A lehetőséget keresni a hiányosságok helyett

A korábban bemutatott Felzárkózó települések program közvetlen előzménye a Végtelen lehetőség, amellyel a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) az ország egyik legszegényebb vidékén, a Cigándi járásban nyújt segítséget a rászorulóknak. Nagy Gábor, az MRSZ szociális fejlesztési ágazatvezetője szerint a program hatása nehezen mérhető, de nélküle több bedőlt tető és kevesebb megművelt kert lenne.

Nagy Gábor 2021 augusztus. Fotó: Sebestyén László

Fotó: Sebestyén László

Miben hasonlít a Végtelen lehetőség program a Felzárkózó településekhez, és miben különbözik tőle?

A két program nagyon hasonló, hiszen mindkettőben Jelenlét pontok vannak, megbeszélések folynak a polgármesterekkel és a helyi szakemberekkel, hasonló tevékenységek zajlanak, és nagyon sok az átjárás. Például a Cigándi járásban, ahol a Végtelen lehetőség megvalósul, ott a Felzárkózó települések, azaz a Fete is jelen van, és a kollégák együtt dolgoznak. A buszszolgáltatást például közösen nyújtja a két program a járásban. Talán a legnagyobb különbség a két projekt között az, hogy míg a Fete települési szintű fejlesztésekkel foglalkozik, addig a Végtelen lehetőség térségi szinten működik. A Végtelen lehetőségben van egy érdekes egyedi projektünk, az elsősorban közmunkás hölgyeknek szóló munkaruhaprogram, a Bokréta, amelyben felkészítjük őket a kinézett állás megszerzésére: együtt készülünk az állásinterjúra, egy fodrász megszépíti a hölgy haját, és van egy kis költségkeretünk, amelyből veszünk egy ruhát erre az alkalomra.

Végtelen Lehetőség program - Bódvalenke 2021 - Fotó: Pályi Zsófia

Fotó: Pályi Zsófia

Milyen egyedi program kapcsolódik még a Végtelen lehetőséghez?

Izgalmas a napelemprogramunk is. A legtöbb esetben – finoman szólva – nem tisztázottak a családoknál az áramszolgáltatás viszonyai. Nincsen bevezetve, kikötötték, esetleg lopják az áramot. A napelemekkel az a célunk, hogy adjunk annyi energiaforrást, hogy a ház egy részében legyen minimális, mindig elérhető áram, világítás a gyerekeknek. Emellett van intenzív családmegtartó programunk is, ahol a családgondozók nem arra összpontosítanak, hogy ez vagy az nincs a házban, hanem megnézik, hogy milyen erőforrások vannak abban a három-négy családban, amellyel foglalkoznak. Ha mondjuk az apuka ért az asztalos szakmához, akkor arra figyelnek, hogyan lehet ezzel továbblépni, hogyan tud ez a gyereken segíteni. Van egy óriási életvezetési társasjátékunk is, amelynek segítségével a gyerekek és a fiatalok megismerhetik, hogy a mindennapi életben milyen pénzügyi döntéseket kell hozni.

Végtelen Lehetőség program - Bódvalenke 2021 - Fotó: Pályi Zsófia

Fotó: Pályi Zsófia

A Végtelen lehetőség előzménye a Fetének? Várható-e a program folytatása?

A Végtelen lehetőség program 2019 márciusában indult, és jövő májusban lesz vége. Lényegében a Fete ennek a folytatása. De felmerült lehetőségként, hogy mégiscsak legyen olyan program, amely térségi szintre koncentrál.

A Végtelen lehetőség egy lépéssel előrébb jár, mint a Fete. Milyen tapasztalataik vannak, mennyire hozott pozitív változásokat a program?

