Önkénteseket vár a menekültmisszió

A bibliai tanúságtétellel egyezően, a református egyház elhívásában és küldetésében hosszú hagyománya van a menekültek élete, méltósága és jóléte iránti elkötelezettségnek. 2015 nyara óta a korábbiakhoz képest nagyobb számban érkező menekültek befogadása kontinensszerte kihívás elé állítja az egyházakat. A háború és üldöztetés elől menekülők között egyaránt vannak idősek és fiatalok, illetve tanköteles korú gyermekek.

A Svájci Református Egyházak Segélyszervezete (HEKS) és a Magyarországi Református Egyház (MRE) vezetése kétoldalú együttműködéseként a 2017-2020 közötti időszakra elfogadott új ország-program a cigánymisszió mellett a menekültek beilleszkedésének támogatását célzó tevékenységeket helyezte fókuszba. Az új országprogram kidolgozásával kapcsolatos munka 2016 júniusában kezdődött. A HEKS/EPER igazgatósága igen kedvezően értékelte az MRE törekvéseit a többségi társadalom és a romák, illetve a többségi társadalom és a menekültek közötti viszony javítására, és 2017. február elején jóváhagyta a programot. A svájci és a magyar egyház között létrejött stratégiai együttműködés, a két szervezet társadalmi igazságosság melletti elköteleződését jelzi.

A menekültek életkilátásainak javítását, illetve a menekültek integrációját célul kitűző, nemrégiben útjára indult program egyik célja, hogy bevonja a gyülekezetek tagjait a menekült gyermekeket segítő, iskola utáni foglalkozásokba.

A menekültek oktatási központjaként is szolgáló Kalunba Kft. mintaprojekt keretében kíséri végig, az elsőként a budapesti Református Skót Misszió (Budapest, Vörösmarty utca 51.) gyülekezetében induló, menekült gyermekek iskolai tevékenységét segítő programot.

Szeretettel várjuk mindazon önkéntesek jelentkezését, akik délutáni foglalkozások keretében, szívesen segítenének menekült gyermekeknek iskolai feladataik elvégzésében, a magyar nyelv gyakorlásában, illetve abban, hogy a gyermekek minél jobb iskolai teljesítményt tudjanak elérni. Az önkénteseknek megadunk minden tőlünk telhető segítséget, a jelentkezőkkel mielőbb felvesszük a kapcsolatot.

Az önkéntes munkára való jelentkezési lapot itt találják: online jelentkezés

Ha meghívást kapunk, szívesen fel is keressük a gyülekezeteket, hogy meséljünk a menekültekről, a velük végzett munkáról és mindarról, amit a szükségben lévők megsegítéséért tehetünk.

Bővebb információval örömmel állunk rendelkezésre, a szekely.agi@reformatus.hu illetve kanizsai.dora@reformatus.hu címeinken.

Reméljük, közösen tapasztalhatjuk meg a segítés örömét, a találkozások és a szolgálat áldásait.