Ökumenikus összefogás a gyűlöletbeszéd és kirekesztés ellen

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) online előadássorozatot indít „gyűlöletbeszéd és fehérség” címmel. Az október 19. és 23. között elérhető öt webináriumot az EVT igazságosság és béke zarándoklata elnevezésű programjának teológiai tanulmányi munkacsoportja szervezi. Az ökumenikus szervezettel együttműködő Keresztény Kommunikációs Világszövetség (WACC) európai tagozata pedig online kiadványt tett közzé, amely keresztyén közösségek és gyülekezetek számára ad útmutatást a közösségi médiában elharapózó gyűlöletbeszéd és megosztottság elleni küzdelemhez.

basic_colage_v2_4by3.png

Fotó: WCC Archives

Teológiai párbeszéd a rasszizmusról

A webinárium sorozat az Egyházak Világtanácsa 2019-es tokiói teológiai fórumának folyománya, amely napjaink égető kihívásként azonosította a keresztyének számára a rasszizmus globális megnyilvánulását és összetettségét. A rasszizmus leküzdésére tett közös erőfeszítések során két átfogó témát azonosítottak a résztvevők a teológiai párbeszéd kulcsfontosságú területeként: a gyűlöletbeszéd és a fehér felsőbbrendűség problémáját.

Az ötnapos online konferenciasorozatban az EVT teológiai munkacsoportjának tagjai és a tokiói teológiai fórum résztvevői a rasszizmus e két megnyilvánulásáról tartanak előadásokat. A koronavírus-járvány tapasztalatai alapján az előadók teológiai szempontból is mérlegelik, hogy miként jelenik meg a rasszizmus a jelenlegi körülmények között, például hogyan válnak a gyűlölet célpontjává egyes társadalmi csoportok (például őslakos népek, feketék és más etnikai kisebbségek, illetve migránsok) és mennyiben súlyosbítja helyzetüket a COVID-19 és a strukturális rasszizmus.

Az előadássorozatot élőben az EVT honlapján, felvételről pedig a szervezet csatornáján lehet követni.

Forrás:

oikumene.org

Ökumenikus kiadvány a gyűlöletbeszéd leküzdésére

A Keresztény Kommunikációs Világszövetség európai tagozata (WACC Europe) a téma kapcsán gyülekezeti vezérfonálként is használható kiadványt tett közzé a gyűlölködő online tartalmak kezeléséhez „Számoljuk fel a közösségi média megosztottságát: útmutató egyéneknek és közösségeknek az online gyűlölködés kezeléséhez” címmel október 13-án.

5_FB Think 1200x630px.png

Fotó: wacceurope.org

A magyar részvétellel megvalósult publikáció arra emlékeztet, hogy kritikus gondolkodásra – és kritikus klikkelésre – van szükség ahhoz, hogy megfelelő választ tudjunk adni az online térben elharapózó gyűlöletkeltésre.

A kiadvány esettanulmányokat, tippeket és stratégiákat kínál, valamint forrásokat a jövőbeli fellépéshez és konkrét példákat arra, hogyan reagálnak emberek a gyűlölködő online tartalmakra. Az online gyűlöletbeszéd elleni stratégiák kidolgozása és népszerűsítése egy egyéves projekt eredménye.

Stephen Brown, a WACC Europe elnöke elmondta, hogy „mivel a közösségi média ma már az életünk részét képezi, meg kell találnunk a megosztottság felszámolásának módját, eszmecserét kell kezdeményeznünk, valamit elő kell mozdítanunk a sokszínűséget és a kölcsönös tiszteletet az online térben”.

A kiadványt egy webinárium keretében mutatták be, ahol Francesca Pierigh, a projekt tanácsadója kiemelte a médiaműveltség és tudatosság növelésének fontosságát: „Minél jobban megértjük a tartalom létrehozásának és megosztásának, valamint az internetes terjedésének módját, annál inkább képesek leszünk megakadályozni a gyűlölködő tartalom terjedését. Nem csak a kritikus gondolkodásra, hanem a kritikus kattintásra is szükség van.”

Annegret Kapp, az Egyházak Világtanácsának kommunikációs igazgatója személyes tapasztalatait is megosztotta az online gyűlöletbeszéd kezelésével kapcsolatban. Kapp elmondta, hogy a közösségi médiában az olyan felületek, ahol rendszeresen jelennek meg bejegyzések olyan témákban, mint a vallás, a migráció, a nők jogai vagy bármi, ami csoportidentitással kapcsolatos, gyakran generálnak gyűlölködő válaszokat.

„Nem akarunk platformot biztosítani azoknak, akik gyűlöletet akarnak terjeszteni” – mondta Kapp. „Párbeszédet támogató felületet akarunk létrehozni, és amennyire csak lehet olyan kommenteket látni, amik mások kérésére adnak igazi válaszokat tisztázatlan kérdésekre.”

A projektet az olasz reformátusok támogatták a Valdens Egyház nyolcezrelékes adófelajánlásait kezelő Otto per Mille alapítványa jóvoltából. A Keresztény Kommunikációs Világszövetség európai tagozata alapvető emberi jogként a kommunikáció elősegítésére törekszik, amely alapvető fontosságú az emberi méltóság és közösség szempontjából. A keresztyén hitben gyökerező meggyőződése alapján a WACC együttműködik mindazokkal, akiktől társadalmi státuszuk, identitásuk vagy nemük miatt megtagadták a kommunikáció jogát. A szervezet kiáll az információhoz és kommunikációhoz való teljes hozzáférés mellett és támogatja a nyitott és sokszínű médiát, 120 országban jelenlévő keresztyén világhálózatként biztosítja a béke, megértés és igazságosság mellett elkötelezett médiamunkások összefogását.

„Amikor valakit faji, vallási vagy etnikai alapon fizikailag, verbálisan, vagy a közösségi médiában bántalmazás ér, az az egész társadalomnak kárt okoz. Mindannyiunk számára kulcsfontosságú, hogy összefogjunk, kiálljunk és megvédjük az egyenlőség és az emberi méltóság alapelvét” – fogalmazott António Guterres, ENSZ főtitkár a 2019-ben a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napján elhangzott beszédében.

„Minden embernek joga van, hogy méltóságban és diszkriminációtól mentesen éljen. Ez mindenhol érvényes, beleértve az online kapcsolatokat is. A mai világban sajnos az intolerancia és a gyűlöletbeszéd is széles körben elterjedt és igen veszélyes az online térben. A gyűlöletbeszéd messze túlmegy az egyet nem értésen és nézetkülönbségen, és fenyegetés jelent a demokratikus társadalmak számára, mert megtámad és elhallgattat embereket. Gyűlölködéssel és megosztottsággal szembesülni az interneten ártalmas és bántó egyszerre. Néha megpróbálunk részt venni beszélgetésekben, máskor elkerüljük az online vitát. Mivel a közösségi média ma már az életünk részét képezi, meg kell találnunk a megosztottság felszámolásának módját, eszmecserét kell kezdeményeznünk, valamit elő kell mozdítanunk a sokszínűséget és a kölcsönös tiszteletet az online térben.” Idézet az online kiadvány bevezetőjéből.

Forrás:

oikumene.org