Ki a Király?

2016. július 03., vasárnap

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) július 2-án ismét megszervezte a Lendület református ifjúsági találkozót. Az esemény a szervezet legnagyobb, évente megtartott rendezvénye. Az idei, immár 12. alkalomra a tiszapéterfalvi vidámparkba várták a Kárpátalja minden szegletéből érkező ifjakat.

A mintegy kétezer résztvevő közös áhítattal kezdte meg a napot. Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) püspöke szolgálata után ünnepélyesen fogadalmat tettek azok, akik ezen a napon szerették volna kifejezni a KRISZ-hez való kötődésüket.

A fiatalokat köszöntötte a KRE főgondnoka, Nagy Béla; Schanda Tamás János, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára; Fejes Norbert a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviseletében; Szontágh Szabolcs, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájának vezetője.

A találkozó főelőadója Sóskuti Zoltán volt. A Budapest-Rákoskeresztúri Református Gyülekezet lelkipásztora az esemény és a KRISZ éves témájához – Ki a király? – kapcsolódva beszélt Isten igéjéről. Az igazi király Jézus Krisztus – s ha mi követni akarjuk Őt, hasonlítani akarunk Hozzá, annak egyedüli útja az alázat. Ha szolgálunk másoknak, akkor kirajzolódik rajtunk az Úr Jézus – mondta Sóskuti Zoltán. Ha pedig életünk királyaként ismerjük el Istent, akkor jó szem előtt tartani, hogy Ő nem tűr meg más királyt-bálványt maga mellett.

Az előadás és az ebéd – jóféle paprikás krumpli – után szabadidő következett, mely alatt különböző lehetőségek álltak a fiatalok rendelkezésére. A teljesség igénye nélkül: ügyességi és szellemi játékokban vehettek részt; megismerkedhettek a Sárospataki Református Teológia, a Lídia-műhely és a Csillagpont munkájával; kipróbálhatták a beregszászi Főiskolai Református Ifjúsági Gyülekezet (FRIGY) négy érzék színházát; együtt énekelhettek az Almanach, a Laudis, Grace együttesekkel; lepedőfestésben, rapid randin vehettek részt; kipróbálhatták a szövés, fafaragás, bőrművezés, agyagozás művészetét; a vidámpark attrakciói is rendelkezésükre álltak és még számos lehetőség közül választhattak.

A program végén Mikló István Boldizsár, a partiumi Jákóhodos lelkipásztora tartott áhítatot, melyen fontos kérdést tett fel a résztvevőknek: helyünkön vagyunk-e a Királyok Királya nélkül. Hiszem, Isten a csendben elhangzott válaszokat is hallotta...

Külön megemlítendő, szép példát is mutatott a KRISZ ezen a napon. A Lendületen összegyűlt adományokat a KRE által meghirdetett gyűjtéshez csatlakozva a június 21-ei vihar jégkárosultjainak ajánlották fel. A fiatalok is átérzik súlyát, és részt vállalnak a vidéket ért csapás elhordozásában. Erről tanúskodik az a 9500 hrivnya és 111 ezer forint is, ami a találkozón összegyűlt.

Zárásként a zenei kíséretet biztosító Trinitas Band vezetésével a hazainduló kétezer fiatal a KRISZ himnuszával, a Minden nap veled leszek című énekkel búcsúzott az alkalomtól, egymástól, de hisszük és reméljük – nem mindenek Alkotójától.

Fotó és szöveg: Kocsis Julianna - Kárpátalja.ma

Ez történik továbbiak →