„A Válaszút programnak köszönhettem, hogy lett és lesz belőlem valaki”

Adománygyűjtő jótékonysági estet szervezett a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyarországi Református Szeretetszolgálat csütörtök este a Károlyi–Csekonics-palotában. Az esemény bevételével az ózdi szegregátumokban élő, hátrányos helyzetű gyerekek digitális és komplex felzárkóztatását segítő Válaszút programot támogatták.

A rendezvényen megjelent támogatókat és vendégeket Bán Teodóra köszöntötte. Az egyetem közkapcsolati és kommunikációs főigazgatója ismertette, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) 2018 óta működteti Ózdon a Válaszút elnevezésű programját, amelynek immár öt éve követhető a sikere és eredményessége. A program célja, hogy a hátrányos helyzetű térségekben élő 7–12. osztályos diákok számára az intézményrendszeren kívüli, de azzal szorosan együttműködő innovatív szolgáltatásokat biztosítson.

jótékonysági est Válaszút f.: sebilaci

Bán Teodóra, a KRE közkapcsolati és kommunikációs főigazgatója

Fotó: Sebestyén László

– Mivel a Válaszút program finanszírozása 2023 végén lejár, így a megkezdett munka folytatásához és a fiatalok további kíséréséhez, támogatásához elengedhetetlen a financiális háttér megteremtése – mondta a főigazgató.

Az jótékonysági est a legfiatalabbak előadásával kezdődött. A Marczibányi téri Kodály-iskola 4.A osztályos tanulói Pankotainé Puskás Gyöngyi énektanár vezénylésével karácsonyi dalokat énekeltek, ezzel támogatva az eseményt.

jótékonysági est Válaszút f.: sebilaci

Fotó: Sebestyén László

Balog Zoltán püspök köszöntő gondolatait az aznapi Igével, a második korintusi levélből felolvasott igeszakasszal kezdte. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke arra hívta fel a közönség figyelmét, hogy sokszor csodának éljük meg, amikor egy esemény vagy történés – utólag visszagondolva – az éppen aznapra kijelölt igeszakaszhoz illik, és reményét fejezte ki, hogy mindenki így érez majd akkor is, amikor meghallják az aznapi Igét: „Mert minden értetek van, hogy a kegyelem sokasodjék, és egyre többen adjanak hálát az Isten dicsőségére. Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra.”

– Minden értünk van, minden az emberekért van – értelmezte a felolvasott részt Balog Zoltán. – Azért adta ezt a tanítást a teremtő Isten, hogy mi is mindig megtaláljuk, kiért kell tennünk valamit – emlékeztetett. A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke örömét és köszönetét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az egyetem felkarolta azokat az ózdi fiatalokat, akiket ezen a jótékonysági esten támogatnak.

jótékonysági est Válaszút f.: sebilaci

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke

Fotó: Sebestyén László

– Jó ügyet támogatunk azzal, ha őket támogatjuk. Isten áldása legyen a mai estén! – nyitotta meg áldásával az eseményt a püspök.

Balog Zoltánt követően Trócsányi László, a Károli-egyetem rektora, az est házigazdája köszöntötte a jelenlévőket, majd felidézett egy számára kedves népdalt: „Íze van a sónak, / Értelme a szónak, / Hidege a hónak, / Tüze a jó lónak, / Feneke a tónak, / Jutalma a jónak.”

jótékonysági est Válaszút f.: sebilaci

Fotó: Sebestyén László

– Látva, mennyien csatlakoztak jótékonysági kezdeményezésünkhöz, az imént idézett sorok jutottak az eszembe – osztotta meg gondolatait a hallgatósággal a Károli Gáspár Református Egyetem rektora. Trócsányi László szerint az intézmény közössége egy nagy és összetartó baráti társaság. – Egy olyan tér, ahol mindenkinek helye van, aki érti, érzi az értékek, a hagyományok ápolásának és továbbadásának szükségességét, kiemelkedő szerepét, amibe az is beletartozik, hogy soha ne felejtsen el segítő jobbot nyújtani az ember ott és akkor, amikor arra szükség van. Az ünnep közeledtével, a hit és a remény lángjának fénye mellett pedig ez különösképpen a kötelességünk – emlékeztetett.

jótékonysági est Válaszút f.: sebilaci

Trócsányi László rektor

Fotó: Sebestyén László

A rektor kiemelte, hogy idén is kivételes tehetségű, egy ország által ismert és elismert művészek csatlakoztak a kezdeményezéshez, ezzel is segítve a jótékonysági est céljának elérését. Az egyetem kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy annak működtetése valójában szolgálat: a tudomány, a társadalom és tulajdonképpen a haza szolgálata. – A Károli esetében, tekintve, hogy református intézményről van szó, kiemelten fontos a rászorulók és elesettek szolgálata azon kereteken belül, amit az egyetem lehetővé tesz – jelentette ki a rektor, majd külön köszönetet mondott az MRSZ-nek azért, hogy a jótékonysági est megvalósulhatott. Zárszavában Émile Zola gondolatait idézte: „A mások boldogsága jó befektetés.”

jótékonysági est Válaszút f.: sebilaci

Fotó: Sebestyén László

Juhász Márton a Magyar Református Szeretetszolgálat nevében köszöntötte a résztvevőket, egyúttal tolmácsolta Czibere Károly kuratóriumi elnök köszöntését is, aki azért nem lehetett jelen a rendezvényen, mert a magyar–ukrán határra látogatott. – Az elnök úr abból a célból utazott Kárpátaljára, hogy az MRSZ munkatársaival elindítsa azt a tíz hónapon át tartó programot, amelynek keretében 24 határon túli ingyenkonyha működését támogatjuk, ezáltal pedig közel kétszázezer adag meleg ételt oszthatnak majd ki – ismertette a vendégekkel az MRSZ ügyvezető igazgatója a kárpátaljai programjukat. A jótékonysági est apropóján azt is elmondta, hogy Ózdon már több mint tíz éve van jelen az MRSZ, és nem csupán adományokkal támogatják a helyi nehéz sorsúakat, hanem itt hívták életre a Válaszút programot is öt évvel ezelőtt.

jótékonysági est Válaszút f.: sebilaci

Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója

Fotó: Sebestyén László

– A program lényege, hogy százhúsz fiatalt támogatunk és segítünk a 7. osztálytól a 12. osztály végéig – ismertette a szolgálatot az ügyvezető igazgató. – A kamaszkort nem szabad félvállról venni. Rendkívül komoly, egész életet befolyásoló döntéseket kell meghozniuk ezekben az években – emlékeztetett az igazgató. – A családi háttér sokat segíthet a döntésekben, ám vannak, akiknek ez a támogatás nem adatott meg. Számukra rendkívül fontos, hogy legyen egy hely, ahol megmutatják, hogy van másik út. Ezen az úton az MRSZ mentorokat és digitális eszközöket biztosított, és a programnak köszönhetően olyan különleges területeken tehettek szert tapasztalatokra a támogatottak, mint például a robotika, a programozás vagy a 3D-nyomtatás, de pénzügyi és gazdasági ismereteket is elsajátíthattak a résztvevők. A szervezők pedig saját szemükkel láthatták, tapasztalhatták, mit jelent a fiataloknak a Válaszút program – fogalmazott Juhász Márton.

jótékonysági est Válaszút f.: sebilaci

Fotó: Sebestyén László

– Volt egy válaszutas diák, aki ezt így fejezte ki: „A Válaszút programnak köszönhettem, hogy lett és lesz belőlem valaki.” Szeretnénk, ha ez nem érne véget, és a jövőben is segíthetnénk az ózdi fiatalok életének ezen fontos szakaszát – zárta gondolatait Juhász Márton.

A beszédeket követően az est Gyöngyösi Ivett zongoraművész játékával folytatódott, aki számos nemzetközi verseny és az első, Virtuózok című televíziós tehetségkutató nyertese, a Virtuózok karitatív nagykövete. Előadásában Liszt Ferenc és Chopin egy-egy művét hallgathatták meg a jótékonysági est résztvevői.

jótékonysági est Válaszút f.: sebilaci

Gyöngyösi Ivett zongoraművész, a Virtuózok karitatív nagykövete

Fotó: Sebestyén László

Az eseményen fellépett még Márkus Luca színművész, a Vígszínház társulati tagja, valamint Kautzky Armand Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész. A Károli Gáspár Református Egyetem első tehetségkutató versenyének, a KREaktív felfedezettjei, Horgosi Tamás és Iváncsics Noémi fellépésükkel támogatták az adománygyűjtő eseményt. Őket zongorán kísérte Nyitrai László zeneszerző, zongoraművész.

A koncert előtti hangulatzenét a Károli All Stars együttes biztosította.