Lelkészházasság - evangélikus szemmel

2012. június 21., csütörtök

A Szabó István püspökkel a Parókia portálon készített interjú kapcsán kialakult dialógusba több református lelkész is bekapcsolódott. Most az evangélikusok is felvetették: mi lesz az evangélikus lelkésszel, ha más vallásúval köt házasságot?

"A Magyarországi Evangélikus Egyházi gyakorlatban nem kizáró ok a lelkészi hivatásra nézve, ha a házastárs más valláshoz tartozó" - derül ki az evangelikus.hu portálon június 20-án megjelent cikkből, melyben Horváth-Bolla Zsuzsanna járta körül a kérdést.

„Az ideális természetesen az lenne, ha lelkészeink evangélikus házastársat találnának maguknak, de alapvető emberi joguk van arra, hogy ha más vallású a párjuk, azzal is házasságra léphessenek, családot alapíthassanak és boldogok legyenek. A válások alapvetően nem azért történnének, mert más felekezetű partnerrel kötötték, inkább más okok vannak a háttérben. Azt sem tartom jónak, ha valaki a házassága miatt kénytelen az Istennek való szolgálatra elhívását megtagadni. Lehet, hogy evangélikus törvényünket sokan langyosnak, vagy túl megengedőnek tartják, de ha kemények lennénk sem érhetnénk el többet. Az empátia, az irgalom és a megértés munkálkodik bennem, amikor egy lelkész engedélyt kér nálam házasságkötéséhez." – fejtette ki véleményét Gáncs Péter elnök-püspök.

reformatus.hu

Istent keresem

2Krón 1,18–2,17

„Áldott legyen az Úr...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →