A reménység nem szégyenít meg

2018. október 21., vasárnap

Átadták a Rát Mátyás-díjat vasárnap este az Urániában: a Protestáns Újságírók Szövetségének (PRÚSZ) elismerését idén Ozsváth Sándor tanár, művelődéstörténész, nyelvművelő kapta. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) reformációi gálaestjén Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: hittel, reménységgel, cselekvőképesen és cselekedni akarva lehet reménységgel tekinteni a jövőbe.

A reménységről, a hitről és a cselekvés fontosságáról tettek tanúbizonyságot a MEÖT Október, a Reformáció Hónapja elnevezésű, hagyományos rendezvénysorozata gálaestjének felszólalói. Nyitóbeszédében Steinbach József dunántúli református püspök, a MEÖT elnöke elmondta: mai, ingerdús, türelmetlen, hasadt világunkban nagy szükség van az egyház szolgálatára. Hogyan? „Ahogy Pál apostol is írja római levelében, »a reménység pedig nem szégyenít meg«." Hozzátette: „ha az egyház szolgálatán keresztül a reménységre hangolunk, rámutathatunk az örök élet tágasságára. Ehhez sokszor egy mosoly, egy bátorítás is elég."

Prőhle Gergely leköszönő főigazgató, Reformáció 501 – reménységgel tekintünk a jövőbe? című előadásában folytatta Steinbach József gondolatmenetét. Mint mondta, sok félelemkeltő, túlzó, a tudatot erőteljesen formáló gondolattal találkozunk nap mint nap. Ebben a helyzetben igen fontos, hogy van-e olyan útjelzőnk, bizonyosságunk, értékünk, amely eligazít, megmutatja számunkra a cselekvés helyes irányát. Az evangélikus felügyelő az egyház és az állam mellett a hívő ember modern világot alakító szerepét hangsúlyozta. „Elődeinkre, nagyjainkra tekintve, az ő példájukból merítve, hittel, reménységgel cselekedve elérhetjük azt, hogy a következő nemzedék is érteni fogja Pál apostol szavait."

A gálaesten a PRÚSZ Rát Mátyás-díját is átadták Ozsváth Sándornak, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem nyugalmazott tanárának. Novotny Zoltán elnök beszédében a díjazott tanári, nyelvművelői és művelődéstörténeti munkásságát méltatta. Mint mondta: „Ozsváth Sándor a határainkon belüli és kívüli média anyanyelvének és artikulációjának gyógyítója. Tanított műelemzést, műkritikát, esztétikát, írói publicisztikát, retorikát, tanít beszédtechnikát és magyarságismeretet. Órái annyira népszerűek voltak, hogy azok is »belógtak« rájuk, akiknek az nem lett volna stúdiumuk. A legkitűnőbb beszédtanár, sok, az országos médiában dolgozó újságíró tőle tanult meg helyesen beszélni." Ozsváth Sándor a díjat szerénységgel, meglepetéssel és hálával fogadta. Mint elmondta, az esemény kezdetéig nem is tudta, hogy ma, ezt az elismerést ő fogja kapni.

Az eseményen szolgáltak a Baptista Központi Énekkar tagjai Oláh Gábor vezetésével, a Calandrella Kamarakórus énekesei és muzsikusai, az In Media Brass rézfúvós kvintett művészei, valamint a Szentendrei Református Gimnázium diákjai is.

Szűcs Péter, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.