Urald a színpadot!

Isten nem véletlenül adott számunkra saját egyéniséget. A kezdő előadóknak el kell fogadniuk egyedi identitásukat ahelyett, hogy megpróbálnának olyanok lenni, mint az általuk csodált vezetők. A Christianity Today keresztyén magazin Viral Jesus című podcastsorozatában Mary R. Snyder beszédoktató mesélt tapasztalatairól.

előadás_mikrofon_pixabay

Fotó: Pixabay

Mary R. Snyder a koronavírus-járvány idején indította el az Urald a színpadot! című podcastcsatornáját, illetve létrehozott egy Facebook-csoportot is, hogy segítsen a kezdő előadóknak. Vallja, hogy ez is egy mesterség, amelyet tanulni kell, nem elég, ha megvan az üzenet, amelyet át akarunk adni, érdemes tudni, hogyan kell kiállni az emberek elé, miként kell úgy beszélni, hogy ne veszítsük el perceken belül a hallgatóság figyelmét. A több mint húsz éve előadók képzésével foglalkozó Mary R. Snyder a beszélgetés során több fontos szempontot is kiemelt, amelyeket szerinte mindenkinek ismernie kell a nyilvános előadással kapcsolatban.

Elmagyarázta, hogy az embereknek el kell fogadniuk egyedi identitásukat ahelyett, hogy megpróbálnának olyanok lenni, mint valaki más. Hangsúlyozta, hogy Isten nem véletlenül adott számunkra saját egyéniséget, és arra ösztönözte a hallgatókat, hogy ne hasonlítsák magukat másokhoz az előadásban, nyilvános megszólalásokban.

Visszatérő jelenség – emelte ki –, hogy az emberek akaratlanul is elkezdik utánozni az általuk csodált előadó beszédmódját. Azt tanácsolta, tanuljunk nyugodtan másoktól, hiszen érdemes lehet átemelni módszereket rutinos előadóktól, azonban igyekezzünk kialakítani az üzeneteink átadásának számunkra komfortos módját.

Ami a megfelelő téma kiválasztását illeti, figyelnünk kell arra, hogy milyen kérdésekkel keresnek meg bennünket a környezetünkből, milyen problémákkal fordulnak hozzánk. Keresd meg, mi az a kérdéskör, amellyel kapcsoltban nem tudod magadban tartani a személyes történetedet. Nem magunk miatt kapjuk ezeket az élményeket, hanem azért, hogy megosszuk azokat és segítsünk, bátorítsunk velük. Ez is lehet Isten vezetésének egy megnyilvánulása – magyarázta

Példaként felelevenítette, hogy volt egy rendkívül romboló barátsága, amelyből sokat tanult annak idején. Ennek a tapasztalatai alapján ma már bátran felhívja mások figyelmét azokra a jelekre, amelyek egészségtelen emberi kapcsolatra utalnak, sőt, előadásainak egyik meghatározó témája lett mindez.

Azoknak, akik most vágnak bele az előadói képességeik fejlesztésébe, azt tanácsolta, hogy mindenekelőtt döntsék el, mi a legfőbb üzenetük, hiszen ez minden beszélgetésnek, előadásnak a veleje. Hogyan válasszuk ki, hogy miről beszéljünk? – adódik a kérdés. Mary R. Snyder azt javasolta, hogy mindenki azonosítsa először a problémát, amelyet fel akar oldani, illetve azt, hogy kik számára teszi mindezt, tehát válassza ki a célcsoportot. A legegyszerűbb, ha kiválasztunk gondolatban egy személyt, akihez beszélni akarunk, és ennek alapján építjük fel az előadásunk vázlatát. Rendkívül fontos – hangsúlyozta –, hogy az első hét másodpercben megfogjuk a közönség figyelmét. Erre kiváló módszer lehet, ha egy megragadó történettel vagy egy provokatív kérdéssel indítunk. Amennyiben ez nem történik meg, a hallgatóság jelentős részét már a kezdéskor elveszíthetjük. Gyakorlati tippként ajánlotta még, hogy nem előnyös elbújni a szószék mögé, sokkal figyelemfelkeltőbb, ha az előadó egész teste látható a közönség számára. Emellett kiemelte, hogy nem érdemes olyan témákat vállalni, amelyek kiesnek a komfortzónánkból, nem érdekelnek, esetleg nincs benne tapasztalatunk. Tudni kell nemet mondani a lehetőségekre – hangsúlyozta. Nagyon fontos ezenfelül: az előadóktól sem lehet elvárni, hogy ingyen dolgozzanak csak azért, mert ők is keresztyének vagy a téma alapvetően keresztyéni. Ha egy keresztyén barátunk vízvezeték-szerelő, tőle sem várjuk el, hogy ingyen szerelje meg a lefolyót a házunkban – tette hozzá.

Végül a műsorvezető megkérdezte, hogyan juthatunk el arra a döntésre, hogy a krisztusi lelkület nyilvános szószólói legyünk akár az online térben, akár a mindennapokban. Mary R. Snyder azt javasolta, hogy mindig Istentől várjuk az útmutatást, és legyünk nyitottak arra, hogy válaszoljunk az elhívásra. Amennyiben pedig érezzük a hívását, legyünk bátrak és vállaljunk kockázatot annak érdekében, hogy kövessük az iránymutatását, még ha az ellent mond is annak, amit az eszünkkel megértünk. Emellett hangsúlyozta, hogy tartózkodik a kifejezetten megosztó beszélgetésektől, és igyekszik minden alkalmat megragadni arra, hogy Jézusra mutasson.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.