Szemléletváltás az idősek gondozásában

2012. május 21., hétfő

Közel száz fő vett részt azon az Idősügyi Szakmai Műhelyen, melyet Porcsalmán tartottak május 15-én.

Az idősügyi műhelynek tagja lehet minden református idősellátó intézmény vezetője és fenntartója. Az évi két találkozó fő célja, hogy aktuális szakmai kérdésekre válaszoljon, illetve lehetőséget adjon tapasztalatcserére és ismerkedésre is. 2011-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vették át a legtöbb intézményt a reformátusok, ezért tartották most Porcsalmán az alkalmat.

Kormos Csaba, lelkipásztor a porcsalmai Szociális Szolgáltató Központ fenntartója a napi ige alapján tartott áhítatában azt emelte ki, hogy a szolgálatnak lélektől lélekig kell tartania.

Horváth-Lindberg Judit a svéd demens ellátás modelljét mutatta be, melynek a lényege az, hogy felismerve az öregedő társadalom sajátosságait a segítségre szoruló idős a saját igényeinek megfelelő gondozásban részesül. Természetes, hogy az öregséggel együtt járó tünet-együttesek szaporodni fognak, ezért ezt komplexen kívánják kezelni. Fontosnak tartják, hogy a demenssel kapcsolatba kerülő rokonok, szociális gondozó vagy szomszédok felvegyék a kapcsolatot az orvossal, amennyiben úgy látják, hogy ismerősük olyan állapotban van, hogy segítségre van szüksége.

Az ember a fontos, nem az intézmény

Gondozót kaphasson, illetve amennyiben szükséges, bekerülhessen nappali ellátásra egy otthonba, vagy ha a család nyaralni megy, akkor ideiglenes ellátásra vagy bentlakásra is helyet kapjon. Az előadó szerint abban van szükség szemléletformálásra, hogy ne az legyen a lényeg, amit az intézményünk adni tud, hanem az, hogy mire van szüksége az adott személynek.

Bár a nagyfokú aktivitás főként a fiatalabb és felnőtt korra jellemző, mégis nagy jelentősége van idős korban is az aktivitás megőrzésének. A műhely résztvevőit Somorjai Ildikó látta el konkrét tanácsokkal arra nézve, hogy idős, demens esetén mire kell figyelni, és hogyan lehet tevékenységre ösztönözni a korosztályt. Jó példát mutatott be Fehérné Németh Ildikó is, aki a Csengeri-kistérségi demens modell kiépülőben lévő folyamatát mutatta be.

Az előadásokat követő fórumon Farkasné Farkas Gyöngyi, az NRSZH főosztályvezetője válaszolt a szakmai kérdésekre és Kovács Lajosné, az Államkincstár küldötteként adott tájékoztatást a szociális intézményeket érintő ellenőrzésekről.

MRE Szeretetszolgálat

Istent keresem

1Krón 27

„Jónátán, Dávid nagybátyja tanácsadó volt, értelmes és írástudó ember...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink