Közösségteremtő kövek

Közösségteremtő kövek

Elindultak Kárpát-medencei útjukra a budapesti Kálvin téren elhelyezett reformációi projekt kövei. A köztéri installáció 95 darabjának másolatát gyülekezeti közösségek, oktatási, egészségügyi és közigazgatási intézmények fogadták örökbe.

Egység

Küldetés teljesítve

Kép: Küldetés teljesítve

Sokoldalú közösségépítő szolgálatáért az elmúlt hónapokban több rangos kitüntetésben részesült Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke. A korábbi felvidéki egyházvezetővel ötven éves lelkipásztori szolgálatára is visszatekintve közölt beszélgetést a reformata.sk honlap.

Egyházunk

Érzelmek az egyházban

Az érzelmek és a kegyesség kapcsolata köré fűzték a Református kegyesség-konferenciasorozat harmadik alkalmának előadásait és műhelybeszélgetését. A konferenciáról a főszervezőt, Nagy Károly Zsoltot, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tanárát kérdeztük.

Zsinat

Megerősíteni a lelki vezetést

Kép: Megerősíteni a lelki vezetést

Módosította a gazdálkodásról szóló törvényt, jóváhagyta a készülő énekeskönyv szerkezetét és határozott az idei év díjazottjairól is egyházunk legfőbb döntéshozó testülete a XIV. zsinati ciklus 11. ülésszakán. Összefoglalónk a Zsinat csütörtöki üléséről.

Újragondolt énekeskönyv

Fontos lépéssel kerültünk közelebb az új református gyülekezeti énekeskönyv megjelenéséhez: a Zsinat tavaszi ülésszakán elfogadták az eddig összegyűjtött énekanyag beosztását. A rugalmas rendezési elv lehetővé teszi a későbbi bővítést is – átszámozás nélkül.

Célegyenesben a törvénymódosítások

Kép: Célegyenesben a törvénymódosítások

Elfogadták az egyházi gazdálkodásról szóló törvény módosítását és harmadik olvasatba utalták az új lelkészi nyugdíjtörvény tervezett szövegét is április 19-én. A választójogi törvényünk koncepcionális kérdéseivel pedig külön zsinati vitanapon foglalkoznak majd.

Napirend után

Kép: Napirend után

Videós összefoglalónk a Magyarországi Református Egyház Zsinatának 2018. április 19-i üléséről.

Ők kapják 2018-ban a zsinati alapítású díjakat

A Magyarországi Református Egyház Zsinata április 19-i ülésén döntött arról, kinek ítéli oda ebben az évben a pedagógiai, szeretetszolgálati és lelkészi kitüntetéseket.

Nagy lehetőség, nagy felelősség

Kép: Nagy lehetőség, nagy felelősség

A kormánnyal kötött megállapodásról, a rekonstrukciós és óvodaprogram-támogatásról, valamint a lelkészek lelkigondozásáról is beszélt elnöki megnyitójában Bogárdi Szabó István.

Ajánló

A keresők könyve

Nádas Péter író mutatta be a Magyarázatos Bibliát a nemzetközi könyvfesztivál közönségének szombaton. A református írót a Parókia Portál kérdezte viszonyáról a Szentíráshoz. 

Magyarázatok kincsestára

Új bibliakiadást vehetnek kezükbe a Szentírást rendszeresen olvasók és az érdeklődők. A Biblia magyarázó jegyzetekkel, közismertebb nevén Magyarázatos Biblia jelentőségéről Pecsuk Ottót, a Bibliatársulat főtitkárát kérdeztük.

Küldetés

Lépések a befogadóbb iskolák felé


A Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) öt éve támogatja a roma-nem roma együttműködést egyházunk gyülekezeteiben, nemrég pedig elindult a szervezet oktatási intézményekben zajló programja is. Annak hátteréről a HEKS hazai cigánymisszióban dolgozó projektkoordinátorával, Velkey Laurával beszélgettünk.  

Legmélyebb sérelmeinktől a kiengesztelődésig

Ruandában járt Dani Eszter, a Missziói Iroda vezetője, Nyeső Ágnes cigánymissziós referens és a jelenleg az Egyesült Államokban tanuló Sztojka Szabina, ahol az 1994-es népirtás után elindult kiengesztelődési szemináriumon vettek részt. Interjúnkban az ott szerzett tapasztalatokról, és azok magyarországi hasznosításáról meséltek.

A világban

„Nem csupán a túlélés a célunk”

„Mi, közel-keleti keresztyének modern államokban szeretnénk élni, amelyek elismerik és megvédik a kisebbségek jogait.” Interjú Joseph Kassab református lelkésszel, a Szíriai és Libanoni Református Nemzeti Zsinat főtitkárával.

Nemzetközi összefogás Szíriáért

Kép: Nemzetközi összefogás Szíriáért

Mi is ott voltunk a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat nemzetközi partnertalálkozóján. A Bejrút melletti tanácskozáson arról volt szó, milyen kihívásokkal néznek szembe a háború sújtotta ország lakosai, hogyan állnak helyt ebben a helyzetben a közel-keleti keresztyének és mi mit segíthetünk nekik.

A botrány elmaradt

Kép: A botrány elmaradt

„Mindenki csendben ült a film végén a moziban. Egyszerre éreztem magam a 21. században és Jézus korában. A filmkészítők elém éltek valamit a jézusi titokból." Fekete Ágnes ajánlja Garth Davis Mária Magdolna című filmjét.

Pályázatok

Egyházfit keresnek

A Budai Református Egyházközség egyházfit vagy egyházfi házaspárt keres házgondnoki, takarítói feladatok ellátására.

Istent keresem

2Kor 12,11–21

„...nem azt keresem, ami a tietek, hanem titeket magatokat kereslek” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink


Egyszerűen református

Felhívás minden református gyülekezet és intézmény számára


Köszönjük, hogy megosztották honlapjukon egyházunk egyszázalékos kisfilmjét! Kérjük, tegyék ki gyülekezetükben, intézményükben az idei egyszázalékos plakátjainkat is! 

Visszavonásig érvényes


Hogyan változtak a személyi jövedelemadó bevallásának szabályai, és ezzel párhuzamosan az, hogyan ajánlhatjuk fel adónk kétszer 1 százalékát? Ennek jártunk utána. 

Ajánlja fel 1%-át!

Az egy százalékos felajánlással – az egyházon keresztül – úgy segíthetünk embertársainkon, hogy az nekünk nem kerül semmibe.

Ez történik továbbiak →

Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

ReposztMinority Riport: Különb vélemény

Ne érezze magát senki sem másodrangú állampolgárnak azért, mert csak azt szeretné, amit mindenki más.

KriszTeSóLélekmentő bozótharcosok

Az egész azzal kezdődött, hogy volt tizenegy átlagos ember és egy küldetés: elmenni és tanítvánnyá tenni minden népet.

Szabados ÁdámIsten és a Loch Ness-i szörny

Az Istenben hívők szerint minden, ami létezik, Isten miatt létezik.

Dunamelléki Egyházkerület

A keresők könyve

Megújult külsővel és belső tartalommal jelentette meg a Kálvin Kiadó a Magyar Bibliatársulattal közös Biblia magyarázó jegyzetekkel című kiadványát. A legújabb revideált bibliaszöveget alapul vevő ... ...

Kapcsolatok feltámadása

Mennyit beszélünk keresztyénként a válásról? Vannak-e stigmák, bélyegek, amelyeket szívesen ragasztunk egymásra? Miért hasonló a keresztyének közötti válások aránya a nem hívőkéhez? Mi a helyzet ... ...

Dunántúli Egyházkerület

AZÉ 2 - Százötven, újratöltve

Örömmel és Isten iránti hálával a szívünkben számolhatunk be a nagy sikerű Adj Zengő Éneket című ifjúsági énekeskönyvünkkel kapcsolatos új hírekről, és a lassan, de biztosan útjáró induló második kötet munkálatairól.

Országos SDG Bibliaismereti Verseny Pápán

2018. március 2-3.-án iskolánk adott otthont az SDG XXIV. országos bibliaismereti versenynek. Háromfős csapatok érkeztek református középfokú oktatási intézményekből felkészítő vallástanáraikkal.

Tiszáninneni Egyházkerület

Oláh Miklós díjat adtak át a miskolci Kossuth utcai református templomban

2018. április 15-én került sor az Oláh Miklós-díj átadására immár második alkalommal a miskolci Kossuth utcai református templomban. ...

Templom a békesség köveiből

Lerakták az Avas-Déli Református Missziói Egyházközség új templomának alapkövét. A többfunkciós épület a lakótelep mellett, a Szemere Bertalan Szakközépiskola és az Európa Liget-i játszótér közötti ... ...

Tiszántúli Egyházkerület

Debrecenbe látogatott a Református Egyházak Világközössége elnöke

2018. április 14-én szombaton Debrecenbe látogatott Najla Kassab református lelkész, a Református Egyházak Világközössége elnöke. Az elnök találkozo...

Pályázati felhívás tanári állásra

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona pályázatot hirdet angol-bármilyen szakos középiskolai tanári állásra, angol-német szakpár...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Könyvbemutató a debreceni Karakter Könyvesboltban

Április 25-én (szerdán) 18 órától a debreceni Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban a magyarázatos Bibliát és Czeglédy Sándor igehirdetés-kötetét (Jézus, segíts) mutatjuk be. Közreműködik Kustár Zoltán, Fekete Károly, Baló Anna, Galsi Árpád.

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Várunk minden érdeklődőt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 19. és 22. között, a budapesti Millenárison.

  • Tom Wright
  • Czeglédy
  • Kicsoda Jézus?
  • Magyarázatos Biblia
  • Összhang