Figyeljetek Jézusra – Október a reformáció hónapja programsorozat

Az Október a reformáció hónapja programsorozat keretében a protestáns egyházak országszerte számos rendezvénnyel hívják fel a figyelmet idén is a méltó ünneplés és emlékezés fontosságára. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) ez évi mottóját a Zsidókhoz írt levélből választotta: „...figyeljetek hitvallásunk apostolára és főpapjára Jézusra” (Zsid, 3,1b).

A MEÖT rendezvényei:

  • A megnyitó ünnepséget október 1-jén, pénteken, 18.00 órakor Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban rendezik. Igét hirdet Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke. A nyitóünnepségen Steinbach József és a tagegyházak lelkészei mellett négy kórus – a Budafoki Baptista Énekkar, a Psalterium Hungaricum Kórus, a Pünködi Zenei Misszió „Égi Szólamok” Kórusa, és a Lutheránia Énekkar szolgál. Az istentisztelet záróéneke az „Erős vár a mi Istenünk” mely az angol John Rutter feldolgozásában csendül fel.
  • Október 2-án szombaton 10.00 órától 15.00 óráig a területi női találkozón figyelhetünk hitvallásunk apostolára Szegeden, a Kálvin téri református gyülekezet alkalmán.
  • Október 10-én vasárnap 17.00 órakor ökumenikus missziói nap ad alkalmat az ünneplésre Szombathelyen, az evangélikus templomban.
  • Október 17-én vasárnap 17.00 órakor reformációi gála veszi kezdetét Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az ünnepi előadó Magyar Levente külügyminiszter-helyettes, aki a reformáció nemzetközi hatásáról tart beszédet. A gálán a Lutheránia Ének- és Zenekar előadásában először Johann Sebastian Bach műveit hallhatjuk. Az együttes ezt követően a Czabán Angelika szólóénekessel kiegészülve Händel-áriákkal koronázza meg az ünnepi estét. A szünet után fellépnek a Mezőtúri Református Gimnázium diákjai, majd a Rát Mátyás-díj átadását követően Pál Bence együttesének népzenei műsorával zárul a program.

A gálaestre október 1-ig – illetve személyes átvétel esetén október 11-ig – 500 Ft-os áron lehet jegyeket igényelni (letölthető űrlap PDF és DOCX formátumban).

  • Október 24-én, vasárnap 10.30-kor reformációi istentiszteletet tartanak Budapesten, a Magyarországi Metodista Egyház Központjában. Igét hirdet: Pataky Albert pünkösdi egyházelnök, a MEÖT alelnöke.
  • Október 31-én vasárnap 17.00 órakor reformációi megemlékezés zárja a rendezvénysorozatot Budapesten, a Reformáció parkban. Beszédet mond: Molnár János főgondnok, a református Zsinat presbiteri elnöke.

A MEÖT ünnepi alkalmai mellett természetesen minden városi és vidéki gyülekezetben is kiemelt szerepet kap reformáció ünnepe. Így minden egyháztagunknak alkalma nyílik arra, hogy sajátjának érezze az igét „...figyeljetek hitvallásunk apostolára és főpapjára Jézusra” (Zsid, 3,1b).

reformációs emlékmű részlet.jpg

A MEÖT által szervezett ünnepi alkalmak mellett kiemelt események az október 27-én 16.00 órakor Mátészalkán megrendezett reformációi ünnepség. Az október 29-30-án tartandó egyházkerületi közgyűlés, melynek a Debreceni Református Kollégium ad otthont, az október 30-án 14.00 órakor kezdődő lelkészszentelés, valamint a 17.00 órakor kezdődő reformáció ünnepi istentisztelet a Debreceni Református Nagytemplomban, majd az azt követő koszorúzás az emlékkertben.