„A fotózás kereső tevékenység, önmagam és a világegyetem kutatása, a transzcendenssel összevető elgondolás" – vallja Tóta Krisztián, a RefCOO fotópályázatának nyertese. Az Isten a XXI. században címmel meghirdetett pályázatra beérkezett képekből készült kiállítást a Reformátusok Szárszói Konferencián néztük meg.

Egység

A harangoknak nem az a küldetésük, hogy hallgassanak

Kép: A harangoknak nem az a küldetésük, hogy hallgassanak

Végleges helyükön a szútori harangok: ezentúl a Gombaszögi Nyári Tábor résztvevőit hívogatják majd ökumenikus istentiszteletre.

Páneurópai Piknik

Szabadságra vagyunk elhívva

Kép: Szabadságra vagyunk elhívva

„A szabadság drága dolog, meg kell fizetni az árát. Mi, keresztyének ezt még inkább tudjuk, hiszen a legnagyobb árat a szabadságunkért Jézus Krisztus fizette” – vallja Balog Zoltán lelkipásztor, aki személyesen is részese volt a vasfüggöny harminc évvel ezelőtti leomlásával kapcsolatos eseményeknek. A volt miniszterrel arról beszélgettünk, mire is érdemes emlékezni Sopronban.

Ugorjuk át saját árnyékunkat!

Kép: Ugorjuk át saját árnyékunkat!

„A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítottság idején is tudtuk, hogy Európa csak egy van. Hittünk benne és újra egyesült – újra egyesült, mert hittünk benne. Ma is ezen múlik minden” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján.

Évforduló

Örök üzenet érthetően

Kép: Örök üzenet érthetően

Húszéves a gönci Károlyi Gáspár Múzeum és Bibliakiállítás. Az elmúlt években jelentős fejlődésen keresztül ment, mondhatni újjászületett tárlaton Csomós József tiszáninneni püspök kalauzol minket végig.

Ajánló

A Reformátusok Lapja e heti számából

Kép: A Reformátusok Lapja e heti számából

A készülő új énekeskönyvvel ismerkedünk a Tahi Egyházzenei Héten, ellátogatunk Maradékra, ahol vendéglátónk az egyetlen nem fogyatkozó délvidéki gyülekezet, Gér András László pedig a keresztyéndemokráciáról osztja meg gondolatait a Reformátusok Lapja augusztus 25-i számának vezércikkében.

Timóteus tanítványképzés

Kép: Timóteus tanítványképzés

Ha szeretnél lelkészként csapatban dolgozni és szükséged van képzett gyülekezeti munkatársakra, belső, lelki megújulásra és eszközökre, hogy jól sáfárkodjunk Isten ránk bízott ajándékaival, akkor ez a képzés egy jó lehetőség számodra! Várunk 2019. szeptember 29. és október 4. között Kunhegyesen.

Adománygyűjtés

Legyen mindenkinek könnyű az iskolatáska!

Kép: Legyen mindenkinek könnyű az iskolatáska!

Radírozzuk ki a különbségeket és töltsük meg együtt a rászoruló gyermekek iskolatáskáját! – elnevezéssel indított gyűjtőakciót a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Belmil táskagyártó cég. Augusztus 2. és augusztus 31. között országszerte folyamatosan bővülő helyszíneken lehet leadni a megvásárolt tanszereket a kihelyezett gyűjtődobozokba.

Gyülekezet

Élni akarás a patakparton

Kép: Élni akarás a patakparton

Összeboruló lombkoronák között vezet az út a Zemplénben található Nyíri felé. A valószerűtlenül szép tájon autózva önkéntelenül vágyakozni kezdünk néhány nap nyugalomra, kiszakadásra a szorgos hétköznapokból. Ez az érzés aztán még inkább megerősödik bennünk, amikor megpillantjuk a Nyíri Református Egyházközség májusban felavatott ifjúsági és turistaszállását, a Patakparti Vendégházat.

Reformátusok Szárszói Konferenciája

Albert Gábor példát élt elénk

Kép: Albert Gábor példát élt elénk

Kossuth díjas író, nemzetéért aggódó értelmiségi, előadója és szervezője a rendszerváltás utáni 'szárszói református konferenciáknak – a három évvel ezelőtt elhunyt Albert Gáborra emlékeztek augusztus 24-én a Balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központban.

Oh, ezek a „mai” fiatalok

Kép: Oh, ezek a „mai” fiatalok

Eltűnt-e a XXI. századból Isten és az Ő képmására teremtett ember? Mik azok a témák, amelyek érdeklik a fiatalokat, és hol lehet őket megtalálni? Lehetnek a család és a nemzet fontos témái a fiatal generációnak? Erről beszélgetett a Reformátusok Szárszói Konferenciáján Illés Boglárka helyettes államtitkár, Böszörményi-Nagy Gergely és Bella Péter lelkipásztor.

Hitünket vigyük ki a hétköznapokba!

Kép: Hitünket vigyük ki a hétköznapokba!

Megpróbálja-e a világ szembe fordítani a keresztyénséget önmagával a vallás fogalomrendszerének torzításával? Ha igen, hogy lehet ez ellen védekezni? Hogyan befolyásolja, és hogyan kellene befolyásolnia egymást a politikának és a keresztyénségnek? Erről beszélgetett a Reformátusok Szárszói Konferenciájának második napján Szűcs Ferenc református teológusprofesszor és Lánczi Tamás politológus.

A semlegesség a legborzasztóbb homogenitás

Kép: A semlegesség a legborzasztóbb homogenitás

Közéleti felelősség, állam és egyház szerepe, megmaradás, politikai korrektség és keresztyén értékek – csupán néhány gondolat a Reformátusok Szárszói Konferenciájának idei nyitóestjéről. A rendezvény Bogárdi Szabó István püspök, Kövér László házelnök és Trócsányi László EP-képviselő keresztyéndemokráciáról szóló beszélgetésével kezdődött.

Adjuk tovább az Istentől kapott ajándékokat!

Kép: Adjuk tovább az Istentől kapott ajándékokat!

„A demokrácia teológiai értelemben csak keresztyén lehet" – hangsúlyozta a Reformátusok Szárszói Konferenciájának idei nyitó áhítatában Steinbach József dunántúli püspök. A Balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központban csütörtöktől vasárnapig tartó értelmiségi találkozó beszélgetései a keresztyén értékek és a közélet kapcsolatát járják körül.

Augusztus 20.

Krisztus kenyere és bora

Kép: Krisztus kenyere és bora

„A közösen megtört kenyéren áldás van, jut belőle mindenkinek" – Simon István gondolatai az új kenyér ünnepére.

Református kitüntetettek

Kép: Református kitüntetettek

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adtak át. Összeállításunkban a református díjazottakról számolunk be.

Mindennapi kenyerünk

Kép: Mindennapi kenyerünk

„Akár egy egész országért, akár egyházi közösségért, akár iskolai osztályért, akár egy családért vagyunk felelősek, mind arra teremtettünk, hogy Istent megismerjük és őbenne boldog életet éljünk!" Ezzel az üzenettel készültek a magyarországi keresztyén egyházak az államalapítás ünnepére augusztus 19-én este.

Mi közünk a szent királyhoz?

Kép: Mi közünk  a szent királyhoz?

Miért és mióta tartjuk számon augusztus 20-át a protestáns gyülekezetekben? Mit gondolt Ravasz László István királyról? Hogyan változott az ünnep megítélése az évszázadok alatt? Kerülhet-e gluténmentes kenyér az úrasztalára? Nemzeti ünnepünkről Pap Ferenccel, a Károli-egyetem docensével, a Tanítóképző Főiskolai Kar dékánjával beszélgettünk.

Istent keresem

2Krón 5

„Azután bevitték a papok az Úr szövetségládáját a helyére, a templom legbelső részébe, a szentek szentjébe...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink


Ez történik továbbiak →


Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

KriszTeSóLegyél bizonytalan!

Lelkészként is úgy érzem fontos, hogy a másik ember mellé tudják állni, nem pedig a mindentudás.

ReposztÉn úgy gondolom...

A mi Atyánk nem azt várja el tőlünk, hogy temessük be jellemünk forrását és fakasszunk egy másikat.

MegmondomFúj-fúj Ferenc...

A kereszténységen belül nem csökkent a terjengő téveszmék és félreértések száma...

Egyházfőhatósági igazolás

2019-ben megváltozott az egyházi belső jogi személyek jogi személyiségének igazolására szolgáló dokumentum és kérelmezésének rendje. 


Dunamelléki Egyházkerület

Szeretetben kapcsolódva

Rendhagyó olvasónapló és könyvajánló - 2.rész ...

Csend

Szerette a csendet. A vidék csendjét különösen. Ritkán volt alkalma itt lenni. Megállt a kertben és nézte a fákat, bokrokat. A szilvafa ágai roskadoztak a ... ...

Dunántúli Egyházkerület

„Az Urat keressétek, és éltek!” - Tanévzáró volt a Pápai Református Teológiai Akadémián

Megtartotta tanévzáró ünnepi istentiszteletét és akadémiai közgyűlését a Pápai Református Teológiai Akadémia közössége. A 2019. június 29-én tartott istentiszteleten Tóth András, a Pápai Református Egyházmegye esperese hirdetett igét. Átadták a végzett hallgatók oklevelét, valamint ünnepélyes...

Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó

A Pápai Református Teológiai Akadémia adott otthont az évente megrendezett Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozónak 2019. április 26-28 között.

Tiszáninneni Egyházkerület

Felmutatni az Isten szerinti értékeket

Beiktatták hivatalába Juhászné Keresztényi Klárát, a Vámosújfalui Református Egyházközség lelkipásztorát. Már egy éve szolgálja a helyi gyülekezeti közösséget és hosszú távra tervez a tokaj-hegyaljai településen. ...

Újabb felújítás a sajóecsegi templomban

Pályázati és egyházkerületi támogatásból korszerűsítették a sajóecsegi református templomot. Elektromos padfűtést szereltek be, hangosítási rendszert építettek ki és lecserélték az évek óta hibásan működő harangszerkezetet ... ...

Tiszántúli Egyházkerület

Ünnepi istentisztelet a Mezőtúr-Belvárosi Református Nagytemplomban

A Mezőtúr-Belvárosi Református Nagytemplomban 2019. szeptember elsején, vasárnap 10 órától ünnepi istentiszteletet tartanak. ...

Ünnep Mezőkovácsházán

A Mezőkovácsházi Református Egyházközség 2019. augusztus 31-én, szombaton 10 órától hálaadó istentiszteletet tart az elmúlt 8 év felújítási munkálataiért és a templom felszentelésének 120. évfordulójáért. ...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Doktorok Kollégiuma

Augusztus 26-án, hétfőn a Doktorok Kollégiuma debreceni ülésének részeként egész napos kedvezményes könyvvásárt tartunk a helyszínen.

Szárszói Református Találkozó

Bibliáink és más kiadványaink is ott lesznek az idei Szárszói Konferencián, augusztus 22. és 24. között.

  • Hitvallásismeret
  • Angol-magyar ÚSZ
  • Goheen misszió
  • Együtt a hit útján
  • Kovács Mihály