Az egyformaság hamis illúziója (videó)

A Világ/Nézet legújabb adásának ajánlója

Jelentősen átrendeződtek a közösségekben a különféle szerepek, köztük a nemi szerepek is – mondta Grezsa Ferenc pszichiáter, aki szerint ennek gyökerét az elmúlt évszázad társadalmi változásaiban kell keresnünk. A Világ/nézet legújabb részében a szakemberrel Molnár Ambrus lelkipásztor a nemi szerepekről beszélgetett.

Grezsa Ferenc felhívta a figyelmet, hogy önazonosságunk egyik lényeges eleme a nemi szerep. Ennek kérdése mostanában előtérbe került, a szakember szerint talán azért, mert a témával foglalkozó csoportok jól meg tudják szervezni magukat.

A szerepek átrendeződésével kapcsolatban elmondta, hogy a munkamegosztás nagyot változott az elmúlt évszázadban, és ez visszahatott a családra és a női és a férfi identitásra is. A pszichiáter úgy véli, hogy nagy nyomás van a nőkön, hogy a munka világában keressék a kiteljesedést, és bár az egyenjogúság nem lehet kérdés, lélektanilag vannak különbségek a nemek között. – A női és a férfi léleknek vannak olyan sajátosságai, amelyek megkülönböztetik őket egymástól. Ez a teremtésig nyúlik vissza, hiszen nőnek és férfinak teremtette a Teremtő az embert – mondta Grezsa Ferenc, aki szerint sokan az egyformaság hamis illúzióját hozzák létre. – A nő nem egyenlő a férfival, hanem egyenértékű vele – szögezte le.

– A bizonytalanság egyik oka lehet a vallástalanság – állítja a szakember, aki szerint a Bibliában olvasható üzenet világossá teszi a szerepek alapjait. Grezsa Ferenc beszélt arról is, hogy a férfi és női szerepek határai rugalmasak, átjárhatók, ezért úgy kell fogalmazni, hogy valami inkább női vagy inkább férfi szerepkörbe tartozik.

A műsorban számos érdekes kérdés szóba került még, többek között arról is, hogyan élhetik meg az egyedülállók a férfiasságukat vagy a nőiességüket, vagy épp arról, milyen gondokat okozhat egy családban az apa hiánya.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.