Találkozás a Hegyen

Hivatásgondozásról, az egyház és nyilvánosság kapcsolatáról tanácskoztak a magyarországi történelmi egyházakban szolgáló püspöki titkárok és irodavezetők. A Hegy elnevezésű kétnapos ökumenikus konferencia résztvevőit idén a Magyarországi Evangélikus Egyház a Luther Otthon épületében látta vendégül. A második alkalommal megrendezett eseményen a programok mellett szakmai tapasztalatcserére és kötetlen, felekezetközi kapcsolatépítésre is lehetőség nyílt.

A találkozó ünnepélyes megnyitó alkalmán a szervezők nevében Heinczinger Orsolya és Nagy Ádám, az Északi Evangélikus Egyházkerület irodavezetője és püspöki titkára, Kardos Ábel, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki tanácsosa, valamint Varga Norbert, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye irodavezetője köszöntötte az ország számos pontjáról érkezetteket – számol be az evangelikus.hu.

Hegy ökumenikus találkozó 2023., Kardos Ábel (f. Magyari Máton)

Kardos Ábel püspöki tanácsos

Fotó: Magyari Máton

Az első nap délelőttjén Johann Gyula evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Diakóniai Képzési Központjának vezetője Hivatás és határok címmel az egyházi szolgálat kihívásairól szólt. Kiemelte, hogy kiégéséről csak egy emocionális terheléssel telített folyamat utolsó elemeként beszélhetünk, amelynek minden pontján fennáll a segítő beavatkozás lehetősége, és számos könnyen elérhető védőtényező segítheti a megelőzését. Az előadásban felvetett témákat csoportos beszélgetésben, személyes tapasztalataik megosztásával dolgozhatták fel a résztvevők. A találkozó a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti központjában folytatódott, ahol Lackner Pál, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója és Balogh Krisztina, az Evangélikus Országos Könyvtár vezetője az egyházközpont muzeális értékeit mutatta be. A látogatást az épület kápolnájában Gáncs Péter nyugalmazott elnök-püspök áhítata zárta.

Hegy ökumenikus találkozó 2023., reggeli istentisztelet (f. Magyari Máton)

Ökumenikus áhítat

Fotó: Magyari Máton

A következő nap reggelén a három felekezet egyetemi lelkészének szolgálatával tartott ökumenikus áhítaton vettek részt a püspöki hivatalok munkatársai a Magyar Szentek Templomában. Héray András római katolikus egyetemi lelkész Mt 13,36–43 alapján hangsúlyozta, hogy Krisztus barátaiként kell, hogy fülünk legyen a hallásra, hogy átragyoghassuk a keresztség kegyelmét. Csermely Péter evangélikus egyetemi lelkész 2Móz 33–34 válogatott versei alapján arról beszélt, hogy bár az Istennel való találkozás élményéből nehéz visszatérni a hétköznapokba, a mediátor szerepében hirdetni kell a kegyelmet, amit Isten azokért ad, akikért szolgáit szolgálatra hívta. Németh Balázs református egyetemi lelkész Róm 8,1–4 alapján azzal biztatta a jelenlévőket, hogy a Krisztus feltámadása és bennünk végzett munkája nyomán az élet törvénye felülírja a halál örök törvényszerűségét is.

Hegy ökumenikus találkozó 2023., pódiumbeszélgetés (f. Magyari Máton)

Pódiumbeszélgetés a kétnapos találkozón

Fotó: Magyari Máton

A délelőtt folytatásában Egyház és nyilvánosság volt a témája annak a pódiumbeszélgetésnek, amelyen Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője, Kézdi Beáta, az Evangélikus Információs Szolgálat főszerkesztője, valamint Somorjai Balázs, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának kommunikációs osztályvezetője osztotta meg tapasztalatait. A Szlaukó-Bobál Orsolya evangélikus lelkész vezette beszélgetésben kirajzolódott, hogy a széles nyilvánosságot megszólítani igyekvő médiafelületek másodlagos missziói felületként arra is szolgálhatnak, hogy érthető választ adjanak korunk kérdéseire. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy ennek hol vannak a határai. Az is elhangzott, hogy tehetséges, elkötelezett keresztyén fiatalok megszólításával az egyházi média jövőjét most lehet és kell is tudatosan megalapozni.

Hegy ökumenikus találkozó 2023., (f. Magyari Máton)

Fotó: Magyari Máton

A kétnapos alkalom ünnepélyes záróalkalmán a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében D. Szebik Imre nyugalmazott elnök-püspök, a Magyar Katolikus Egyház nevében Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Magyarországi Református Egyház nevében pedig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke szólt a jelenlévőkhöz.

D. Szebik Imre köszöntésében arról beszélt, hogy az egyre inkább vallástalanná váló világban az az egyház feladata, hogy világossá tegye, hogy individuumot csak a közösség kárára lehet építeni, azaz nem tehet mást, mint hogy boldogan vállalja az evangélium szolgálatát, és minden találkozásban pásztori szeretettel vigasztal. Mohos Gábor a II. vatikáni zsinat egyházról szóló rendelkezésére utalva hangsúlyozta, hogy az egyház amellett, hogy intézményi, karizmatikus közösség is, így miközben örömmel végzi a szolgálatát, a püspöki hivatalok munkájában is keresnie kell a lelkiség erősítésének lehetőségeit. Pásztor Dániel kiemelte, hogy a püspöki titkár a püspök szolgatársa, aki bizalmi kapcsolatban, lelki közösségben végzi szolgálatát a világ és az egyház határán, így az a nélkülözhetetlen segítség, amit nyújt, missziói jelentőséggel bír.

A felekezetközi kapcsolatépítésre is lehetőséget adó kétnapos konferencia a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának épületében díszebéddel és testvéri beszélgetéssel zárult.