Közösségre teremtve

lelkesito2020-2.jpg

Szabadtéri zenés istentiszteletet tartottak Abaújváron, a református parókia kertjében, július 4-én. Az idei Abaúji Lelkesítő a koronavírus-járvány miatt más volt, mint a korábbiak, a rendezvény célkitűzései azonban nem változtak.

A kezdeményezést 2018-ban, az egyházmegye támogatásával indította el két református gyülekezet: az abaújvári és a göncruszkai. A rendezvénnyel minden évben a térségben élő családokat szeretnék összefogni, találkozási pontot kínálni fiatalok és idősek számára. A korábbi években több helyszínen zajlottak az egész napos programok, az érdeklődők kedvükre válogathattak az íjászat, főző mustra, könyvvásár, népi játékok és bibliai foglalkozások közül. Idén, a járvány miatt egy szabadtéri zenés istentiszteletet tudtak csak szervezni, amit online is közvetítettek.

lelkesito2020-4.jpg

Fotó: tirek.hu

Mint azt Tóth Viktória elmondta: áprilisban döntöttek úgy, hogy biztonsági okokból nem tartják meg az egész rendezvényt. – A veszélyhelyzet idején nagyon kevés érintkezési felületünk és kapcsolatunk volt a gyülekezettel. Különleges élmény most megélni, hogy újra személyesen találkozhatunk egymással – nyilatkozta a lelkész. Hozzátette: az idei programjukon sem voltak felekezeti és korbeli határok. Sőt, földrajziak sem, hiszen határon túlról is érkeztek vendégek.

lelkesito2020-1.jpg

Fotó: tirek.hu

A istentiszteleten Mudi Róbert református lelkipásztor hirdette az igét, aki arról beszélt, hogy az elválasztás korát éljük. – A világjárvány miatt sokan még mindig félnek közösségbe menni és száz éve magyar nemzetünk is szétszórva él a Kárpát-medencében – mondta a felvidéki Berzétere formátus lelkésze, aki szerint az ember közösségbe lett teremtve. „Isten szeretete nem elválaszt, hanem összeköt. Nem karanténba zár, hanem egy testvéri közösségbe visz. Krisztus szerelme mozgatja a világot, ez hív szolgálatra!”