„Mosolyt minden hátizsákba”

Véghajrában a Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtése

Még néhány napig lehet csatlakozni a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) nyári adománygyűjtéséhez, hogy minél több rászoruló gyermeknek legyen szebb a nyara. A kicsik és nagyobbak teljesen díjmentesen vehetnek részt a napközis és ottalvós kirándulásokon, több napos táborokban. Ehhez a 1358-as szám hívásával vagy utalással is hozzá lehet járulni.

A hónap elején hirdette meg „Mosolyt minden hátizsákba” elnevezésű adománygyűjtését a Magyar Református Szeretetszolgálat. A szervezet 4,8 millió forintot szeretne összegyűjteni, amely 100 rászoruló gyermek táboroztatását tenné lehetővé. A tervek szerint idén nyáron 10 napközis és 8 ottalvós tábort szervez az MRSZ, a helyszínek között pedig fővárosiak és vidékiek egyaránt szerepelnek.

Augusztus elején a Nyilas Misi Ösztöndíjat elnyert diákok számára rendezi meg tehetségtáborát az alapítvány Dánfokon, akiket a szabadidős programokon kívül szakmai mentorok segítségével tehetségük kibontakoztatásában is tovább segítenek a szakemberek. A táborok sorát augusztus második felében Budapesten zárják; a napközis táborban a Szeretetszolgálat munkatársai azokkal a 14 év alatti gyermekekkel töltik együtt napjainkat, akik hátrányos helyzetükből fakadóan már korábban kapcsolatba kerültek a Szeretetszolgálattal, legyen szó akár tanszeradományról vagy karácsonyi kívánság teljesítéséről.

MRSZ1.jpg

Fotó: Neményi Márton

Tematikus táborokban sem lesz hiány: Ózdon összesen 100 nehéz körülmények között nevelkedő gyermeket fogadnak hat turnusban, három-háromnapos napközis táborokra az alapítvány munkatársai és önkéntesei. A Magyar Nemzeti Bank jóvoltából megvalósuló „Érted a pénzed” táborokban a 7-12. évfolyamos diákok pénzügyi ismereteit fejlesztik, és a könnyen érthető élménypedagógiai módszereken keresztül válaszokat kapnak a családi gazdálkodást érintő kérdésekre is. A táborok zárásaként Budapestre utaznak a csoportok, ahol a kikapcsolódáson kívül élesben is kipróbálhatják az előző nap tanult ismereteket.

„Kiemelten fontosnak érezzük, hogy a gyermekek a hosszú bezártság után élményekben gazdag nyarat tudjanak magukénak, és ebben ne akadályozza őket a család anyagi helyzete” – mondta Bogát Enikő, a Magyar Református Szeretetszolgálat programvezető munkatársa. „Célunk, hogy az országos adománygyűjtésnek köszönhetően olyan programokat szervezzünk a kisgyermekek számára, melyekre talán nem is lenne más esélyük eljutni, kizárólag ingyenes táborainkon keresztül" – tette hozzá Nagy Gábor szociális fejlesztési ágazatvezető.

Az adománygyűjtéshez a 1358-as adományvonal hívásával, az adomany.jobbadni.hu oldalon online bankkártyás fizetéssel, valamint a szervezet CIB 10702019-85008898-51100005 (közlemény: „táborok”) bankszámlaszámára való utalással lehet csatlakozni.