Zöld energiába fektet a nyugdíjintézet

2011. november 30., szerda

Vízierőmű-hálózatot épített egy székelyföldi vállalkozóval együtt a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézete: az intézmény zöld energiába fektet, mondta el az MTI hírügynökségnek Kató Béla.

Az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese, aki a nyugdíjintézet vezetője is egyben, a hírügynökséggel közölte, a beruházás ötlete a csíkszeredai Lénárd Andrásé volt, aki partnert keresett a beruházás megvalósításához. A nyugdíjintézet vezetősége egy évvel ezelőtt döntött a közös vállalkozás létrehozásáról, amelyben az egyházi intézmény a többségi tulajdonos.

A nyugdíjintézet jelenleg több száz személynek folyósít nyugdíjat, a tagok száma több ezerre tehető, és hozzá tartoznak a romániai református egyházban szolgáló lelkészek, akárcsak a világi személyzet. Az intézmény 1956 óta működik megszakítás nélkül, akkor ugyanis a román állam valamennyi romániai egyházat kizárta az állami nyugdíjrendszerből.

Azért döntött most a nyugdíjintézet úgy, hogy a piacgazdaság törvényeinek megfelelően megpróbálja megőrizni a tagok által befizetett járulékok értékét, mert a romániai rendszerváltást követően jelentősen megugrott a romániai református egyházban dolgozó személyek száma. Ez a létszámnövekedés azt jelenti, hogy 25–30 év múlva sokan fognak egyszerre nyugdíjba menni, és akkor nekik is biztosítani kell a járandóság folyósítását, ezért vált szükségessé a pénz befektetése – magyarázta a püspökhelyettes.

Kató Béla hangsúlyozta, hogy a vízierőmű-rendszer kiépítése nyomán a környezetvédelmi szempontokat is maximálisan figyelembe vették, emellett a beruházásnak közösségi haszna is van, ugyanis megoldódik Szentegyháza ivóvízellátása. A több millió euró értékű beruházás részeként a Szentegyháza felett elhelyezett erőmű a vízszintkülönbségre épül, így a vizet egy magasabb szintről elvezetik a sokkal alacsonyabban elhelyezkedő turbinákig, amelyek áramot termelnek. Az energetikai létesítmények összteljesítménye eléri a tíz megawattot.

Istent keresem

Jel 17

„…a Bárány… legyőzi őket, mert ő uraknak Ura, és királyoknak Királya…” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →