1956, a rendelt idő


Élete legszebb élményének tartja 1956. október 23-át Varga László nyugalmazott dunamelléki főjegyző, egykori kecskeméti lelkész, aki teológushallgatóként élte át a forradalmat. Órákig állt az Országház előtt, de akkor eszébe sem jutott, hogy egyszer belőle is képviselő lesz. A hatvanhárom évvel ezelőtti helyszíneken mesélt élményeiről.

Kettévált ország

Tíz jobb- és tíz baloldali közéleti szereplőt – művészt – kérdezett dokumentumfilmjében Papp Gábor Zsigmond arról, hogy élték meg a rendszerváltást, és hogy értékelik az azóta eltelt három évtizedet. A Parókia Filmklub következő alkalmán a Kettévált országot vetítik le.

A Református félóra ünnepi adásából

Október 23-án, az 1956-os forradalom két szemtanújával beszélgetünk a Református félórában.

„Együtt épültök Isten hajlékává…”

Kép: „Együtt épültök Isten hajlékává…”
Október utolsó vasárnapján a magyarországi reformátusok a kalocsai református gyülekezet templombővítésére adakoznak. Meglátogattuk őket, hogy megnézzük, hogyan haladnak évtizedes álmuk megvalósításával.

Küldetés

Egység Krisztusban, egyetértés a testvérek között


Hogyan lehet megélni az egységet a gyülekezetben, a munkahelyünkön, vagy éppen a cigány-nem cigány kapcsolatokban? Milyen megoldások vannak a frusztrációk kezelésére, és mit mond erről a Biblia? Többek között ezek voltak a kulcstémái az Országos Református Cigánymisszió hatodik, csaknem 170 fő részvételével lezajlott őszi konferenciájának.

In memoriam

Elhunyt Tóth-Máthé Miklós író, színművész

Kép: Elhunyt Tóth-Máthé Miklós író, színművész

Életének 84. esztendejében 2019. október 20-án Debrecenben elhunyt Tóth-Máthé Miklós, József Attila-díjas író, színművész.

Gyülekezet

Élő, pezsgő, színes közösség

Kép: Élő, pezsgő, színes közösség

Debrecen főtere, középpontjában a református Nagytemplommal a magyar reformátusság jelképe. A történelmi épület falai élő, pezsgő, színes és szolgálatkész közösséget rejtenek.

Károli

Református nélkül nincs magyar történelem

Kép: Református nélkül nincs magyar történelem

Magára hagyottság és helytállás Trianon után, romániai magyar diaszpóra kérdése és egyházi vidékfejlesztés a 19. században, hátratétel és ellenállás a kommunizmus idején –csak néhány az idei Hagyomány – Identitás – Történelem című konferencia előadásainak témái közül.

Tudomány, identitás, közösség

Kép: Tudomány, identitás, közösség

Ha már az egyháznak van egyeteme, akkor az szolgálja annak életét, épülését, erősödését – fogalmaz Zsengellér József, aki szeptember elsejétől rektorként vezeti a Károli Gáspár Református Egyetemet.

Egyházunk

Kinyitott a Ráday Könyvtár

Kép: Kinyitott a Ráday Könyvtár

Újraindította kölcsönzési szolgáltatását a Ráday Könyvtár október 17-én, csütörtökön. A januári tűzeset után átköltöztetett állomány a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjában érhető el.

Drogprevenció és az isteni matematika

Kép: Drogprevenció és az isteni matematika

Harmincöt éves lett a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió – egész napos konferencián adtak hálát a Magyarországi Református Egyház intézményének eddigi szolgálatáért.

Vakmisszió

„Boldogok, akik nem látnak és mégis hisznek”

Október 15-én, a fehér bot nemzetközi napján a református Vakmisszió Jakab Miklós lelkipásztorra és feleségére is emlékezik, akik ezt a szolgálatot elindították egyházunkban.

Látni több, mint kinyitni a szemünket

Kép: Látni több, mint kinyitni a szemünket

„Mindig imádsággal indulok és azzal is jövök el, mert Isten az egyetlen, aki meg tudja vigasztalni, azokat, akik elveszítették a látásukat” – vallja Nógrádiné Kovács Alexandra, a Református Missziói Központ Vakmissziójának lelkipásztora. Október 15-e a fehér bot napja, ebből az alkalomból a református vakmisszióról és a látássérültek lehetőségeiről, mindennapjairól beszélgettünk.

