PIKNIKkel ünneplik az egyház születésnapját

2019. június 03., hétfő

Focikupa katolikus-protestáns örökrangadóval, evangélikus püspök igehirdető, pünkösdi és metodista dicsőítők, Taizé-imaóra – estébe nyúló piknikre várják a fiatalokat a magyarországi keresztény egyházak ifjúsági vezetői június 6-án, csütörtökön. A hagyományos pünkösd előtti ökumenikus zenés találkozó formájában megújul, de üzenete változatlan: valódi találkozásokra hívja a vizsgaidőszak közepén az egyetemista korosztályt.

Pünkösd előtt évről évre megtelik gitárzenével és énekszóval a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) kápolnája. A különböző felekezetű fiatalok azért gyűlnek össze, hogy évente egyszer ki-ki a saját stílusában, de mégis közösen, együtt dicsőítsék Istent. „A zenében abszolút megmutatkozik sokszínűségünk, de az egységünk is, hisz a dalok ugyanarról Krisztusról szólnak" – mondja Bacsó Benjámin, a Magyarországi Baptista Egyház ifjúsági missziójának és a MEÖT Ifjúsági Bizottságának vezetője. Az először 2011-ben megszervezett pünkösdi ökumenikus vigília tavaly már elfoglalta a MEÖT-székház udvarát is, idén időben és programkínálatában terjeszkedik tovább, valamint nevében is megújul.

Vigília helyett PIKNIK

„A zenés vigília kifejezés nem feltétlenül érthető, a piknik pedig jobban kifejezi a program közösségi jellegét" – tudjuk meg a szervezőktől. A baptista, evangélikus, metodista, pünkösdi és református fiatalok – kiegészülve a katolikusokkal – ökumenikus focikupával, csocsó- és pingpong bajnoksággal és egyéb szabadidős programokkal készülnek június 6-ára. A program időpontját is a fiatalok szokásaihoz igazítják, délután háromtól egész este fél tizenegyig várják Lágymányoson a jó hangulatra, kikapcsolódásra, Istenre figyelésre, elmélyülésre vágyókat. Egy dolog nem változik a korábbi évekhez képest – állítják –, ez pedig a tartalom: a középpontban ezúttal is az Istennel és egymással megélhető találkozás lesz.

Szeli Noémi, Bedekovics Péter, Fischl Vilmos MEÖT-főtitkár, Bacsó Benjámin, Gurzó János és Vadászi Dániel 

Csütörtökön délután háromkor nyitja meg kapuit a rendezvény: az ökumenikus focikupának a szomszédos Műegyetemi Katolikus Közösség (MKK) ad otthont, majd öt órától kezdődik a közös dicsőítés. A MEÖT-székház színpadán a baptisták Budapestifi dicsőítő csapata, az MKK zenekara, a MIX metodista ifjúsági zenekar, a református egyetemi gyülekezet 1RE dicsőítő csapata, az OIM pünkösdi zenekar és az evangélikus M.Is.K.A vezeti az éneklést. Kondor Péter evangélikus püspök este héttől prédikál, az estét pedig a tíz órakor kezdődő Taizé-imádság zárja.

Tapintható egyetértés

„Olyan pikniket szervezünk, amihez mindenki hozzáteszi a maga színfoltját" – mondja Szeli Noémi Szélrózsa-koordinátor. A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztályának munkatársa szerint az ökumené tapinthatóvá válik azáltal, hogy létrejön egy ilyen délután. A szervezők nem titkolt célja, hogy a közös tevékenységek által érzékenyítsék a keresztény fiatalokat egymás felekezete iránt. Erre bátorít a PIKNIK igei mottója, Pál apostol római keresztényeknek írt buzdítása is: „egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint, hogy egy szívvel, egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját." (Róm 15,5b-6)

„Szeretnénk megmutatni, hogy mindannyian ugyanazt az Istent imádjuk, Krisztushoz tartozunk. Ez a találkozó erre nagyon jó" – fogalmaz Gurzó János, a Magyar Pünkösdi Egyház ifjúsági missziójának vezetője. „Emellett valódi találkozásokat akarunk generálni, segíteni, hogy a különböző közösségek kapcsolatba kerüljenek egymással, mert ez saját hitük megértésében is sokat segít, megerősítést adhat" – teszi hozzá Bedekovics Péter, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájának vezetője. „Ugyanakkor ezt egy olyan eseménynek szánjuk, ahová elhívhatjuk a nem hívő fiatalokat is, hogy lássák, mi az a plusz, ami a kereszténységben van" – egészíti ki Vadászi Dániel másodéves teológus, a Magyarországi Metodista Egyház ifjúsági bizottságának tagja.

Közösen vagyunk hitelesek

Minderre nem is lehet jelképesebb alkalmat találni, mint a pünkösdöt, az egyház születésnapját. Ahogy a Jeruzsálemben tartózkodó, sokféle nyelven beszélő ünneplő sokaság megértette a pünkösdi üzenetet, úgy az öt szervező, a MEÖT Ifjúsági Bizottságának tagjai is szót értenek egymással, bár más-más egyházi valóságból és teológiai háttérből jönnek. „Az ökumenikus mozgalom száz évvel ezelőtt abból a tapasztalatból nőtt ki, hogy nem lehetett Isten szeretetéről, elfogadásról és megváltásról hitelesen beszélni úgy, hogy közben a különböző felekezetek passzív-agresszív módon viszonyultak egymáshoz" – mondja Bedekovics Péter. A budapesti református egyetemi lelkész szerint nagy ereje van, ha az egyházak közösen is fel tudják mutatni Krisztust, mert a fiatalokra hatványozottan igaz, hogy csak azt fogadják el, amit hitelesnek tartanak.

Bacsó Benjámin úgy fogja fel a lelkes csapat rendszeres találkozásait, mint a magyarországi keresztény egyházak ifjúsági misszióinak legfelsőbb egyeztető fórumát, ahol lehetőség van a „falak bontogatására" és tapasztalatcserére is. „Fontos az is, hogy megismerjék és bátorítsák egymást, akik országos szinten foglalkoznak az ifjúsággal – osztja meg tapasztalatait Szeli Noémi. Mint mondja, ugyanazok a problémák, nehézségek merülnek fel egy Csillagpont, egy Szélrózsa vagy egy Baptista Ifjúsági Nagytábor szervezésénél. – Jó találkozni, egymást ötletekkel, tanácsokkal, inspirációval segíteni." Vadászi Dániel még hozzáteszi: imádságos és böjti hátteret biztosíthatnak a közös szolgálathoz. A csapat ezzel a lelkülettel készül a PIKNIKre, de pünkösd után sincs megállás, őszre ökumenikus szakmai fórumot terveznek a fiatalokkal foglalkozóknak.

Feke György, fotó: Kalocsai Richárd

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink