Katonadolog

2016. április 27., szerda

Csatlakozott a KatonaSuli programhoz a Csajági Református Általános Iskola balatonfőkajári tagintézménye, melynek keretében új lehetőségekkel és színes programokkal találkozhatnak a diákok iskoláséveik alatt.

A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) és parancsnoka, Piros Ottó ezredes fontosnak tartják a fiatalok honvédelmi nevelését és a kapcsolattartást a jövő nemzedékeivel. E gondolatok nyomán az országszerte működő KatonaSuli program részére előző szolgálati helyén, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál külön részleget hozott létre a programnak, hogy a katonák különböző iskolákban taníthassanak katonai alapismereteket a diákoknak, akik érettségizhetnek is ebből a tárgyból. Ezt a kezdeményezést a parancsnok új szolgálati helyén, Balatonakarattyán és környékén is elkezdte kiépíteni.

Az ottani programhoz elsőként a Csajági Református Általános Iskola balatonfőkajári tagintézménye csatlakozott, melyről az együttműködési megállapodást április 22-én írta alá Piros Ottó ezredes, Dusicza Ferenc lelkipásztor és Máhrné Imrei Mária, az iskola igazgatója.

Az ünnepélyes aláírást közös áhítat előzte meg az iskola alulájában, ahol Dusicza Ferenc lelkipásztor a Bibliaolvasó kalauz aznapi igeszakasza alapján hirdette az igét. A lelkész rövid köszöntőjében kiemelte, hogy a programnak köszönhetően a fiatalok számára új lehetőségek nyílhatnak a pályaválasztás területén is.  „Nagy megtiszteltetés nekünk, hogy a Magyar Honvédség az egyházak működését ilyen komolyan veszi, tehát nemcsak protokolláris a kapcsolat, hanem munkakapcsolat is kialakult az általunk fenntartott iskolákkal.– tette hozzá a lelkipásztor.

Az későbbiekben az MH RKKK vezénylő zászlósa, Gobányi István Sándor honvédelmi szakkört és katonai foglalkozásokat tart majd az iskola felsőbb évfolyamos tanulóinak. A főtörzszászlós az eseményen megtartott köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szakkörök felépítése széleskörű lesz. A diákok játékos formában tanulhatnak majd a honvédség működéséről és feladatrendszeréről, megismerhetik régi korok katonai öltözetét és fegyvereit, lesz tereptan és alaki foglalkozás, gyerekekre szabott járőrverseny, akadálypálya és egészségügyi foglalkozás is. A Protestáns Tábori Püspökség református tábori lelkészei is részt vesznek a programban, foglalkozásokat tartanak és hivatásukról is beszélnek majd – akár iskolán kívüli alkalmakon, a Balaton partján is, mert a közeljövőben kibővül és megújul az MH RKKK imaterme.

A KatonaSuli programot a szervezők igyekeznek más iskolákba is eljuttatni, hogy még több diáknak legyen lehetősége megismerni a honvédség szerteágazó programjait és tevékenységét. A balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola képviselői április 27-én írják alá a megállapodást, valamint a balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskolában is már folyik az együttműködés előkészítése.

reformatus.hu

Ez történik továbbiak →