Úttörő ökogyülekezeteket tüntettek ki

A Teremtés Hete alkalmából szeptember 30-án tartott nyitó istentiszteleten adták át az Ökogyülekezeti címeket és díjakat. Az eseményen a címet kapó és díjazott gyülekezetek röviden ismertették a már működő, illetve a jövőben tervezett programjaikat.

Díjat azoknak az ökogyülekezeteknek ítéltek, akik hosszabbtávú kidolgozott programtervvel vállalják, hogy az alapvető teremtésvédelmi célkitűzéseken túl három évig önálló projekteket valósítanak meg. Címet azok a gyülekezetek kaptak, akik vállalják, hogy olyan célkitűzéseket valósítanak meg, melyek a teremtett világ megőrzésére szolgálnak.

A Budapest-Budai Református Egyházközség a csökkentett hulladéktermelés és annak szelektív gyűjtése érdekében tett lépései mellett a Névtelen Segítő Kezek karitatív projekten belül használt berendezési tárgyak, ruhák és egyéb eszközök összegyűjtésén és továbbadásán fáradozik. Rendszeresen szervez Agrármissziót, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a helyi termelőktől vásárolt termékek fogyasztására. Környezetükkel való szoros kapcsolatuknak köszönhetően évente többször szerveznek környezetszépítő programokat és szabadtéri istentiszteleteket.

képA Hajdúnánási Református Egyházközség is szeretné spirituális, nevelési és infrastrukturális szempontból elmélyíteni a környezetéért felelősséget vállaló keresztyén életmódot. Gyülekezeti közösségükben minden istentisztelet alkalmával megemlékeznek teremtésvédelmi felelősségükről, évente többször tartanak szabadtéri istentiszteletet. A felelősségvállalásra irányuló tevékenységek általános iskolai és óvodai nevelésükben, idősgondozásukban is jelen vannak. Az épületeket érintő jövőbeli beruházásaik tervezésekor törekednek az energiatakarékosságra. A jövőben a tapasztalatok megosztását segítendő, testvér-gyülekezeti kapcsolatot ápolnak az ökogyülekezeti mozgalomban már elöljáró Dalbeattie skót gyülekezettel, illetve a Telkibányai Református Egyházközséggel.

A Telkibányai Református Egyházközség az elmúlt években önálló programsorozattal ünnepelte a Teremtés ünnepét, külön előadásokkal a teremtett világ és a hit kapcsolatáról. Az ökológiai szemlélet népszerűsítéséért együttműködést írtak alá a helyi Ökoiskolával és az Aranygombos Többcélú Közhasznú Egyesülettel. Rendszeresen írnak ki pályázatot és szerveznek a teremtett világ védelmére irányuló programokat felnőtteknek és fiataloknak egyaránt. A parókia kertjében lévő ősi gyümölcsös a Gyümölcsész programban való részvételüknek köszönhetően hamarosan mintagyümölcsös és tankert lehet.

képA Torbágyi Református Egyházközség ökogyülekezeti címet kapott. A gyülekezet már hosszú ideje foglalkozott a kérdéssel, hogy miként tudná munkálni a teremtett világ védelmét, és milyen módon szolgálhatná Urunkat a természet védelemével. A szeretetvendégségeiken nem használnak műanyag poharat és tálcát, valamint szelektíven gyűjtik a szemetet az egyházközség területén. A jövőben rajzpályázat meghirdetését is tervezik gyermekeknek természetvédelem témában. Október 20-án az Iharosi hegyekben családi napot szerveznek istentisztelettel, valamint versenyt rendeznek a családok között a teremtett világ védelméről.  A helyi általános iskola tanáraival, tanulóival és szüleikkel közös eseményeket, például szemétgyűjtést szerveznek. Terveik között szerepel, hogy honlapjukon is megjelenítik az ökotémát, ezzel is ötleteket adva az újrahasznosításra, valamint összegyűjtik a településen élő gazdálkodók névsorát, hogy terményeiket így is tudják majd árusítani.

képA Szóládi Református Egyházközség, mely szintén ökogyülekezeti címben részesült, lelki megújuláson ment keresztül az elmúlt tíz évben. Ennek következtében összetartó és egyre növekedő közösséggé formálódtak. A gyülekezeti tagok vallják, hogy Krisztus személyes közelsége formálja őket, melynek öröméről bizonyságot szeretnének tenni. Vallják, hogy ha az ember közel van Istenhez, akkor közel kerül a közösséghez és közel marad az Isten-teremtette világhoz, azaz a közvetlen környezetünk kérdéseihez és problémáihoz is. Nem elvont hittételeket bizonygatnak, hanem természet-közeliségre törekednek, hogy érthető és élhető közösség legyenek. Vidéki kisgyülekezetként számukra a rét, az erdő, a patak, vagy a pár kilométerre lévő Balaton maga a közvetlen környezet. Szeretnének e természetes adottságok között úgy élni, olyan tudatossággal és olyan felelősséggel, hogy ezek természetes közegként megmaradjanak a közöttük és körülöttük felnövekvő újabb és újabb generációk számára is, illetve örömet nyújtsanak mindazoknak, akik a városokból, nagyvárosokból ellátogatnak hozzájuk.

reformatus.hu
Fotók: evangelikus.hu