• „Csak úgy lehetünk igazi reformátusok, ha valóban Krisztusra tekintünk és az életünkkel is hirdetjük, amire az evangélium tanít bennünket” – az egységnap résztvevőit arról kérdeztük, mi hozta el őket Debrecenbe és mit is jelent nekik reformátusságunk.

  A találkozás kiváltsága

  „Szól az ima azért, hogy ébredés legyen közöttünk, és azért is, hogy ez a nap valóban az öröm és a hálaadás alkalma legyen" – a szombati egységnapon mi is ellátogattunk az imaláncra, hogy másokkal együtt fohászkodjunk.

   

  Bővüléssel ünnepeljük az egységet


  Az amerikai Kálvin Egyházkerület is csatlakozott a tizedik születésnapját ünneplő Magyar Református Egyházhoz a pénteki debreceni ünnepi zsinati ülésen.

  Hazatérő gyermekeink

  „Ma a Kálvin Egyházkerület hazatalált, ennek pecsétje Isten és emberek előtt csatlakozásunk aláírása" – mondta Krasznai Csaba, az Amerikai Egyesült Államokban található Kálvin Egyházkerület püspöke. A tengerentúli református közösség a május 17-i ünnepi zsinaton csatlakozott a Magyar Református Egyházhoz.


 • Valósítsuk meg Isten álmát!


  Az egyház küldetésének lényege, hogy megossza a világgal a meghallott evangéliumot, a megváltás csodálatos  örömhírét – fogalmazott Fekete Károly tiszántúli püspök az egységnapi hálaadó istentisztelet igehirdetésében.

  Hálás szívvel


  A Magyar Református Egyház Zsinatának ünnepi nyilatkozata.


  Egységéért ad hálát a Magyar Református Egyház

  Ünnepi megnyitóval kezdődött a Magyar Református Egység Napja Debrecen főterén. 

  Hirdesse egységünket!


  Az eltelt évtized megmutatta, hogy a magyar reformátusok egysége él és élni akar – ahogy egy fa is. Ezért faültetéssel kezdődött református egységünk hálaadóünnepe a Magyar Református Egyház Zsinatának május 17-i ülése előtt.

In memoriam

Elment a lélekmentő

Szörnyű bűntettekkel és sok „nehézfiúval" találkozott, mégsem rendült meg abban, hogy az ember szépnek és jónak születik. Elhunyt L. Molnár István lelkipásztor, a református börtönmisszió vezetője, a Pestszentlőrinc Erzsébet-Bélatelepi Református Egyházközség lelkipásztora. 63 évet élt.

Ajánló

A Református félóra e heti adásából

Kép: A Református félóra e heti adásából

Milyen a magyar reformátusok egysége? Milyen egy drog és alkoholmentes fesztivál? Miért kell a spirituális zenét kivinni az utcára? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ május 22-én, a Református félórában, a Kossuth Rádió hullámhosszán.

A Reformátusok Lapja e heti számából

Kép: A Reformátusok Lapja e heti számából

Milyen lesz a jövőre megjelenő új énekeskönyv? Hol ültették el a május 18-i egységnapra készülve az összetartozást jelképező tölgyfát? Hogyan találta meg családja a temesvári Margit nénit több ezernyi református között Debrecenben? A Reformátusok Lapja május 26-i számából megtudhatjuk!

Fiatalok

Egységben a Csillagponton

Kedvezményesen, csaknem fél áron lehet bérletet vásárolni a Csillagpontra elővételben, május 23-ig. Azoknak, akik Kárpátaljáról vagy a Vajdaságból érkeznek, automatikusan jár kedvezmény. Idén a közösség lesz a fő téma. A részletekről Prikryl Edinát, a református ifjúsági találkozó koordinátorát kérdeztük.

Egyházunk

Hűséggel

Kép: Hűséggel

Isten az ő népétől hűséget vár a vallások, hitek drámai találkozásának korában – hangsúlyozták a Zsinati Tanács május 22-i ülésén. A szerdai tanácskozáson elfogadták egyházunk és a zsinati fenntartású intézmények költségvetését, döntöttek a nyugdíj-kiegészítés mértékéről is.

Az egyetlen igazság

Kép: Az egyetlen igazság

Mit tegyen Isten kiválasztott népe egy olyan korban, amikor a vallási relativizmus, a multikulturalizmus eszméje azt hirdeti, hogy minden hitnek igaza van? Hirdesse Istennek a Jézus Krisztusban megjelent üdvözítő szeretetét minden népnek, ugyanakkor tegyen hitet arról, hogy ez az egyetlen igazság, s ez az egyetlen evangélium! – Köntös László dunántúli lelkészi főjegyző gondolatai.

Hittan: létszámjelentést várnak 2019. június 11-ig

Tájékoztató az állami iskolák 1-8. évfolyamán kötelezően választható hit- és erkölcstan 2019/20. tanévi becsült létszámának jelentéséhez.

Egység

Korokon átívelő egységünk


„Őrizzen meg az Úr Isten, ki legyen néktek is, kedves hittestvér utódaink gondviselő jó Atyátok..." – szól az üzenet nekünk, ma élő reformátusoknak hat évtizeddel korábbról. Az egységnapra készülve annak jártunk utána, ki írta a fenti sorokat és hogyan változik egy gyülekezet élete, ha hosszú évek után végre újra saját lelkipásztora lesz.

Adatvédelem

Adatvédelmi és adatkezelési mintaszabályzat

A Magyarországi Református Egyház Elnöksége az adatvédelmi rendeletnek való megfelelés céljából közzéteszi a Magyarországi Református Egyház Egyházközségei Mintaszabályzatát.

Istent keresem

5Móz 8

„Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →


Tájékoztató

Magyar Falu Program

Ötezer főnél kisebb településen szolgáló református közösségek kaphatnak támogatást a Magyar Falu Programban. Az ezzel kapcsolatos kérdésekben a Pályázati Iroda tájékoztatója segít eligazodni.


Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

MegmondomTörténéshiány

Ha látom a keresztény blogok és portálok színes tartalmát, az a benyomásom támad, hogy az egyházban óriási élet zajlik.

ReposztMagyar reformátusnak lenni jó

Van egy egyszerű válaszom arra, hogy mi a jó a magyar református létben. Hát, a bentlét. Az azonosulás.

KriszTeSóJól vagyok

Azt hiszem addigra kezdtek a szívemig hatolni Jézus szavai. Hogy ne nyugtalankodjak. Hogy higgyek.

Egyházfőhatósági igazolás

2019-ben megváltozott az egyházi belső jogi személyek jogi személyiségének igazolására szolgáló dokumentum és kérelmezésének rendje. 


Dunamelléki Egyházkerület

A tanítványság útján

Hogyan lehetünk egyszerre tanítvánnyá és tanítóvá a gyülekezetünkben? Miért menekülnek a templomokból az emberek? Mire kellene érzékenyíteni a társadalmat? ...

A színvak iskola

Az iskola, ahonnan nem akarnak lógni a gyerekek. Halmozottan hátrányos helyzetű a többségük, mégsem múlik el tanév anélkül, hogy valamilyen országos versenyeredményt ne zsebelnének be ... ...

Dunántúli Egyházkerület

Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó

A Pápai Református Teológiai Akadémia adott otthont az évente megrendezett Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozónak 2019. április 26-28 között.

Házasság Hete a veszprémi Kálvin János parki református templomban

Ebben az évben különösen sok program gazdagította a Házasság Hetének veszprémi rendezvényeit. A város templomaiban, a Hangvillában, a Veszprémi Megyei Család és Esélyteremtő Házban, illetve a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodájának szervezésében is számos színes program, beszélgetés valósul...

Tiszáninneni Egyházkerület

Hálás szívvel - A Magyar Református Egyház Zsinatának ünnepi nyilatkozata

Tíz évvel ezelőtt Debrecenben erősítettük meg összetartozásunkat mi, magyar reformátusok. Hálát adunk Istennek, hogy az elmúlt évtizedben megtartott bennünket. Szabadságot kaptunk az evangélium hirdetésére és ... ...

Egységben a magyar reformátusság

Egész napos rendezvénnyel ünnepelték az egységes Magyar Református Egyház (MRE) megalakulásának 10. évfordulóját Debrecenben. Az eseményen több ezer magyar református vett részt szerte a Kárpát-medencéből. ...

Tiszántúli Egyházkerület

Valósítsuk meg Isten álmát!

Az egyház küldetésének lényege, hogy megossza a világgal a meghallott evangéliumot, a megváltás csodálatos  örömhírét – fogalmazott Fekete Károly tiszántúli püspök az egységnapi hálaadó istentisztelet igehirdetésében ... ...

Egységéért ad hálát a Magyar Református Egyház

„Együtt kell várnunk Isten Szentlelkét, hogy fújja ki életünk völgyeiből, patthelyzeteink holtpontjaiból a reménytelenséget, és a középpont, Krisztus felé tereljen bennünket, akinél minden töredezettség egészséggé ... ...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Keresztyén misszió ma - könyvbemutató

Michael W. Goheen amerikai teológus Keresztyén misszió ma és A nagy történet című könyveit május 25-én egész napos budapesti konferencia keretében mutatjuk be. A szerzővel Dani Eszter, Galsi Árpád és Czövek Tamás beszélget.

 • Angol-magyar ÚSZ
 • Goheen misszió
 • Együtt a hit útján
 • Kovács Mihály
 • Keller