Sportágválasztón a Filadelfia-ház gondozottai

2013. szeptember 17., kedd

Több mint nyolcvan sportágat próbálhattak ki azok, akik kilátogattak az idei Budapesti Nagy Sportágválasztóra, melyen a Filadelfia-ház Fogyatékosokat Segítő Református Központ nyolc sérült fiatalja is részt vett.

„A szülők többnyire nem engedhetik meg maguknak, hogy hasonló rendezvényekre vigyék fogyatékos gyermekeiket. A programok szervezésekor természetesen a legfontosabb szempont, hogy olyan értelmes elfoglaltságot keressünk számukra, amely boldogságot okoz nekik, ami élményhez juttatja őket. Nem mellékesen és nem titkoltan a másik jelentősége ezeknek az alkalmaknak a társadalmi szerepvállalás: minden lehetőséget meg kell adni számukra, ami a társadalom bármely tagját megilleti, illetve a társadalmi szemléletet is folyamatosan formálnunk kell ahhoz, hogy egyre nyitottabbá és elfogadóbbá váljon a fogyatékkal élőkkel szemben – mondta Csumán-Lechner Alexandra intézményvezető. – Minél több esélyük van az egészséges embereknek a fogyatékkal élőkkel való találkozásra, annál könnyebben kialakul köztük a kapcsolat. Ez látszott azon is, hogy míg tavaly kissé nehezebben ment az ismerkedés, idén már nagyon szívélyesen és felkészültebben fogadtak és vontak be minket a Sportágválasztón."

Kerekesszékes zumba

A szeptember 12-i rendezvényen nyolc fogyatékkal élő fiatalnak volt lehetősége arra, hogy régi és új sportágakkal ismerkedjen meg. Kipróbálhatták például a vadvízi evezést, a bobozást, a teniszt, a bocciát és Erdei Zsolt profi világbajnok ökölvívóval bokszolhattak is. Emellett részt vehettek zumba edzésen, ahol a kerekesszékeseknek külön oktató mutatta a mozdulatokat, míg a nanbudo harcművészet keretében a sérültek által is könnyen elsajátítható légzőgyakorlatokat próbálhattak ki. Utóbbi két sportág esetében folytatás is várható, hiszen a Sportágválasztón lévő klubok jövőbeni együttműködést is felajánlottak az intézmény számára.

„Óriási öröm és hatalmas élmény volt az esemény a fiatalok számára, ez egy igazi energiadömping – mesélte Kerezsi Zita, a Filadelfia-ház munkatársa. – Ezért is keressük folyamatosan az ilyen színes programokat, mely segíti a beilleszkedésüket. A hasonló rendezvények után általában még hetekkel később is erről beszélnek..."

MRSZ

Istent keresem

1Krón 29

„...az én Istenem háza iránti szeretetből a saját aranyamat és ezüstömet is odaadom Istenem házára...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink