Karácsonyi istentiszteletek a református egyházban

A református templomokban várják a híveket karácsonykor is. A szabályok szerint a vallási közösségek maguk dönthetnek az istentiszteletek megtartásáról. A Magyarországi Református Egyház a kormányzat által kiadott biztonsági intézkedések figyelembevételével szervezi istentiszteleti alkalmait.

Hogyan tartható istentisztelet?

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökség azt kérte a református gyülekezetektől, hogy csak ott tartsanak templomban istentiszteletet, ahol be tudják tartani a koronavírus-járvány miatti biztonsági előírásokat.

Megfogalmazásuk szerint ez azt jelenti, hogy istentiszteletet csak fertőtlenített, kiszellőztetett templomban lehet tartani, és a hívek között legalább négyméteres távolságot kell biztosítani. Az istentiszteletet alatt végig kötelező maszkot viselni. Az Elnökség azt is javasolja, hogy csak előzetes regisztrációval engedjenek be híveket a templomba, ne forduljon elő torlódás, illetve ne rekedjen kint senki.

A karácsonyi úrvacsora osztásánál azt javasolják, hogy minden biztonsági előírást betartva, higiénikus körülmények között, nagy tálcára elhelyezett, kockára vágott kenyerekből és külön kelyhekből mindenki maga vegye el a szent jegyeket. Kérik, hogy mellőzzék a megszokott karácsonyi alkalmakat: szeretetvendégséget, betlehemest és gyermekkarácsonyt.

Ahol nem lehet biztosítani a biztonságos kereteket

Azokat a gyülekezeteket, amelyek nem tudják biztosítani a biztonságos kereteket, arra kérik, hogy ha lehetséges, tartsanak szabadtéri istentiszteletet, ha pedig ez sem lehetséges, akkor az online térben hirdessék Isten igéjét. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a döntést minden esetben a helyi lelkészekre, illetve a presbitériumokra bízza.

Az online térben, a televízióban és a rádióban nem maradnak igei táplálék nélkül a hívek. December 25-én, pénteken a Kossuth Rádió délelőtt 10 órától a Budahegyvidéki Református Egyházközség templomából közvetít istentiszteletet. Igét hirdet: Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke.

Az egyház elnöksége mindenkit arra buzdít, hogy hordozzák imádságban az országot, a világot: Imádkozzunk a megbetegedett lelkipásztorokért, presbiterekért, gondnokokért, minden kórházban lévő emberért, az otthoni karanténba kényszerültekért. Imádkozzunk, hogy Isten távolítsa el tőlünk a vírus okozta veszedelmet.