A Cigándi járás egy 2018-as tanulmány szerint a legelmaradottabb volt az országban bizonyos társadalmi mutatók alapján, és a legújabb KSH-adatok szerint „már csak” a harmadik. Ez valószínűleg nem csak az MRSZ eredménye, de hozzájárultunk ahhoz, hogy valóban csökkenjenek a társadalmi hátrányok a járásban. Például a buszszolgáltatással tudjuk biztosítani, hogy a gyerekek eljuthassanak a Pedagógiai Szakszolgálathoz, minden térségi szintű ellátáshoz hozzájussanak, és emiatt az egészségi állapotuk és az oktatási eredményeik javulnak. Csökkent az iskolai hiányzások száma is. Az is nagy előrelépés, hogy kevesebbszer kell az iskolának, a pedagógusoknak olyan problémákkal foglalkozni, amilyenekkel most mi foglalkozunk. Emellett a krízishelyzetek megoldására nincs mindig jó törvényi szabályozás, vagy éppen kapacitás, és ilyenkor tudunk segíteni. Például ha látjuk, hogy ázik a tető, de még százezer forint ráfordítással megmenthető, akkor igyekszünk támogatást nyújtani, mert ha úgy hagyjuk, akkor a következő télen beázik, szétfagy, akkor már az egész tetőt cserélni kell, ez pedig milliós tétel. Nehezen mérhető, hogy mi lett volna, ha ez a program nem lenne, de úgy gondolom, akkor több bedőlt tető és kevesebb megművelt kert lenne ezeken a településeken.

Végtelen Lehetőség program - Bódvalenke 2021 - Fotó: Pályi Zsófia

Fotó: Pályi Zsófia

Tudna mondani olyan esetet, amely önök nélkül rosszabb véget ért volna?

Az egyik településen egy idős hölgy egyedül neveli az unokáit, a szülők egyik napról a másikra eltűntek, és otthagyták a gyerekeket nála. A nagymama alacsony iskolai végzettségű, és a család nagyon rossz állapotú házban lakik. Kiderült, hogy az épület egyenesen életveszélyes. A Fete program dolgozóival, a helyi családsegítővel és a Máltai Szeretetszolgálattal közösen kerestünk megoldást, és találtunk egy másik ingatlant, amelyet fel tudunk újítani, oda tudjuk költöztetni a családot. Így együtt maradhatnak, mert egyébként a nagymama nagy szeretettel gondoskodik a három gyerekről. Attól függetlenül, hogy alig vannak lehetőségeik, a gyerekek rendesen járnak iskolába, mindig tiszták, a család együttműködő. Az ügy még folyamatban van, de úgy tűnik, szerencsés véget ér. Az ilyen lakhatási krízisek megoldására sajnos nem mindig áll rendelkezésre elég erőforrás helyben, és a lakhatás az egyik legnehezebb téma ezekben a térségekben, és most nem luxuskörülményekre gondolok, hanem arra, hogy ne dőljön rájuk a ház, legyen áram vagy folyóvíz. Ilyen esetekben tud ez a program segíteni, amikor más nem nagyon képes.

Végtelen Lehetőség program - Bódvalenke 2021 - Fotó: Pályi Zsófia

Fotó: Pályi Zsófia

Végtelen lehetőség

Az MRSZ fontos programja, a Végtelen lehetőség a Cigándi járás tizenöt településén mintegy nyolcszáz embert érint. A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg. A támogatás keretösszege négyszázmillió forint. A program 2018 márciusában indult, 2022 májusának végéig tart, és nyolc fővel működik. A Cigándi járás ma Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű területe. A lakosság hetven százaléka a létminimum alatt él. A Végtelen lehetőség program általános célja a leszakadás fékezése, megállítása, a járáson belüli fejlettségbeli különbségek eltüntetése a helyi közösségek fejlesztésével. További cél a járás életminőségének javítása. Az MRSZ két Jelenlét pontot hozott létre Ricsén és Bodroghalomban. Ezekből kiindulva az itt dolgozók a környező településeken baba-mama klubokat, babaváró foglalkozást, főzőklubot tartanak, szakembereket képeznek és buszszolgáltatást nyújtanak. A program keretében több mint száz család kapott a házára napelemes energiatermelő rendszert, amely biztosítja az esti világításhoz szükséges áramot, így például a téli estéken a gyerekek villanyfény mellett tudnak tanulni.

A cikk eredetileg a Reformátusok Lapja augusztus 29-i számában jelent meg.