A Zsinat lelkészi alelnöke is áldást kért Sulyok Tamás köztársasági elnök munkájára

Beiktatták hivatalába Magyaroroszág új köztársasági elnökét, Sulyok Tamást. Az eseményen a történelmi egyházak vezetői, köztük Pásztor Dániel püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke kért áldást az államfő munkájára.

A budapesti Szent György téren tartották március 10-én az új köztársasági elnök, Sulyok Tamás beiktatását. Az ünnepség a díszzászlóalj és a gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály katonai tiszteletadásával kezdődött, majd a történelmi zászlók bevonulásával és a történelmi egyházak vezetőinek az áldásával folytatódott.

– Örökkévaló Istenünk, mennyei Édesatyánk! Áldunk és magasztalunk téged hatalmadért, dicsőségedért és a te szavadért, amely örökké megáll. „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába óvják azt az őrök. Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradtsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget.” Hűséges Istenünk, nemzetek és népek Ura! Hozzád könyörgünk, add áldásodat hazánkra, népünkre, nemzetünkre, legyen rajtunk a te jóindulatod, adj békességet a mi időnkben, a mi kezeink munkáját tedd maradandóvá! – fogalmazott Pásztor Dániel püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke áldáskérésében.

Pásztor Dániel Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egyházak vezetőinek áldását követően Sulyok Tamás köztársasági elnök ünnepi beszédével folytatódott és egyben zárult a beiktatás.

– Esküm szentesíti hazámhoz fűződő hűségemet és elkötelezettségemet – jelentette ki Sulyok Tamás, hozzátéve: a jogállamiság garanciáját nyújtó alaptörvény érvényesülése mellett mindig is kiállt. Az új köztársasági elnök kiemelte: elnökként mindenkor a magyar emberek méltóságának védelmezője kíván lenni, az elődei által kikövezett úton a jó példákat követni fogja, de igyekszik hozzátenni a maga utcaköveit.

Sulyok Tamás Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd