Hírek

Pótfelvételi Pápára

Felvételt hirdet szakjaira a Pápai Református Teológiai Akadémia a 2017/2018-as tanévre.

Középiskolák találkozója Nagykőrösön

Ezúttal az Arany János Református Gimnázium volt a huszonkettedik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Református Középiskolák találkozójának házigazdája.

Általános iskolák találkozója Pécsett

„A szeretet a leghatékonyabb nevelőerő" – ez a gondolat volt a fő üzenete a Pécsett megrendezett Kárpát-medencei Református Általános Iskolák IV. Találkozójának.

Pótfelvételi Sárospatakra

Hitéleti szakjaira és szakirányú továbbképzéseire is pótfelvételit hirdetett a Sárospataki Református Teológiai Akadémia. Emellett ősztől ismét megnyitja kapuit a Sárospataki Református Presbiteri és Gyülekezeti-munkás Népfőiskola.

Tanári állások Vácott

A váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium teljes munkaidős pedagógus álláshelyeket hirdet.

Közéleti kollégiumot indít egyházunk

Már lehet jelentkezni a Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány által szervezett KONFESZT Közéleti Kollégium ősszel induló alkalmaira.

Kustár Zoltán lesz a DRHE új rektora

Egyetemi rektorokat nevezett ki Áder János köztársasági elnök június 30-án. Kustár Zoltán megbízatása 2020. július 31-ig szól.

Megújul a kisvárdai református óvoda és iskola

Lerakták a református oktatási intézmény új épületszárnyának alapkövét június 18-án.

Jöhetnek a református tankönyvek

Református szellemiségű történelem-, irodalom- vagy akár biológia-tankönyv is készülhet – ezen dolgozik a Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán szakmai vezetőt a részletekről kérdeztük.

Oktatásügy a Magyarországi Református Egyházban

Egyházunk az évszázados gyakorlat folytatásaként közoktatási intézményeket tart fenn. A nevelés és az oktatás intézményeinkben - figyelemmel az általános állami, önkormányzati követelményekre - Istennek a Szentírásban adott kijelentése, hitvallásaink és a magyar kálvinizmus szellemében folyik.

  • Zsinati programtár

Az MRE oktatási intézményrendszere

Összesen 175 köznevelési és felsőoktatási intézményünkben közel 63 ezer diák vesz részt oktatásban.

MRE Zsinata Oktatásügyi Bizottsága

A Zsinat szabályozza egyházunk valamennyi közoktatási intézményének működését, az MRE közép- és hosszú távú nevelési-oktatási koncepcióját. A Zsinat e tevékenységét elsősorban a Zsinat Oktatásügyi Szakbizottságán keresztül gyakorolja.

Közegyházi oktatási szervek

Egyházunk oktatási tevékenységének irányítására, kooordinálására, segítésére és a más egyházakkal, államal való kapcsolattartására a Zsinat háttérszervezeteket hozott létre.

Az egyházi oktatásügyhöz kapcsolódó alapítványok, egyesületek

A református oktatásügy különböző területeit zsinati, Kárpát-medencei alapítású alapítványok, és más szerveződések is segítik.

Letölthető hittan-anyagok

A lenti linkre kattintva letölthető az állami általános iskolákban és hatosztályos gimnáziumokban végzett hittanoktatás-szervezést segítő szórólap, a gyülekezeteknek megküldött plakát nyomtatható változata, illetve újdonságképpen a református hit- és erkölcstan oktatást bemutató szakmai anyagok (PowerPoint).

 

Letölthető hit- és erkölcstan szórólap, plakát és bemutató előadás

Hittan A-Z

Az új Köznevelési Törvény rendelkezik a kötelezően választható erkölcstan és hit- és erkölcstan bevezetéséről. Az alábbiakban bocsájtjuk közre a jelenleg rendelkezésünkre álló információkat az új oktatási feladattal kapcsolatban.

Jövő évtől kötelező lesz a hittan?

Továbbra is délután lesz a hittanóra?

Református hittan - Gyakran Ismételt Kérdések

Összegyűjtöttük a református hittanoktatás különböző formáival kapcsolatos alapvető kérdéseket és az arra adandó válaszokat.

Milyen dokumentumokat kell a hittanoktatás során vezetni?

Mikor vehetőek kézbe a hittan taneszközök?