Országos SDG bibliaismereti verseny Pápán

2018. március 19., címkék: bibliaismereti verseny, sdg mozgalom

A pápai református gimnázium adott otthont az SDG XXIV. országos bibliaismereti versenynek március 2-3-án.

Beszélőviszonyban Istennel

2018. március 19., címkék: Egyszázalék, egyszazalek, egyszerűenreformátus, egyszázalék

Kasszasikerek kedvelt témái a megtéréstörténetek. Hozzávalói: egy főhős, akinek irigylésre méltó élete van, boldog család, remek munkahely, barátok, utazások, társasági élet – és egy sorsfordító tragédia, ami alapjaiban rendezi újra mindennapjait. Keresztúri Zsuzsanna magyar kiadású története is filmkockára kívánkozik. Mi volt az ő vízválasztó pillanata? Mit köszön Istennek és a közösségnek, amelyben lelki otthonra talált? Élettörténete ezekre a kérdésekre is választ ad.

Mi miért és hogyan böjtölünk?

2018. március 18., címkék: gondolatok, böjt

„Isten arra adta nekünk a böjtöt, hogy erőt nyerjünk általa, és teljes szívvel hozzá és embertársainkhoz forduljunk” – Szenczi László gondolatai az ide böjt ötödik vasárnapjára.

Református óvoda épül Backamadarason

2018. március 17., címkék: erdélyi refomrátus egyházkerület, óvoda

Magyar református bölcsőde és óvoda alapkövét tették le szombaton a székelyföldi Backamadarason. Az intézmény három csoportjában ötven gyermek tanulhat majd.

Mi vagyunk az egymillió!

2018. március 17., címkék: mspi, európai unió, minority safe pack

Még 18 napig írható alá a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés, melynek célja, hogy az Európai Bizottság konkrét jogi szabályozást fogadjon el a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. A csatlakozásra buzdítva utánajártunk, miről szól, miért fontos és hogyan érint bennünket a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés.

A hálózat csapdájában

2018. március 16., címkék: gekib

„Újra kell értelmeznünk a missziói parancsot és megkeresni a módját, hogyan tudunk elmenni és ma is tanítványokká tenni másokat. Ennek betöltéséhez ki kell lépnünk a komfortzónánkból – az online térbe is” – fogalmazott Szabó Eszter, a Zsinati Ifjúsági Irodavezető helyettese az idei első GeKIB-en, melyen a digitális kor kihívásaival foglalkoztak a résztvevők.

Istent játszik az ember?

2018. március 16., címkék: konferencia, genetika, cec, CEC

Tényleg Istent játszik az ember a génszerkesztéssel és a géntechnológia alkalmazásával? Egyházak szakértői egyeztettek a tudományos kutatások engedélyezésének morális és jogi szempontjairól.

Az egyházzene nagykövete

2018. március 15., címkék: díjazottak, berkesi sándor, kossuth-díj

„Rendkívül meglepett a kitüntetés, hiszen az egyházzenészek nincsenek olyan rivaldafényben, mint a világi előadók” - mondta el az MTI-nek Berkesi Sándor Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott zenei igazgatója, akit Kossuth-díjjal tüntettek ki a nemzeti ünnepen.

Reformátusokat is díjaztak a nemzeti ünnepen

2018. március 15., címkék: kossuth-díj, március 15., kitüntetés

Berkesi Sándor karnagyot, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott zenei igazgatóját Kossuth-díjjal tüntették ki március 15-én az Országházban, Steinbach József és Zán Fábián Sándor református püspökök szolgálatát pedig a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel ismerték el.

Politikáról testvéri szellemben

2018. március 15., címkék: károli egyetem (kre), vitaest

Oktatásról, társadalmi egyenlőtlenségekről és párkapcsolati kérdésekről ütköztette álláspontját négy különböző pártállású politikus szerda este a Károlin, akik a választási kampány közepén politikai vitakultúrából és humorból is leckét adtak mindenkinek.

Lelki-szellemi építkezés

2018. március 15., címkék: budapest-budafok

„Ha a világos hitbeli, szellemi, erkölcsi alapokat és kereteket gondolkodásmóddá alakítjuk az iskolákban, a gyermekekből is építő felnőttek válnak" – mondta Nagy Péter, a Budapest-Budafoki Református Egyházközség lelkésze a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola gimnáziumának alapkőletételén március 14-én.