Közélet

A visszaélés nem szünteti meg a helyes gyakorlatot

Kép: A visszaélés nem szünteti meg a helyes gyakorlatot

„Minden politika – de a politika nem minden! És valahol itt nyílik fel számomra a keresztény szabadság igazi értelme" – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István püspök, aki Prőhle Gergely evangélikus országos felügyelővel, valamint Molnár Attila Károly és Hörcher Ferenc eszmetörténészekkel diskurált a „keresztény szabadság" fogalmáról.

A világban

Populizmus az emberi jogok mérlegén

Az emberi jogok, a populizmus és a keresztyén üzenet kapcsolatáról tanácskoztak az európai egyházak és vallási közösségek képviselői Malaga városában.

Svájci reformátusok gyűjtenek Szíriáért

Kép: Svájci reformátusok gyűjtenek Szíriáért

A HEKS, a svájci református egyházak segélyszervezete adománygyűjtő kampányt indított a török invázió okozta háborús menekültkrízis kezelésére. A svájci reformátusok felhívással fordultak a közvéleményhez, jogellenesnek nyilvánítva a török behatolást Szíriában.

A református egyházak is elítélik a török inváziót

A Református Egyházak Világközösségének (REV) szíriai származású libanoni elnöknője is szolidaritásáról biztosította az Északkelet-Szíriában szenvedő embereket és imádságra hívja a 110 milliós református közösséget.

Ajánló

Hálaadó istentisztelet

A Magyarországi Református Egyház úrvacsorás istentiszteleten ad hálát a 2019. október 27-én, vasárnap 10:00-kor a 2019-es esztendő terméséért a Dunaszentgyörgyi Református Egyházközség templomában.

Fiatalok

Imaéjjel a megbocsátás jegyében

A bűnbánat, a bocsánatkérés, a kegyelem és a megbocsátás lesznek az idei Kárpát-medencei református imaéjjel kulcsfogalmai. A Zsinati Ifjúsági Iroda arra buzdít mindenkit: szervezzen imaalkalmat a gyülekezetében október 25-én.

Jótékonysági koncert a tehetséges fiatalokért

Rákász Gergely koncertorgonista jótékonysági koncertet ad november 28-án, csütörtökön a Budapesti Operettszínházban. A belépőjegyek árából befolyt összeggel a Magyar Református Szeretetszolgálat Nyilas Misi Ösztöndíjprogramját támogathatjuk.

Reformáció

Játszókerttel bővült a Reformátorok tere

Kép: Játszókerttel bővült a Reformátorok tere

Átadták a Reformátorok tere fejlesztés második ütemeként kialakított csúszdaparkot és játszókertet péntek délután Budapesten. A XVI. kerületi Sashalom városrészben még a 2017-es emlékévben alakítottak ki a fél évezrede kezdődött reformációra emlékeztető közteret.

Több mint ötszáz

Kép: Több mint ötszáz

Októberi kampányával négy hazai, valamint egy kárpátaljai gyülekezetet támogat a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Teremtésbe szőtt bölcsesség

Felelősséggel és hálával is tartozunk a természeti és társadalmi sokféleségért, Isten teremtésbe szőtt bölcsességéért – hívták fel a figyelmünket az idei teremtés hete alkalmából szervezett ökumenikus konferencián.
Istent keresem

Jak 1,19–27

„Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Pályázatok

Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

KriszTeSóSecond wind

A megújulás sok formájáról szólunk, de hallgatunk arról, hogy a megfáradt, kiüresedett emberrel is tervez az Úr.

ReposztA vallás akadályozza az erkölcsi fejlődést?

Mai liberális közhely: az identitáshagyományok felszámolásán keresztül vezet az út egy új, magasabb rendű erkölcshöz.

Szólj be a papnak!Az vs Joker

A rossz értelmezésének két nagy narratíváját idézi fel, az egyik a külső, a másik a belső tényezőre teszi a hangsúlyt.

Adatvédelem

Ez történik továbbiak →

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió