó korszak.

L1004647.jpg

Együtt örül a diák, a szülő és a pedagógus

Április 19-én visszatérhettek az alsós diákok az iskolapadba. Amellett, hogy a gyerekek is nagyon várták már, a nyitás a legtöbb pedagógusnak és szülőnek is megkönnyebbülést jelentett. Az elmúlt két hét tapasztalatairól a négy egyházkerület egy-egy református iskolájának vezetőjével beszélgettünk. Sok tekintetben hasonló- an vélekednek, például sehol sem a számonkérésen van a hangsúly.

szontagh pál.jpg

Az érdemjegy most másodlagos

Az a példa nélküli helyzet állt elő, hogy a tanárok és a diákok most ugyanazt tapasztalják meg – járványt, elszigeteltséget, bezártságot, személyes veszteségeket. A tanév május 10-től személyes jelenléti oktatással folytatódik, ám sok dolog változik. Szontagh Pál, a Református Pedagógiai Intézet vezetője szerint most az a fontos, hogy a diákok érzelmi támogatást kapjanak.

Képkivágás.JPG

A viszontlátás öröme

Hétfőn visszatért az élet a református gimnáziumokba is. A budafoki Rózsakerti iskola diákjai hosszú hónapok óta most találkoztak egymással először.

Fekete Károly_püspök_20201008-bi (15).jpg

Felerősíteni az élet Igéjét

Fekete Károly tiszántúli püspök 2015-ben bejárta az egyházkerület gyülekezeteit, a világjárvány harmadik hulláma alatt pedig online böjti beszélgetésre hívta a Tiszántúl lelkészi karát. Milyen élményekkel gazdagodott az útja során? Hogyan lehet ezt a missziói törekvést átvinni az online térbe? Többek között ezekről kérdezte Szirák Sára.

foepulet alapkep 05.JPG

TESTVÉR kerestetik!

Már csak alig egy hetük maradt a jelentkezésre azoknak a református lelkészeknek, teológus hallgatóknak, illetve vallástanároknak és vallástanár szakos hallgatóknak, akik szeretnének nemcsak kikapcsolódni, de lelki segítői, vezetői is lenni többszáz – sokszor hátrányos helyzetű – gyermeknek.

Tovább a cikkhez
gyongyos uj gyul haz 4.1.jpg

„Ő teszi föl a zárókövet”

Több mint hatvanmillió forintból épít a Gyöngyösi Református Egyházközség új gyülekezeti központot. A befejezéshez még több millió forintra van szükség, a gyöngyösiek a többi gyülekezet adományaiban is bíznak.

Tovább a cikkhez
felkialtojel.jpg

Ötletesebbnek kell lennünk

Igazodnak a koronavírus-járvány teremtette helyzethez, de megtartják május 14-én és 15-én a Szeretethidat, a Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokat a szervezők. Jelentkezni április végéig lehet.

Tovább a cikkhez
SL0_7093.jpg

„Legyen arányos az életed”

Főigazgató, orvos, elismert szakmai tekintély, férj, apa, nagyapa. Szenvedélyesen képviseli az intézmény és a kis páciensek ügyét, emellett pedig sok-sok egyéb, az egészségügyet előremozdító tevékenységet végez. Velkey Györggyel, a Bethesda főigazgatójával beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
IMG_6341.JPG

Május 2-től nyissuk meg templomainkat

„A javuló járványhelyzetre és az egyre nagyobb átoltottságra tekintettel kérjük templomaink május 2-i megnyitására egyházunk valamennyi gyülekezetét” – fogalmaz közleményében a Zsinat Elnökségi Tanácsa.

Tovább a cikkhez
Balog_Gugyas_oltas_MTI

Beoltják a lelkészeket és a papokat is

A történelmi keresztény egyházak kérésének megfelelően a papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni oltást, mivel kiemelkedő szerepet játszanak ebben a nehéz időszakban – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Zánkán, sajtótájékoztatón.

Tovább a cikkhez
pexels-andrea-piacquadio-3823542.jpg

Online bibliaismereti verseny

Online bibliaismereti versenyt hirdet a Magyar Bibliatársulat Alapítvány „A gondviselő Isten” címmel. A megmérettetésre középiskolásokat, valamint felnőtteket is szeretettel várnak.

Tovább a cikkhez

Koronavírus

Szabó Miklós

A védettség fontos

A járvány 2021-ben végig velünk lesz, de az oltás vállalásával sokat tehetünk azért, hogy már ne ez határozza meg az életünket. Szabó Miklós református orvost, a Semmelweis Egyetem docensét, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának egészségügyi képviselőjét kérdeztük.

Tovább a cikkhez
GEKE Focus Hu2.jpg

Egyházak együtt a járványban

Immár magyar nyelven is elérhető az Európai Protestáns Egyházak legújabb kiadványa, ami mintegy sorvezetőként szolgál a kontinens egyházainak teológiai és társadalmi párbeszédéhez az elkövetkező hónapok során.

Tovább a cikkhez
oltas_bethesda.jpg

Egyházunk a harmadik hullámban

A Magyarországon koronavírus ellen beoltottak száma hétfő délig átlépte az egymilliót, de mégsem lehetünk nyugodtak, mert a járvány harmadik hulláma közben elérte hazánkat, ismét nő az új, az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. Helyzetkép gyülekezeteinkből, iskoláinkból, szociális és egészségügyi intézményeinkből.

Tovább a cikkhez

Énekeskönyv

Naponta közzétesszük az idén már kézbe is vehető új gyülekezeti énekeskönyv egy-egy húsvéti énekét:

A Krisztus mennybe felméne

A menybe ment Krisztushoz intézett imádság; énekeskönyveinkben 1566-tól 1921-ig szerepelt. Középkori latin húsvéti énekből származó dallamának számos népzenei változatát is ismerjük, ezek közül a legelterjedtebbet Kodály Zoltán is feldolgozta Pünkösdölő – című kórusművének az elején. (

Ó, győzelmes nagy Királyunk

A feltámadott, mennyben uralkodó Krisztushoz mint győztes Királyhoz szól ez az ének, akinek – mivel már véghezvitte értünk váltságművét – dicsőséges visszatérését örömmel várjuk. Dallamára eddig is Krisztust dicsőítő szöveget énekeltünk.

További énekek

Programok

Adóbevallás

Isten szólt

„...kinek-kinek módjában áll, valami segítséget küldenek a Júdeában lakó testvéreknek. ”

ApCsel 11,27–30

Ingyenesen letölthető Androidra és iOS-re:

Média

Videóink, képeink, hanganyagaink, közösségimédia-csatornáink legjava.

További anyagaink
Következő (2)

Kálvin Kiadó Kiadványai

Pontos_400.jpg Csaladi ahitatok a Bibliaval_400.jpg eA_bolcsesseg_kezdete_borito_rgb_400.jpg eKet_percben-RGB_400.jpg harm 400.jpg Golyahir_borito_400.jpg A nap haza_400_kvl.jpg Kozeledjetek_400.jpg Biblia_neked_400.jpg velevacs400.jpg

Biblia neked

Megjelent a Biblia - neked című interaktív kiadás fiataloknak, a revideált új fordítás (RÚF 2014) szövegével.

Zárvatartás

Kedves Olvasónk! Tájékoztatjuk, hogy Bocskai úti könyvesboltunk 2021. május 13-án, áldozócsütörtökön zárva tart.

lelekmento.jpg

Facebook
LélekemelŐ ajándék

Útjára indultak az abaújvári gyülekezetből a karcagi kórház hétszáz dolgozójának szánt LélekemelŐ szívecskék.
2021. április 14.

photo-1526666361175-e3595627c376.jpg

TeSó blog
Létbiztonság

A mi Istenünk nem a szőnyeg alá söprés Istene. Neki nem a tagadás, a körülmények figyelmen kívül hagyása, sebeink takargatása a kedves.
2021. április 11.

A maga képmására

Csak énekeljetek!

Hozzatok dalt emlékül, a hajdan / Lomb- s virággal gazdag tájirúl; / Zengjétek meg a jövőt, ha majdan / E kopár föld ujra felvirúl. (Tompa Mihály: A madár, fiaihoz)
Kapás Csilla

telefon budapest_husvet fold-oraja.jpg segesvar.jpg

Van egy jól sikerült képe egy gyülekezeti alkalomról, ünnepről, a helyi templomról? Küldje el nekünk a reformatus.hu@reformatus.hu címre!

Egyházkerületi hírek

Dunamelléki Egyházkerület

A gondozottakért szolgálnak

Az őrbottyáni Juhász Zsófia Református Szeretetotthon is bekapcsolódott a Jerusalema nevű tánckihívásba, amely a járványhelyzet embert próbáló nehézségei után felszabadító, vidám feladatot jelentett a nyitásra …

Egységben az egyház ereje

Egyetértés – ez a kulcsa az egyházkerület vezetésének, véli Somogyi Péter dunamelléki lelkészi főjegyző. Az újabb hatéves ciklusnak szerinte arról kell szólnia, hogy az egyház …

Dunántúli Egyházkerület

Lelkivezetői jelentkezés (TESTVÉR) az Erzsébet-táborokba

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (továbbiakban: Alapítvány/Szervezet) lelkivezetői feladatok ellátására keres munkatársakat (TESTVÉR) a Zánkai Erzsébet-táborba és/vagy a Fonyódligeti Erzsébet-táborba. Az Alapítvány célja, hogy …

Tiszáninneni Egyházkerület

Elhunyt Nagy Attila gondnok

„Ama nemes harcot megharcoltam,futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam, végezetre eltétetett nekem az igazság koronája,amelyet megad nekem az Úr, az igaz bíró ama napon; de nemcsak …

Tiszántúli Egyházkerület