Újra kihajt a Kossuth-fa Bajánsenyén

2018. március 14., címkék: kossuth-fa

Újra kihajthat az a több mint száz éves Kossuth-fa az őrségi Bajánsenyén, amelyet a tavalyi hatalmas vihar tört ketté. Szakál Anikó, a gyülekezet lelkipásztora szerint ennek szimbolikus üzenete is lenne, hiszen a fa összeköti az elődökkel a most élőket és remélhetőleg a jövő generációját is. A fát mindenesetre idén március 15-én újra körülveszi majd a falu, ahogy az elmúlt években is. A meggyötört Kossuth-fa közelébe tavaly a reformáció emlékfáját is elültették.

Református kitüntetettek

2018. március 13., címkék: kitüntetések, március 15

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából idén is állami kitüntetéseket adnak át. Összeállításunkban a református díjazottakról számolunk be.

Épüljetek fel lelki házzá

2018. március 13., címkék: presbiteri szövetség

Évi rendes küldöttgyűlését tartotta a Magyar Református Presbiteri Szövetség (MRPSZ) március 3-án a Du­na­melléki Református Egyházkerület székházában. A 2017. év értékelése mellett az elnökség tagjai az idei év terveit is ismertették a megjelent szövetségi tagokkal és vendégekkel, valamint átadták a Kanizsai Pálfi János-díjat.

Vessétek ki a hálóitokat!

2018. március 13., címkék: ifi

„Ne csupán képzés legyen, amely intellektuálisan megmozgatja a jelenlevőket, hanem alkalom arra, hogy lelkileg is felfrissüljenek." Közel 250 szolgáló vett részt azon az egész napos intenzív szakmai képzésen, amelynek a Gazdagréti Református Egyházközség épülete adott otthont március 3-án.

A szülő-lét titka

2018. március 13., címkék: interjú, komlósi piroska, családok éve

A gyermekáldás az emberi élet legszebb csodája, két ember szövetségének beteljesedése, Isten ajándéka. Azonban amikor a házasság jól működő kétszemélyes rendszerébe megérkezik egy csöppség, a korábbi napi rutin alapjaiban borul fel. Hogyan állhatunk helyt ebben az új és ismeretlen helyzetben? Miként őrizzük meg a házasság intimitását? Hogyan osszuk be az erőnket? Mi a receptje az „elég jó" szülőségnek? A családok évében Komlósi Piroska klinikai szakpszichológussal, családterapeutával kutatjuk tovább a boldog család titkát.

Világimanap a Kárpát-medencében

2018. március 12., címkék: világimanap

Suriname-ért imádkoztak számos közösségben március első péntekén az ökumenikus világimanapon, hálát adva a teremtett világért, és felhívva a figyelmet a teremtésvédelem fontosságára színes, kreatív ökumenikus imaalkalmak keretében. Van, ahol negyedszázados története van az imanapnak, van, ahol most szervezték meg először. Az eseményre készülődés, a témaország ételeinek elkészítése, kultúrájának megismerése mindenütt közösségteremtő erő – erről tanúskodnak a vilagimanap.hu oldalra feltöltött képes beszámolók, amelyekből rövid válogatást közlünk.

Szolgálatunk a gyümölcsökön mérettetik meg

2018. március 12., címkék: kárpátaljai reformátusok (kre), egyházkerületi közgyűlés

Március 10-én tartotta egyházkerületi közgyűlését a Kárpátaljai Református Egyház (KRE). Az eseményen kitüntetést vehetett át Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumának volt elnöke.

A lélek ép otthona

2018. március 10., címkék: böjt

„Ezekben a hetekben megvizsgálhatjuk, mi az, ami hasznos és értékes számunkra, és lemondhatunk a haszontalan dolgokról” – az idei böjt negyedik hetén annak jártunk utána, hogyan vélekedik erről az időszakról egy lelkipásztor és egy dietetikus.

Reformkonyha újragondolva

2018. március 10., címkék: egészség, főzés

Mitől egészséges a „piskóta csokiöntettel”? Milyen ételt lehet főzni 450 forintból? Mennyi sóra van szüksége az embernek? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekről beszélgettünk az idei Közétkeztetési Szakácsversenyen öt különdíjat elnyert budafoki református általános iskola konyhájának dolgozóival.

Ez történik továbbiak →


Istent keresem

Mt 23,23–36

„ Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok,...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink