•  
  „A Csillagponton is megélhetjük, hogy a keresztyén hit nem elavult, hanem Isten országa jelen van és körbevesz bennünket" – hangsúlyozta Bedekovics Péter. Az idei református ifjúsági találkozón arra buzdítják a fiatalokat, hogy azon gondolkodjanak, miként tudják úgy alakítani a világot, hogy az egyre jobban hasonlítson Isten országára. 

 •  
  Csillagpont: ízelítő a programokból

  Áhítatok, lelkiségi programok, könnyűzenei koncertek, keresztyén dicsőítő zenekarok, közéleti beszélgetések, kulturális előadások várnak a református ifjúsági találkozó résztvevőire. Június 23-ig ráadásul még kedvezményes áron.

Tanítunk

Jó lelkész?

Kép: Jó lelkész?

„Őszinte, elfogadó, hiteles." Több mint kétszáz ember mondta el, mit gondol arról, milyen a jó lelkész. A Magyar Református Egység Napján a Debreceni Református Hittudományi Egyetem pavilonjában többek között arról kérdeztük az Egység Napjára látogatókat, hogy milyen tulajdonságokkal „kell" hogy rendelkezzenek a lelkipásztorok.

Elkötelezetten a gyerekekért

Kép: Elkötelezetten a gyerekekért

Nem egyszerűen tankönyveket, hanem korszerű, személyre szabható digitális tantárgyi segédanyagokat is készít, előremutató kezdeményezéseket hangosít ki a Református Tananyagfejlesztő Csoport. A tanév végéhez közeledve Pompor Zoltán szakmai vezetőt kérdeztük arról, miben látja a református oktatás erősségét.

Egyházunk

Idén is útnak indult a Bárka

Több mint 1600 gyermek táborozhat idén a Magyar Református Egyház Bárka táboraiban – hangzott el Balatonszárszón, a megújult SDG Családi Hotel és Konferenciaközpont avatásán szerdán.

Néhány nap késéssel érkezhet a Reformátusok Lapja

Kép: Néhány nap késéssel érkezhet a Reformátusok Lapja

A Reformátusok Lapja szerkesztősége sajnálattal tájékoztatja olvasóit, hogy a nyomdagép sajnálatos meghibásodása miatt a 2019. június 23-i szám terjesztése később kezdődik, ezért előfordulhat, hogy az előfizetőkhöz csupán a jövő hét első felében érkezik meg a lap.

Erdélyi zsindely Gyárdűlőn

Kép: Erdélyi zsindely Gyárdűlőn

Építésének 25. évfordulóján megújult Kőbánya legmagasabb haranglábja. A zsindelyes építmény Kőbánya-Gyárdűlő igazi kuriózuma, a Külső-Üllői Úti Református Missziói Egyházközség messzire látszó és hallatszó hírnöke. Képes beszámoló a megújulásról.

Bővítik a református Immánuel Otthont

Kép: Bővítik a református Immánuel Otthont

Új telephellyel és iskolaépülettel bővül a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona az Európai Unió és a magyar kormány 500 millió forintos támogatásával.

Ünnep

Gloria

Kép: Gloria

„A Szentháromság Isten dicsőítése és segítségül hívása istentiszteleteinken nem ráadás és semmiképpen sem üres forma. Az Atyával, Fiúval és Szentlélekkel való közösségünk istentiszteletünk és életünk mély valósága″ – Barta Zsolt lelkipásztor gondolatai Szentháromságról.

Interjú

Inspiráló és otthonos egyetemet szeretne az új rektor

Zsengellér Józsefet, a Károli Gáspár Református Egyetem leendő vezetőjét az intézmény anyagi forrásairól, az egyházhoz és az államhoz fűződő viszonyáról, valamint a Károlin folyó oktatásról és tudományos életről is kérdezte a Parókia Portál.

Egység

A debreceni egységnap résztvevőit arról kérdeztünk, mit jelent számukra a reformátusok egysége.

Egység és megtartóerő a szórványban

Kép: Egység és megtartóerő a szórványban

Nem adják fel a reményt Erdély kis gyülekezetei.

Újra itthon, újra együtt

Kép: Újra itthon, újra együtt

„Az, hogy egyek lehetünk, egyháztörténeti esemény és áldás a világ magyar reformátusságának, beleértve a mi egyházkerületünket is” – vallja Krasznai Csaba, az Amerikai Egyesült Államokban található Kálvin Egyházkerület püspöke.

Jövőkép

Keresztyén felelősségünk legbelsőbb köre


„A keresztyén vallástétel egyetlen totális uralmat ismer el: a Jézus Krisztus uralmát. Ő az, aki Isten akaratából igényt tart egész életünkre. Ezzel azt mondjuk ki, hogy Jézus Krisztuson kívül senki más és semmilyen más hatalom nem követelheti teljes elkötelezettségünket″ – fogalmazott Fekete Károly tiszántúli püspök a Közös gondolkodás a jövőről – Felelősségünk táguló körei című vallásközi konferencián.

Senki sem külön sziget

Kezdetét vette Tihanyban a Közös gondolkodás a jövőről – Felelősségünk táguló körei című vallásközi konferencia. A kétnapos találkozó célja annak vizsgálata, milyen felelősséggel tartoznak a hívő emberek a teremtett világért és embertársaikért.

In memoriam

Sírni a sírókkal

A Magyarországi Református Egyház is gyűjtést szervez a szerda esti dunai hajóbaleset túlélői, illetve a gyászoló családok és árvák megsegítésére. „Szeretnénk ily módon is kifejezni együttérzésünket koreai testvéreink iránt, akik mindig segítségünkre siettek, ha bajban voltunk” – fogalmazott Bogárdi Szabó István püspök.

Istent keresem

5Móz 31,14–30

„...ezt mondta Mózesnek az Úr: Közel van már az idő, amikor meg kell halnod” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

 

Ez történik továbbiak →


Tájékoztató

Magyar Falu Program

Ötezer főnél kisebb településen szolgáló református közösségek kaphatnak támogatást a Magyar Falu Programban. Az ezzel kapcsolatos kérdésekben a Pályázati Iroda tájékoztatója segít eligazodni.


Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

ReposztFeltámadás? Örök élet? Üdvösség?

A keresztény kultúra ideológiája nem kerülheti ki azt a világnézeti kihívást, amely elé maga a kereszténység állítja.

MegmondomIsteni képek, emberi képek és a misztikus tapasztalatok

Jogosan vethető fel a gondolat és fel is vetik, miszerint a Bibliában nem istenkép, hanem istenképek vannak.

Sokorói dombság reformátusai"Boldogok, akik békét teremtenek..."

Nem csak a béketeremtés siker, de már az is, ha nem háborúzunk.

Egyházfőhatósági igazolás

2019-ben megváltozott az egyházi belső jogi személyek jogi személyiségének igazolására szolgáló dokumentum és kérelmezésének rendje. 


Dunamelléki Egyházkerület

Körbevesz, találkozásra hív

Közel háromezren regisztráltak eddig egyházunk egyik legszínesebb programjára. A Csillagpont célja, hogy megmutassa: a református hit modern és élő, keresztyénként a mindennapokban építhetjük Isten országát. ...

Tűz és víz… másként

Az idei Múzeumok Éjszakáján a budapesti Bibliamúzeum rendezvényének tematikája a Ráday utcai kollégiumi tűzeset tragédiájára reflektál. A programokon képviselteti magát a teljes Ráday Gyűjtemény és ... ...

Dunántúli Egyházkerület

Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó

A Pápai Református Teológiai Akadémia adott otthont az évente megrendezett Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozónak 2019. április 26-28 között.

Házasság Hete a veszprémi Kálvin János parki református templomban

Ebben az évben különösen sok program gazdagította a Házasság Hetének veszprémi rendezvényeit. A város templomaiban, a Hangvillában, a Veszprémi Megyei Család és Esélyteremtő Házban, illetve a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodájának szervezésében is számos színes program, beszélgetés valósul...

Tiszáninneni Egyházkerület

Valóra vált az egerszalókiak álma

Felszentelték az egerszalóki református templomot. A beruházás mind hitéleti, mind turisztikai szempontból kiemelkedő és azt üzeni, hogy Isten segítségével az álmok megvalósulhatnak - hangzott el a ... ...

Megújult a templom Kisgyőrben

Felújították a református templomot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrben. Lecserélték a műemlék épület tetőszerkezetét, helyreállították az ülőpadokat és a toronyórát, valamint a templomkülső is megújult. Az ... ...

Tiszántúli Egyházkerület

Fontos a sorrend - már elérhető a 2019-es Csillagpont programja

Már elérhető a Csillagpont idei programja, a főelőadások formája változik. A délelőttök minden programja arra buzdítja majd a fiatalokat, hogy azon gondolkodjanak, miként tudják úgy ... ...

A püspöki lakás értékes festményei - Dr. Fekete Károlynak, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének rendhagyó vezetése

Június 22-én, a Múzeumok éjszakája keretében Ön is megtekintheti a püspöki lakás (4026 Debrecen, Kálvin tér 17.) festményeit. ...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

A Csillagponton is

Ott leszünk a Csillagponton is, várunk benneteket a Lehetőségek Piacán a Magyar Bibliatársulattal együtt. Látogassatok el a Könyv térre is!

 • Hitvallásismeret
 • Angol-magyar ÚSZ
 • Goheen misszió
 • Együtt a hit útján
 • Kovács Mihály