Karácsonyi ajándék a rászoruló gyerekeknek

2013. november 29., péntek

Országszerte harminc gyűjtőponton adhatják le a szegény gyermekeknek szánt ajándékukat a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) támogatói. A „Nincsen számukra hely" címmel meghirdetett adománygyűjtéshez Szinetár Dóra, Szabó Patrícia és Katus Attila is csatlakozott az Allee Bevásárlóközpont mellett felállított adománygyűjtő pontnál.

A gyermekeknek szánt karácsonyi ajándékok, az úgynevezett Nyilas Misi-Pakkok az ország határain innen és túl, nagycsaládban és nehéz körülmények között élő gyermekekhez jutnak el. Nyilas Misi immár klasszikussá vált történetét sokan a szívünkbe zártuk, a debreceni kisdiákét, aki nagy örömmel fogadott (volna) egy csomagot, amit neki küldtek. A Magyar Református Szeretetszolgálat szeretne örömet okozni a hátrányos helyzetű gyermekeknek, akik hiába vágynak ajándékra karácsonykor. A kezdeményezéshez a korábban Nyilas Misi karakterét megformáló Szinetár Dóra énekes-színművész is csatlakozott.

Az MRSZ gyűjtőpontja Újbudán

„Abban hiszek, hogy az ember akkor tud kitörni a nehéz helyzetekből, ha kap erre vonatkozóan lökéseket. Egy ilyen ajándék, amelyért senki nem vár köszönetet, segíthet abban, hogy a kisgyermek ne azzal a lelki nyomorral éljen, hogy ő nem kap ajándékot, ő úgyis kevesebb, rosszabb, szerencsétlenebb, mint mások, hanem azt érezze, hogy rá is gondolt valaki, ő is különleges. Fantasztikus lehetőség így segíteni valakin" – mondta el Szinetár Dóra a Nyilas Misi-Pakk kapcsán. A művésznő maga is összekészített egy csomagot, melyben egy olyan kerámiakép-készítő játékot helyezett el, amilyennel a kislányával is sokat játszott. „Remélem, az a kisgyermek, aki kapja, szintén az édesanyjával játszhat vele, mert az úgy szép" – tette hozzá.

A színésznő, aki gyermekkorában a debreceni kisdiákként szerepelt a Légy jó mindhalálig musicalben, azt is elmondta, hogy a regény tanulsága a mai világra vonatkozóan, hogy az emberi tartás sokkal értékesebb és gazdagabbá tesz valakit, mint hogy hány forint van a zsebében.

Sok családnak nem csak az ünnepek közeledtével, de ilyenkor különösen is nagy gondot jelent a napi betevő biztosítása. A mélyszegénységben élő családok nem csak az ajándékokról, de finom falatokról is ábrándoznak. A református Szeretetszolgálat az ünnepek előtt tartósélelmiszert is gyűjt, hogy ezzel is segíthesse a nélkülözők karácsonyát.

Sztárok hoztak ajándékot a szegény gyerekeknek

„Az élet arról szól, hogy a boldogságunkat keressük, illetve megtanuljuk az életet, életünk második szakaszában pedig megpróbáljuk a megszerzett tudást átadni. Gyerekfejjel szerettünk ajándékot kapni, akarva vagy akaratlanul tanultuk az életet, felnőttként már az okoz örömet, ha mi adunk ajándékot, ha mi adjuk át a korábban megszerzett tudást. Csodálatos érzés, ha az ember annyira erős, hogy nem csak magán tud segíteni, hanem másokon, akár távoli embereken is" – magyarázta Katus Attila többszörös világ- és Európa-bajnok sportoló, hozzátéve, hogy mindenki képes adni valamit, ami lehet akár odafigyelés, szeretet, idő, pénz vagy bármi, amit már nem használ, kinek mije van.

Életmód-tanácsadóként csomagját is úgy állította össze, hogy az azt megkapó gyermek is egészségesebben élhessen: „Az unokaöcséimnek is ilyen ajándékot adtam, és nagyon örültek neki, így nagyon bízom benne, hogy mást is boldoggá tesznek ezek a kis meglepetések."

Pál Sándor a Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventi időszak azért is fontos, mert ilyenkor az emberek érzékenyebbek a körülöttük élők nehézségeire. „A Nincsen számukra hely kampány során bemutatjuk azokat a csoportokat, akiket sokan talán észre sem vesznek a hétköznapok során, és segítjük az elesetteket, a társadalom perifériájára szorultakat és a kilátástalannak tűnő helyzetekben élőket" – tette hozzá a Szeretetszolgálat vezetője. „Számunkra a mostani faállításnak az volt az egyik legmeghatóbb mozzanata, amikor önkéntesként csatlakozott hozzánk a fogyatékkal élő Vili. Egész délután díszítette a fát és olyan széles mosollyal ment haza a munka végeztével, hogy egyértelmű volt a sikerélménye. Az is feladatunk, hogy megmutassuk néha egy szendvics, egy mosoly vagy csak egy kis törődés is csodákra képes. Másfélmillióan élnek mélyszegénységben Magyarországon, 561 000 fogyatékkal élő van és 191 000 a veszélyeztetett kiskorúak száma. Ha egy-egy ajándék vagy adomány még csak kis cseppnek is tekinthető a fenti számok tükrében, a megajándékozott családoknak ez jelenti az egyetlen segítséget" – hangsúlyozta Pál Sándor.

jobbadni.hu, fotók: Vargosz

Az adománygyűjtés a tárgyi felajánlások mellett anyagilag is támogatható: a 13600-as telefonszám 66-os mellékének hívásával 250 forinttal támogathatják a programot, valamint a 10702019-85008898-51100005-ös számlaszámon keresztül „karácsonyi ajándék" megjegyzéssel, illetve a Szeretetszolgálat jobbadni.hu oldalán keresztül online adományozás is elérhető.

Szöveg és kép: MRSZ

Istent keresem

Jel 21,1–8

„Íme, újjáteremtek mindent" tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →