Egységes politikai választ sürgetnek az európai keresztyének

2015. október 04., vasárnap

Christopher Hill, az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC), valamint Reinhard Marx bíboros érsek, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnökei közös felhívást tettek közzé október 2-án.

Az európai nemzetek családja a második világháború óta eltelt időszak legsúlyosabb humanitárius krízisével kénytelen szembenézni. A szíriai polgárháború, a közel-keleti térségben széles körben tapasztalható politikai instabilitás és az Afrika szubszaharai régiójának szélsőséges szegénysége több mint kétmillió embert kényszerített arra, hogy menedéket és a jobb élet lehetőségét keressék Európában – köztük sokan a háború sokkoló élményétől, mások a szegénység miatti kilátástalanságtól vezetve. A migrációs krízisről széles körben tájékoztatott a média, a politikai szereplők küzdenek, hogy megoldást találjanak, a vallási közösségek és a civil társadalom pedig Európa-szerte némelykor csodálatra méltó melegséggel és nagylelkűséggel segítenek, különösen azoknak, akik a legnagyobb szükséget szenvedték el. A krízis azzal fenyeget, hogy maga alá gyűr minket, és azoknak a szenvedése pedig, akik Európában keresnek menedéket, menedékjogot és a jobb élet lehetőségét – különösen a tél közeledtével – egyre kritikusabbá válik, ha nem születik hamarosan az EU tagállamok által arányosan támogatott politikai megoldás.

Keresztyén vezetők szerte a kontinensen felemelték a hangjukat a migránsokért, síkra szállva a humánus bánásmódért. A tagállamokat befogadó nagyvonalúságra kérték és Unió-szerte szolidaritást sürgettek a menedékkérők fogadásában, különös érzékenységgel a leginkább kiszolgáltatott emberekre, a gyermekes családokra és a kíséret nélküli kiskorúakra. Az Európai Unió két legnagyobb keresztyén közösségének elnökeiként megismételjük sürgető kérésünket, hogy a jelen migrációs krízisre szülessen egyeztetett és egységes politikai válasz; egyben bátorítunk mindenkit, hogy a nagylelkűség jegyében minden szinten – legyen szó gyülekezetekről vagy országos egyházakról – vegyük ki részünket abból a kettős kihívásból, amit a határainkon kívülről érkező, szélsőséges szükséghelyzetükben segítségért hozzánk forduló testvérek befogadása, másrészt pedig az európai társadalomba integrálásuk jelent.

Külügyi Iroda

Forrás: www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.