•  
  Élete legszebb élményének tartja 1956. október 23-át Varga László nyugalmazott dunamelléki főjegyző, egykori kecskeméti lelkész, aki teológushallgatóként élte át a forradalmat. Órákig állt az Országház előtt, de akkor eszébe sem jutott, hogy egyszer belőle is képviselő lesz. Az 1956-os forradalom hatvanharmadik évfordulója előtt néhány nappal arra kértük, hogy járja végig velünk azokat a budapesti helyeket, amelyeken egykor társaival járt.

 • Kettévált ország

  Tíz jobb- és tíz baloldali közéleti szereplőt – művészt – kérdezett dokumentumfilmjében Papp Gábor Zsigmond arról, hogy élték meg a rendszerváltást, és hogy értékelik az azóta eltelt három évtizedet. A Parókia Filmklub következő alkalmán a Kettévált országot vetítik le.

  A Református félóra ünnepi adásából

  Október 23-án, az 1956-os forradalom két szemtanújával beszélgetünk a Református félórában.

Küldetés

Egység Krisztusban, egyetértés a testvérek között


Hogyan lehet megélni az egységet a gyülekezetben, a munkahelyünkön, vagy éppen a cigány-nem cigány kapcsolatokban? Milyen megoldások vannak a frusztrációk kezelésére, és mit mond erről a Biblia? Többek között ezek voltak a kulcstémái az Országos Református Cigánymisszió hatodik, csaknem 170 fő részvételével lezajlott őszi konferenciájának.

In memoriam

Elhunyt Tóth-Máthé Miklós író, színművész

Kép: Elhunyt Tóth-Máthé Miklós író, színművész

Életének 84. esztendejében 2019. október 20-án Debrecenben elhunyt Tóth-Máthé Miklós, József Attila-díjas író, színművész.

Károli

Református nélkül nincs magyar történelem

Kép: Református nélkül nincs magyar történelem

Magára hagyottság és helytállás Trianon után, romániai magyar diaszpóra kérdése és egyházi vidékfejlesztés a 19. században, hátratétel és ellenállás a kommunizmus idején –csak néhány az idei Hagyomány – Identitás – Történelem című konferencia előadásainak témái közül.

Tudomány, identitás, közösség

Kép: Tudomány, identitás, közösség

Ha már az egyháznak van egyeteme, akkor az szolgálja annak életét, épülését, erősödését – fogalmaz Zsengellér József, aki szeptember elsejétől rektorként vezeti a Károli Gáspár Református Egyetemet.

Gyülekezet

Élő, pezsgő, színes közösség

Kép: Élő, pezsgő, színes közösség

Debrecen főtere, középpontjában a református Nagytemplommal a magyar reformátusság jelképe. A történelmi épület falai élő, pezsgő, színes és szolgálatkész közösséget rejtenek.

Vakmisszió

„Boldogok, akik nem látnak és mégis hisznek”

Október 15-én, a fehér bot nemzetközi napján a református Vakmisszió Jakab Miklós lelkipásztorra és feleségére is emlékezik, akik ezt a szolgálatot elindították egyházunkban.

Látni több, mint kinyitni a szemünket

Kép: Látni több, mint kinyitni a szemünket

„Mindig imádsággal indulok és azzal is jövök el, mert Isten az egyetlen, aki meg tudja vigasztalni, azokat, akik elveszítették a látásukat” – vallja Nógrádiné Kovács Alexandra, a Református Missziói Központ Vakmissziójának lelkipásztora. Október 15-e a fehér bot napja, ebből az alkalomból a református vakmisszióról és a látássérültek lehetőségeiről, mindennapjairól beszélgettünk.

Fiatalok

Imaéjjel a megbocsátás jegyében

A bűnbánat, a bocsánatkérés, a kegyelem és a megbocsátás lesznek az idei Kárpát-medencei református imaéjjel kulcsfogalmai. A Zsinati Ifjúsági Iroda arra buzdít mindenkit: szervezzen imaalkalmat a gyülekezetében október 25-én.

„Együtt épültök Isten hajlékává…”

Kép: „Együtt épültök Isten hajlékává…”
Október utolsó vasárnapján a magyarországi reformátusok a kalocsai református gyülekezet templombővítésére adakoznak. Meglátogattuk őket, hogy megnézzük, hogyan haladnak évtizedes álmuk megvalósításával.

Egyházunk

Kinyitott a Ráday Könyvtár

Kép: Kinyitott a Ráday Könyvtár

Újraindította kölcsönzési szolgáltatását a Ráday Könyvtár október 17-én, csütörtökön. A januári tűzeset után átköltöztetett állomány a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjában érhető el.

Drogprevenció és az isteni matematika

Kép: Drogprevenció és az isteni matematika

Harmincöt éves lett a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió – egész napos konferencián adtak hálát a Magyarországi Református Egyház intézményének eddigi szolgálatáért.

Közélet

A visszaélés nem szünteti meg a helyes gyakorlatot

Kép: A visszaélés nem szünteti meg a helyes gyakorlatot

„Minden politika – de a politika nem minden! És valahol itt nyílik fel számomra a keresztény szabadság igazi értelme" – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István püspök, aki Prőhle Gergely evangélikus országos felügyelővel, valamint Molnár Attila Károly és Hörcher Ferenc eszmetörténészekkel diskurált a „keresztény szabadság" fogalmáról.

Ajánló

Hálaadó istentisztelet

A Magyarországi Református Egyház úrvacsorás istentiszteleten ad hálát a 2019. október 27-én, vasárnap 10:00-kor a 2019-es esztendő terméséért a Dunaszentgyörgyi Református Egyházközség templomában.

A világban

Populizmus az emberi jogok mérlegén

Az emberi jogok, a populizmus és a keresztyén üzenet kapcsolatáról tanácskoztak az európai egyházak és vallási közösségek képviselői Malaga városában.

Svájci reformátusok gyűjtenek Szíriáért

Kép: Svájci reformátusok gyűjtenek Szíriáért

A HEKS, a svájci református egyházak segélyszervezete adománygyűjtő kampányt indított a török invázió okozta háborús menekültkrízis kezelésére. A svájci reformátusok felhívással fordultak a közvéleményhez, jogellenesnek nyilvánítva a török behatolást Szíriában.

A református egyházak is elítélik a török inváziót

A Református Egyházak Világközösségének (REV) szíriai származású libanoni elnöknője is szolidaritásáról biztosította az Északkelet-Szíriában szenvedő embereket és imádságra hívja a 110 milliós református közösséget.

Istent keresem

Jak 1,19–27

„Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink


Ez történik továbbiak →


Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

KriszTeSóSecond wind

A megújulás sok formájáról szólunk, de hallgatunk arról, hogy a megfáradt, kiüresedett emberrel is tervez az Úr.

ReposztA vallás akadályozza az erkölcsi fejlődést?

Mai liberális közhely: az identitáshagyományok felszámolásán keresztül vezet az út egy új, magasabb rendű erkölcshöz.

Szólj be a papnak!Az vs Joker

A rossz értelmezésének két nagy narratíváját idézi fel, az egyik a külső, a másik a belső tényezőre teszi a hangsúlyt.


Egyházfőhatósági igazolás

2019-ben megváltozott az egyházi belső jogi személyek jogi személyiségének igazolására szolgáló dokumentum és kérelmezésének rendje. 


Dunamelléki Egyházkerület

MIZU-ünnep

A MIZU-kártya olyan ifis segédanyag, amelyet fel lehet használni egy ifialkalom kezdetén „bemelegítő játéknak” vagy egy téma felvezetéséhez. A francia kártya mintájára 52 kérdéssel ellátott ... ...

Életközösségről álmodnak

Egyszerre küzdenek a magánnyal és az elköteleződéssel, mégis egyre több ember vágyik arra, hogy szorosabb emberi közösséghez tartozzon. Az SDG Református Diákmozgalom egy közösségi ház ... ...

Dunántúli Egyházkerület

Új tornaterem a Tatai Refiben

2019. szeptember 4-én délelőtt hálaadó istentiszteletre gyűltek össze a Tatai Református Gimnázium diákjai, tanárai és a meghívott vendégek.

Kutatók Éjszakája a Pápai Refiben

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumában 2019. szeptember 27-én csatlakozhatnak a programhoz.

Tiszáninneni Egyházkerület

Megújuló küldetés

A küldetésben való megújulás volt a fő témája az október 5-én, Sátoraljaújhelyen megrendezett egyházkerületi nőszövetségi konferenciának. A találkozón női szolgálók beszéltek a keresztyén nők hivatásáról ... ...

Legyen a szolgálat életforma!

A lelkipásztor beiktatásáért és a parókia részleges felújításáért tartottak hálaadó istentiszteletet az Edelény-Borsodi Református Templomban, október 12-én. ...

Tiszántúli Egyházkerület

Egy hajdani SDG-s diák, Belényessy Sándor ajándéka

A Hanaui Bibliából 58 példányt tartanak számon, nemrég érkezett egy ötvenkilencedik a Ráday Gyűjteménybe. A hatvanadik példány a nyírvasvári Belényessy Sándor felajánlása révén jutott a ... ...

Hirdesd az Igét! - 2019 őszén

A Tiszántúli Református Egyházkerület Hirdesd az Igét! programsorozata így folytatódik tovább 2019 őszén. ...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Győri könyvszalon

November 15. (péntek) és 17. (vasárnap) között a Győri Nemzeti Színházban várjuk az érdeklődőket kínálatunkkal.

Értesítés zárvatartásról

Tisztelettel értesítjük Vásárlóinkat, hogy a Kálvin Kiadó és könyvesboltja 2019. október 23-án zárva tartanak.

 • Németh Tamás
 • Kék vászon RÚF
 • Belső ember
 • Hitvallásismeret
 • Goheen misszió