Az örök reformáció útján

2017. december 31., vasárnap

Végéhez érkezett a Szentírás vándorútja a Tiszántúlon: 2017. január elsejétől december 31-ig a Tiszántúli Református Egyházkerület egyedi vándorbibliája bejárta mind a 414 tiszántúli gyülekezetet Záhonytól Szegedig.

Kézből kézbe és gyülekezetről gyülekezetre járt a díszkötéses Szentírás, amelyet vinni és fogadni kellett – ekképpen válhatott minden egyes nap ünnepnappá a reformációi jubileumi esztendőben. A vándorbiblia, amelyet az Alföldi Nyomda adományozott az egyházkerületnek, december 31-én 16 órakor érkezett vissza a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközségbe, ahonnan január elsején indult el.

Az utolsó előtti állomás, a biharkeresztesi küldöttség nevében Nagy Zsolt bihari esperes adta át a vándorbibliát a debecenieknek. „Először a református idősek otthonában tartott istentiszteleten volt közöttünk a Biblia, nagyon megható volt, ahogyan az idősek kezükbe vették a szentírást, és áldó kezekkel megsimogatták – mondta Nagy Zsolt a programról. – Óriási dolog, hogy ilyen módon találkozhattak egymással a gyülekezetek." A nagytemplomi ünnepi istentiszteleten Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette az igét a Jelenések könyve 22 részének 14 verse alapján. 

Tóth-Mihala Veronika lelkésznő, programvezető a ttre.hu kérdésére elmondta: mind a vándorbiblia, mind a kísérőkönyv (amely mind a 414 gyülekezet képeit, aláírásait őrzi) bekerül a Debreceni Református Kollégium gyűjteményébe. „Igen megható volt ebbe a kiadványba belelapozni, hiszen rengeteg fotó, aláírás, vers szerepel benne. Nagyon érdekes azt látni, hogy mennyire fontos volt mindenki számára, hogy nyomot hagyjon benne. Ez a kísérőkönyv egy lenyomata a tiszántúli gyülekezetek állapotának, jól látszik mennyire fontosnak tartják ma is a bibliaolvasást, a közösséghez való tartozást" – mondta Tóth-Mihala Veronika.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem támogatásával a 2018-as esztendő elején minden tiszántúli gyülekezet megkapja ennek az egyedi kötésű Bibliának egy példányát.

Az eseményről készült részletes tudósítás a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján olvasható.

Forrás: ttre.hu, fotó: Barcza János

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink