Krisztus szeretete megbékélésre és egységre indítja a világot

Az Egyházak Világtanácsa nagygyűlésére a tervezetthez képest egy évvel később, 2022-ben kerül sor

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) vezetőtestülete, a július 20. és 24. között online ülésező Végrehajtó Bizottság egyebek mellett a már korábban a járvány miatt egy évvel későbbre halasztott nagygyűlés időpontjáról is döntött. Az EVT tagegyházi delegáltjainak több ezer fős tanácskozására, a világ legnagyobb hasonló jellegű ökumenikus eseményére a német egyházak meghívására Karlsruhe városában kerül sor 2022. augusztus 31. és szeptember 8. között.

Krisztus szeretete megbékélésre és egységre indítja a világot

A nagygyűlés mottója alatt gyűlnek össze a világ keresztyén egyházai, hogy közösen imádkozzanak és ünnepeljék az evangéliumot, mondta az EVT főtitkára, Ioan Sauca.

„A világ legsokszínűbb és legnagyobb hasonló keresztyén találkozója egyedülálló alkalom lesz arra, hogy az egyházak megerősítsék odaszánásukat a látható egységre és közös tanúságtételre, és új lendületet adjanak az EVT munkájának a találkozón túl is” – fogalmazott Sauca.

Petra Bosse-Huber, rajnai református lelkésznő, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) alelnöke a vendéglátó egyházak örömét hangsúlyozta, amiért az EVT elfogadta meghívásukat és 11. nagygyűlésére hazájában kerül sor. A püspöknő arra bátorítja Németország és a térség egyházait, hogy éljenek a lehetőséggel és ökumenikus, illetve határon átívelő összefogásban, egyházi és társadalmi partnereikkel együttműködésben készítsék elő a történelmi eseményt.

„A jelenlegi világhelyzetben nagy szükség van az egyházak közös tanúságtételére az egység mellett, valamint az igazságtalanság és rasszizmus valamennyi formájával szemben” – fogalmazott Bosse-Huber. „A nagygyűlés azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy hidat verjen a közösségek között egy megbékélt és egységes világban”.

evt.jpg

A nagygyűlés logója

Az EVT Végrehajtó Bizottsága július 27-én bemutatta a nagygyűlés logóját is, aminek tervét a keresztyén egységért, az igazságosságért és békéért küzdő ökumenikus mozgalom dinamizmusa és sokszínűsége ihlette.

A logóban használt jelképek a kereszt, a galamb, a megbékélést szimbolizáló kör, az ökumenikus szervezetet és tagegyházait világszerte jellemző útonlétet, mozgalmat, találkozást, szabadságot, valamint életerőt kifejező, egymást keresztező utakat szimbolizálják.

A nagygyűléssel kapcsolatos információk, ahogy az esemény plakátja is, az találkozó hivatalos oldalán érhetők el.