LéleKzet Református Udvar a Művészetek Völgyében

Dátum
2024. július 19. –
2024. július 28.
Helyszín
Taliándörögd, Református Udvar, Művészetek Völgye
+ Naptárhoz adom

A taliándörögdi református templom árnyas udvara július 19. és 28. között ismét szélesre tárja kapuit. A Művészetek Völgye fesztiválon, a LéleKzet Református Udvarban testi-lelki felfrissülés vár minden betérőre.

A LéleKzet Református Udvar beszív, benntart, kienged. Mert ugye kell az a kis, lélegzetvételnyi szünet. Tudod, amikor beülsz a nagy pörgésből a hűvös templompadba. És észreveszed, hogy itt kicsit nyom valami. Talán egy emlék ülepszik. Vagy hozzád ér egy kopott fal, egy dalszövegsor. Hogy a képek közt sétálós csendben dobog valami. Majd kilépsz a fénybe. Az udvar zsong, lüktet, ringat. És már tudod, hogy beszív és kienged, hogy élsz, hogy van, aki éltet.

Toronyiránt!

Egy udvar, amelynek tere a végtelenbe tágul: Taliándörögd barátságos, XVIII. századi református temploma, a körtefa árnyékolta templomkert és az öreg kántortanítóház, a település legrégibb épülete keretezi a Művészetek Völgye LéleKzet Református Udvarát. A fesztivál zsongásától pár lépésnyire egyszerre találjuk meg a béke szigetét, a lélegzetvétel helyét és a megnyílások, egymásra találások színterét.

Református udvar, Művészetek völgye 2023 borítókép (f.Sebestyén László)

Fotó: Sebestyén László

Amivel várunk

Az udvar délelőtt tíz és este fél hét között várja látogatóit. A templom a reggeli és esti elcsendesedések mellett a kortárs alkotók evangéliumi ihletettségű műveinek kiállítótere is. A kertben sátrak és pihenőpontok hívják a fellélegezni vágyókat. A Teremtés Sátrában az alkotásé a főszerep. A teremtéstörténet inspirálta kézművesség kiterjed a pop-up képeslapkészítéstől a mozaikrakáson át az agyagozásig, de a fesztivál ideje alatt a közös munka nyomán itt készül a teremtéstörténet dobozszínháza is. Az Áthallások zenekuckóban az elmúlt évtizedek alternatív zenéi visznek közelebb Isten és ember közös történetéhez, míg a Megtérés imapontnál Istenhez fordulhatunk. Az udvar elmaradhatatlan színtere a Mennyei Ízek koktélterasz, ahol még a szódák és szörpök is mennyei ajándékokkal készülnek! A kántortanítók egykori otthona szintén a LéleKzet Református Udvart gazdagítja: itt a BibleProject filmjeiből vetítenek a fesztivál ideje alatt.

Református udvar, Művészetek völgye 2023 3. (f.Sebestyén László)

Fotó: Sebestyén László

A református udvarban a lélek nyitogatását művészetterápiás foglalkozások, kreatívírás-műhely, monodráma, mozgásszínház, bábelőadás és bibliodráma segítik. A zenei élményt olyan énekesek és együttesek garantálják, mint Tímár Sára és zenekara, Szabó Mátyás Truebadur, a Zámír projekt, a HolddalaNap, a Parlando kórus, a Makám Quartet és Konkoi x Balla Gergely. Szombaton dedikáltan a családok örömét keresik a muzsikusok: Szalóki Ági és a Gézamalac Zenekar lesz a LéleKzet-udvar vendége. A fellépőkről és a részletes programról bővebben a Művészetek Völgye honlapja ad tájékoztatást.

A LéleKzet Református Udvar kapcsolódik az élő Ige évéhez, amire már a falu központjában álló, úgynevezett beszélő kút emlékeztet. Emellett a szervezők külön programsávot alkottak Élő Ige Műhely néven.

A történet, ami mindannyiunknak ismerős

Mint minden évben, a LéleKzet Református Udvar ezen a nyáron is saját tematikát kap: Isten és ember közös története, vagyis a „nagy történet” kerül a fókuszba.

Elveszett, de megtaláltatott… Megölték, de feltámadt… Elment, de visszatér… Lejárt lemez volna? Vagy éppenhogy az eredeti? Mi Isten és az ember „nagy története” a teremtéstől kezdve a bukáson és megváltáson át az újjáteremtésig? Hogyan szólal meg egy akkordsorban, egy versrészletben, egy ecsetvonásban, egy korty szódában, egy őszinte beszélgetésben? Lélektől lélekig.

Bibliodráma (f.Sebestyén László)

Fotó: Sebestyén László

A „nagy történet”, vagyis az ember és az Isten Bibliában is leírt drámai története, amely a teremtés nyitányától vezet minket a bűnbeesés tragédiáján és a megváltás katarzisán át egészen az új teremtés dicsőséges záróakkordjáig. Hisszük, hogy ez a történet nemcsak az emberiség, de minden egyes ember, család, közösség sorsának hitben megélhető ősmintája, archetípusa, megfejtési kódja. Ez a történet egyetemes: nem csak a Biblia ír róla, valójában mindannyiunknak ismerős, hisz szereplői vagyunk, velünk történik! A szervezők az elcsendesedés alkalmain túl az udvarban zajló alkotó folyamatokat és kiállításokat is a nagy történet közös témája köré szervezik.

A csapat

A LéleKzet Református Udvar udvargazdái Szabó György építészmérnök és Szabóné László Lilla református lelkész, teológiai tanár. Munkájukat teológusokból, református diákokból és elkötelezett hívőkből álló önkéntes közösség segíti. A Művészetek Völgye református udvara általuk válik évről évre nyitott közeggé, amely hazavárja a fesztiválra látogató reformátusokat, ugyanakkor azok számára is otthonos hely, akik a református szó jelentésében sem biztosak. A LéleKzet Református Udvar igazi biztonságos tér: akkor is vár, ha egy hideg üdítőre és pihenésre van szükséged a körtefa árnyékában, de a végtelen felé is teret nyit, ha a szíved vágyik egy mély lélegzetre.

Szabó György és Szabóné László Lilla (f.Sebestyén László)

Fotó: Sebestyén László

A LéleKzet Református Udvar programjai a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány koordinációjában, a Dunamelléki és a Dunántúli Református Egyházkerület, valamint a Magyar Református Misszió Szövetsége támogatásával valósulnak meg.

A Léletkzet Református Udvar programjai megtalálhatók a Művészetek Völgye honlapján, valamint nyomon követhetők az udvar Facebook- és Instagram-profilján.