Isten szereti a menekültet

Ábrahám és Sára, a kisded Jézus vagy az első keresztyének – mind ismerték a menekülés kényszerét, a beilleszkedés nehézségeit, de megtapasztalták Isten gondoskodását is. A Magyar Bibliatársulat és a Református Missziói Központ menekültmissziója közös vándorkiállítást készített, mely a menekültek kiszolgáltatottságára hívja fel a figyelmet és a mi hozzájuk fűződő viszonyunkra kérdez rá.

Jövevény voltam és befogadtatok... címmel vándorkiállítás járja az országot: előbb Békésszentandráson, majd Szegeden, Füzesgyarmaton tűnt fel, és Debrecen vagy épp Budapest mellett még sok helyen lehetett találkozni a tizenkét tablóból álló sorozattal. Megrendítő képek, szentírási történetek és igék próbálnak teljesebb képet adni a menekültek életéről, arról, mit ír róluk a Biblia. Kiállították már református templomban, egyházi iskolában, szakmai konferencián és vendégeskedett a Csillagponton is.

Valójában nem is egy, hanem két teljesen azonos tablósorozat készült, egyik a Magyar Bibliatársulat, másik a Református Missziói Központ menekültmissziójának tulajdonában van. Nem véletlen, hisz a kiállítás a két szervezet együttműködésének eredménye, egy meglévő osztrák mintát használtak fel. A Bibliatársulat minden év végén gyűjtést hirdet egy meghatározott célra, a közös projektet a 2012. decemberi felhívásra beérkezett összegből finanszírozták. A kiállítás idén tavasszal készült el, és pünkösdkor Budapesten, a hagyományos Deák téri ökumenikus bibliaolvasáson mutatták be a nagyközönségnek.

kép

„Az Ausztriai Bibliatársulattól kölcsönöztük az ötletet, az osztrák főtitkár szellemi munkája, akinek szívügye a menekültkérdés" – tudtuk meg Göndöcz Miklóstól, a Magyar Bibliatársulat munkatársától. Nem is csoda, hisz míg Magyarországon – ENSZ-adatok szerint – körülbelül négyezer-ötszáz menedékkérő, már menekültstátuszt kapott vagy hontalan egyénről tudnak, a szomszédos nyolcmilliós országban a számuk hetvenötezer. A Bibliatársulat és a menekültmisszió azzal a céllal hozta létre kiállítását, hogy felhívja a magyar emberek figyelmét erre az problémára, s megmutassa, hogy nem újkeletű jelenségről van szó.

Jézus-arcú menekültek

Világszerte 250 millió bevándorló és 15 millió menekült él hazáján kívül, és szintén 15 millióan kényszerültek menekülésre saját országukon belül. Legtöbbjük nem szabad akaratából hagyta el lakóhelyét, hanem gazdasági okok, háború, erőszak, a vélemény- és vallásszabadság hiánya, politikai elnyomás vagy természeti katasztrófák kényszerítették idegenbe.

Mióta hazánk is része a schengeni övezetnek, mi is egyre népszerűbb tranzitország vagyunk a jobb élet reményében az Európai Unióba igyekvők szemében. Idén – egy jogszabályváltozásnak köszönhetően minden eddiginél többen – tízezernél is többen érkeztek hazánkba. A többség Szerbia felől, illegálisan próbál átjutni a zöldhatáron. A hónapok óta úton lévő, kiszolgáltatott emberek – akik között sok a kísérő nélküli fiatalkorú – idegenrendészeti fogdába vagy menekülttáborba kerülnek, ahol hónapokat várnak arra, hogy kérelmüket elbírálják.

kép

Szerencsés esetben a menedékkérők menekültstátuszt kapnak, így nem toloncolják ki őket, de nehézségeik ezzel nem szűnnek meg. Meg kell tanulniuk a nyelvet, idegenként be kell illeszkedniük egy teljesen új kultúrába, s fel kell dolgozniuk az őket ért traumát. A református menekültmisszió munkatársai és önkéntesei már egy évtizede próbálnak segíteni ebben. 

Dobos Ágoston békésszentandrási református lelkipásztor nyolc éve látogatja a menekülttáborokat, megpróbál lelket önteni az ott lakókba. Idegen nyelvű Bibliákat visz a keresztyén menekülteknek, együtt énekel a különböző nemzetiségű emberekkel. „Körül vagyok véve afganisztáni, arab, afrikai gyerekekkel. Ilyenkor eszembe jut, hogy Jézus Krisztus gyerekként Egyiptomba menekült. Ő mondta később: ha megtettétek ezeket a jókat eggyel a legkisebbek közül, velem tettétek meg."

Szenvedésből áldás

„Missziónk – az ideérkező nemzetközi védelemben részesített menekültek segítése, hogy minél stabilabb környezetben teremthessenek maguknak új otthont – nem valósulhat meg a befogadó társadalom közreműködése nélkül" – mondja Kanizsai-Nagy Dóra, a menekültmisszió vezetője. Ezért fontos számukra, hogy bemutathassák a hozzánk érkezők mindennapjait. A vándorkiállítással a vendégszeretetre buzdítás üzenetét viszik a gyülekezetekhez, iskolákhoz, kisközösségekhez, sőt nagyobb fesztiválokra is.

kép

A tablókat nézegetve kiderül, hogy a menekültkérdés már a bibliai időkben is probléma volt. Ábrahám és Sára, József és testvérei, Mózes – számos szentírási történet van, mely arról szól, hogy valaki kényszerből idegen környezetben él. A jövevényeket nem fogadták mindig szívélyesen, de ezekből a történetekből az is kiderül, hogy Isten különösen is közel van az idegenekhez, mellettük áll, s áldássá formálhatja a szenvedést is.

A kiállítás szeretne hozzájárulni, hogy a közöttünk élő idegenekkel – különösen a menekültekkel és a menedékjogért folyamodókkal – kapcsolatos nézeteinket újrafogalmazzuk „Mire végigolvastuk a tablókat, megértettük, hogy Isten népe is jövevényként él a földön" – írja le élményeit az eleki gyülekezet gondnoka. Az egyiptomi fogság emléke, a jövevénylét megtapasztalása indította a zsidó népet vendégszeretetre az idegenekkel szemben. Körülöttünk is élnek idegenek. Rajtunk keresztül vajon megtapasztalják Isten szeretetét?

A Jövevény voltam és befogadtatok... című kiállítást intézményeknek, gyülekezetek is igénybe vehetik. Részletek: info@bibliatarsulat.hu, menekultmisszio@rmk.hu. A tablók megtekinthetők az interneten is.

Feke György, képek: Galsi Árpád