Bővült a rózsakerti iskola

rozsakert_4.jpg

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Átadták a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületét október 17-én, szombaton Budapest XXII. kerületében. Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.

A keresztyén iskola keresztyén világ- és emberszemléletre tanít, ezeken keresztül szemléli a szellemi, erkölcsi és anyagi javakat. Ugyan ma sem sima a keresztyén tanítók útja, de „kiállunk minden valódi tudás, igazság, erkölcsi érték mellett” – mondta igehirdetésében Nagy Péter lelkipásztor. Németh Géza gondnok a gyülekezet nevében méltónak nevezte, hogy a XXII. kerület első egyházi iskolája az 1962-ben elhunyt Demjén István református lelkész a budafoki református templom építésének kezdeményezője és fő szervezője nevét viseli, mert így megkésve, de rehabilitálják szolgálatát.

rozsakert_2.jpg

Nagy Péter lelkipásztor

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ünnepi beszédében Orbán Viktor – idézve Gyökössy Endre református lelkészt, író-költőt – azt mondta: „arra kaptuk a keresztény szabadságot (...), hogy homo christianusoknak neveljük” a gyermekeket, hitükért, családjukért, nemzetükért és embertársaikért elkötelezett embereknek. A miniszterelnök szavai szerint „a mi nemzedékünk három feladatot kapott”. Az első a megmentése és a megújítása annak, amit a magyarok az elmúlt ezer évben a Kárpát-medencében létrehoztak, a második új templomok, óvodák, iskolák építése, a harmadik pedig az eddig elvégzett munka megvédése. Kijelentette: határozott választ kell adni arra, „mi az, amit mi akarunk átadni majd az utánunk jövő nemzedékeknek”, hogy „ne szakadjon meg az a hagyomány, amely bennünket ezer év magyarjaival összeköt”, hogy „megértsék, nekik is hozzá kell tenniük a számukra kiszabott időt ehhez az ezer évhez, hogy a következő ezer év se történhessen meg nélkülünk”. Kiemelte: ez az iskola a legalkalmasabb helyek egyike arra, hogy megtanítsa a növendékeinek, kik ők, kik vagyunk mi, magyarok, és miért, vagyis mi a küldetésük ebben az életben.

Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi – jelentette ki Orbán Viktor az ünnepségen. „Minden egyes forintnak a sokszorosát kapja vissza az egész magyarság oktatásban, nevelésben, kultúrában, családok, elesettek, szegények, öregek, betegek gondozásában vagy éppen nemzetépítésben, határon túli magyar közösségek megsegítésében. Sok-sok területen, ahol az egyház és az állam ma egymás munkatársai” – fogalmazott az egyházi intézmények állami támogatásáról a kormányfő.

rozsakert_3.jpg

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Fokról fokra építették ki a református oktatás intézményeit Budadok-Tétényben: először az óvodát, majd átvették az általános iskolát, most pedig az új gimnáziumi épületért adhatnak hálát. Az első gimnáziumi osztályt 2018-ban indították el, ma az iskola tanulóinak létszáma közel 730 fő. Tizenkét tanterem, egy óriási sportcsarnok, több tornaterem és egy mélygarázs is helyet kapott az ország egyik legmodernebb iskolájában. Az építkezésről mi is beszámoltunk videónkban: