„Egy szívvel, egy lélekkel, hozsannát zengve a megváltó Krisztusnak”

Jézus Krisztus dicsőséges jeruzsálemi bevonulására emlékeztek virágvasárnap Debrecen számos pontján. A keresztyén világ számára a virágvasárnap különleges bibliai ünnep, Debrecenben azonban néprajzi vonatkozásai is vannak, hiszen már több mint tíz éve összművészeti formában mutatják be Jézus diadalmas bevonulását barkaszentelés és ökumenikus liturgia keretében.

2023 virágvasárnap Debrecenben - Fotó: Miskolczi János

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc katolikus megyéspüspök, Fekete Károly református püspök és Papp László polgármester

Fotó: Miskolczi János

A Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Kuckó Művésztanya, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Forgórózsa Táncegyüttes, a Hortobágy Néptáncegyüttes, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes képviselőinek táncos szolgálatával kezdődött az ünnepség.

Papp László polgármester beszédében arra emlékeztetett, hogy a városi és egyházi virágvasárnapi ünneplés 2012-ben indult útjára, s azóta is mindmáig él, ez pedig megmutatja a város egységét, a vallás és hit iránti elkötelezettségét. Mint mondta, ennek a városnak a közössége hisz Istenben, a jövőben, és hisz abban, hogy egységesen tud tenni ezért a városért.

Fekete Károly 2023 virágvasárnap Debrecenben - Fotó: Miskolczi János

Fekete Károly püspök szerint a hozsánna kétarcú kifejezés

Fotó: Miskolczi János

– A húsvét a feltámadás dicső szent ünnepe, és ha van város a magyar történelemben, amelyik feltámadt már jó pár alkalommal poraiból, az Debrecen. A város címerében található főnixmadár szimbolizálja az újra és újra feltámadó, megerősödő Debrecent. Minden egyes feltámadással Debrecen városa erősebb és erősebb lett – hangsúlyozta a polgármester, majd a történelmi egyházak elöljárói, Fekete Károly tiszántúli református püspök, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Palánki Ferenc ajándékozták meg az ünneplőket gondolataikkal, majd áldották meg a virágvasárnapi barkákat.

2023 virágvasárnap Debrecenben - Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

Fekete Károly tiszántúli püspök Máté evangéliumának 21. részét olvasta, Jézus jeruzsálemi bevonulásának körülményeit ismertette. Mint mondta, Máté evangéliuma szerint a gyermekek ugyanazt skandálták, amit a felnőttektől hallottak Jeruzsálem utcáin, a Hozsánna-éneket énekelték. Hangsúlyozta, mindez azt is mutatja, hogy óriási felelősség a felnőttek szava. Felhívta a figyelmet: virágvasárnapon jó tudnunk, hogy a hozsánna kétarcú kifejezés. Először segítségkérést jelentett, és csak az idők során alakult át istendicséretté.

– Ez a kétarcúság az, amivel nekiindulunk a nagyhétnek, mert egyrészt segítségül kell hívnunk őt életünk nyomorúságaiban, keresztútjaiban, másrészt egyedül őt dicsőíthetjük, aki meg is oldja életünk legnagyobb nehézségeit. Ebben a reménységben indulunk neki, hogy végigjárjuk a stációkat egy szívvel, egy lélekkel, hozsannát zengve a megváltó Krisztusnak – fogalmazott.

2023 virágvasárnap Debrecenben - Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

A városi keresztút a történelmi egyházak püspökeinek vezetésével indult a Nagytemplomtól a Szent Anna-székesegyházig, érintve a Kossuth tér főnixmadaras szökőkútját, a Dósa nádor téri Szent István-szobrot, a Régi Városházát, a Csonkatemplomot, a Vármegyeházát. Ahogyan az hagyománnyá vált, minden egyes stációt más-más egyházak fogadtak örökbe.

2023 virágvasárnap Debrecenben - Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

Kiss János, a debreceni baptista gyülekezet lelkipásztora; Sipos Barnabás, a debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa; Szarka Gergely, a Debreceni Görögkatolikus Parókia parókusa; Zsoldos Tibor, a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség lelkipásztora; Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgatólelkésze és Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke fogadta az egyes helyszíneken a keresztútjárókat és ismertették az egyes stációk történéseit, majd egy-egy meghívott színművész szavalata hangzott el, akik Debrecenből, Győrből, Miskolcról, Veszprémből, Budapestről érkeztek, kapcsolódva egyúttal a 10. Színházi Olimpia jelképéhez, a bárkához.

2023 virágvasárnap Debrecenben - Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

Délután a Szent Anna-székesegyházban Rossini Stabat Mater című műve szólalt meg a Csokonai Színház Énekkarának előadásában, Ács János karmester vezényletével. Este hat órától pedig a Nagytemplomban zenés istentiszteletre gyűltek össze a hívek, ahol a Debrecen Helyőrségi Zenekar és a Honvéd Férfikar szolgált. Híres zeneművek és a virágvasárnapot leíró bibliai igeszakaszok váltották egymást.

Fekete Károly püspök köszöntötte a gyülekezetet, azt hangsúlyozva, hogy virágvasárnap a békesség fejedelmének ünnepe, mert minden, ami hozzájárult az első virágvasárnaphoz, nem akart a harcról, a királyságról, az uralkodásról szólni, a szeretet királya nem tankokat vett igénybe, s nem hadsereget, hanem alázatosan, szamárháton jött.

2023 virágvasárnap Debrecenben - Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

– Minket a Nagytemplom Rákóczi-harangja a békesség fejedelmére emlékeztet, hiszen azt 1636-ban I. Rákóczy György a rakamazi csatában zsákmányolt ágyúkból öntette, a harc eszközét az Istenhez való hívogatás eszközévé tette – mondta.

Puskás István, a város kultúrájáért felelős alpolgármester arról beszélt, hogy az adventhez hasonlóan a húsvét előtti időszak is felfokozott készülődést jelent.

Hozzátette, a nagyhét időszaka azonban nem csak arról szól, hogy az ünnepre készülünk. Egy olyan hét ez szerinte, amelynek minden napján olyan történeteket tudunk felidézni, amelyek mindannyiunk életének a szimbólumai lehetnek. – Ugyanúgy bennünk vannak a római katonák, Júdás és a Szűzanya fájdalma, minden egyes napban ott vagyunk mi is – hangsúlyozta.

2023 virágvasárnap Debrecenben - Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

Az ünnepi istentiszteleten Sajtos Szilárd alezredes, kiemelt tábori lelkész hirdetett Igét, aki János evangéliuma 12. részének a 12–19. verseit olvasta. Mint mondta, az utóbbi háborús időszakban méltán érezhetjük azt, hogy telítődtünk, hogy beteltünk. Hangsúlyozta, ilyen volt az első virágvasárnap is, éppen olyan kiszámíthatatlan, mint mai világunk. A tömeg, akik pálmaágat ragadtak és hozsannát zengtek, nem sokkal később az kiáltották: „Feszítsd meg!”

– Minden változik, egy állandó van csupán: Jézus Krisztus, aki tegnap, ma és mindörökké ugyanaz – fogalmazott.