Kapcsolatokat építeni

2017. október 18., szerda

Hit, közösség, közélet – ezek a hívószavai a szeptemberben elrajtolt Konfeszt Közéleti Kollégiumnak, amelynek célja, hogy összekovácsolja a közügyek iránt érdeklődő református fiatalokat. Az új, rendhagyó kezdeményezésről Gér Andrással, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának tanácsosával, és Lugosi Lili református lelkipásztorral beszélgettünk.

A Konfeszt a reformáció 500. évfordulóján indult hét alkalmas képzéssorozat, amely havonta egy alkalommal várja a református fiatalokat. Az egész hétvégét felölelő program péntekenként egy rövid igei szolgálattal kezdődik, majd neves előadók osztják meg gondolataikat a résztvevőkkel. A meghívott szakemberek az egyes kérdéseket keresztyén világnézetük és hitük alapján értékelik és magyarázzák. A szervezők gondoltak az interaktivitásra is: minden előadás után lehetőséget adnak kérdésekre, párbeszédekre, visszajelzésre. A Konfeszt a Református Oktatási Program (REFOP) része, amely a tervek szerint a kollégiumon kívül még két részből: egy vezetőképzésről szóló programsorozatból, valamint hitmélyítő képzésből fog állni. Mint minden egyházi alkalmon, a közösségépítés itt is a középpontban áll, ezt segítik a kötetlen beszélgetések és a közös vacsorák.

„A képzési program gondolata már évekkel korábban felvetődött – árulta el Gér András, a kollégium egyik ötletgazdája. – Többek között Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárral és Szabó Mártonnal, az Oktatási Hivatal projektmenedzserével is arról beszélgettünk, hogy jó lenne elindítani egy olyan programot, amely összekovácsolja a közügyek iránt érdeklődő református fiatalokat.” A Konfeszt kifejezetten a húszas, harmincas éveikben járó keresztyéneket szólítja meg. Azoknak a fiataloknak érdemes hallgatniuk a kollégium előadásait, akiket foglalkoztat a közélet, a társadalom és a politika, ugyanakkor elkötelezett reformátusok. „Eddig harmincan jelentkeztek, és továbbra is bátorítok minden érdeklődőt, hogy csatlakozzon hozzánk, hiszen biztos vagyok benne, hogy új aspektusból tekinthetnek rá a közéletre, sokat fejlődhetnek, és jó közösségre találhatnak közöttünk. Azért fontos ez a kollégium, mert bízunk abban, hogy néhány év múlva már a konfesztes fiatalok is a közélet fontos szereplői, alakítói között lesznek, és azt szeretnénk, ha a munkájukban és a hivatásukban magabiztosan képviselnék a református vallási és erkölcsi dimenziót. Isten mindannyiunkat tevékeny életre hívott el, ezért is tartjuk elengedhetetlennek, hogy a biblikus elveket valló fiatalok is komoly szerepet vállaljanak a társadalom jobbításában” – hangsúlyozta a zsinati tanácsos.

A szervezők egyik távlati célja, hogy az idén újraindult Reformátusok Szárszói Konferenciájába is bevonják a fiatalokat. „Örülnénk, ha a fiatalok az előttük járó nemzedékekkel együttműködve szép lassan átvennék a stafétabotot. Az idősebbektől nagyon sokat tanulhatnak, hiszen a régi református értelmiségi konferenciákon markáns, az ország és az egyház életét jelentősen befolyásoló véleményt fogalmaztak meg” – zárta gondolatait Gér András.

Lugosi Lili református lelkipásztor, a program egyik résztvevője, arról beszélt nekünk, hogy számára kérdés volt: kell-e szerepet vállalniuk a keresztyéneknek a politikában. Azért is jelentkezett a kurzusra, hogy jobban elmélyülhessen ebben a témában. „Sokat töprengtem azon, hogy a politika és a keresztyénség összeegyeztethető-e, még Philip Yancey erről szóló, a Keresztények és a politika című könyvét is elolvastam. Azonban a gyakorlatom helyszínén, a Hold utcai Németajkú gyülekezetben Balog Zoltán lelkipásztortól, aki egyben az emberi erőforrások minisztere is, jó példát láttam arra, hogy a kettő összehangolható. Ez az élmény, valamint a Konfeszt meggyőzött arról, hogy igenis fontos bizonyos társadalmi, politikai kérdések felvállalása: keresztyénként számolnunk kell azzal, hogy meghurcolhatnak a véleményünk miatt. De ezeknél a sérelmeinknél fontosabb, hogy mindig a Szentíráshoz és Krisztushoz igazítsuk magunkat.”

A lelkipásztor azt is fontosnak tartja, hogy a lelkészek ismerjék az emberek hétköznapjait és tudják, hogy melyik döntés miért születik. „Természetesen ez azt is jelenti, hogy ha úgy látjuk, hogy az ország negatív irányba megy, akkor a mi saját báránykáinkért igenis ki kell állnunk. A mérték szintén nehéz kérdés számomra, hiszen ha prédikálok, akkor nem szabad politizálni a szószékről. Viszont ez nem jelenti azt, hogy vissza kellene húzódni a közélettől.” Ez tánc a penge élén – mutatott rá a fiatal lelkész, majd így folytatta: „Első sorban keresztyének vagyunk. Ez megerősít minket abban, hogy el tudjuk fogadni a másikat. Az, hogy ki milyen politikai beállítottságú az sokadrangú a sorban.”

„Nagyon örültem, hogy hasonló érdeklődésű korombeliekkel találkozhattam a Konfeszten. Jó barátságok születtek, ami olyan plusz, amire nem számítottam. Én egy visszahúzódó típus vagyok, viszont itt olyan emberekkel ismerkedtem meg, akik megnyitottak. Ha valakit érdekel a közélet, tudni szeretné, hogy hogy mi és miért történik a világban, valamint ezekre tényleg személyesen szeretne válaszokat találni, akkor itt a helye. Mindenkit bátorítok, hogy csatlakozzon hozzánk” – fűzte még hozzá Lugosi Lili.

Szöveg: Némedi-Varga Dávid, Fekete Zsuzsa

Fotó: Némedi-Varga Dávid

Ez történik továbbiak →