Személyre szabott segítség a téli krízisidőszakban

Átfogó és személyre szabott segítséget nyújt a téli krízisidőszak idején a Magyar Református Szeretetszolgálat. Ennek támogatásához január első hetében hirdetett országos adománygyűjtést a karitatív szervezet. A Felebarát program részeként az alapítvány hideg- és melegélelemmel, tűzifával és utalványok formájában anyagiakkal is segíti a nélkülözésben élő családokat és idős testvéreket. A következő hetekben kiemelt szerepet kap a hajléktalanok támogatása is.

MRSZ Felebarát program 2. (f.Vargosz)

Fotó: Varga Gábor Vargosz

„Özvegy, közmunkásként dolgozó édesapa kisfiával, aki csak az óvodában jut meleg ételhez.” – „Idős, látássérült asszony, aki a nyugdíját gyógyszerre és élelmiszerre fordítja, tüzelőre már nem jut neki.” – „Nagyszülők nevelik négy unokájukat, miután édesanyjuk lemondott róluk, a két kisebb gyermek asztmájára szükséges gyógyszer nagy anyagi terhet jelent a családnak.” Ez csupán néhány kiragadott példa azok közül az esetek közül, amelyekkel decemberben találkozott a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). Mindhárom esetben nagy szükség van az azonnali segítségnyújtásra, de más-más módon. Adománykérelemből azonban nem csupán néhány érkezik a karitatív szervezethez, hanem ezres nagyságrendben, és akkor még nem esett szó azokról az elesettekről, akik nem keresik fel egyéni, személyes segítségkéréssel a szervezetet, mint például az utcán vagy erdős részeken élő hajléktalanok.

A Magyar Református Szeretetszolgálat minden segíteni akarót arra kér, támogassa anyagi felajánlással a Felebarát programot, hogy minél több embertársunk számára támasza lehessenek a téli időszakban. A programhoz csatlakozni lehet január 5. és március 31. között a 1358-as adományvonal hívásával. Ez egységesen 500 forint támogatást jelent. Tetszőleges összeggel segíthetjük az adománygyűjtést az adomany.jobbadni.hu oldalon, valamint az alapítvány bankszámlaszámára utalással: 10702019-85008898-51100005 (közlemény: Felebarát).

Az adventi időszakban a szeretetdobozok mellett a gyermekek karácsonyi kívánságainak valóra váltása került a középpontba, év elejétől, a leghidegebb hónapokban azonban már nem az ajándékozás öröme, hanem sok esetben a túlélés az elsődleges cél. Ebből a szükséghelyzetből kiindulva hirdette meg az év első hetében Felebarát címmel negyedéves adománygyűjtését az MRSZ. A program célja, hogy január és március között a leginkább rászorulóknak személyre szabott, a kérelmező egyéni szükségletének megfelelő támogatást tudjon nyújtani az alapítvány. A megélhetési gondokkal küzdőket tartósélelmiszer-csomagokkal, tisztító- és tisztálkodási szerekkel, továbbá indokolt esetben utalvány formájában anyagi támogatással segítik. Azok részére, akiknek az otthon melegének szavatolása vált bizonytalanná, tűzifát juttat országszerte a szervezet. Az MRSZ a téli fagyokra készülve már múlt évben beszerzett ötmillió forint értékű tüzelőt, amelyből mintegy százhúsz háztartás támogatása válik lehetővé, de az adománygyűjtés eredményével összhangban ezt a számot növelni szeretné a szervezet.

Felebarat tüzifa mrsz 2024

Fotó: Lucski Zsófia

A téli krízisidőszakban mindezek mellett kiemelt jelentőségű a hajléktalanok támogatása is. A főváros mellett Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Sárospatakon több alkalommal szerveznek melegételosztást a nincstelenek részére, illetve heti rendszerességgel teajáratot üzemeltetnek Budapesten és Miskolcon: forró itallal, szendvicsekkel és takarókkal látják el az utcán élőket. De miért éppen Felebarát? – A felebarát szó eredeti jelentése szerint közelit, szomszédost jelent. A téli krízisidőszak idején az egyik legfőbb üzenete a programunknak, hogy vegyük észre a hozzánk közel élőkön, ha bajban vannak, szükséget szenvednek, és ne menjünk el szótlanul mellettük. Szeretnénk, ha a rászorulók iránti szolidaritás nem csak az adventi időszak végéig tartana, hiszen a Biblia üzenete örök: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” – foglalta össze a téli segítségnyújtás hátterét Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!