Rekordszámú jelentkezőt vett fel idén a Károli Gáspár Református Egyetem

Az alapításának 30. évfordulóját ünneplő Károli Gáspár Református Egyetem fennállásának legjobb eredményét érte el a 2023. évi központi általános felsőoktatási felvételi eljárásban felvettek létszámának tekintetében. Idén a tavalyihoz képest több mint negyven százalékkal több jelentkezőt vett fel az intézmény.

kre_felvételi_2023

Fotó: kre.hu

A Károli Magyarország nyolcadik legnépszerűbb felsőoktatási intézményeként – a tavalyi általános felvételi eljárás végeredményéhez képest – idén több mint negyven százalékkal több jelentkezőt vett fel a 2023/2024. tanévre, akik szeptembertől a támogató és családias Károli-közösség tagjaivá válnak – olvasható az egyetem közleményében.

Sportos és fiatalos arculat

Kiemelik, hogy a fiatalos és sportos Károli-egyetem Trócsányi László rektori ciklusának első teljes tanévét zárta, és a jelentős fejlesztések közül már többnek jól látható az eredménye. A rektori program a közösségi élet megerősítését tűzte ki célul, ennek érdekében pedig számos kezdeményezés valósult meg: az egyetemi sportélet jelentős fejlesztéseként számos sportrendezvényt szerveztek, valamint nemrégiben megalakult a Károli Sportegyesület. Létrejött a Károli Junior Akadémia, amely egyedülálló módon segíti a felvételizőket a jövőjüket meghatározó döntés meghozatalában. A Károli Interdiszciplináris Akadémia az egyetem legfiatalabb szakkollégiumaként az egyetemi képzésen túlmutató, több tudományágat átfogó szakmai képzéssel a tehetséggondozás új formáját kínálja a hallgatók szakmai előmeneteléhez, de a Károli Ösztöndíjprogram széles támogatási rendszere szintén vonzóvá tette az egyetemet a továbbtanulók számára – írják.

Hangsúlyozzák, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) képzéseinek önköltsége – a 2022/2023. tanévhez képest – nem emelkedett, ezáltal is figyelmet fordítva a családok megnövekedett terheinek enyhítésére. Az egyetemen a közösségi élet formálásában a szakkollégiumok mellett a kollégiumok is fontos szerepet töltenek be, ezért kollégiumi férőhelyek bérlésével az egyetem minden kollégiumi férőhelyet igénylő hallgatójának tud lakhatást biztosítani.

Ami a részletes számadatokat illeti, az egyetem a 2023. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban a hetedik legtöbb jelentkezőt vonzotta, az Oktatási Hivatal által korábban közzétett adatok alapján összesen 12 013 fő választotta a jelentkezési időszakban egyetemünk valamely képzését. A július 26-án közzétett ponthatárok alapján az egyetem világi képzéseire összesen 3 261 fő nyert felvételt. Állami ösztöndíjas képzésen 2 455 fő, míg önköltséges képzésen 806 fő kezdheti meg tanulmányait 2023. szeptembertől. A hitéleti képzésekre 2023 augusztusában lesznek végleges felvételi eredmények – jegyzik meg.

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára 650 fő, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karára 1 528 fő, Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Karára 570 fő, míg a Pedagógiai Karára 513 fő nyert felvételt. A hitéleti képzésekre, a KRE Hittudományi Karára összesen 28 jelentkezőt vettek fel, közülük 19-en teológia-lelkész osztatlan képzésben kezdhetik meg tanulmányaikat, míg a KRE Pedagógiai Karára 14 fő nyert felvételt – teszik hozzá.

Népszerű szakok és ponthatárok

Az állam- és jogtudományi kar népszerű jogász osztatlan képzésére idén magasabb ponthatárokkal lehetett felvételt nyerni: a nappali munkarendű állami ösztöndíjas képzésre 441 ponttal, önköltséges képzésre 382 ponttal, míg levelező munkarendű állami ösztöndíjas képzésre 465 ponttal, önköltséges képzésre 386 ponttal lehetett bekerülni. A bölcsészet- és társadalomtudományi karon 23,73 százalékkal növekedett a felvett jelentkezők összlétszáma, amely a kar fennállása alatti eddigi legmagasabb felvett összlétszámot eredményezte. Az anglisztika alapképzési szak, a keleti nyelvek és kultúrák alapképzési szak japán szakiránya, a pszichológia alapképzési szak továbbra is a kar legnépszerűbb képzései közé tartoznak.

A 2022 augusztusában megalakult gazdaságtudományi, egészségtudományi és szociális karon az ápolás és betegellátás alapképzési szak ápoló szakiránya idén először kezdődik el levelező munkarendű képzésben, 108 fővel. A szociális munka és a szociálpedagógia alapképzési szakokra felvettek létszáma Budapest képzési helyen 91,36 százalékkal, Kecskemét képzési helyen pedig 42,86 százalékkal nőtt. Az állam- és jogtudományi kartól átkerült gazdaságtudományok képzési területhez tartozó képzések tekintetében 71,15 százalékkal nőtt a felvettek létszáma.

Szintén jelentősen megnövekedett a pedagógusképzés képzési területre felvettek létszáma, amely a pedagógiai kar esetén a múlt évhez viszonyított több mint 2,5-szeres felvett létszámban is markánsan megmutatkozik. Továbbra is népszerűek a csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító alapképzési szakok.

A felvételt nyertek létszámának jelentős emelkedése, valamint az egyetem valamennyi kara által elért remek eredmény egyértelműen visszaigazolja az intézményben folyó minőségi oktatás iránti folyamatos elkötelezettséget, a közösségteremtő intézkedések sikerét, melyek az egyetem szlogenjének alapját képezik: Minőség. Közösség. Károli – zárja közleményét az intézmény.