Utolsó útjára kísérték Répás Zsuzsannát

Zsuzsa szenvedését többnyire magában tartva, szívét pedig mások felé kitárva volt jelen élete minden területén: szerető gyerek, hűséges barát, harcostárs a nemzeti ügyekben, mellé álló hittestvér a gyülekezetben, az egyházban – mondta Balog Zoltán püspök, a Zsinat lelkészi elnöke Répás Zsuzsanna temetésén április 5-én a Farkasréti temetőben.

Répás Zsuzsanna

Fotó: reformatus.hu

Répás Zsuzsanna 2010 és 2014 között nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár volt, 2021 óta pedig a Magyarországi Református Egyház külügyi és ösztöndíjas bizottságának elnöki posztját töltötte be. Március 1-jén, életének ötvenhetedik évében hunyt el.

Kató Béla, Balog Zoltán, Bagi László. Répás Zsuzsanna temetése, 2023. április 5. Fotó: Todoroff Lázár

Balog Zoltán püspök, a Zsinat lelkészi elnöke gyászbeszédet mond, mögötte balra Kató Béla erdélyi püspök, jobbra pedig Bagi László, a Baross téri református gyülekezet lelkipásztora

Fotó: Todoroff Lázár

Répás Zsuzsanna szerdai búcsúztatásán a gyászoló család, barátok, egykori munkatársak és gyülekezeti tagtársak mellett ott volt Novák Katalin köztársasági elnök is. A gyászbeszédet Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke mondta Pál kolosséiakhoz írt leveléből idézve: „Ez a titok az, hogy Krisztus közöttetek van: reménysége az eljövendő dicsőségnek.” (Kol 1,27)

Gér András, Novák Katalin, Zila Gábor. Répás Zsuzsanna temetése, 2023. április 5. Fotó: Todoroff Lázár

Novák Katalin köztársasági elnök Gér András zsinati tanácsossal és Zila Gáborral, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetőjével az oldalán

Fotó: Todoroff Lázár

Balog Zoltán elmondta, hogy a gyászolók Répás Zsuzsanna életének különböző tereit ismerték, amelyeket az elhunyt bölcsen elválasztott egymástól, most mégis mind együtt kísérik őt utolsó útjára. – Zsuzsa szenvedését többnyire magában tartva, szívét pedig mások felé kitárva volt jelen élete minden területén: szerető gyerek, hűséges barát, harcostárs a nemzeti ügyekben, mellé álló hittestvér a gyülekezetben – emlékezett a püspök. Hozzátette, hogy ezt a kapcsolatot most egy időre elvesztették az élők. Balog Zoltán szerint legtöbbször a halálnak erre a kapcsolatokat elveszejtő dimenziójára gondolunk, de nem szabad elfelejteni, hogy van egy másik oldala is: „Ez a titok az, hogy Krisztus közöttetek van...”

Répás Zsuzsanna temetése, 2023. április 5. Fotó: Todoroff Lázár

Fotó: Todoroff Lázár

Egy családi történet szerint Répás Zsuzsanna egyszer arra a kérdésre, hogy mit gondol a halálról, csak annyit felelt: „Azt gondolom, hogy református vagyok” – idézte fel a püspök, majd emlékeztetett, hogy a hívő keresztyéneknek megadatott az eljövendő élet reménysége.

Bagi László, Balog Zoltán, Kató Béla. Répás Zsuzsanna temetése, 2023. április 5. Fotó: Todoroff Lázár

Bagi László lelkész, valamint Balog Zoltán és Kató Béla püspökök utolsó útjára kísérik az elhunytat

Fotó: Todoroff Lázár

– Legyünk reményteljes keresztyének, ahogy Zsuzsa is az volt, a végsőkig vallva Pál apostollal: Mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár éljünk, akár haljunk, az Úréi vagyunk (Róm 14,8) – mondta Balog Zoltán püspök, és hálát adott az Úrnak mindazért, amit Répás Zsuzsannában az őt ismerőknek adott.

A ravatalnál ezután Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke mondott vigasztaló imádságot, majd a gyászolók a 25. zsoltárt énekelve indultak Répás Zsuzsannával utolsó útjára.

Bagi László, Balog Zoltán, Kató Béla. Répás Zsuzsanna temetése, 2023. április 5. Fotó: Todoroff Lázár

A sírnál Bagi László ajánlotta a Mindenható Isten kegyelmébe Répás Zsuzsannát

Fotó: Todoroff Lázár

A sírnál Bagi László, a Baross téri református gyülekezet lelkipásztora zárta a vigasztalást, és a Mindenható Isten kegyelmébe ajánlotta Répás Zsuzsannát, a feltámadás és az örök élet reménységében és bizonyosságában Jézus Krisztus által.

Répás Zsuzsanna temetése, 2023. április 5. Fotó: Todoroff Lázár

Fotó: Todoroff Lázár