Lelki források böjt idejére

Bár a háborúskodás és az összecsapásokról szóló hírek zaja most úgy tűnik, mintha minden mást elnyomna, a húsvétra készülődés, a böjt csendje menedéket nyújthat a léleknek. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogyan érdemes készülni Krisztus feltámadásának ünnepére a következő hetekben.

Ahogyan más keresztyének, úgy a reformátusok is őrzik a böjti hagyományokat, de számunkra leginkább a belső, lelki felkészülés a fontos: az elmélyülés, az emlékezés a Megfeszített Úrra.

Ehhez segíthet hozzá például a Tiszántúli Református Egyházkerület 23 kérdésből álló bátorító videósorozata. A böjtfő vasárnapján induló böjti sorozatban az evangéliumokban fellelhető jézusi kérdésekkel foglalkoznak rövid igei meditációk, elgondolkodásra ösztönző kérdések és egy-egy, a megújult Református énekeskönyvből választott ének által. Mint írják: Jézus kérdez, és minket is kérdések elé állít ma is: vakságtól látásig, betegségtől gyógyulásig, értetlenségtől bizalomig, feldúltságtól békességig.

Különleges kihívásra biztatja a híveket a Debrecen Úrréti Református Gyülekezet: hamvazószerda és húsvétvasárnap között, vagyis 47 nap alatt olvassanak el 180 fejezetet a Bibliából, minden bibliai könyvből legalább egyet. Így könnyebb beteljesíteni a böjt egyik lényegét: kiszállni a hétköznapok mókuskerekéből, lelassulni, és figyelni Isten szavára. A gyülekezet egy Facebook-eseményt is létrehozott, amelyen minden nap vagy videót vagy plusz olvasnivalót kínálnak az olvasottak jobb megértéséhez. Ezen felül kérdezni is lehet a március 8-ától induló csoportos alkalmakon. Erről bővebb információt a gyülekezet honlapján találnak.

Biztos sokan vannak olyanok, akik vágynak az Istennel való párbeszédre, az imádságra, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá, hogyan szólítsák meg őt. Nekik is segíthet az Imaközösség.hu által összeállított böjti imafonál, amelyet Thomas Keating Bensőséges kapcsolat Istennel – Úton a szemlélődő élet felé című műve ihletett. Az imádságokat lelkészek írták, és néhány praktikus tanáccsal is ellátják az Isten közelségére vágyókat: javasolják például, hogy legyen előre elkészített és kijelölt ideje az imádságnak a böjt minden napján, például a lakás egy csendes zuga reggelente, amikor még nincs tele az ember feje ezernyi más gondolattal. A teljes imafonál A4-es formátumban innen, füzet formájában pedig innen tölthető le.