Már az amerikai evangelikálok is imádságra hívnak

A halálos járvány árnyékában tartott hosszadalmas és megosztó választás végén az Evangelikálok Nemzeti Tanácsa (NAE) is imádságra hív Joe Biden megválasztott elnökért és a nemzet egységéért. Az amerikai evangéliumi keresztyének a legkülönbözőbb politikai, vallási és ideológiai hátterű vallási vezetőkkel közösen buzdítanak könyörgésre a nemzeti összefogásért a béke és az egység szellemében. A NAE arra kéri tagjait, hogy aláírásukkal is támogassák a kezdeményezést.

american-flag-wind.jpg

Fotó: BRANDONJ74—Getty Images

A nyilatkozatot jegyző szervezetek arra hívják a híveket, hogy imádkozzanak Joe Biden megválasztott elnökért, Donald Trump jelenlegi elnökért, Kamala Harris megválasztott alelnökért és Mike Pence jelenlegi alelnökért, valamint együttműködésért az átmeneti időszak alatt és a hatalom békés átadásáért. Közös kívánságuk, hogy az ország vezetői hallgassanak és szólítsanak meg minden amerikai állampolgárt, beleértve azokat is, akik úgy érzik kihagyták, vagy nem hallották meg őket a választás során.

„Itt az idő, hogy a pártoskodást magunk mögött hagyva nemzetünk közös jövőjére koncentráljunk!”

Imádkozunk Joe Biden megválasztott elnökért, Donald Trump jelenlegi elnökért, Kamala Harris megválasztott alelnökért és Mike Pence jelenlegi alelnökért, együttműködésért az átmeneti időszak alatt és a hatalom békés átadásáért. Imádkozunk azért, hogy az ország vezetői hallgassanak és szólítsanak meg minden amerikai állampolgárt, beleértve azokat is, akik úgy érzik kihagyták, vagy nem hallották meg őket. Imádkozunk azért, hogy országunk vezetői segítsék az amerikaiak összefogását, támogassák a nemzet gyógyulást és szolgálják a közjót.

Imádkozunk megválasztott tisztviselőinkért a szenátusban, a képviselőházban és a kormányzat minden szintjén, hogy elkötelezzék magukat kormányzati intézményeink mellett és úgy vezessék az országot, hogy abban azok elvárásai tükröződjenek, akiket szolgálnak. Hálásak vagyunk a választást lebonyolító tisztviselőknek és munkatársaiknak, akik éjjel-nappal dolgoznak a szavazatszámláláson és a választás eredményeinek megállapításán.

Imádkozunk az amerikai népért: hogy tiszteletben tartsák a szabad és tisztességes választások eredményét és csatlakozva hozzánk kívánjanak sok sikert a megválasztott és kijelölt vezetőinknek függetlenül attól, hogy kire szavaztak. Imádkozunk, hogy az amerikaiak továbbra is békésén gyűljenek össze, amikor nyilvánosan hangot adnak véleményüknek.

Imádkozunk a hatalom békés átadásáért, ami alapvető fontosságú mozzanata annak, amit George H.W. Bush a demokratikus rendszer méltóságának hívott. A Trump-admisztráció és Biden átmenetet koordináló csapata sikeresen működjön együtt, hogy biztosítani tudják azokat az alapvető kormányzati funkciók folytonosságát, amelyek a leginkább szolgálják az amerikai nép érdekét ebben a döntő pillanatban.

Történelmünk folyamán számtalanszor fogtunk össze, hogy közösen nézzünk szembe súlyos kihívásokkal. A Függetlenségi Nyilatkozat megszövegezése óta jelentős lépéseket tettünk egy olyan jövő felé, amely elismeri, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett. Az Alkotmány elfogadása óta folyamatosan törekedtünk „a tökéletesebb unió” megteremtésére.

Ebben a megosztott és pártpolitikai konfliktusokkal teli időszakban Abraham Lincoln elnök második beiktatási beszédében elhangzott emlékezetes szavait idézzük fel útmutatásként:

„Senki iránti rosszindulattal, mindenki iránti szeretettel, szilárdsággal a jobboldalon, ahogy Isten megadja nekünk, hogy meglássuk a jogot, törekedjünk arra, hogy befejezzük azt a munkát, amelyben vagyunk, lekötjük a nemzet sebeit, törődünk azzal, akinek lesz viselte a harcot özvegye és árva érdekében, hogy tegyen meg mindent, ami igazságos és tartós békét érhet el és ápolhat magunk között és minden nemzettel.”

Az evangelikál szövetséghez hasonlóan az egyházak ökumenikus szervezete, a számos felekezetet, köztük egyházaink református testvéregyházait tömörítő Amerikai Egyházak Nemzeti Tanácsa már korábban kiállt a szabad választások elismerése és eredménye mellett és határozottan elítélte az aktuális elnök felelőtlen és alaptalan támadását a demokrácia alapelveivel szemben. „Az az állítása, hogy a szavazatok számlálása a választások elcsalásával egyenlő, veszélyes beszéd, amiről ő is tudja - és mi is tartunk tőle - alkalmas arra, hogy erőszakot szüljön. Az ilyen megnyilatkozás aláássa azokat az alapelveket, amikre nemzetünk épül” – emlékeztet a szervet vezetőinek nyilatkozata. Az ökumenikus közösség hitéből és a vallás- és szólásszabadságot garantáló alkotmány szelleméből fakadóan is a demokrácia elkötelezett szövetségese az Egyesült Államokban. „Hálásak vagyunk az alkotmányért és a demokráciánkért” – fogalmaznak az egyházvezetők. A demokrácia melletti kiállás, „amely garantálja, hogy minden állampolgárnak legyen szava és szavazata faji hovatartozástól, nemtől és gazdasági helyzettől függetlenül”, az alapja az elnök „szavait és tetteit elítélő nyilatkozatnak” a még mindig folyamatban lévő szavazatszámlálás napjaiban.

A vallási vezetők összefogásában megfogalmazott állásfoglaláshoz a faithandelections.com oldalon lehet csatlakozni.

Forrás:

www.nae.net