A kommunista diktatúra azon túl, hogy kíméletlenül leszámolt azokkal, akik akár a legcsekélyebb mértékig is szembe mertek szállni a hatalmi gépezettel, egész társadalmi rétegeket tekintett pusztán ideológiai alapon ellenségének. A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján két ilyen sorsot idézünk fel.

Misszió

„Krisztus gyülekezetében nincs helye kasztoknak”

Kép: „Krisztus gyülekezetében nincs helye kasztoknak”

Ötödik alkalommal szervezte meg éves cigánymissziós találkozóját öt protestáns felekezet. A keresztyén cigányok 2016 óta gyűlnek össze rendszeresen, a szervezők idén nagyot álmodtak, és a magyar reformátusság központját szemelték ki a találkozó helyszínéül. Minden eddiginél több, összesen ezerötszáz roma hittestvérünk élt a lehetőséggel, hogy a cívisvárosban találkozzon egymással és Urunkkal.

Az evangéliumból nem húzhatjuk ki, hogy Jézus a kirekesztettek befogadására hív minket

Lakatos Kingával, a márciusi cigánymissziós lelkésztovábbképzés trénerével a keresztyén közösségfejlesztés fontosságáról és cigánymissziós jelentőségéről beszélgettünk. 

Cigánymissziós lelkésztovábbképzés

Még várják a jelentkezőket a március 2. és 4. között Beregdarócra meghirdetett képzésre.

Elismerés

Református pedagógusok munkáját ismerik el 2019-ben is


Március 18-ig jelölhetünk példamutató pedagógusokat a Makkai Sándor-díjra és az Imre Sándor-díjra.
 

Lelkipásztorokat jelölhetünk a Dobos Károly-díjra


Az egyházmegyék lelkészi közössége 2020-ban is olyan, a gyülekezetében hűséggel szolgáló, gyülekezetét megőrző, építő, vele közösséget vállaló lelkipásztort jelölhet a díjra, akinek gyülekezeti lelkészi szolgálati ideje legalább húsz év. 

 
Keressük a református diakónia kiemelkedő szolgálóit


Egyházunk fontosnak tartja a református diakóniában kiemelkedő szolgálatot végző testvérek munkájának elismerését, az intézményes diakóniai szolgálatot Juhász Zsófia-díjjal, a gyülekezetekben végzett diakóniai szolgálatot pedig Kiss Ferenc-díjjal jutalmazza.

Felhívás

Jelentkezz önkéntesnek a Bárka táborba!

Válts valóra álmokat, ajándékozz örökre szóló élményt, közben pedig légy része egy felkészült és vidám csapatnak! Legyél Te is a Bárka tábor önkéntese! A program fő célja a résztvevők esélyeinek növelése, a gyermekek és fiatalok képességeinek kibontakoztatása, egészséges életmódjuk kialakítása és a társadalmi együttműködés erősítése.

Egyházunk

Újjáépül a Ráday utcai kollégium

Kép: Újjáépül a Ráday utcai kollégium

Hétfőn kezdte „szétharapni" a Ráday utcai kollégiumot a bontógép, előtte szelektív bontást végeztek a szakemberek. A helyszínen jártunk megnézni, hogyan folyik a munka a tavaly januárban kiégett diákotthonban. Annak is utánajártunk, milyen lesz az új épület, hogyan változik meg a létesítmény 2022-re.

Sikertörténetből Krisztus-történet

Kép: Sikertörténetből Krisztus-történet

Gécs Sándor, a Cholnoky Ferenc Kórház urológiai osztályának főorvosa vehette át idén a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat. A Bethesda Gyermekkórház egykori igazgató főorvosáról elnevezett elismerést tizenhatodik alkalommal adták át szombaton a budapesti Hold utcai református templomban.

Gyermekközpontú, hazafias és 21. századi

Milyen az új Nemzeti alaptanterv (NAT) református szemmel? Van-e benne helye Bocskai Istvánnak, Wass Albertnek és a reformációnak? A 2020 szeptemberétől életbe lépő módosított alaptantervről Papp Kornélt, a Zsinati Oktatási Iroda vezetőjét kérdeztük.

Bőven elég

Kép: Bőven elég

„Pénzügyeink tárgyalására készülve csodálkozzunk rá, hogy Isten népe bővelkedő nép, mi mindannyian bővelkedő emberek vagyunk" – buzdította a Zsinati Tanács tagjait idei első ülésük kezdetén Steinbach József püspök.

Riport

A felelősséggel élni kell!

Kép: A felelősséggel élni kell!

„Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon (Lk 12,48)" – vallja Édes Árpád, a kiskunhalasi gyülekezet vezető lelkipásztora. A Kossuth Rádió február 16-án, vasárnap délelőtt 10 órakor a kiskunhalasi református templomból közvetít istentiszteletet.

Egység

Rekordösszegű támogatás gyűlt össze a damaszkuszi keresztyén iskolának

Kép: Rekordösszegű támogatás gyűlt össze a damaszkuszi keresztyén iskolának

A magyar református oktatási intézmények diákjai és pedagógusai minden eddiginél több, közel 20,3 millió forintot gyűjtöttek össze a Kárpát-medencei Református Oktatási Alapba. Az év végi jótékonysági akción összegyűlt adományokból és a Generális Konvent támogatásából megújulhat szíriai testvéregyházunk damaszkuszi általános iskolája.

Vigyük Isten elé hálaadásunkat!

Kép: Vigyük Isten elé hálaadásunkat!

Marosvásárhelyen tartjuk a Magyar Református Egység napját május 22-én, pénteken és 23-án, szombaton. A program részleteiről is egyeztetett a Magyar Református Egyház Generális Konventjének Elnöksége februári ülésén Szekszárdon.

Istent keresem

Lk 9,37–50

„Aki befogadja ezt a kisgyermeket az én nevemért, az engem fogad be,” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink


Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

TeSó blogA hang

Az evangélium nem portéka. Nem egy hang a sok közül.

ReposztMila története, avagy kinek az érzékenysége számít?

A mai Európában vannak csoportok, amelyeket lehet sértegetni, s vannak, amelyeket nem.

TeSó blogHatéves lett a TeSó blog – jókívánságaink

Szeretném, ha együtt haladnánk Felé. Szeretném, ha együtt érkeznénk meg.Egyházfőhatósági igazolás

2019-ben megváltozott az egyházi belső jogi személyek jogi személyiségének igazolására szolgáló dokumentum és kérelmezésének rendje. 


Dunamelléki Egyházkerület

Zsófi néni versei

„Prédikálni nem tudok, ezért verseket írok, hogy megosszam az örömhírt másokkal” – mondja a 89. életévét töltő Zsófi néni. Az idős hölgy járókelőket, szomszédokat és gyülekezeti ... ...

Cigánymissziós Lelkésztovábbképzés Beregdarócon

Az Országos Református Cigánymisszió hagyományaihoz híven idén is megszervezi lelkésztovábbképzését, melyre ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregdarócon kerül sor. ...

Dunántúli Egyházkerület

"Urunk előttünk jár, megtart bennünket"- évzáró beszélgetés Steinbach Józseffel, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökével

- A 2019-es év volt a reformáció 502. esztendeje. Az 500. évforduló nagy figyelmet kapott, s a lendület, ami azt az időszakot jellemezte, töretlennek tűnik. Ön hogy látja? - Hálásak vagyunk az Úristennek, mert folyamatosan olyan lehetőségeket és feladatokat ad, melyek nem is engedik, hogy ez a...

Az ember végső mércéje

A Köntös László főjegyzővel készült videó ide kattintva tekinthető meg.

Tiszáninneni Egyházkerület

Esély a megpihenésre

Sérülteket gondozó családok és szakemberek pihenésére, rekreációjának segítésére építenének vendégházat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Varbón - jelentették be a kezdeményezők a gyülekezet vasárnap délutáni istentiszteletén. ...

Nyolcszáz példányban jelent meg a Vizsolyi Biblia hasonmás kiadása

Bemutatták a Vizsolyi Biblia hasonmás kiadását a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban a helyi református gyülekezet által szervezett Bibliaünnepen, február 18-án. ...

Tiszántúli Egyházkerület

Határtalanul református

A Tiszántúli Református Egyházkerület egyik alapvető célja és missziója a rászorulók megsegítése, határon ... ...

Bemutatkozik a Darvasi Református Egyházközség

A mindennapi életben olyan sok mindenre van szükségünk. Körülvesszük magunkat okos eszközökkel, gépekkel, melyek megkönny ... ...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Antropos Mentálhigiénés Konferencia

Könyvvásárlási lehetőséggel várjuk az érdeklődőket az Antropos Mentálhigiénés Konferencián 2020.03.28-án, a budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumban.

  • MRE hitvallási iratai
  • Hill
  • Koppándi
  • Németh Tamás
  • Belső ember